Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară

Foarte buni acești cozonaci Babka, dar pe lângă gust și textură vreau să menționez că au o culoare deosebită de la piureul de dovleac. Puteți cu siguranță să aplicați acest mic truc în orice rețetă de cozonaci pentru a obține culoarea mai intensă de galben, sigur nu-i veți strica.

Varianta cu scorțișoară este una din metodele mamei mele de a face cozonaci simplu și rapid, dar puteți pune orice altă umplutură vă place - nuci, ciocolată, rahat, etc. Eu am mai pus niște nuci mărunțite, așa că puteți improviza după preferințele dvs. În plus, data viitoare voi însiropa cozonacii ca la rețeta de Cozonaci Babka de ciocolată, astfel aceștia vor fi fragezi mult mai mult timp.

Ingrediente

Lapte
250 ml
să fie cald
Drojdie uscată
10 g
   
Ouă
2 buc
   
Zahăr
300 g
plus opțional încă 100g în sirop
Piure de dovleac
150 g
   
Unt
150 g
să fie moale, la temperatura camerei
Esență de vanilie
1 lingura
   
Sare
0.5 lingurite
   
Făină albă calitate superioară
650 g
aproximativ
Scorțișoară măcinată
3 linguri
   
Nuci tocate
100 g
   
Gălbenuș de ou
1 buc
pentru uns deasupra

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol mare amestecați laptele cald (nu fierbinte!) cu 1 lingură de zahăr și 10g drojdie uscată. Lăsați 5-10 minute până drojdia se dizolvă și începe să facă spumă.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară - Pas 1
Pas 2

Apoi adăugați 2 ouă, 150g de zahăr, 50g unt topit și răcorit, 150g piure de dovleac, esența de vanilie și sarea. Amestecați totul bine cu un tel.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară - Pas 2
Pas 3

Puneți făina și începeți să amestecați aluatul cu o spatulă sau tel.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară - Pas 3
Pas 4

Acesta va fi ceva mai moale și lipicios, dar recomand să nu adăugați mai multă făină, ca să vă iasă cozonacii pufoși și fragezi.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară - Pas 4
Pas 5

Îl treceți pe masă și frământați până devine uniform, vă ajutați cu o racletă de plastic sau cuțit dacă se mai lipește de masă.

Metoda cea mai bună de frământat este numită "Slap and Fold", găsiți multe video pe Youtube cum să lucrați cu acest tip de aluat lipicios.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară - Pas 5
Pas 6

Apoi treceți aluatul înapoi în bolul uns cu puțin ulei și lăsați să crească 1-2 ore (acoperit cu folie sau prosop), până își dublează volumul.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară - Pas 6
Pas 7

Într-un bol mic amestecați 150g de zahăr cu 3 linguri de scorțișoară.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară - Pas 7
Pas 8

Aluatul din bol îl scoateți pe masă presărată cu făină și îl tăiați în 2 bucăți uniforme.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară - Pas 8
Pas 9

Luați fiecare bucată pe rând și o întindeți într-o foaie dreptunghiulară de aproximativ 4-5 mm grosime.

Ungeți-o pe toată suprafața cu 50g de unt moale.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară - Pas 9
Pas 10

Presărați uniform jumătate din cantitatea de zahăr cu scorțișoară și nuci măcinate.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară - Pas 10
Pas 11

Rulați, apoi acest rulou îl tăiați în jumătate pe lungime.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară - Pas 11
Pas 12

Răsuciți jumătățile de rulou formate.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară - Pas 12
Pas 13

Apoi mutați cozonacii astfel formați în formele așternute cu hârtie de copt.

Aici am folosit forme de chec simple și lungimea rulourilor am adaptat-o la lungimea formei.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară - Pas 13
Pas 14

Lăsați cozonacii să crească timp de 1 oră la temperatura camerei.

După acest timp amestecați bine 1 gălbenuș crud de ou cu 2 linguri de lapte și ungeți cozonacii.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară - Pas 14
Pas 15

Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 50-60 de minute, dacă se rumenesc prea repede deasupra recomand să-i acoperiți cu o folie de aluminiu, să nu se ardă.

Când se scot din cuptor, și cât sunt fierbinți, puteți să-i însiropați cu 100g de zahăr fiert cu 100ml de apă. După însiropare lăsați-i 1 oră în tavă, apoi scoateți-i pe un fund de lemn până se răcesc complet.

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară - Pas 15
Pas 16

Feliați și savurați, sunt foarte colorați, pufoși și gustoși.

Poftă Bună!

Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc (2 cozonaci medii)
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 180 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu până acum. Postează tu primul comentariu!