Cozonaci Babka cu dovleac, nuci și scorțișoară
Foarte buni acești cozonaci Babka, dar pe lângă gust și textură vreau să menționez că au o culoare deosebită de la piureul de dovleac. Puteți cu siguranță să aplicați acest mic truc în orice rețetă de cozonaci pentru a obține culoarea mai intensă de galben, sigur nu-i veți strica.
Varianta cu scorțișoară este una din metodele mamei mele de a face cozonaci simplu și rapid, dar puteți pune orice altă umplutură vă place - nuci, ciocolată, rahat, etc. Eu am mai pus niște nuci mărunțite, așa că puteți improviza după preferințele dvs. În plus, data viitoare voi însiropa cozonacii ca la rețeta de Cozonaci Babka de ciocolată, astfel aceștia vor fi fragezi mult mai mult timp.
Ingrediente
●
Lapte
250 ml
să fie cald
●
Zahăr
300 g
plus opțional încă 100g în sirop
●
Unt
150 g
să fie moale, la temperatura camerei
●
Esență de vanilie
1 lingura
●
Făină albă calitate superioară
650 g
aproximativ
●
Scorțișoară măcinată
3 linguri
●
Gălbenuș de ou
1 buc
pentru uns deasupra
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un bol mare amestecați laptele cald (nu fierbinte!) cu 1 lingură de zahăr și 10g drojdie uscată. Lăsați 5-10 minute până drojdia se dizolvă și începe să facă spumă.
Pas 2
Apoi adăugați 2 ouă, 150g de zahăr, 50g unt topit și răcorit, 150g piure de dovleac, esența de vanilie și sarea. Amestecați totul bine cu un tel.
Pas 3
Puneți făina și începeți să amestecați aluatul cu o spatulă sau tel.
Pas 4
Acesta va fi ceva mai moale și lipicios, dar recomand să nu adăugați mai multă făină, ca să vă iasă cozonacii pufoși și fragezi.
Pas 5
Îl treceți pe masă și frământați până devine uniform, vă ajutați cu o racletă de plastic sau cuțit dacă se mai lipește de masă.
Metoda cea mai bună de frământat este numită "Slap and Fold", găsiți multe video pe Youtube cum să lucrați cu acest tip de aluat lipicios.
Pas 6
Apoi treceți aluatul înapoi în bolul uns cu puțin ulei și lăsați să crească 1-2 ore (acoperit cu folie sau prosop), până își dublează volumul.
Pas 7
Într-un bol mic amestecați 150g de zahăr cu 3 linguri de scorțișoară.
Pas 8
Aluatul din bol îl scoateți pe masă presărată cu făină și îl tăiați în 2 bucăți uniforme.
Pas 9
Luați fiecare bucată pe rând și o întindeți într-o foaie dreptunghiulară de aproximativ 4-5 mm grosime.
Ungeți-o pe toată suprafața cu 50g de unt moale.
Pas 10
Presărați uniform jumătate din cantitatea de zahăr cu scorțișoară și nuci măcinate.
Pas 11
Rulați, apoi acest rulou îl tăiați în jumătate pe lungime.
Pas 12
Răsuciți jumătățile de rulou formate.
Pas 13
Apoi mutați cozonacii astfel formați în formele așternute cu hârtie de copt.
Aici am folosit forme de chec simple și lungimea rulourilor am adaptat-o la lungimea formei.
Pas 14
Lăsați cozonacii să crească timp de 1 oră la temperatura camerei.
După acest timp amestecați bine 1 gălbenuș crud de ou cu 2 linguri de lapte și ungeți cozonacii.
Pas 15
Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 50-60 de minute, dacă se rumenesc prea repede deasupra recomand să-i acoperiți cu o folie de aluminiu, să nu se ardă.
Când se scot din cuptor, și cât sunt fierbinți, puteți să-i însiropați cu 100g de zahăr fiert cu 100ml de apă. După însiropare lăsați-i 1 oră în tavă, apoi scoateți-i pe un fund de lemn până se răcesc complet.
Pas 16
Feliați și savurați, sunt foarte colorați, pufoși și gustoși.
Poftă Bună!
Cantitate:
2 buc
(2 cozonaci medii)
Timp de preparare:
180 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
180 min
Data publicării: