Tort "Smetannik"

Tort "Smetannik"

Este un tort clasic rusesc si se traduce ca "Tort cu smantana", deci ingredientul principal va dati seama ca este smantana - se foloseste la aluat si bineinteles crema. Este foarte fin, moale, fraged, cu gust de inghetata de frisca - foarte bun, eu l-as pune in rand cu Tortul Medovik la apreciere.

Reteta a trebuit s-o lucrez de 3 ori ca sa ajung la varianta finala pe care v-o prezint mai jos, nu este complicat dar ar fi bine sa respectati pasii intocmai ca sa va iasa perfect si gustos.

In poze ingredientele sunt dublate pentru ca asa venea din reteta originala, dar fiindca iese un tort mare si imens, am micsorat si am lasat jumate din ele in reteta finala, pentru un tort normal-mediu.

Ingrediente

Smantana 20% grasime
1200 g
200g pentru aluat si 1kg pt crema
Praf de copt
2 lingurite
1 plic de 10g
Oua
2 buc
Ulei de floarea soarelui
2 linguri
Unt
3 linguri
untul sa fie topit si racit - ar fi cam 50g
Zahar
200 g
plus 1 pahar pentru crema
Faina alba
500 g

Pasi de urmat

1

Intr-un bol puneti 200g de smantana si praful de copt.

2

Amestecati bine cu telul si observati ca vor aparea bule mici de aer - praful de copt reactioneaza cu smantana, se stinge.

3

Adaugati ouale, zaharul, uleiul si untul, amestecati bine cu telul.

4

Si ultima puneti faina.

5

Amestecati mai intai cu o lingura sau spatula, sa se incorporeze bine faina.

6

Apoi scoateti aluatul pe masa presarata cu faina si il mai framantati putin cu mainile, sa se uniformizeze.

7

Cam asa arata aluatul final - moale, placut, putin lipicios - il lasati 30 minute acoperit cu prosop sa se odihneasca.

8

Se imparte in 4-5 bucati(in poza sunt mai multe pt ca era portie dubla de aluat).

Fiecare bucata o modelati usor sa fie in forma de bila rotunda.

9

Presarati putina faina peste hartia de copt si va recomand sa intindeti foile cu facaletul chiar pe hartie - va fi mult mai usor s-o lucrati si mutati pe tava.

Intindeti o foaie cam de 28-30 cm diametru - cam 4 mm grosime, nu le faceti foarte subtiri.

10

Coaceti fiecare foaie la cuptor preincalzit la 200 grade, aproximativ 7-8 minute - trebuie sa fie usor rumenita, aveti grija sa nu le maroniti prea tare.

11

Cat este fierbinte le taiati frumos cu un capac sau cu cutitul dupa o farfurie rotunda.

Resturile le pastrati pentru finisarea tortului.

12

In asa fel coaceti si taiati toate foile.

Eu am facut 4 foi de aluat mai groase putin - aluatul este foarte fraged si se inmoaie prea mult daca le faceti prea subtiri.

13

Bateti smantana cu aproximativ 1 pahar de zahar - puteti regla aici dupa preferinte de dulce.

Aveti grija la crema sa fie smantana grasa - de minim 20%-30% grasime, altfel nu se bate si va curge crema.

Eu am folosit smantana de tzara, de la mama si s-a facut minunata - densa si ferma.

14

Ungeti foile cu crema - nu uitati sa puneti bucati de folie sau hartie de copt sub prima foaie, sa nu murdariti bordurile platoului de tort.

15

Puneti smantana mai din abundenta, acoperiti bine si marginile, nivelati putin cu lingura sau cutitul.

16

Resturile ramase dupa ce ati taiat bordurile se maruntesc bine in robot sau cu facaletul.

17

Si presarati faramiturile peste tort - deasupra si pe margini.

Scoateti bordurile de folie si vedeti ca avem margini curate la platou.

18

Si gata, am terminat - asa arata rezultatul final. Puteti sa-l presarati si cu nuca de cocos razuita, cred ca nu va strica deloc.

19

Foarte important sa puneti tortul la rece imediat dupa finisare, sa se inmoaie si fragezeasca.

Cel mai bine la frigider, acoperit cu folie alimentara, sa se intareasca si smantana. Daca il lasati in camera sau temperatura mai mare de 5 grade se va inmuia prea tare si nu are aceeasi textura.

20

Si o felie delicioasa pentru voi :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (8-10 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (8 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 76

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 15 dec 2019, 10:05

L-am făcut pentru aniversarea soțului dintr-o porție si jumătate 😉

Bun bun... cu zmeură

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Ancu?aAlexandraIoni??693
Ancu?a Alexandra Ioni?? (Ancu?aAlexandraIoni??693) 06 sep 2019, 18:21

La ingrediente cred ca ar trebui modificat si pus ca smantana trebuie sa fie minim 20% grasime sau smantana pentru frisca. Am incercat intai smantana cu 20% grasime si nu a iesit, abia dimineata am reusit sa il montez dupa ce am luat smantana pentru frisca. Am adaugat si visine din compot ca sa fie putin colorat.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ancu?a Alexandra Ioni?? (Ancu?aAlexandraIoni??693) 06 sep 2019, 18:23

Totul este scris, si la ingrediente si in pasi.

Ancu?aAlexandraIoni??693
Ancu?a Alexandra Ioni?? (Ancu?aAlexandraIoni??693) 05 sep 2019, 19:25

Cat trebuie sa stea la frigider tortul pana se fragezeste ca sa fie taiat?

lena
Elena (lena) Ancu?a Alexandra Ioni?? (Ancu?aAlexandraIoni??693) 05 sep 2019, 20:01

Ar fi bine 1-2 zile.

Ancu?aAlexandraIoni??693
Ancu?a Alexandra Ioni?? (Ancu?aAlexandraIoni??693) Elena (lena) 05 sep 2019, 22:03

Ce mult! Nu cred ca voi avea rabdare. O sa fac foile mai subtiri si mai multe si il las peste noapte. Poate e ca la prajitura alba ca zapada si o noapte e de ajuns. De sambata de cand am mancat la o nunta ma tot uit la reteta si acum imi fac curaj sa il incerc.

Vio84
Vio84 16 aug 2016, 16:56

Am reusit si eu torta inca nam gustat e la frigider! Dar in fine se face usor p/u prima data in viata fac torta. Am facut din portiè dubla si mia ramas 2 turte vreau sa intreb daca pot sa le pastrez 2-3 saptamini??? Si unde la uscat ori frigider? Scuze poate is intrebari stupide dar nu am experienta de loc in patiserie!! Merci mult Lena. Am recomandat acest sait la tot Parisul!!!  Dau alt comentariu dupa ce il gustam!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
alinutza7
alinutza7 20 feb 2016, 10:48

Foarte delicios tortul , primul tort efectuat de miinele mele , a fost chiar ca 1incercare foarte bun , multumim pentru reteta ❤️😊😊💋

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
LudmilaT
LudmilaT 06 dec 2014, 11:04

Buna Lena, uite ca am revenit cu inca o poza, acelasi tort "Smetannik" la o alta sarbatoare . Multumesc pentru retete, stiu ca ai muncit la ele, munca ta este apreciata de noi...cei care te viziteaza pe site  Multa sanatate si familiei tale!!! Si daca tot suntem in ajunul sarbatorilor, va doresc sarbatori fericite!!!

Poza mea pentru reteta:
LudmilaT
LudmilaT 03 dec 2014, 21:47

Si inca o poza :)

Poza mea pentru reteta:
LudmilaT
LudmilaT 03 dec 2014, 21:42

Buna Lena, intr-adevar este un deliciu acest tort, cum multi il mai numesc tortul copilariei...:). In octombrie puiutul meu a facut un anisor..si am facut acest tort, l-am ornat mai special la nivel cu sarbatoarea. Desigur pana acum am tot facut acest tort si alte sarbatori.Urmaresc acest site din 2009...dar nu am comentat niciodata, retetele sunt super!!! Si de mare ajutor noua ;) Mult succes in continuare!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 02 feb 2014, 20:44

Tortul studentiei mele, mereu mergeam cu prietenele la o patiserie si cumparam cate o felie, eri lam facut si eu pentru oaspetii care iam avut azi, doar ca eu lam ornat cu miez de nuca tocat iar inauntru printre foi am pus visini conservate in sucul lor

Poza mea pentru reteta:
whisper4cake
whisper4cake 02 ian 2014, 11:52

Buna! De Craciun am descoperit retetele tale si de Revelion am incercat acest  "Tort Smetannik".Am respectat reteta si a iesit delicios! Multumesc mult si LA MULTI ANI!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile