Tort "Medovik"

Este un tort care intotdeauna are succes la orice masa festiva, se topeste in gura, o combinatie perfecta -  aluatul aromat de miere si crema de smantana, daca mai adaugati niste nuci si prune uscate... va asigur ca nu ramane nimic din tort pentru a 2-a zi:)

Aceasta reteta de tort o gatesc de aproape 12 ani, de cand am gasit-o intr-un ziar vechi sovietic in debaraua bunicii. Recomand cu incredere!

Important! Urmati toti pasii retetei si micile tips-uri ca sa aveti 100% reusita. La ultimul pas gasiti si poza cu sectiunea tortului.

Ingrediente

Oua
2 buc
Zahar
1 pah
pentru aluatul de foi
Unt
60 g
Miere de albine
2 linguri
Bicarbonat de sodiu
1.5 lingurite
Faina alba calitate superioara
3.5 pah
Smantana 20% grasime
1.5 l
Zahar
2 pah
pentru crema
Nuca taiata marunt
200 g
si prune uscate, sau visine fara samburi - optional

Pasi de urmat

1

Intr-o cratita sau bol termorezistent bateti ouale, adaugati zaharul, untul si mierea - amestecati cu o lingura.

2

Puneti cratita pe baie de aburi, amestecati periodic  - asa faceti 15 min.

3

In 15 min se vor topi untul, zaharul si mierea bine, luati cratita cu amestec de pe aburi si adaugati bicarbonatul de sodiu, amestecati bine si o puneti la loc pe aburi.

4

Amestecati incet si continuu timp de 5 min, pana se mareste compozitia cam de 2 ori.

5

Adaugati faina si framantati aluatul.

6

Daca vi se pare ca aluatul este prea moale mai puneti o jumatate de pahar de faina. Aveti grija sa lasati aluatul la loc cald, sau acoperit cu prosop pana faceti foile - mierea si zaharul se intareste si va fi greu de lucrat cu el.

7

Taiati din aluat cam 7 bucati(bile), aveti grija sa fie la cald restul aluatului pana lucrati fiecare foaie.

8

Din fiecare bucata de aluat intindeti cate o foaie rotunda, trebuie sa fie subtire, cam de 1,5mm.

9

Puneti foaia de aluat intr-o tava rotunda, folositi un capac de sticla sau farfurie rotunda ca sa-i dati forma rotunda turtei de tort. Eu am folosit un capac de la tigaie, de 30 cm.

10

Taiati cu un cutit imprejur, scoateti resturile de aluat - acestea nu le mai folositi, le puteti arunca(ele se intaresc atat de mult ca nu veti mai putea lucra cu ele). Daca totusi se intareste aluatul si nu il puteti lucra - il incalziti putin la microunde sau pe aburi si il framanatti bine(ungeti mainile cu unt sau lapte).

11

Coaceti fiecare foaie pana se face maronie, aveti grija ca se coc foarte repede - cat intindeti si pregatiti urmatoarea foaie, prima va fi aproape coapta.

12

In asa fel coaceti toate foile de tort(sunt 6-7 bucati), dureaza cam 1 ora jumate, cu tot cu framantarea aluatului.

13

Amestecati smantana cu zaharul, bateti bine cu mixerul pana se dizolva zaharul si crema se tine pe lingura, nu trebuie sa fie lichida. Daca totusi este lichida, adaugati intaritor de frisca - 2 plicuri la 1 l de smantana si mai bateti putin.

14

Ungeti bine cu smantana foile de tort, intre ele puteti sa mai adaugati nuci maruntite si bucatele de prune uscate. Ungeti din belsug cu smantana, cam 3-4 linguri la foaie, va fi mult mai gustos, dar aveti grija sa va ajunga pentru toate foile

15

Cam asa arata tortul inainte sa fie pus la inmuiat la frigider pentru 5-8 ore, peste noapte. Lasati putina crema de smanatana pentru a doua zi, sa-l mai nivelati.

16

A 2-a zi il scoateti din frigider, il ungeti cu crema, nivelati bine cu un cutit sa fie unforma suprafata. Acum puteti sa-i mai taiati din marigini daca nu sunt uniforme, este moale si il puteti modela cum vreti.

17

Eu am mers pe varianta simpla de infrumusetare - am nivelat bine crema de deasupra si bordurile.

18

La foc mic am topit putina ciocolata neagra cu 50g de unt, pana se face compozitie lichida.

19

Cu o lingura am stropit pe toata suprafata tortului ciocolata lichida, apoi am lasat tortul la frigider inca 2-3 ore.

20

Aici este sectiunea tortului, abia am reusit sa-i fac poza :)

A fost atat de bun ca nu a mai ramas nimc pt a 2-a zi. Recomand sa incercati, sigur va fi un succes!

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kilograme (12 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: expert
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 5 (37 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 213

CorinaCatana711
Corina Catana (CorinaCatana711) 15 ian 2017, 22:32

Salut Lena dar ce se intimpla daca folosesc frisca si smintina impreuna? deoarece sotu nu iubeste smintina in pranituri prea tare.Si la ce foc trebuie coapte?

lena
Elena (lena) Corina Catana (CorinaCatana711) 16 ian 2017, 09:08

Merge si impreuna, numai sa fie procent de grasime de minim 30%.

Se coc la 180-200 de de grade.

CorinaCatana711
Corina Catana (CorinaCatana711) Elena (lena) 16 ian 2017, 15:30

Si ce as putea folosi in loc de bicarbonat? Praf de copt pot folosi? Nu am la moment bicarbonat?

lena
Elena (lena) Corina Catana (CorinaCatana711) 16 ian 2017, 16:28

Nu, este ingredientul cheie, daca nu aveti bicarbonat nu mai faceti tortul.

claudia733
claudia (claudia733) 14 ian 2017, 10:29

DELICIOS! Am folosit la crema smantana fermentata de 40% si pe 3 dintre foi am pus peste crema coaja rasa de lamaie si nuca;te lingi pe degete ☺ cat de bun este.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
CristinaSM
Cristina Gherman (CristinaSM) 31 dec 2016, 16:05

Un deliciu! A devenit traditie sa fac tortul acesta de Revelion.

Multumesc pentru toate sugestiile de pe acest site!

Un An Nou cu bucurii si cu sanatate!

Cristina, Satu Mare

Nota mea pentru reteta:
AnaBaractari617
Ana Baractari (AnaBaractari617) 12 aug 2016, 22:11

Foarte bun tortul, cel mai gustos medovik mincat vreodată. Mulțumesc, Lena! La mine au ieșit 17 turte, asa de tare le-am intins si am folosit foecare bucatica de aluat ramas. Noi l-am devorat intr-o dupa amiază 😂

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Antonik
Antonik Antonik (Antonik) 06 apr 2016, 20:56

Am reusit sa fac cel mai delicios tort. Multumim Lena

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
maryyy
maryyy 14 mar 2016, 08:53

E preferatul familiei !!! Foarte gustos, il recomand !!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Miruna T.
Miruna (Miruna T.) 15 ian 2016, 13:46

Buna Lena! Am facut si eu tortul prima data de revelion, a iesit foarte fain :) Multumesc mult pentru retetele tale :D

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Roddy
Rodica (Roddy) 22 apr 2014, 16:42

Iată si poza si o poza cu acest delicios tort !!! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Liliana Hadji psiholog
Liliana Hadji psiholog 17 oct 2013, 14:33

Ca de fiecare data, iese un tort de milioane. Si pentru mine este tortul copilariei mele. De ziua mea am gatit 5. Sunt pur si simplu indragostita de acest tort. Multumesc, Lena!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
linku94
linku94 29 apr 2012, 01:32

Pur si simplu delicios! Multumesc mult pentru reteta, mi-a iesit de fiecare data si pot spune ca a devenit tortul meu preferat!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile