Baba Neagra (varianta 2)

Atunci cand am postat prima reteta de Baba Neagra va spuneam ca am gasit cu greu reteta si am lucrat mult ca sa adaptez conditiile cuptorului clasic la cel cu lemne.

Ei, de fapt mai aveam o varianta de reteta, chiar de la matusa mea, dar o facusem de cateva ori si de fiecare data era un esec(o tineam la cuptor doar 1 ora si nu izolam tava). Acum am zis s-o incerc cu noile conditii - adica invelita tava in folie de aluminiu si tinuta la cuptor suficient. In plus am mai adaugat vanilie si scortisoara in aluat, idee absolut perfecta - s-au combinat genial aromele cu textura prajiturii - asa baba buna nu am mancat si eu pana acum. Inca o varianta demna de incercat, uite asa - pana nu demult nu aveam nici o reteta de baba neagra, acum am 2 si amandoua geniale.

Apropo, o noua descoperire - Baba Neagra se congeleaza/decongeleaza perfect - isi pastreaza textura, aroma si gustul - atunci cand faceti o baba mai mare puneti o bucata la congelator pe altadata, de o pofta.

Cantitatea de aluat este pentru o tava de 35x25cm, sau o tava rotunda de 28-30cm diametru(va fi putin mai inalta decat in poza de prezentare).

Ingrediente

Faina alba
375 g
Ulei de floarea soarelui
250 ml
Esenta de vanilie
1 buc
Scortisoara
1 lingurite
Sare
0.5 lingurite
Bicarbonat de sodiu
35 g
aproximativ 2 linguri
Lapte batut/iaurt/chefir
500 ml
Zahar
450 g
Lapte
650 ml
Oua
7 buc

Pasi de urmat

1

Tava de cuptor(aici 25x35cm) se asterne cu hartie de copt, eu am uns-o cu putin ulei sa adere mai bine la tava.

Pe exterior se inveleste in 2-3 straturi folie de aluminiu, fundul si peretii tavii.

2

Faina se amesteca cu bicarbonatul, sarea, vanilia si scortisoara.

3

Adaugati uleiul.

4

Apoi zaharul, kefirul, laptele si ouale - amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase.

5

Iese un aluat mai lichid ca cel de clatite, il turnati in tava pregatita anterior.

6

Acoperiti deasupra tava cu folie de aluminiu, si o puneti la cuptor preincalzit la 200 grade pentru 2 ore.

Dupa 2 ore scoateti folia de deasupra si mai lasati 2 ore la 100 grade, temperatura cuptorului.

7

Eu de obicei o fac seara, o las in cuptor sa se raceasca pana dimineata.

8

Apoi portionati si serviti - nu uitati sa mai congelati o bucata si pentru altadata, de pofta.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kilograme (10)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 20 min
Publicata:
Nota: 5 (3 voturi)
Colectii: Chec-uri

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 22

StellaS
StellaS 05 dec 2015, 16:12

Delicioasa!!!!! Prima data in viata am facut baba neagra si am facut-o dupa aceasta reteta - mi-a iesit foarte si foarte gustoasa! Am urmat pas cu pas reteta si am tinut-o 4 ore asa cum e scris si chiar se putea sa stea si mai mult, pentru ca era un pic cam moale inauntru, dar sotului meu anume de asta si i-a placut!!!! 

Nota mea pentru reteta:
CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 02 sep 2015, 05:53

Super si aceasta dar parerea mea e ca prima varianta de baba e mai delicioasa nustiu cum si mai simpla si mai rapida, nustiu sau mie asa imi pare. Dar asta tot merita incercata ! Danke Lenuta !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Flori Meier
Flori Meier 26 iul 2015, 16:22

Nu mai am rabdare inca 2h😱😱😱 miroase demential 

Poza mea pentru reteta:
Flori Meier
Flori Meier 26 iul 2015, 16:20

UfffffChiar e o provocare sa astepti atat 😓😰 inca 2h si e gata!! Apoi cat stai sa se raceasca

taniulya
taniulya 09 aug 2014, 23:53

Lena, daca fac reteta cu jumatate din ingrediente, o tin la cuptor tot 2 ore? Merci

lena
Elena (lena) taniulya 10 aug 2014, 09:11

Da, se tine la fel 4 ore.

tiki
tiki 03 mar 2014, 11:16

Mutumesc Ianadeea de sfat,nu prea stiu daca o sa-l  urmez,deoarece cuptorul meu arde cam tare jos, si intotdeauna aceea tava o tin jos si deasupra am gratarul pe care pun tavile. Dar poate mai iau "imprumut" o tava din aceea de la vecini:)). Dar gandindu-ma mai bine nici nu stiu daca ar intra una in alta......Multumesc oricum si chiar vreau sa mai fac prima varianta dupa cum am spus.Multumesc oricum.

ianadeea
Andreea (ianadeea) 03 mar 2014, 11:03

Salutari. Si eu am incercat si varianta asta de baba neagra, dar cu mai putina scortisoara, si folia deaspra a stat pana ultimele 30 min. E fabuloasa si varianta asta, fina la gust, umeda tare, cea mai apreciata prajitura a petrecerii (concurenta a fost acerba: facusem si eclere, si negresa, si tort crema de zahar ars  ) . Ca impresii personale: prima varianta de baba mi s-a parut mai deosebita, dar cu un usor gust sarat de la bicarbonat, deci tura viitoare as face baba nr. 1, dar cu 1/2 lingurita scortisoara, sau niste esenta de rom. Tiki, incearca cu incredere si prima varianta de baba, e deosebita, consistenta la fel de poroasa, si buna tare, si ca mic sfat: pune pe tava mare de aragaz tava cu compozitia; si-o rotesti la nevoie cu tot cu tava, pe grilaj intr-adevar e cam greu de manevrat. Multumim Lena de reteta, si pupici la toate fetele, ca-i luna noastra, Martie.

tiki
tiki 01 mar 2014, 10:38

Revin, ca prea sunt impresionata de aceasta minunatie, si sa postez inca o poza unde se vad mai bine acele striatii nemaipomenite (mariti), ca sa va conving sa o faceti si voi. Succes.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 28 feb 2014, 18:20

Buna. Nu credeam ca voi face niciodata aceasta reteta din cauza timpului lung la copt dar....iat-o. F.f. buna,aromata,umeda,.Insa cred ca data viitoare voi face prima varianta.Mi s-a parut f.multa compozitie si mi-a fost greu sa o bag in cuptorul fierbinte ca nu o puteam tine si pune pe gratar si s-o imping,din cauza foliei de Al.sa nu se rupa. Am lasat-o fix,pe ceas 4 ore 17,30 - 21,30 si pe parti s-a cam intarit,uscat,ars,nu stiu din cauza culorii,dar acuma deja s-au inmuiat si marginile.F.buna,si daca-i bal,bal sa fie ca am facut-o si pe sora ei,Baba Alba,care nu mi-as fi imaginat niciodata sa se cheme asa. Multumesc mult de aceasta reteta,maine sosesc copiii si vor disparea urgent ambele. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
doima.cioriceanu
Doina Cioriceanu (doima.cioriceanu) 26 feb 2014, 20:43

acum mancam din ea.

este buna parca mergea putin mai dulce

dar ne-a placut

Arata toate comentariile