Friganele de dovlecei cu telemea

Friganele de dovlecei cu telemea

O reteta foarte buna si salvatoare pentru o cina sanatoasa si rapida, si nu numai - merge perfect la orice masa, dar anume asa combinatie de ingrediente este recomandata pentru cina(legume, proteine si fara carbohidrati).

Ingredientele sunt pentru 2 portii, si fiecare contine cam 200kcal - si toate aceste calorii sunt gustoase si satioase. Noi le-am servit cu niste iaurt de 2% grasime, cremos si gros(marca Oly).

Singura observatie la reteta: aveti grija sa le faceti pe tigaie buna antiaderenta, fiindca nu contin faina sunt ceva mai moi si trebuie putina indemanare sa le intoarceti atent cu o spatula. Daca tigaia este mai lipicioasa, s-ar putea sa nu le mai puteti intoarce si se vor rupe. O alta variatna ar fi sa turnati compozitia intr-o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt si sa faceti un fel de budinca - nu am incercat asa sa fac, urmeaza sa testez.

Ingrediente

Dovlecei
400 g
Telemea de vaca
100 g
eu am folosit Telemea light de la Hochland, dar merge si telemea simpla de vaca/oaie
Oua
2 buc
Piper negru macinat
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Iaurt cremos
150 g
pentru servire

Pasi de urmat

1

Intr-un bol dati prin razatoare dovleceii si telemeaua.

2

Adaugati ouale si piperul macinat - sare nu trebuie pentru ca este suficienta de la telemea.

Amestecati bine cu o furculita sau lingura.

3

Incingeti bine o tigaie antiaderenta si cu o lingura puneti compozitia de dovlecei.

Le coaceti la foc mic-mediu, pana se rumenesc bine dedesubt.

Aveti grija sa faceti friganele imediat ce ati preparat compozitia, nu o lasati sa stea pentru ca vor lasa zeama dovleceii si vor fi ceva mai greu de copt.

4

Le intoarceti atent cu o spatula, s-ar putea sa va para mai moi si cruzi, dar fara grija sunt in regula asa.

Mai lasati sa se coaca bine si pe partea cealalta.

5

Daca nu va descurcati cu ele la copt, adaugati totusi 1-2 linguri de faina in compozitie. La mine a fost oke si fara faina.

Le serviti calde cu putin iaurt - puteti sa-l mai dregeti cu putina verdeata si usturoi.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 grame (2 portii)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Data publicarii:
Nota: 2 (1 voturi)

Comentarii

nikole
nikole 26 aug 2013, 06:05

Salut Lena!imi plac dovleceii,bostaneii in orice fel,dar as vrea sa intreb daca ai folosit ulei la prajit sau nu?,mi s-a parut ca nu dar vreau sa fiu sigura,multumesc angicipat😊

lena
Elena (lena) nikole 26 aug 2013, 07:10

Am stropit putin tigaia, cam o jumate de lingurita.

Alinusa C.
Alinusa C. 04 iun 2015, 11:39

Dacă i-as pune la cuptor pe hârtie pergament  oare n-ar fi buni ? Dacă da ,cam la câte grade și cât timp? Mersi anticipat !

lena
Elena (lena) Alinusa C. 04 iun 2015, 15:36

Se poate si la cuptor, pe hartie de copt sau o tava f.buna, la 200 de grade si ca timp...pana se rumenesc dedesubt, eventual le intoarceti si pe cealalta parte putin.

Alinusa C.
Alinusa C. 05 iun 2015, 14:24

Mersi mult pentru sfaturile tale !Ești super,super tare  !!!De când am descoperit site-ul și am început sa gătesc după rețetele tale mi-am redescoperit pofta de a găti iar soțul meu este încântat și ești mereu lăudată ...așa ca mulțumim ca exiști și împărtășești cu noi secretele tale culinare.

contul
contul 02 mai 2020, 18:31

Am incercat sa le fac fara faina si din pacate mi s-au desfacut pe tigaie si n-am  mai vazut friganele. Cu siguranta este nevoie de ceva care sa tina compozitia impreuna. 

Nota mea pentru reteta: