Orez cu lamaie

Orez cu lamaie

De cand am dat-o in retetele cu specific indian descopar tot mai multe combinatii interesante de mancaruri, si nu a fost inca macar una pe care s-o stric - desi nu am chiar toate ingredientele si cunostintele perfecte.
Credeam eu ca deja stiu multe despre orez, dar se pare ca mai am de invatat...

Marea mea descoperire in aceasta perioada a fost orezul basmati - pe bune "regele" orezurilor, cel mai fin, gustos si frumos orez pe care l-am mancat vreodata. Si intr-o carte de retete ayurvedice am gasit foarte multe combinatii de garnituri de orez pe care o sa vi le arat pe parcurs - foarte bune si interesante, deosebite.

Prima reteta este aceasta, de orez cu lamaie - am testat-o mai intai pe orez simplu, rotund - inca nu-mi luasem orezul basmati - ca sa vad cum este combinatia si gustul. A iesit foarte bun, dar si mai bun a fost cand am facut-o deja in varianta exemplara, cu basmati .... asa o garnitura fina, fresh si aromata, de nu mai trebuie paine la nici o mancare.

Recomand sa incercati neaparat - orezul basmati se gaseste in magazinele arabesti, in hypermarket-uri(cel de la Riso Scotti este superb), si magazinul online www.indianfood.ro.

Ingrediente

Orez basmati
1 pahar
Apa
1.5 pahar
Lamaie
0.5 buc
Unt
50 g
Sare
1 lingurite
Curcuma/turmeric
0.5 lingurite
optional
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Baton de scotisoara
1 buc
Mustar boabe
0.5 lingurite
de preferat mustarul negru - eu nu am avut si am pus simplu, romanesc
Chimion(kumin)
0.25 lingurite
un varf de lingurita - este optional

Pasi de urmat

1

Aici este orezul basmati pe care l-am folosit atunci.

2

Cam asa arata - este subtire si lung.

3

Orezul se spala bine in 2-3 ape si se lasa in apa pentru 15-20 minute.

Orice reteta in care folositi orezul basmati presupune sa-l inmuiati in apa pentru acest timp.

4

Apoi il puneti intr-o sita sa se scurga bine de apa.

5

Pregatiti mirodeniile sa le aveti la indemana - batonul de scortisoara, mustarul si kuminul.

6

Intr-o cratita puneti la fiert 1.5 pahare de apa, cu sare si curcuma(este pentru o culoare de galben mai intens si un plus de aroma si vitamine).

7

Intr-o cratita mica(eu am folosit un tuci de fonta) se pune uleiul si lasati-l putin sa se incnga bine.

Adaugati scortisoara, mustarul si cuminul - cand mustarul va incepe sa sara acoperiti usor cu capac sa nu va fuga din cratita:)

8

Cand mustarul nu mai pocneste adaugati imediat orezul, amestecati periodic timp de cam 5 minute.

9

Intre timp a fiert si apa cu turmeric, faceti focul mic sub tuci si adaugati cate putin din apa fiarta anterior.

Aveti grija sa adaugati cate putin apa pentru ca fiind foarte incins tuciul s-ar putea sa clocoteasca destul de intens si sa va stropeasca aragazul.

10

Amestecati  bine pana orezul si apa incep sa fiarba.

11

Apoi dati focul mic sub tuci, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba la foc incet cam 15 minute, pana se absoarbe toata apa.

Atentie! Orezul nu se mai amesteca in continuare deloc, in timpul fierberii se formeaza niste canale prin care circula aburii, daca amestecati aceste canale nu vor mai fi si orezul poate sa va iasa la fund fiert, deasupra crud.

12

Dupa ce orezul a absorbit toata apa, ridicati capacul si stropiti-l uniform cu zeama de la jumatate de lamaie.

13

Deasupra puneti untul taiat bucatele.

14

Acoperiti cu capac, mai lasati sa fiarba 2 minute si apoi stingeti focul.

Ar fi bine sa-l mai lasati asa acoperit inca 10-15 minute, sa se patrunda bine.

15

Inainte de a-l servi la masa, scoateti batonul de scortisoara,  amestecati usor cu furculita in tuci si apoi il puneti in farfurii.

Iese bob cu bob, pufos si foarte aromat - excelent!

Daca nu aveti initial cate ceva din mirodenii puteti sa le omiteti - dar mare descoperire o sa faceti cat de fin si bun miros aduce scortisoara la aceasta garnitura de orez.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (7-8 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)
Colectii: Garnituri, Orez

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 25

AdelinaSrinivasan904
Adelina Srinivasan (AdelinaSrinivasan904) 17 feb 2017, 04:57

Si eu il fac! E delicios!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AdelinaSrinivasan904
Adelina Srinivasan (AdelinaSrinivasan904) 17 feb 2017, 04:55

Si eu il fac!

alinutza7
alinutza7 22 ian 2016, 20:40

Aceasta reteta este minunata am preparato de nenumarate ori si e super ,un gust atit de bun si aromat ,toti au ramas profund multumiti de asa cina !!!❤️👌🏻👍 va multumesc mult 💋

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 24 mai 2015, 07:39

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 28 oct 2014, 16:29

Ooo, vad ca numai eu mananc orez pe aici. Am facut astazi de curiozitate, nu mai mancasem niciodata orez negru (imperial !!! ), dupa aceasta reteta. Am pus si turmenic, desi nu era nevoie ptr.culoare,dar am vazut ca are si ceva gust. Acest orez are cu totul alta textura, alt gust, timpul de fierbere(si inmuiere mult mai lung...), dar cel mai sanatos dintre toate felurile de orez. (dau amanunte pe Forum),si pe cel alb,  l-am facut dupa reteta Garnitura de orez cu unt.  Minunat, si aspectuos. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 11 apr 2014, 12:27

Din nou poza.

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 26 feb 2014, 01:18

Eu nu am pus lamîe ca nu ne place ,in rest nota 10

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 05 dec 2013, 08:42

Buna. Bun gust acest orez. Langa, e batonul de scortisoara,sa nu se confunde cu un carnat.. Tin minte cand a fost acasa fata mea cu prietena ei-indianca- a facut asa ceva si nu aveam baton de scortisoara (de atunci nu-mi mai lipseste), numai praf, si nu a vrut sa puna. Asa de frumos miroase in casa, parca am facut prajitura.  Reteta de nota 100. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Katrin
Katrin 04 nov 2013, 21:43

Vai Lena am facut dupa reteta ta...Doamneee fereste ce bunatate a mai iesit :) Sotul meu a recunoscut in timp ce manca ca tareeee mai era sceptic de cum va iesi orezul la cate arome a vazut ca i-am pus. Sincer...si eu ma ingrijoram de batonul ala de scortisoasa ce i-o face oare orezului :))) Dar pe de alta parte era intr-un fel linistita fiindca doar e reteta de la tine de pe site, testata de profesionista. Multumesc mult !!! Poza atasata. Ce se vede acolo este "Puiul cu radacina de telina", dar comment-ul dat la locul lui nu aici :)

Poza mea pentru reteta:
Cori
Cori 31 mar 2013, 19:41

Foarte, foarte bun orezul, delicios! Tare mult ne place. Nu am pus scortisoara, nu am avut curaj. 

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile