Orez cu lămâie

Orez cu lămâie

De când am dat-o în rețetele cu specific indian descopăr tot mai multe combinații interesante de mâncăruri, și nu a fost încă măcar una pe care s-o stric - deși nu am chiar toate ingredientele și cunoștințele perfecte.
Credeam eu că deja știu multe despre orez, dar se pare că mai am de învățat...

Marea mea descoperire în această perioadă a fost orezul basmati - pe bune "regele" orezurilor, cel mai fin, gustos și frumos orez pe care l-am mâncat vreodată. Și într-o carte de rețete ayurvedice am găsit foarte multe combinații de garnituri de orez pe care o să vi le arat pe parcurs - foarte bune și interesante, deosebite.

Prima rețetă este aceasta, de orez cu lămâie - am testat-o mai întâi pe orez simplu, rotund - încă nu-mi luasem orezul basmati - ca să văd cum este combinația și gustul. A ieșit foarte bun, dar și mai bun a fost când am făcut-o deja în varianta exemplară, cu basmati .... asa o garnitură fină, fresh și aromată, de nu mai trebuie pâine la nici o mâncare.

Recomand să încercați neapărat - orezul basmati se găsește în magazinele arăbești, în hypermarket-uri(cel de la Riso Scotti este superb), și magazinul online www.indianfood.ro.

Ingrediente

Orez basmati
1 pahar
   
Apa
1.5 pahare
   
Lamaie
0.5 buc
   
Unt
50 g
   
Sare
1 lingurita
   
Curcuma/turmeric
0.5 lingurite
opțional
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
   
Baton de scotisoara
1 buc
   
Mustar boabe
0.5 lingurite
de preferat muștarul negru - eu nu am avut și am pus simplu, românesc
Chimion(kumin)
0.25 lingurite
un vârf de linguriță - este opțional

Pasi de urmat

Pas 1

Aici este orezul basmati pe care l-am folosit atunci.

Orez cu lămâie - Pas 1
Pas 2

Cam așa arată - este subțire și lung.

Orez cu lămâie - Pas 2
Pas 3

Orezul se spală bine în 2-3 ape și se lasă în apă pentru 15-20 minute.

Orice rețetă în care folosiți orezul basmati presupune să-l înmuiați în apă pentru acest timp.

Orez cu lămâie - Pas 3
Pas 4

Apoi îl puneți într-o sită să se scurgă bine de apă.

Orez cu lămâie - Pas 4
Pas 5

Pregătiți mirodeniile să le aveți la îndemână - batonul de scorțișoară, muștarul și kuminul.

Orez cu lămâie - Pas 5
Pas 6

Într-o cratiță puneți la fiert 1.5 pahare de apă, cu sare și curcuma(este pentru o culoare de galben mai intens și un plus de aromă și vitamine).

Orez cu lămâie - Pas 6
Pas 7

Într-o cratiță mică(eu am folosit un tuci de fontă) se pune uleiul și lăsați-l puțin să se încălzească bine.

Adăugați scorțișoara, muștarul și cuminul - când muștarul va începe să sară acoperiți ușor cu capac să nu vă fugă din cratiță:)

Orez cu lămâie - Pas 7
Pas 8

Când muștarul nu mai pocnește adăugați imediat orezul, amestecați periodic timp de cam 5 minute.

Orez cu lămâie - Pas 8
Pas 9

Între timp a fiert și apa cu turmeric, faceți focul mic sub tuci și adăugați câte puțin din apa fiartă anterior.

Aveți grijă să adăugați câte puțin apă pentru că fiind foarte încins tuciul s-ar putea să clocotească destul de intens și să vă stropească aragazul.

Orez cu lămâie - Pas 9
Pas 10

Amestecați  bine până orezul și apa încep să fiarbă.

Orez cu lămâie - Pas 10
Pas 11

Apoi dați focul mic sub tuci, acoperiți cu un capac și lăsați să fiarbă la foc încet cam 15 minute, până se absoarbe toată apa.

Atenție! Orezul nu se mai amestecă în continuare deloc, în timpul fierberii se formează niște canale prin care circulă aburii, dacă amestecați aceste canale nu vor mai fi și orezul poate să vă iasă la fund fiert, deasupra crud.

Orez cu lămâie - Pas 11
Pas 12

După ce orezul a absorbit toată apa, ridicați capacul și stropiți-l uniform cu zeama de la jumătate de lămâie.

Orez cu lămâie - Pas 12
Pas 13

Deasupra puneți untul tăiat bucățele.

Orez cu lămâie - Pas 13
Pas 14

Acoperiți cu capac, mai lăsați să fiarbă 2 minute și apoi stingeți focul.

Ar fi bine să-l mai lăsați așa acoperit încă 10-15 minute, să se pătrundă bine.

Orez cu lămâie - Pas 14
Pas 15

Înainte de a-l servi la masă, scoateți batonul de scorțișoară,  amestecați ușor cu furculița în tuci și apoi îl puneți în farfurii.

Iese bob cu bob, pufos și foarte aromat - excelent!

Dacă nu aveți inițial câte ceva din mirodenii puteți să le omiteți - dar mare descoperire o să faceți cât de fin și bun miros aduce scorțișoara la această garnitură de orez.

Poftă Bună!

Orez cu lămâie - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (7-8 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 25

AdelinaSrinivasan904
Adelina Srinivasan (AdelinaSrinivasan904) 17 Feb 2017, 04:57

Si eu il fac! E delicios!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AdelinaSrinivasan904
Adelina Srinivasan (AdelinaSrinivasan904) 17 Feb 2017, 04:55

Si eu il fac!

alinutza7
alinutza7 22 Jan 2016, 20:40

Aceasta reteta este minunata am preparato de nenumarate ori si e super ,un gust atit de bun si aromat ,toti au ramas profund multumiti de asa cina !!!❤️👌🏻👍 va multumesc mult 💋

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 24 May 2015, 07:39

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 28 Oct 2014, 16:29

Ooo, vad ca numai eu mananc orez pe aici. Am facut astazi de curiozitate, nu mai mancasem niciodata orez negru (imperial !!! ), dupa aceasta reteta. Am pus si turmenic, desi nu era nevoie ptr.culoare,dar am vazut ca are si ceva gust. Acest orez are cu totul alta textura, alt gust, timpul de fierbere(si inmuiere mult mai lung...), dar cel mai sanatos dintre toate felurile de orez. (dau amanunte pe Forum),si pe cel alb,  l-am facut dupa reteta Garnitura de orez cu unt.  Minunat, si aspectuos. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 11 Apr 2014, 12:27

Din nou poza.

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 26 Feb 2014, 01:18

Eu nu am pus lamîe ca nu ne place ,in rest nota 10

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 05 Dec 2013, 08:42

Buna. Bun gust acest orez. Langa, e batonul de scortisoara,sa nu se confunde cu un carnat.. Tin minte cand a fost acasa fata mea cu prietena ei-indianca- a facut asa ceva si nu aveam baton de scortisoara (de atunci nu-mi mai lipseste), numai praf, si nu a vrut sa puna. Asa de frumos miroase in casa, parca am facut prajitura.  Reteta de nota 100. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Katrin
Katrin 04 Nov 2013, 21:43

Vai Lena am facut dupa reteta ta...Doamneee fereste ce bunatate a mai iesit :) Sotul meu a recunoscut in timp ce manca ca tareeee mai era sceptic de cum va iesi orezul la cate arome a vazut ca i-am pus. Sincer...si eu ma ingrijoram de batonul ala de scortisoasa ce i-o face oare orezului :))) Dar pe de alta parte era intr-un fel linistita fiindca doar e reteta de la tine de pe site, testata de profesionista. Multumesc mult !!! Poza atasata. Ce se vede acolo este "Puiul cu radacina de telina", dar comment-ul dat la locul lui nu aici :)

Poza mea pentru reteta:
Cori
Cori 31 Mar 2013, 19:41

Foarte, foarte bun orezul, delicios! Tare mult ne place. Nu am pus scortisoara, nu am avut curaj. 

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile