Placinta "Crizantema"
Reteta intiala este cu carne, asa am facut-o si eu, dar cu siguranta puteti varia umpluturile, atat sarate(ciuperci taiate marunt si calite cu ceapa, cascaval, branza, etc) cat si dulci(mac, scortisoara, ciocolata, etc.) In varianta dulce sa mai adaugati putin zahar in aluat.
Mi-a placut mult modul de formare si mai ales rezultatul final, aspectul este de nota 20 la fel si gustul. Este perfecta pentru a impresiona musafirii sau familia la o masa ceva mai speciala.
Ingrediente
●
Carne
500 g
eu am pus de vita, merge si de curcan, pui, porc, etc
●
Oua
2 buc
+1 galbenus pt uns placinta
●
Lapte batut/iaurt/chefir
125 ml
●
Drojdie uscata
10 g
sau 25g proaspata
●
Faina alba calitate superioara
500 g
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Pregatiti umplutura - carnea am tocat-o impreuna cu ceapa.
Se adauga 1 ou, sare, piper si se amesteca bine.
Pas 2
Laptele cald(nu fierbinte!) se amesteca cu zaharul si drojdia, lasati 10 minute pana incepe sa creasca spuma.
Pas 3
Apoi adaugati laptele batut, 1 ou, sarea, uleiul - amestecati.
Pas 4
La urma puneti faina si framantati aluatul.
Pas 5
Il mai scoateti pe masa infainata si framantati putin pana devine uniform.
Pas 6
Puneti-l inapoi in bol, acoperiti cu un prosop si lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Pas 7
Dupa acesti timp il impartiti in 2 bucati.
Pas 8
Si fiecare bucata se intinde in cate o foaie de aproximativ 5mm grosime.
Cu paharul(diametru de 6-7cm) taiati rondele din aceste foi.
Pas 9
Pe fiecare puneti cate 1 lingurita de carne tocata, dar aveti grija sa o puneti mai pe mijloc, marginile le lasati libere.
Peste carne presarati un pic de cascaval ras.
Pas 10
Si acum incepem sa formam placinta.
Fiecare rondea se indoaie in jumate.
Pas 11
Apoi inca o data in jumate.
Pas 12
Intoarceti in "picioare" si prindeti colturile de jos.
Pas 13
Ungeti cu un pic de ulei/unt o tava de 28cm diametru si aranjati fiecare bucata una langa alta, pe parcurs ce formati fiecare din rondelele cu carne.
Daca aveti umplutura care ar lasa zeama sau curge, mai bine asterneti tava cu hartie de copt.
Pas 14
Pentru a forma mijlocul - luam un cerc de aluat cu carne si il tai in jumate.
Pas 15
Suprapun un pic jumatatile una peste alta.
Pas 17
Intoarceti si avem un fel de rulou care il puneti la urma, exact in mijlocul placintei.
Pas 18
Cam asa arata palcinta finala, formata. Ungeti cu galbenus de ou si lasati 20-30 de minute sa creasca.
Aluat ajunge si ramane un pic, eu am mai facut un mic covrig din el.
Pas 19
Se coace la cuptor preincalzit la 180 grade, timp de 35-45 de minute, pana se rumeneste frumos.
Lasati sa se racoreasca si o puteti servi.
Pas 20
Se poate taia felii ca o placinta clasica, sau se rupe bucatele de fiecare.
Aici mai sunt cateva bucati de placinta noastra :)
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (5 voturi)