Placinta "Crizantema"

Placinta "Crizantema"

Reteta intiala este cu carne, asa am facut-o si eu, dar cu siguranta puteti varia umpluturile, atat sarate(ciuperci taiate marunt si calite cu ceapa, cascaval, branza, etc) cat si dulci(mac, scortisoara, ciocolata, etc.) In varianta dulce sa mai adaugati putin zahar in aluat.

Mi-a placut mult modul de formare si mai ales rezultatul final, aspectul este de nota 20 la fel si gustul. Este perfecta pentru a impresiona musafirii sau familia la o masa ceva mai speciala.

Ingrediente

Carne
500 g
eu am pus de vita, merge si de curcan, pui, porc, etc
Ceapa alba
1 buc
Oua
2 buc
+1 galbenus pt uns placinta
Sare,piper
1 lingurite
Cascaval
150 g
Lapte
125 ml
Lapte batut/iaurt/chefir
125 ml
Drojdie uscata
10 g
sau 25g proaspata
Zahar
1 linguri
Sare
1 lingurite
Ulei
6 linguri
Faina alba calitate superioara
500 g

Pasi de urmat

1

Pregatiti umplutura - carnea am tocat-o impreuna cu ceapa.

Se adauga 1 ou, sare, piper si se amesteca bine.

2

Laptele cald(nu fierbinte!) se amesteca cu zaharul si drojdia, lasati 10 minute pana incepe sa creasca spuma.

3

Apoi adaugati laptele batut, 1 ou, sarea, uleiul - amestecati.

4

La urma puneti faina si framantati aluatul.

5

Il mai scoateti pe masa infainata si framantati putin pana devine uniform.

6

Puneti-l inapoi in bol, acoperiti cu un prosop si lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul.

7

Dupa acesti timp il impartiti in 2 bucati.

8

Si fiecare bucata se intinde in cate o foaie de aproximativ 5mm grosime.

Cu paharul(diametru de 6-7cm) taiati rondele din aceste foi.

9

Pe fiecare puneti cate 1 lingurita de carne tocata, dar aveti grija sa o puneti mai pe mijloc, marginile le lasati libere.

Peste carne presarati un pic de cascaval ras.

10

Si acum incepem sa formam placinta.

Fiecare rondea se indoaie in jumate.

11

Apoi inca o data in jumate.

12

Intoarceti in "picioare" si prindeti colturile de jos.

13

Ungeti cu un pic de ulei/unt o tava de 28cm diametru si aranjati fiecare bucata una langa alta, pe parcurs ce formati fiecare din rondelele cu carne.

Daca aveti umplutura care ar lasa zeama sau curge, mai bine asterneti tava cu hartie de copt.

14

Pentru a forma mijlocul - luam un cerc de aluat cu carne si il tai in jumate.

15

Suprapun un pic jumatatile una peste alta.

16

Si le rulez.

17

Intoarceti si avem un fel de rulou care il puneti la urma, exact in mijlocul placintei.

18

Cam asa arata palcinta finala, formata. Ungeti cu galbenus de ou si lasati 20-30 de minute sa creasca.

Aluat ajunge si ramane un pic, eu am mai facut un mic covrig din el.

19

Se coace la cuptor preincalzit la 180 grade, timp de 35-45 de minute, pana se rumeneste frumos.

Lasati sa se racoreasca si o puteti servi.

20

Se poate taia felii ca o placinta clasica, sau se rupe bucatele de fiecare.

Aici mai sunt cateva bucati de placinta noastra :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 20

DoinaCotoman308
Doina Cotoman (DoinaCotoman308) 08 nov 2018, 07:56

daca o facem cu branza de vaci la pasul unul vrinza o amestecam cu ceapa sau nu....

lena
Elena (lena) Doina Cotoman (DoinaCotoman308) 08 nov 2018, 08:13

Puteti sa amestecati cu ce va place.

IrinaIuliana460
Irina Iuliana (IrinaIuliana460) 06 mai 2017, 11:07

Daca fac cu carnea tocata și prăjită mai iese?(am Carne tocata de porc cu Slanina și este 0rea grasa)

lena
Elena (lena) Irina Iuliana (IrinaIuliana460) 06 mai 2017, 19:12

Da, va fi bine.

GinaBurlacu513
Gina Burlacu (GinaBurlacu513) 01 mai 2017, 23:06

Multumesc!, asa arata placinta mea!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Sinder
Sinder 30 nov 2015, 04:57

Ce placinta frumoasa si imi inchipui ca la fel de gustoasa:-)D-na Lena am o intrebare.Se poate de facut placinta fara drojdie??Eu nu c-am folosesc drojdie si de asta si intreb,stiu ca creste foarte repede cu drojdia si trebuie sa te misti repede.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Sinder 30 nov 2015, 08:06

Creste in voie si moderat, nu-i nici o graba. Fara drojdie va fi tare si deloc pufoasa.

V.Tulbu
V.Tulbu 22 apr 2015, 16:48

Mulţumesc pentru reţetă, eu am ales să pregătesc jumătate cu carne şi jumătate cu brînză. A fost foarte gustoasă.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
simonik
simonik 16 dec 2014, 17:09

Asa arata placinta mea!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
FlorinaC
Florina (FlorinaC) 06 dec 2014, 23:35

Multumesc Lena pt retetele minunate. Am facut-o si eu azi cu ciuperci si ceapa calite putin.A iesit minunat. 

Poza mea pentru reteta:
Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 05 dec 2014, 19:32

E superba!!Nu am avut carne si nici nu am fugit la cumparaturi si am facut cu umplutura din ciuperci ceapa sunca putin calite si amestecate apoi cu ou.O minunatie!Multumesc Lena,datorita tie voi impresiona pe mos Nicolae in seara asta,iar voua sa va aduca multa sanatate si bucurii!

Poza mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 02 dec 2014, 20:03

si o sectiune, la fel de interesanta, cind o privesc imi amintesc de o gluma din copilarie : ''Placinta ... placinta,  dar cum a intrat brinza in ea? '' 

Poza mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 02 dec 2014, 19:59

Imi place tare modul de formare a acestei prajituri, eu am vazut pe un site rusesc mai demult o reteta cam la fel tot cu carne si am decis sa o fac in varianta dulce cu dulceata de zmeura si nuci. M-am distrat la formare si apoi la mincat cu atit mai mult 

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile