Budincă de mălai cu dovleac

Budincă de mălai cu dovleac

O rețetă potrivită și pentru copii și pentru cei care țin la o alimentație sănătoasă. Folosesc de mult timp mălaiul în loc de grișul clasic pentru a face Sofiei un griș cu lapte mai sănătos decât cel clasic. Acum cu sezonul de dovleci am adăugat un plus de vitamine (am pus dovleac copt - așa nu îl mănâncă, aici nu l-a observat) și a fost un gust și consistență perfecte. Testat nu numai pe Sofia dar și pe alt bebe mult mai mofturos, deci merge și le place.

În varianta vegetariană și de post folosiți lapte de migdale sau soia și nu mai puneți unt.

Ingrediente

Lapte
900 ml
   
Făină de mălai
1 pahar
1 pahar de 200 ml, făina este aceea pentru mămăligă
Zahăr
1 pahar
puneți după gust
Unt
50 g
   
Dovleac
200 g
puneți mai puțin sau mai mult după cum vă place

Pași de urmat

Pas 1

Puneți la fiert laptele, când începe să fiarbă adăugați în ploaie mălaiul și amestecați bine cu telul să nu fie cocoloașe. Lăsați să fiarbă cam 10-15 minute la foc mic amestecând periodic.

Budincă de mălai cu dovleac - Pas 1
Pas 2

De obicei folosesc mălaiul grișat, fierbe mai repede și este mai fin la gust - dar merge și cu orice mălai de mămăligă, aveți grijă să-l fierbeți bine.

Budincă de mălai cu dovleac - Pas 2
Pas 3

După ce a fiert mălaiul adăugați zahăr după gust, amestecați.

Budincă de mălai cu dovleac - Pas 3
Pas 4

Apoi untul, stingeți focul și îl lăsați să se topească în voie.

Budincă de mălai cu dovleac - Pas 4
Pas 5

Cam după 10-15 minute adăugați dovleacul copt - sau fiert în puțină apă (dacă nu este multă puteți adăuga și apa în care a fiert). Blendați bine toată compoziția cu blenderul vertical, ca să o faceți mai fină și omogenă - să nu aibă textura de mămăligă.

Budincă de mălai cu dovleac - Pas 5
Pas 6

Turnați budinca în farfurii, pahare, orice vă place și o lăsați la rece minim 1 oră, maxim cât aveți nevoie.

Budincă de mălai cu dovleac - Pas 6
Pas 7

O serviți rece - dar a mers bine și caldă la noi, Sofia nu prea a avut răbdare să aștepte, se vede în poza următoare :)

Budincă de mălai cu dovleac - Pas 7
Pas 8

O mâncă caldă direct din cratiță, i-a plăcut mult :)

Poftă Bună!

Budincă de mălai cu dovleac - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4-5 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 14

Olghina.18
Olghina.18 10 Feb 2016, 19:49

Foarte bun😋😋😋😋😋... Îți mulțumesc mult Lena, fetița mea nu mănâncă dovleacul dacal vede bucatele, dar așa la papat bine..... 🎉😘

Eu mai "ecologică " l-am servit in contenitoare de la iaurt ☺️

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
forin larisa
Larisa (forin larisa) 23 Dec 2015, 10:18

Buna Lena. Felicitari pt tot ceea ce faci, mai ales cu faptul ca ai copii si stai muuult in bucatarie.

Am o rugaminte f mare, pt noi, toate mamicile:), daca se poate insera in site o noua categorie "papica pt copii", unde aa fie incluse toate retele de genul acesteia.

Sunt f utile si f sanatoase.

Multumim pt tot ce faci!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 29 Oct 2015, 13:33

Da, multe produse nu sunt cum ne-am dori, modificate, procesate. Eu aleg drumul de mijloc, diversific la maxim meniul familiei si a copiilor in primul rand prin rotatia cerealelor. Porumb de obicei iau de la Carrefour, de la raionul  BIO, este cika nemodificat, speram asa si sa fie :)

Cumpar si eu gris integral de la plafar, dar mai schimb cu porumb pt ca nu contine gluten, are alta compozitie de minerale si vitamine. Copii oricum mananca paine si cand mai fac altceva de mancare incerc sa nu mai folosesc iar grau si derivate, pe cat posibil.

Sper ca am fost utila cu acest raspuns :)

retzetar de fericire
retzetar de fericire 29 Oct 2015, 06:39

Buna, Lena. Ma imtrebam de ce malaiul este mai sanatos decât grisul... mai ales ca porumbul e, de cele mai multe ori.modificat genetic, in special in Romania...

Mi-ar placea sa stiu argumentul tau pentru ca incerc sa mananc sanatos. Multumesc.

Eu folosesc de ceva vreme gris integral. Nu e la fel de aspectuos in farfurie, dar mult mai sanatos, nefiind procesat precum cel binecunoscut.

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 04 Oct 2013, 17:41

Buna. Copilul pentru care am facut aceasta budinca sunt....eu.Mi-a mai ramas putin dovleac ras-calit de la placinta si mi s-a parut mai simpla aceasta reteta decat strudelele, asa ca  am facut-o Nu am mai murdarit nici blenderul si a fost cum nu se poate mai buna. Am "ornat-o" cu cateva boabe de strugure (am scris ca sa nu se creada ca sunt masline:)). Simplu de facut si gustoasa.Multumesc. (culorile nu sunt cele reale).

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
DanyelaCostin
DanyelaCostin 12 Oct 2012, 00:12

E delicioasa rau! :)

Poza mea pentru rețetă:
vicusha
vicusha 21 May 2012, 17:02

Nici nu ma asteptasem ca fetitei mele sa ii placa (dovleac nu maninca nici in ruptul capului) chiar si a 2-a zi a cerut. Lena, mersiiiiii de reteta!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
nusica
nusica 07 Nov 2011, 21:50

multumim,Lena,o reteta de sezon ,sanatoasa si de cand caut ceva cu malai si dovleac,nu stiu daca reteta asta,parca era ca o placinta,dar sunt foarte multumita si asa.Cumpar dovleac si fac.

VERONICA MOTRESCU
VERONICA MOTRESCU 07 Nov 2011, 14:45

FF. BUN! CRED CA MERGE SI CU PIURE DE MERE!?

lena
Elena (lena) VERONICA MOTRESCU 07 Nov 2011, 15:29

Ar merge, dar mare atentie ca de la mere laptele se branzeste.

Violetik
Violetik 07 Nov 2011, 13:31

yammy! merci Lena. Pup!

Arată toate comentariile