Placinta rapida cu sunca si cascaval

Placinta rapida cu sunca si cascaval

Foarte buna aceasta placinta, si ca un aperitiv frumos si delicios, sau ca o buna varianta de luat la picnic, la drum sau de servit colegii de servici :) Sofiei i-a placut mult, mi-a spus ca este un fel de sandwich gigantic.

Aluatul este ceva mai interesant, fiindca este cu drojdie si are textura mai moale. Macul si susanul de deasupra sunt potrivite si ii dau un gust in plus, mai ales ca arata si frumos.

I-as zice si economica, dar totusi merge in ea o cantitate mare de cascaval si sunca, care nu sunt chiar ieftine. Cantitatile de ingrediente din reteta sunt adaptate pentru o tava mare de aragaz, din acela de 4 ochiuri si nu-mi pare rau ca am facut mai multa, s-a mancat repede :)

Ingrediente

Lapte
400 ml
Drojdie proaspata
25 g
sau 10g drojdie uscata
Faina alba calitate superioara
600 g
Oua
4 buc
Ulei de floarea soarelui
160 ml
Gris de grau
2 linguri
Sare
1 lingurita
Sunca
500 g
sau salam, parizer - orice mezel va place
Cascaval
300 g
Mac/susan
2 linguri

Pasi de urmat

1

Laptele cald se amesteca cu drojdia.

Intr-un bol se masoara cantitatea de faina, apoi adaugati la ea laptele cu drojdia, ouale, uleiul, sarea.

Amestecati bine cu un tel sau lingura sa nu fie cocoloase.

2

Aluatul iese ceva mai gros, ca o smantana.

3

Asterneti tava de aragaz cu hartie de copt.

Turnati jumatate de aluat in ea si il nivelati. Presarati grisul pe toata suprafata.

4

Aranjati peste aluat sunca taiata felii subtiri(va ajuta mult daca o luati gata feliata).

5

Urmeaza un strat de cascaval dat prin razatoarea mare.

Peste cascaval trebuia sa puneti inca un strat de sunca - eu nu am avut, asa ca am lasat cu 1 strat de sunca+1 strat de cascaval. Daca va ajunge, as recomanda sa-l puneti si ultimul strat de mezel.

6

Apoi turnati restul de aluat pe toata suprafata si atent il intindeti cu o lingura, sa acopere perfect umplutura.

7

Presarati macul si susanul deasupra, lasati placinta 20-25 de minute sa creasca.

In acest timp preincalziti cuptorul la 160-180 de grade.

8

Se coace timp de 20-25 de minute, pana se rumeneste frumos.

Apoi o scoateti si lasati putin sa se racoreasca.

9

Feliati si serviti cu mare placere, este buna si calda si rece.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (o tava de aragaz mare)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (7 voturi)

Comentarii

Norica
Norica 07 apr 2015, 07:29

Multumim Lena, mi se pare nemaipomenita reteta; o sa incerc; de fapt toate retetele tale sin grozave... 

sarian
sarian 07 apr 2015, 14:30

super rețeta, scumpă Lena.

 da, e ideală pentru gustarea de dimineață de la serviciu

mulțumiri

Nota mea pentru reteta:
Mogos Cristina
Mogos Cristina 07 apr 2015, 17:09

Super bună reteta ,copii şi soţul meu au devorat o tava întreaga :-D.

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 07 apr 2015, 18:01

Buna. Nu stiu de ce nu prea cred cand multi/te, spun ca e ok cate o reteta si nu posteaza. Sau spun: acuma e in cuptor, revin cu poza si trece 1-2 ani !!!!. O fi tot in cuptor? In fine. F. buna aceasta placinta. Am facut numai 1/2 de portie. Am pus 2 straturi de sunca-muschi tiganesc (desi ptr mine n-as fi facut) ca m-am gandit ca va fi greu de intins aluatul peste cascaval. Asa ca a fost ok. Ce frumos mirosea. Nu am avut decat 100 gr.de cascaval si m-am gandit sa completez cu telemea, dar dupa ce am fost gata am vazut telemeaua pe masa.!! De,  scleroza e prezenta. Am mancat cateva bucati calduta. yamy, yamy. Am presarat pe margine intr-o parte numai mac, in cealalta parte numai susan si pe mijloc ambele sa vad care-i mai buna. Chiar la mijloc inca nu am ajuns,dar de pe margini am papat si e nemaipomenita. Pupici. Postez 2 poze ca ajutorul 2 x 1 nu are timp.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 07 apr 2015, 18:02

Si in sectiune....

Poza mea pentru reteta:
soni
soni 10 apr 2015, 14:47

Am uitat de gris :(( Sper sa nu fie mare problema. Acum e la odihnit, revin cu impresii dupa copt. Merci, Lena, pentru retetele tale grozave, esti o permanenta sursa de inspiratie! Sarbatori fericite!

soni
soni 10 apr 2015, 16:17

Buna rau si fara gris! Inca o data, Sarbatori frumoase!

liviutza
liviutza 06 nov 2015, 21:47

Sigur este foarte bun...abea ast sa incerc si eu sa fc aceasta placinta...multumesc pt reteta

Nota mea pentru reteta:
Roxana.Marinescu
Roxana.Marinescu 28 nov 2015, 21:35

Super Lena!!! A iesit minunat cu sunca presata si cascaval! Multumim!!!

Nota mea pentru reteta:
Korinna
Korinna 19 feb 2016, 11:54

Am făcut de Revelion.A fost foarte bună.Merge de minune cu lapte bătut sau iaurt.

DinuAlina907
Dinu Alina (DinuAlina907) 12 ian 2019, 14:04

Foare buna !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
MonicaTitieanu776
Monica Titieanu (MonicaTitieanu776) 16 mai 2019, 18:09

Suuper buna!Eu n-am avut gris si am presarat seminte de chia si nush ce minuni macinate mai erau in pachetul ala( asta am avut prin casa), iar in aluat am tocat si putin marar proaspat( n-am pus mult,sa nu stric minunatie)

.Partenerul meu nu-si ia decat sandwich-uri la servici, iar tarta asta e un substitut ideal! Multumim,Lena! Urmatoarea e cea cu ton😊🤤 cand intru pe site-ul tau imi vine sa nu mai ies din bucatarie 😁

Nota mea pentru reteta:
ElenaZ109
Elena Z (ElenaZ109) 19 dec 2020, 17:02

Buna, credeti ca as putea adauga in loc de mezel minunea de pastrama din piept de pui facuta dupa reteta dumneavoastra?

Daca nu va este cu suparare, imi puteti spune ce rol are grisul in reteta aceasta? Multumesc anticipat!

lena
Elena (lena) Elena Z (ElenaZ109) 19 dec 2020, 17:04

Puteti folosi orice carne gatita si va place.😉

Grisul mai absoarbe din lichid si placinta iese cu textura mai buna.