Plăcintă cu zdrențe Reteta VIDEO

Plăcintă cu zdrențe

Această plăcintă grecească cu brânză se numește acolo "Patsavouropita" și se traduce ca plăcintă cu zdrențe (sau ceva de genul). Are variantă sărată și dulce, eu le-am testat deja pe ambele și acum vă arăt plăcinta cu brânză sărată. Este atât de simplă și rapidă, chiar genială, cu un rezultat neașteptat de bun, soțul meu a văzut cu un ochi procesul și nu i-a venit să creadă cât de bună este la așa minim efort. Este perfectă ca aperitiv, gustare, pentru picnic sau drum, orice aveți nevoie.

Grosimea plăcintei depinde de mărimea tăvii pe care o folosiți, la primul test eu am făcut-o mai groasă în tava de 30x20cm, acum în poze și filmuleț o vedeți în tava de cuptor normală, cam de 35x25. Anume varianta mai subțire mie mi-a plăcut mai mult, soțul zice că lui i-a plăcut prima. Deci, vă orientați după preferințe și posibilități...

Aș zice că este varianta super-simplificată a plăcintelor de la mama soacră, aduce ca gust și textură, doar că se porționează altfel. Urmează și varianta dulce a rețetei, este și aia perfectă, acum sper s-o filmez în vacanță la bunici sau când mă întorc - așteptarea vă promit că merită!

Ingrediente

Foi de placinta
400 g
1 pachet de foi fine
Branza feta sau telemea
400 g
   
Patrunjel tocat
2 linguri
sau mărar tocat
Unt topit
50 g
se poate înlocui cu ulei
Oua
5 buc
   
Lapte
700 ml
   
Sare
1 lingurita
   
Piper negru macinat
0.25 lingurite
   
Seminte de susan
1 lingura
   

Pasi de urmat

Pas 1

Foile de plăcintă le decongelați cu 30-60 de minute înainte, dacă sunt congelate. Dacă le luați proaspete se folosesc imediat.

Ruloul cu foi doar îl scoateți din pungă, dar pe ele le lăsați așa rulate și tăiați-le în bucăți de circa 1 cm grosime.

Plăcintă cu zdrențe - Pas 1
Pas 2

Așterneți cu hârtie de copt o tavă (35x25cm) cu bordurile puțin mai înalte.

Mutati foile tăiate în tavă.

Plăcintă cu zdrențe - Pas 2
Pas 3

Le desfaceți bine cu mâinile și aranjați în strat uniform în tavă.

Este puțin incomod să vă mișcați cu ele fiindcă hârtia de copt puțin "fuge", puteți să stropiți tava cu puțin ulei să adere hârtia mai bine sau o susțineți puțin cu mâna, în proces.

Plăcintă cu zdrențe - Pas 3
Pas 4

Stropiți foile deasupra cu puțin ulei sau unt topit.

Plăcintă cu zdrențe - Pas 4
Pas 5

Presărați pătrunjelul sau mărarul tocat.

Plăcintă cu zdrențe - Pas 5
Pas 6

Brânza telemea o sfărâmați bine cu mâinile și distribuiți la fel peste foi.

Plăcintă cu zdrențe - Pas 6
Pas 7

Atent amestecați foile cu tot ce ați pus peste ele, nu insistați mult, doar puțin să intre printre.

Plăcintă cu zdrențe - Pas 7
Pas 8

Într-un bol amestecați cele 5 ouă cu 700ml de lapte, sare și puțin piper măcinat.

Plăcintă cu zdrențe - Pas 8
Pas 9

Turnați acest amestec cât mai uniform peste foile din tavă și lăsați 15 minute să se mai pătrundă și umfle.

Plăcintă cu zdrențe - Pas 9
Pas 10

După 15 minute presărați deasupra niște susan și puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 de grade pentru 30-40 de minute.

Plăcintă cu zdrențe - Pas 10
Pas 11

Când se rumenește frumos o scoateți din cuptor și lăsați să se răcească bine.

Plăcintă cu zdrențe - Pas 11
Pas 12

O porționați cum vă place, în bucăți medii.

Plăcintă cu zdrențe - Pas 12
Pas 13

Observați cum este secțiunea - cu foile accentuate dar umede și aromate, nu ca o omletă.

Dacă o faceți în tava mai mică va fi mai groasă și s-ar putea să iasă puțin mai densă.

Plăcintă cu zdrențe - Pas 13
Pas 14

Este bună rece sau caldă, au savurat-o cu mare plăcere și copiii, deci nu ezitați.

Poftă Bună!

Plăcintă cu zdrențe - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (7 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 23

AdrianaElenaOpriță689
Adriana Elena Opriță (AdrianaElenaOpriță689) 29 Jan 2021, 20:47

Este a doua oara cand o fac ai tot a doua oara cand uit de susan😂😂😂. De data asta am adaugat si niste ceapa verde. Abia astept sa se raceasca.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DanielaLiliana384
Daniela Liliana (DanielaLiliana384) 22 Nov 2019, 12:35

Aș vrea să știu dacă pot înlocui laptele cu smântîna.Mulțumesc.

lena
Elena (lena) Daniela Liliana (DanielaLiliana384) 22 Nov 2019, 12:38

Mai bine sa fie ceva mai lichid, adica lapte.😉

zenovica
zenovica 08 Feb 2019, 19:27

Cu mărar nu ar merge?

lena
Elena (lena) zenovica 08 Feb 2019, 19:37

Ba da!

zenovica
zenovica Elena (lena) 08 Feb 2019, 19:43

Multumesc frumos. Mâine facem.

MihalacheMariana490
Mihalache Mariana (MihalacheMariana490) 05 Oct 2018, 14:02

Am ceva ani mai multi ca tine, da nu mie rusine sa spun ca ma inspir  din retetele tale, am facut si eu placinta asta ,a fost OK

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Mihalache Mariana (MihalacheMariana490) 05 Oct 2018, 14:10

Cu drag! 😘

AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 18 Aug 2018, 16:08

Bună,Lena!

Când ne spui și varianta dulce a acestei plăcinte? Am făcut-o pe cea sărată, am făcut și dulce având ca reper tot rețeta asta dar aș vrea să știu totuși rețeta exactă. Ultima oară au rămas ceva foi neatinse de umplutură. Oricum, o rețetă ingenioasă! Mulțumesc!

Nota mea pentru reteta:
Stefy3
Stefy3 22 Jul 2017, 13:45

Foarte gustoasa si usor de facut !

Ne salvezi mult de tot in bucatarie cu asemenea retete,Lena :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
MariaVerdes642
Maria Verdes (MariaVerdes642) 22 Jul 2017, 13:06
 Buna, Ieri seara am facut si eu placinta. Si cum nu aveam in casa lapte dulce si nici dispozitia sa mai ies sa cumpar am folosit un kefir mai apos de-l aveam in frigider. Un deliciu placinta. Multumesc pentru reteta!!! Si mai vreau ....;) Week end minunat !!!
Nota mea pentru reteta:
piti
Daniela (piti) 20 Jul 2017, 00:07

Foarte buna ,acum calda o savuram :-) nu știu dacă am șanse să văd cum e rece.

Mulțumim Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 10 Jul 2017, 21:52

Cred ca m-am sclerozat. Am uitat nota.

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 08 Jul 2017, 19:00

GATA. Cea mai cea.O bunatate. De cand ma stiu mi-e tot frica sa nu ramana nefacut (ceea ce fac) si atunci le las sa se bronzeze mai mult .Dar asta a fost ok.,NEMAIPOMENIT de buna. Susanul mai prajit, mama ce bun. Dar, dar, for me,numai o jumatate de portie. Foarte suficient ptr., CTC. Marti la copii mai mult. Multumesc de reteta, pe bune ca e buna. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 11 Jul 2017, 10:20

Pofta mare Sanda!

Arata toate comentariile