Boeuf Bourguignon Reteta VIDEO

Boeuf Bourguignon

A fost foarte la moda sa gatesti aceasta reteta de Boeuf Bourguignon acum cativa ani, datorita filmului despre Julia Child. Eu jonglam cu ideea, am avut si vreo 2 incercari, dar abia dupa mica noastra excursie la Paris am revenit la reteta din nou. Am insistat atunci sa mancam Boeuf Bourguignon in vreo 3 localuri, de fiecare data a fost diferit si culmea ca cel mai bun era intr-un restaurant low-cost, dar cu un meniu simplu si delicios.

Abia atunci i-am inteles gustul, stiam ce trebuie sa obtin si nu neaparat sa faceti reteta de Boeuf Bourguignon a la Julia Child. Pana la urma este un ragu cu carne de vita, dar in stil frantuzesc, o mancare taraneasca simpla si nu o jonglare cu ingrediente ciudate si chiar greu de gasit. Am gatit reteta de minim 5 ori, in mai multe variante, chiar una si cu ciocolata! Au fost ok dar nu stralucite, nu acel gust complet si simplu de carne fiarta in vin.

Asadar, mai jos va arat o reteta simplificata de Boeuf Bourguignon, as zice ca este una de baza - adica un ragu de vitel cu vin si legume, foarte bun si chiar la indemana. Mai greu cu arpagicul, dar daca nu-l gasiti ramaneti doar la ciuperci sau puneti ceapa simpla calita bucatele.

Am incercat chiar sa o fac si fara faina, sa fie mai low-carb, morcovii taiati bucati mai mari le-am dat la o parte si am savurat impreuna cu toti si eu aceasta mancare minunata. Deci keep it simple, totul va fi bine si gustos.

Ingrediente

Carne de vitel
1 kg
am facut si cu carne de vita, dar a fiert 6 ore si tot era tare...
Bacon
200 g
eu am luat niste slanina afumata
Ceapa alba
2 buc
Morcovi
2 buc
Ciuperci albe proaspete
250 g
Vin rosu demisec
250 ml
aici am folosit un Cabernet-Sauvignon de la Crama Ceptura
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Sare
2 lingurite
Pasta de rosii
1 linguri
Frunza de dafin
2 buc
daca aveti, puteti pune si niste cimbru proaspat, rozmarin
Unt
50 g
Ceapa arpagic
200 g
optional, daca o gasiti - primavara se gaseste peste tot, si in piata

Pasi de urmat

1

Foarte important sa alegeti o bucata de carne corecta - eu am ales pana la urma  carnea de vitel, iau de obicei ceafa sau pulpa/nuca. Am avut incercari cu carne de vita sau manzat, dar fierbe foarte mult, si 6 ore, oricum tot este tare si atzoasa.

2

O taiati in bucati medii, cam de 2x2cm.

3

Pregatiti si restul ingredientelor - ceapa si morcovii se taie bucati mari, taiati felii subtiri slanina sau baconul.

4

Nu uitati de cele 2 frunze de dafin, pasta de rosii si cimbru cu rozmarin, optional.

5

Bineinteles si un vin bun demisec, cel care va place si sa-l consumati ca atare.

Eu am avut un minunat Cabernet-Sauvignon de la Crama Ceptura.

6

Intr-o tigaie fara ulei puneti la calit baconul.

7

Cand se rumeneste bine si lasa grasimea, il scoateti atent cu o spatula intr-o cratita sau tuci in care vom gati mai departe ragu-ul la cuptor.

Aveti grija sa lasati grasimea in tigaie, avem nevoie de ea in continuare.

8

In aceasta grasime incinsa punem la rumenit bucatile de carne taiate la pasul 2.

Tigaia trebuie neaparat sa fie incinsa, carnea nu trebuie sa-si lase zeama, doar sa se rumeneasca rapid.

9

Cand se rumenesc frumos pe toate partile le treceti si pe ele in cratita cu bacon.

Eu am rumenit carnea in 2 ture, nu trebuie sa le aglomerati in tigaie pentru ca lasa zeama si se fierb in loc sa se caleasca repede.

10

Cand ati terminat cu carnea, in aceeasi tigaie puneti bucatile de ceapa si morcovi.

Amestecati si le lasati pana incep sa se rumeneasca.

11

Apoi adaugati pasta de rosii, amestecati si mai caliti 2 minute.

12

Turnati peste legume 500ml de apa, amestecati si lasati sa fiarba inca 2 minute.

13

Apoi turnati aceste legume cu apa in cratita cu carnea calita.

14

Adaugati frunza de dafin, cimbru si rozmarin(daca aveti).

15

Turnati cam un pahar de vin, sau mai mult, ca sa fie carnea si legumele bine acoperite de zeama.

16

Si puneti cratita fara capac la cuptor - pentru 3-4 ore la 150 de grade.

Timpul de gatire depinde de carne, dar de obicei nu se tine mai putin de 2-3 ore, mai mult se poate, dar trebuie sa mai adaugati apa daca scade prea mult.

17

Pana fierbe carnea vom pregati legumele care se pun in ragu la final, ca un fel de completare - adica arpagicul si ceapa calite.

Eu am gasit arpagic chiar in piata, este sezon acum de pus ceapa in pamant si se gaseste. Pentru a-l curata mai repede si usor il oparesc 10 minute cu apa fierbinte.

18

Cu spor si multa rabdare se curata de coaja - sa vedeti cat de greu se curata fara a fi oparit...

Daca aveti, totusi nu ezitati sa-l puneti, este foarte bun si interesant ca textura.

19

Acum topiti repede in tigaie 50g de unt, caliti si rumeniti in el niste ciuperci - daca sunt mici le lasati intregi, daca mai mari le taiati sferturi.

20

Adaugati si arpagicul curatat, amestecati si caliti pana se rumeneste si el frumos.

21

Intre timp nu uitati sa mai verificati carnea, cam din ora in ora.

Daca scade zeama prea mult turnati putina apa clocotita, sa acopere bine carnea.

De obicei asta se intampla cand carnea fierbe mai mult de 3 ore si este prea tare.

22

Dar daca aveti o carne buna, in 3 ore ar trebui sa fie gata, zeama normal de scazuta si carnea moale.

Acum este timpul sa puneti sare si putin piper, dupa gust.

23

Adaugati ciupercile si arpagicul calite in unt, amestecati atent.

24

Apoi lasati mancarea sa se patrunda 15-20 de minute inainte de servire.

25

Merge minunat pe langa un pahar de vin si o garnitura care va place(cartofi, orez, bulgur, couscous, paste, etc), dar si simplu cu paine...

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (6 portii)
Timp de preparare: 200 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !