Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene

Din vară am pregătit de cel puțin 5 ori aceste plăcinte georgiene cu brânză, sau Haciapuri. Din prima am impresionat cu ele toată familia și o perioadă au fost mai cerute decât pizza... De obicei Haciapuri se pregătesc cu un amestec de brânză cu cașcaval, în mijloc întotdeauna se pune un gălbenuș de ou crud, sau chiar oul întreg, cu albuș.

Fetiței mele mai mici i-a fost mai greu să prindă sosul din gălbenuș, așa că pentru ea fac întotdeauna Haciapuri simplu, fără ou în mijloc. Deci vă adaptați preferințelor dvs.

Am încercat Haciapuri chiar și în cuptorul cu lemne, ies foarte bune, doar că nu recomand să le ungeți cu ou, s-ar putea să se ardă prea repede deasupra. În rest, sunt minunate, de efect, delicioase, fragede, recomand!

Ingrediente

Drojdie uscată
10 g
sau 25g drojdie proaspătă
Zahăr
2 lingurite
   
Apă
250 ml
   
Lapte
125 ml
   
Sare
1 lingurita
   
Ulei
1 lingura
   
Făină albă
500 g
sau puțin mai mult, dacă e nevoie
Cașcaval
500 g
   
Brânză feta sau telemea
300 g
   
Ouă
7 buc
   
Unt
50 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Amestecați drojdia cu 250ml de apă caldă și 2 lingurițe de zahăr.

Lăsați până începe să facă spumă.

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene - Pas 1
Pas 2

Apoi turnați această compoziție într-un bol mai mare, adăugați laptele, sarea, uleiul și făina.

Începeți să frământați aluatul, mai întâi cu o lingură sau spatulă.

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene - Pas 2
Pas 3

Apoi cu mâinile, îl treceți pe masă ca să lucrați mai ușor.

Dacă aluatul este prea moale și lipicios, mai adăugați câte puțină făină, dar nu prea multă. Doar atât cât să nu se lipească prea tare de mâini și să fie ușor de lucrat.

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene - Pas 3
Pas 4

După frământare îl puneți înapoi în bol la odihnit și crescut, pentru aproximativ 30-40 de minute.

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene - Pas 4
Pas 5

În acest timp puteți trece prin răzătoarea medie cașcavalul și brânza, pentru umplutură.

Le amestecați și lăsați puțin la o parte.

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene - Pas 5
Pas 6

Acum tăiați aluatul în 6 bucăți uniforme.

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene - Pas 6
Pas 7

Formați din ele bile și lăsați la odihnit pe masă pentru 10 minute.

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene - Pas 7
Pas 8

Apoi luați fiecare bilă și o întindeți cu făcălețul în formă de oval, cam de 4mm grosime.

Vă ajutați cu puțină făină, ca să nu se lipească acesta de masă când îl lucrați.

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene - Pas 8
Pas 9

Mutați ovalul pe o tavă mare de cuptor, așternută cu hârtie de copt.

Puneți peste aluat (distribuiți uniform pe toată suprafața) o mână de cașcaval cu brânză.

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene - Pas 9
Pas 10

Formați bordurile laterale, doar le îndoiți și presați, așa ca să ajungă și puțină umplutură acolo.

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene - Pas 10
Pas 11

Capetele le formați ascuțite, să aibă plăcinta noastră formă de bărcuță.

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene - Pas 11
Pas 12

Acum puneți în mijlocul plăcintei formate (nu și pe borduri!) încă o mână de umplutură cu cașcaval și brânză.

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene - Pas 12
Pas 13

Astfel formați primele 3 Haciapuri, observați că au încăput perfect în tavă mare de cuptor.

Lăsați 15 minute să crească la temperatura camerei.

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene - Pas 13
Pas 14

Apoi le ungeți cu ou bătut și puneți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 20 de minute, sau până se rumenesc ușor.

Până se coace prima tură, formați următoarele 3 plăcinte și lăsați-le să crească.

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene - Pas 14
Pas 15

Când sunt aproape gata, le scoateți din cuptor, cu o lingură ușor faceți loc în mijloc pentru gălbenușul de ou.

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene - Pas 15
Pas 16

Separați atent gălbenușul de albuș, îl puneți în locul format cu lingura în plăcintă.

De multe ori am făcut cu ou întreg, nu am separat gălbenușurile, ambele variante sunt bune.

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene - Pas 16
Pas 17

Observați că în bărcuța din mijloc nu am pus ou, a fost special pentru fetița mea mică - nu-i place varianta cu ou. Deci este și asta o opțiune.

Puneți tava înapoi la cuptor pentru 5 minute, să se prindă ușor oul.

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene - Pas 17
Pas 18

Când sunt gata, scoateți din cuptor și puneți peste umplutura din bărcuțe 2 bucățele mici de unt, lăsați să se topească încet. Peste 10-15 minute puteți servi Haciapuri și le savurați cu mare plăcere!

Poftă Bună!

Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene - Pas 18

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 buc
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 20 Jan 2021, 13:23

Seamănă puțin cu pizza turcească, doar că aici se folosește doar brânză. Sunt fan brânză așa că voi încerca la sfârșitul săptămânii