Barcute cu branza si ou, sau Haciapuri - placinte georgiene

Barcute cu branza si ou, sau Haciapuri - placinte georgiene

Din vara am pregatit de cel putin 5 ori aceste placinte georgiene cu branza, sau Haciapuri. Din prima am impresionat cu ele toata familia si o perioada au fost mai cerute decat pizza... De obicei Haciapuri se pregatesc cu un amestec de branza cu cascaval, in mijloc intotdeauna se pune un galbenus de ou crud, sau chiar oul intreg, cu albus.

Fetitei mele mai mici i-a fost mai greu sa prinda sosul din galbenus, asa ca pentru ea fac intotdeauna Haciapuri simplu, fara ou in mijloc. Deci va adaptati preferintelor dvs.

Am incercat Haciapuri chiar si in cuptorul cu lemne, ies foarte bune, doar ca nu recomand sa le ungeti cu ou, s-ar putea sa se arda prea repede deasupra. In rest, sunt minunate, de efect, delicioase, fragede, recomand!

Ingrediente

Drojdie uscata
10 g
sau 25g drojdie proaspata
Zahar
2 lingurite
Apa
250 ml
Lapte
125 ml
Sare
1 lingurita
Ulei
1 lingura
Faina alba
500 g
sau putin mai mult, daca e nevoie
Cascaval
500 g
Branza feta sau telemea
300 g
Oua
7 buc
Unt
50 g

Pasi de urmat

1

Amestecati drojdia cu 250ml de apa calda si 2 lingurite de zahar.

Lasati pana incepe sa faca spuma.

2

Apoi turnati aceasta compozitie intr-un bol mai mare, adaugati laptele, sarea, uleiul si faina.

Incepeti sa framantati aluatul, mai intai cu o lingura sau spatula.

3

Apoi cu mainile, il treceti pe masa ca sa lucrati mai usor.

Daca aluatul este prea moale si lipicios, mai adaugati cate putina faina, dar nu prea multa. Doar atat cat sa nu se lipeasca prea tare de maini si sa fie usor de lucrat.

4

Dupa framantare il puneti inapoi in bol la odihnit si crescut, pentru aproximativ 30-40 de minute.

5

In acest timp puteti trece prin razatoarea medie cascavalul si branza, pentru umplutura.

Le amestecati si lasati putin la o parte.

6

Acum taiati aluatul in 6 bucati uniforme.

7

Formati din ele bile si lasati la odihnit pe masa pentru 10 minute.

8

Apoi luati fiecare bila si o intindeti cu facaletul in forma de oval, cam de 4mm grosime.

Va ajutati cu putina faina, ca sa nu se lipeasca acesta de masa cand il lucrati.

9

Mutati ovalul pe o tava mare de cuptor, asternuta cu hartie de copt.

Puneti peste aluat(distribuiti uniform pe toata suprafata) o mana de cascaval cu branza.

10

Formati bordurile laterale, doar le indoiti si presati, asa ca sa ajunga si putina umplutura acolo.

11

Capetele le formati ascutite, sa aiba placinta noastra forma de barcuta.

12

Acum puneti in mijlocul placintei formate(nu si pe borduri!) inca o mana de umplutura cu cascaval si branza.

13

Astfel formati primele 3 Haciapuri, observati ca au incaput perfect in tava mare de cuptor.

Lasati 15 minute sa creasca la temperatura camerei.

14

Apoi le ungeti cu ou batut si puneti in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru 20 de minute, sau pana se rumenesc usor.

Pana se coace prima tura, formati urmatoarele 3 placinte si lasati-le sa creasca.

15

Cand sunt aproape gata, le scoateti din cuptor, cu o lingura usor faceti loc  in mijloc pentru galbenusul de ou.

16

Separati atent galbenusul de albus, il puneti in locul format cu lingura in placinta.

De multe ori am facut cu ou intreg, nu am separat galbenusurile, ambele variante sunt bune.

17

Observati ca in barcuta din mijloc nu am pus ou, a fost special pentru fetita mea mica - nu-i place varianta cu ou. Deci este si asta o optiune.

Puneti tava inapoi la cuptor pentru 5 minute, sa se prinda usor oul.

18

Cand sunt gata, scoateti din cuptor si puneti peste umplutura din barcute 2 bucatele mici de unt, lasati sa se topeasca incet. Peste 10-15 minute puteti servi Haciapuri si le savurati cu mare placere!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 buc
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Comentarii

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 20 ian 2021, 13:23

Seamănă puțin cu pizza turcească, doar că aici se folosește doar brânză. Sunt fan brânză așa că voi încerca la sfârșitul săptămânii