Bărcuțe cu brânză și ou, sau Haciapuri - plăcinte georgiene
Din vară am pregătit de cel puțin 5 ori aceste plăcinte georgiene cu brânză, sau Haciapuri. Din prima am impresionat cu ele toată familia și o perioadă au fost mai cerute decât pizza... De obicei Haciapuri se pregătesc cu un amestec de brânză cu cașcaval, în mijloc întotdeauna se pune un gălbenuș de ou crud, sau chiar oul întreg, cu albuș.
Fetiței mele mai mici i-a fost mai greu să prindă sosul din gălbenuș, așa că pentru ea fac întotdeauna Haciapuri simplu, fără ou în mijloc. Deci vă adaptați preferințelor dvs.
Am încercat Haciapuri chiar și în cuptorul cu lemne, ies foarte bune, doar că nu recomand să le ungeți cu ou, s-ar putea să se ardă prea repede deasupra. În rest, sunt minunate, de efect, delicioase, fragede, recomand!
Ingrediente
●
Drojdie uscată
10 g
sau 25g drojdie proaspătă
●
Făină albă
500 g
sau puțin mai mult, dacă e nevoie
●
Brânză feta sau telemea
300 g
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Amestecați drojdia cu 250ml de apă caldă și 2 lingurițe de zahăr.
Lăsați până începe să facă spumă.
Pas 2
Apoi turnați această compoziție într-un bol mai mare, adăugați laptele, sarea, uleiul și făina.
Începeți să frământați aluatul, mai întâi cu o lingură sau spatulă.
Pas 3
Apoi cu mâinile, îl treceți pe masă ca să lucrați mai ușor.
Dacă aluatul este prea moale și lipicios, mai adăugați câte puțină făină, dar nu prea multă. Doar atât cât să nu se lipească prea tare de mâini și să fie ușor de lucrat.
Pas 4
După frământare îl puneți înapoi în bol la odihnit și crescut, pentru aproximativ 30-40 de minute.
Pas 5
În acest timp puteți trece prin răzătoarea medie cașcavalul și brânza, pentru umplutură.
Le amestecați și lăsați puțin la o parte.
Pas 6
Acum tăiați aluatul în 6 bucăți uniforme.
Pas 7
Formați din ele bile și lăsați la odihnit pe masă pentru 10 minute.
Pas 8
Apoi luați fiecare bilă și o întindeți cu făcălețul în formă de oval, cam de 4mm grosime.
Vă ajutați cu puțină făină, ca să nu se lipească acesta de masă când îl lucrați.
Pas 9
Mutați ovalul pe o tavă mare de cuptor, așternută cu hârtie de copt.
Puneți peste aluat (distribuiți uniform pe toată suprafața) o mână de cașcaval cu brânză.
Pas 10
Formați bordurile laterale, doar le îndoiți și presați, așa ca să ajungă și puțină umplutură acolo.
Pas 11
Capetele le formați ascuțite, să aibă plăcinta noastră formă de bărcuță.
Pas 12
Acum puneți în mijlocul plăcintei formate (nu și pe borduri!) încă o mână de umplutură cu cașcaval și brânză.
Pas 13
Astfel formați primele 3 Haciapuri, observați că au încăput perfect în tavă mare de cuptor.
Lăsați 15 minute să crească la temperatura camerei.
Pas 14
Apoi le ungeți cu ou bătut și puneți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 20 de minute, sau până se rumenesc ușor.
Până se coace prima tură, formați următoarele 3 plăcinte și lăsați-le să crească.
Pas 15
Când sunt aproape gata, le scoateți din cuptor, cu o lingură ușor faceți loc în mijloc pentru gălbenușul de ou.
Pas 16
Separați atent gălbenușul de albuș, îl puneți în locul format cu lingura în plăcintă.
De multe ori am făcut cu ou întreg, nu am separat gălbenușurile, ambele variante sunt bune.
Pas 17
Observați că în bărcuța din mijloc nu am pus ou, a fost special pentru fetița mea mică - nu-i place varianta cu ou. Deci este și asta o opțiune.
Puneți tava înapoi la cuptor pentru 5 minute, să se prindă ușor oul.
Pas 18
Când sunt gata, scoateți din cuptor și puneți peste umplutura din bărcuțe 2 bucățele mici de unt, lăsați să se topească încet. Peste 10-15 minute puteți servi Haciapuri și le savurați cu mare plăcere!
Poftă Bună!
Cantitate:
6 buc
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării: