Pirojki cu mazare verde

Pirojki cu mazare verde

Poate sa va sune ciudat dar sa stiti ca sunt "mancarea casei" la bunica mea din Ukraina, intotdeauna cand mergeam la ea in vizita ne facea coltunasi("vareniki" cu cartofi si jumari) si pirojki cu mazare verde si mujdei. De atunci aveam o idee fixa sa nu uit reteta, am si notat-o de la mama si bunica, perodic mai fac cand mi-i dor de ceva bun si deosebit.

In mod normal se foloseste mazare verde uscata la umplutura, dar cred ca ar merge sa faceti si un piure de mazare verde congelata sau conservata - aveti grija sa fie piureul final cat mai dens.

Bunica le facea cu aluat simplu de drojdie(din acela ca pentru paine) - merge perfect in varianta de post. Eu am zis sa fac aluatul de la Pirojki cu cartofi, este mai moale si mai fraged, chiar va recomand sa le incercati, sunt foarte gustoase si merg bine chiar si la copii.

Ingrediente

Aluat sarat cu drojdie
1 kg
aici am folosit Reteta de aluat de la Pirojki cu cartofi,vedeti mai jos link-ul
Mazare verde uscata
300 g
Ceapa alba
1 buc
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Sare,piper
1 lingurite
dupa gust
Oua
1 buc
Usturoi(catei)
3 buc

Pasi de urmat

1

Asa arata mazarea verde uscata, am gasit-o in Romania la un magazin Mega Image la raionul de produse bio.

Am inmuiat 1 pahar de mazare verde in 3 pahare de apa timp de 2-3 ore.

2

Apoi am scurs apa, am adaugat cam 2 pahare de apa curata si am pus cratita la fiert.

Cand incepe sa fiarba am pus 1 frunza de dafin(optional) si cateva linguri de ulei, am facut focul mic si am lasat sa fiarba incet.

3

Mazarea ar trebuia sa fiarba repede si sa se evapore cam toata apa. Daca apa mai este dar mazarea a fiert, scurgeti toata apa din ea si lasati putin sa se racoreasca.

4

In acest timp caliti in ulei ceapa taiata marunt.

5

Puneti mazarea si ceapa cu tot cu ulei intr-un blender si o pasati bine.

Puteti s-o treceti si prin masina de tocat carne, asa facea bunica.

6

Potriviti de sare, piper si lasati piureul sa se racoreasca bine.

7

In acest timp am facut aluatul de la Reteta de Pirojki de cartofi, l-am lasat sa creasca, l-am framantat apoi l-am taiat cam in 20 de bucati mici.

8

Din fiecare bucatica de aluat faceti o bila mica, apoi o intindeti cu facaletul sau cu mainile, sa fie cam de 5-7 cm diametru.

Puneti pe fiecare cate 1 lingura de umplutura.

9

Lipiti bine marginile, dar lasati mijlocul nelipit - asta-i forma clasica la acest tip de pirojki.

10

In acest fel le faceti pe toate, le puneti intr-o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.

Se ung cu ou batut si se lasa 15-20 de minute sa creasca putin.

11

Le coaceti in cuptor preincalzit la 180-200 de grade pana se rumenesc frumos.

12

Faceti mujdeiul - pisati usturoiul, adaugati putina apa, sare si 1-2 linguri de ulei, amestecati bine.

13

Le serviti calde cu mujdei turnat in gaura lasata in mijloc sau le inmuiati in mujdei la fiecare muscatura :)

Daca faceti pirojki cu aluat de paine, ar fi bine inainte sa le stropiti cu mujdei pe toate intr-un bol, le acoperiti cu un prosop si lasati 10-15 minute sa se inmoaie bine. Apoi serviti in acelasi mod, cu mujdei pe langa....

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (20-25 bucati)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 4 (1 voturi)

Comentarii

Sookie
Sookie 26 ian 2014, 22:51

Foarte buna reteta, in special umplutura, doar ca nu mi-au iesit asa pufoase pentru ca am folosit drojdie proaspata. Am incercat cateva retete de aici si toate au fost  super, mersi Lena

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 05 iul 2016, 08:24

Lena la reteta aceasta cind faci click pe link-ul de pirojki te duce la reteta de paine. 

lena
Elena (lena) timotei 05 iul 2016, 15:30

Gata, am corectat, merci de sesizare :)