Barcute cu branza si ou, sau Haciapuri - placinte georgiene
Din vara am pregatit de cel putin 5 ori aceste placinte georgiene cu branza, sau Haciapuri. Din prima am impresionat cu ele toata familia si o perioada au fost mai cerute decat pizza... De obicei Haciapuri se pregatesc cu un amestec de branza cu cascaval, in mijloc intotdeauna se pune un galbenus de ou crud, sau chiar oul intreg, cu albus.
Fetitei mele mai mici i-a fost mai greu sa prinda sosul din galbenus, asa ca pentru ea fac intotdeauna Haciapuri simplu, fara ou in mijloc. Deci va adaptati preferintelor dvs.
Am incercat Haciapuri chiar si in cuptorul cu lemne, ies foarte bune, doar ca nu recomand sa le ungeti cu ou, s-ar putea sa se arda prea repede deasupra. In rest, sunt minunate, de efect, delicioase, fragede, recomand!
Ingrediente
●
Drojdie uscata
10 g
sau 25g drojdie proaspata
●
Faina alba
500 g
sau putin mai mult, daca e nevoie
●
Branza feta sau telemea
300 g
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Amestecati drojdia cu 250ml de apa calda si 2 lingurite de zahar.
Lasati pana incepe sa faca spuma.
Pas 2
Apoi turnati aceasta compozitie intr-un bol mai mare, adaugati laptele, sarea, uleiul si faina.
Incepeti sa framantati aluatul, mai intai cu o lingura sau spatula.
Pas 3
Apoi cu mainile, il treceti pe masa ca sa lucrati mai usor.
Daca aluatul este prea moale si lipicios, mai adaugati cate putina faina, dar nu prea multa. Doar atat cat sa nu se lipeasca prea tare de maini si sa fie usor de lucrat.
Pas 4
Dupa framantare il puneti inapoi in bol la odihnit si crescut, pentru aproximativ 30-40 de minute.
Pas 5
In acest timp puteti trece prin razatoarea medie cascavalul si branza, pentru umplutura.
Le amestecati si lasati putin la o parte.
Pas 6
Acum taiati aluatul in 6 bucati uniforme.
Pas 7
Formati din ele bile si lasati la odihnit pe masa pentru 10 minute.
Pas 8
Apoi luati fiecare bila si o intindeti cu facaletul in forma de oval, cam de 4mm grosime.
Va ajutati cu putina faina, ca sa nu se lipeasca acesta de masa cand il lucrati.
Pas 9
Mutati ovalul pe o tava mare de cuptor, asternuta cu hartie de copt.
Puneti peste aluat(distribuiti uniform pe toata suprafata) o mana de cascaval cu branza.
Pas 10
Formati bordurile laterale, doar le indoiti si presati, asa ca sa ajunga si putina umplutura acolo.
Pas 11
Capetele le formati ascutite, sa aiba placinta noastra forma de barcuta.
Pas 12
Acum puneti in mijlocul placintei formate(nu si pe borduri!) inca o mana de umplutura cu cascaval si branza.
Pas 13
Astfel formati primele 3 Haciapuri, observati ca au incaput perfect in tava mare de cuptor.
Lasati 15 minute sa creasca la temperatura camerei.
Pas 14
Apoi le ungeti cu ou batut si puneti in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru 20 de minute, sau pana se rumenesc usor.
Pana se coace prima tura, formati urmatoarele 3 placinte si lasati-le sa creasca.
Pas 15
Cand sunt aproape gata, le scoateti din cuptor, cu o lingura usor faceti loc in mijloc pentru galbenusul de ou.
Pas 16
Separati atent galbenusul de albus, il puneti in locul format cu lingura in placinta.
De multe ori am facut cu ou intreg, nu am separat galbenusurile, ambele variante sunt bune.
Pas 17
Observati ca in barcuta din mijloc nu am pus ou, a fost special pentru fetita mea mica - nu-i place varianta cu ou. Deci este si asta o optiune.
Puneti tava inapoi la cuptor pentru 5 minute, sa se prinda usor oul.
Pas 18
Cand sunt gata, scoateti din cuptor si puneti peste umplutura din barcute 2 bucatele mici de unt, lasati sa se topeasca incet. Peste 10-15 minute puteti servi Haciapuri si le savurati cu mare placere!
Pofta Buna!
Cantitate:
6 buc
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii: