Toba de pui

Toba de pui

Da,da - nu este greseala in titlu, intr-adevar este o toba delicioasa facuta din pui. Eu sunt din acele persoane care nu prea are incredere in unele mezeluri care se gasesc in magazine, printre acestea este si toba - niciodata nu am avut curajul sa iau, pentru ca prea sunt multe cerinte pentru a face o toba sanatoasa si buna. Mananc toba traditionala doar daca o facem acasa, cand sunt la tzara (la noi acasa i se spune Saltison) din ingrediente sigure si proaspete.

Si tot asa multi ani da sarbatori cautam o reteta de toba cat mai simpla sa o pot face asa in conditii de oras. Abia luna trecuta am dat peste una care imediat am si facut-o - un rezultat extraordinar, foarte buna, consistenta si aromata.

Important este sa alegeti un recipient de suc cu forma rotunda, vedeti in pozele de mai jos, pentru a da forma rotunda tobei.

Ingrediente

Pui intreg
1.5 kg
un pui griller mai cu carne
Gelatina
35 g
Frunza de dafin
3 buc
Piper negru(boabe)
5 buc
Usturoi
5 buc
5 catei
Sare
1 lingura

Pasi de urmat

Pas 1

Carnea se spala bine, eu am scos si pielea de pe zonele mai grase - am lasat doar pe aripi.

Toba de pui - Pas 1
Pas 2

Intr-o cratita medie se pune carnea de pui, gelatina, frunza de dafin, boabele de piper si sarea.

Toba de pui - Pas 2
Pas 3

Cratita in care am pus carnea are aproximativ 3 litri. Mai luati o alta cratita mai mare de 5 litri, sau asa le alegeti ca sa incapa una in alta. In cea mai mare puneti apa pe jumatate, in cea mai mica sa fie carnea.

Toba de pui - Pas 3
Pas 4

Puneti cratita mica in cea mai mare care are apa in ea. Aveti grija sa fie apa sub cratita mica, dar sa nu iasa pe margini.

Acum aprindeti focul, lasati sa inceapa sa fiarba bine apa din cratita mare, apoi faceti focul mic,mic, puneti un capac pe toata constructia si lasati asa 3 ore. Carnea va lasa sucul propriu si asa se va coace f.bine si incet - fara a deteriora proprietatile gelatinei.

Toba de pui - Pas 4
Pas 5

In acest timp mai intoarceti de vreo 2 ori bucatile de carne. Dupa 3 ore cam asa va arata compozitia din cratita.

Daca in acest timp mai scade mult apa in cratita mare, mai adaugati cate putina apa fierbinte.

Toba de pui - Pas 5
Pas 6

Scoateti cratita mica din apa, bucatile de carne le luati  pe o farfurie sa se racoreasca bine.

Toba de pui - Pas 6
Pas 7

IN acest timp pregatiti zeama de toba.

Aici recomandarile cu usturoiul, dupa mine perfect este sa le pisati bine, amestecati cu zeama si apoi strecurati-o pe toata. Daca vreti toba mai picanta, puneti direct usturoiul maruntit in carne - vedeti mai jos.

Zeama o potriviti de sare, gustati, perfect este sa fie un pic mai sarata decat trebuie - dupa gelifiere i se mai ia din sare si ar putea sa nu aiba un gust pronuntat.

Toba de pui - Pas 7
Pas 8

Carnea se alege de pe oase si se rupe bucatele medii.

Eu am pus pentru prima data usturoi direct in carne si a fost foarte picanta cu aroma puternica de usturoi, dimineata pe paine mancata, riscam sa nu prea fiu agreata din cauza mirosului puternic de usturoi :)

Deci depinde de voi, sau  puneti usturoi in zeama si strecurati, va avea doar un miros usor de usturoi. Sau puneti pisat sau taiat f.marunt direct in carne si atunci va fi mai picanta toba.

Toba de pui - Pas 8
Pas 9

Puneti carnea intr-o cutie de la suc natural (vedeti forma perfecta a cutiei pe poze - sucul Tymbark are aceste cutii), taiata la "gat" si spalata bine. Turnati zeama asa ca sa acopere bine carnea si mai agitati putin cutia ca sa ajunga pana la fund.

Toba de pui - Pas 9
Pas 10

Acoperiti cutia cu o folie si puneti la frigider pentru cateva ore - pefect este s-o puneti seara pana dimineata - sa se prinda bine.

Toba de pui - Pas 10
Pas 11

Dupa acest timp taiati cutia cu un foarfece si scoateti toba gata. Observati ca datorita formei cutiei toba este perfect dimensionata.

Toba de pui - Pas 11
Pas 12

O feliati dupa cum va place, se taie foarte frumos si uniform - se prinde beton gelatina:)

Toba de pui - Pas 12
Pas 13

Se pastreaza la frigider invelita in hartie de copt.

Pofta Buna!

Toba de pui - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 buc (o toba cam de 10-15 cm)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 180 min
Data publicarii:
Nota: 5 (12 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 65

CristinaaCristina762
Cristinaa Cristina (CristinaaCristina762) 12 Sep 2016, 16:25

Zeama de la care trebuie sa o preparam.pt toba e zeama care ramane de la.carmea fiarta nu?

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) Cristinaa Cristina (CristinaaCristina762) 12 Sep 2016, 16:53

Da, ea este.

MashaL
MashaL 17 Nov 2015, 10:34

Un deliciu dar daca sincer are gustul de racituri md facute din pui, numai ca metodele de a le prepara sunt diferite. Eu am facut intr-un recipient  de la  apa ca in acel moment nu aveam de la suc. Voi incerca si reteta de la toba 2 ca la ingrediente sunt mai multe mirodenii. Multumesc Lena ca impartasesti cu noi astfel de retete

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
vyorelya
vyorelya 10 Jul 2015, 06:51

salut lena! vreau sa fac numaidecit reteta aceasta dar pot sa te intreb daca pot sp fac cu gaina de casa? si daca da, sa pun mai bine apa? multumesc de raspuns

lena
Elena (lena) vyorelya 13 Jul 2015, 20:12

Nu trebuie mai multa apa, tot asa, si o gaina de casa se face in 3 ore :) Va fi chiar mai gustoasa!

Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 07:06

Mi-a esit exact cum mi-am dorit , bineînțeles respectând toți Pașii de mai sus . 

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 21 Jun 2014, 15:13

Eeee,.. De mult am "ochit" aceasta reteta si m-am tot gandit la ea, dar nefiind adepta gelatinei am tot amanat-o. Aseara insa am facut din 900 gr.carne pui, (numai pulpe la care le-am dat jos pielea) ,calculand totul la aceasta cantitate. Am pus-o intr-o sticla de 1 l, dreapta complet si jos la fund si a iesit f. bine, aspectuoasa, eu adaugand si putina boia de la Toba 2. Am tot gustat cand fierbea, din zeama, ptr. sare,usturoi si mi s-a parut chiar prea mult, dar n-a fost asa, a fost cam light si am mai sarat-o la masa,si imbunatatita cu putina ceapa rosie cu otet (asa mancam noi piftia). Deci f. buna si interesanta chestia cu sticla. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
gabriela29sv
gabriela29sv 21 Mar 2012, 15:04

sau asa :)

Poza mea pentru reteta:
gabriela29sv
gabriela29sv 21 Mar 2012, 15:02

Si sectiunea tobei si pastramei de pui...

Poza mea pentru reteta:
gabriela29sv
gabriela29sv 21 Mar 2012, 15:00

Daca pastrama de pui nu mi-a iesit chiar de nota 10, toba de pui mi-a iesit...de nota 20 :)O s-o fac tot timpul pentru sarbatorile de iarna, este minunata.Am pus foile de gelatina cantarite si mi-a iesit..super, o s-o recomand tuturor cu incredere.Bravo Lena!

Poza mea pentru reteta:
Natali
Natali 17 Dec 2010, 11:27

Geniala reteta, e musai de incercat!

Nota mea pentru reteta:
adrianamo
adrianamo 17 Dec 2010, 10:59

Ca sa ma lamuresc..in oala mica ,in care pui carnea si gelatina nu pui deloc apa? Lasa puiul suficienta zeama ptr a umfla si lichefia gelatina si ptr a cuprinde carnea pusa in cutie?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) adrianamo 17 Dec 2010, 11:00

Da, exact, lasa chiar destula zeama - si eu nu credeam dar a fost totul foarte bine.

Arata toate comentariile