Toba de pui
Da,da - nu este greseala in titlu, intr-adevar este o toba delicioasa facuta din pui. Eu sunt din acele persoane care nu prea are incredere in unele mezeluri care se gasesc in magazine, printre acestea este si toba - niciodata nu am avut curajul sa iau, pentru ca prea sunt multe cerinte pentru a face o toba sanatoasa si buna. Mananc toba traditionala doar daca o facem acasa, cand sunt la tzara (la noi acasa i se spune Saltison) din ingrediente sigure si proaspete.
Si tot asa multi ani da sarbatori cautam o reteta de toba cat mai simpla sa o pot face asa in conditii de oras. Abia luna trecuta am dat peste una care imediat am si facut-o - un rezultat extraordinar, foarte buna, consistenta si aromata.
Important este sa alegeti un recipient de suc cu forma rotunda, vedeti in pozele de mai jos, pentru a da forma rotunda tobei.
Ingrediente
●
Pui intreg
1.5 kg
un pui griller mai cu carne
●
Piper negru(boabe)
5 buc
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Carnea se spala bine, eu am scos si pielea de pe zonele mai grase - am lasat doar pe aripi.
Pas 2
Intr-o cratita medie se pune carnea de pui, gelatina, frunza de dafin, boabele de piper si sarea.
Pas 3
Cratita in care am pus carnea are aproximativ 3 litri. Mai luati o alta cratita mai mare de 5 litri, sau asa le alegeti ca sa incapa una in alta. In cea mai mare puneti apa pe jumatate, in cea mai mica sa fie carnea.
Pas 4
Puneti cratita mica in cea mai mare care are apa in ea. Aveti grija sa fie apa sub cratita mica, dar sa nu iasa pe margini.
Acum aprindeti focul, lasati sa inceapa sa fiarba bine apa din cratita mare, apoi faceti focul mic,mic, puneti un capac pe toata constructia si lasati asa 3 ore. Carnea va lasa sucul propriu si asa se va coace f.bine si incet - fara a deteriora proprietatile gelatinei.
Pas 5
In acest timp mai intoarceti de vreo 2 ori bucatile de carne. Dupa 3 ore cam asa va arata compozitia din cratita.
Daca in acest timp mai scade mult apa in cratita mare, mai adaugati cate putina apa fierbinte.
Pas 6
Scoateti cratita mica din apa, bucatile de carne le luati pe o farfurie sa se racoreasca bine.
Pas 7
IN acest timp pregatiti zeama de toba.
Aici recomandarile cu usturoiul, dupa mine perfect este sa le pisati bine, amestecati cu zeama si apoi strecurati-o pe toata. Daca vreti toba mai picanta, puneti direct usturoiul maruntit in carne - vedeti mai jos.
Zeama o potriviti de sare, gustati, perfect este sa fie un pic mai sarata decat trebuie - dupa gelifiere i se mai ia din sare si ar putea sa nu aiba un gust pronuntat.
Pas 8
Carnea se alege de pe oase si se rupe bucatele medii.
Eu am pus pentru prima data usturoi direct in carne si a fost foarte picanta cu aroma puternica de usturoi, dimineata pe paine mancata, riscam sa nu prea fiu agreata din cauza mirosului puternic de usturoi :)
Deci depinde de voi, sau puneti usturoi in zeama si strecurati, va avea doar un miros usor de usturoi. Sau puneti pisat sau taiat f.marunt direct in carne si atunci va fi mai picanta toba.
Pas 9
Puneti carnea intr-o cutie de la suc natural (vedeti forma perfecta a cutiei pe poze - sucul Tymbark are aceste cutii), taiata la "gat" si spalata bine. Turnati zeama asa ca sa acopere bine carnea si mai agitati putin cutia ca sa ajunga pana la fund.
Pas 10
Acoperiti cutia cu o folie si puneti la frigider pentru cateva ore - pefect este s-o puneti seara pana dimineata - sa se prinda bine.
Pas 11
Dupa acest timp taiati cutia cu un foarfece si scoateti toba gata. Observati ca datorita formei cutiei toba este perfect dimensionata.
Pas 12
O feliati dupa cum va place, se taie foarte frumos si uniform - se prinde beton gelatina:)
Pas 13
Se pastreaza la frigider invelita in hartie de copt.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 buc
(o toba cam de 10-15 cm)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
180 min
Data publicarii:
Nota:
5 (12 voturi)