Supă cu hrișcă și legume

Supă cu hrișcă și legume

O supă foarte bună, delicioasă și sănătoasă - chiar și fetița mea de 2 ani o mănâncă cu brio întotdeauna. În plus, hrișca conține foarte multe microelemente, vitamine, fibre și proteine - este una dintre cele mai bune crupe. Supa am învățat s-o fac de la bunica și mama, hrișca fiind mâncarea de bază în Ucraina și la fel de populară în Rusia. Voi mai pune în continuare rețete cu hrișcă și metoda perfectă de a o fierbe pentru garnitură.

Deci recomand să o găsiți la Plafar sau hypermarket și să o folosiți la fel de des ca și orezul sau alte cereale preferate.

Dacă nu aveți hrișcă puteți folosi la această supă și orez sau paste.

Ingrediente

Piept de pui
1 buc
puteți folosi și alt tip de carne, eu am făcut mai dietetic și pentru copil
Ceapă albă
1 buc
   
Morcovi
1 buc
   
Cartofi
2 buc
   
Rădăcină pătrunjel (albitură)
1 buc
una mică
Roșii
1 buc
eu am folosit roșii cherry congelate de mine în sezonul de vară
Hrișcă
2 linguri
   
Frunză de dafin
3 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
3 linguri
   
Pătrunjel verde
1 buc
1 legătură

Pași de urmat

Pas 1

Spălați bine pieptul de pui și îl puneți la fiert în 2-3 litri de apă. Când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați 10 min să fiarbă.

Supă cu hrișcă și legume - Pas 1
Pas 2

Apoi scoateți pieptul din apa în care a fiert, îl clătiți bine. Apa o aruncați și spălați bine cratița în care a fiert (procedura o faceți pentru carnea cumpărată din comerț, pentru carnea crescută în condiții ecologice nu este necesar, doar spumați bine supa).

Acum puneți din nou pieptul în cratiță cu 2-3 litri de apă filtrată, când începe să fiarbă adăugați ceapa tocată după preferință și frunza de dafin.

Supă cu hrișcă și legume - Pas 2
Pas 3

Adăugați 3 linguri de ulei, roșia tocată mărunt, sau dacă nu aveți - roșii tăiate cubulețe din conservă sau roșii congelate (eu am folosit roșii cherry congelate din vară, cumpărate de la piață). Faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet, sub capac, aproximativ 30-40 de min.

Supă cu hrișcă și legume - Pas 3
Pas 4

În acest timp pregătiți restul ingredientelor. Spălați bine hrișca, se spală la fel ca orezul în 2-3 ape.

Supă cu hrișcă și legume - Pas 4
Pas 5

Curațați, spălați și tăiați morcovii, cartofii și rădăcina de pătrunjel. Mai puteți pune încă o jumătate de ceapă, dacă o folosiți și vă place în mâncare.

Supă cu hrișcă și legume - Pas 5
Pas 6

După ce a fiert carnea adăugați legumele și hrișca, faceți focul mare până începe să fiarbă bine, apoi amestecați și iarăși faceți focul mic. Lăsați să fiarbă încet încă 20-25 de min, până se fierb legumele (hrișca tot fierbe bine în acest timp).

Supă cu hrișcă și legume - Pas 6
Pas 7

După ce au fiert legumele, potriviți supa de sare, adăugați pătrunjelul tocat mărunt, amestecați și stingeți focul. Acoperiți cratița cu capac și lăsați 10-15 min să se pătrundă bine.

Este foarte bună mâncare pentru copilași și pentru cei care țin la un regim de alimentație sănătos și gustos.

În varianta vegetariană, fierbeți hrișca doar cu legume, ulei și frunză de dafin.

Poftă Bună!

Supă cu hrișcă și legume - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l (5- 6 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 22

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 07 Apr 2021, 21:45

Eu iau hrișca de la magazinele  Beriozka, e mult mai de calitate, mai bine curățată și cu bobul mai mare și fierbe mai egal decât cele de la Sanovita sau Pirifarm. E incomparabil mai gustoasă decât orezul.

Roxana
Roxana 11 Oct 2020, 18:32

Buna! Am gatit aceasta supa folosind piept de pui; rezultatul a fost uimitor! Noua ne place hrisca, dar e prima data cand o folosesc intr-o supa. Cu certitudine, o voi repeta cat de curand posibil! Multumim pentru reteta! O duminica frumoasa!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
RuxandraIrina
RuxandraIrina 22 Oct 2016, 15:27

Draga Lena, oare ar fi bine sa prajesc un pic hrisca inainte de a o pune in supa? Fiicei mele nu-i prea place gustul de hrisca daca nu-i prajita.

lena
Elena (lena) RuxandraIrina 24 Oct 2016, 13:48

Da, sigur, merge si putin prajita.

Yvonne
Yvonne 05 Nov 2015, 07:13

Lena,voiam sa te felicit pt postarile cu hrisca! Multumim mult!

Nu prea am gasit pe net retete cu hrisca si nici modalitatea de a o fierbe corect,asa cum ai postat tu. 

Am incercat si eu reteta de ciorba de legume cu hrisca-asta pt ca am luat hrisca prima data(azi) si ma tot intrebam cum sa o gatesc. Cineva spunea in comentarii ca are un gust ciudat si-mi parea rau ca am cumparat-o ...

Da de unde?! Ce e aia gust ciudat?Are un gust placut,usor parca cu aroma de nuca sau asa ceva.In tot cazul ,mie imi place foarte mult,ca sa vezi ca uneori comentariile altora nu sunt intotdeauana folositoare tuturora,deoarece suntem diferiti si nu plac lucruri diferite.

Eu am facut ciorba de post,fara pui si fara cartofi;am pus mai multa hrisca,am calit o jumatate de ceapa,1 morcov mare,1 pastarnac,3 tulpini de telina Apio.

Am adaugat o lingur ade bulion de ardei,vreo 12 rosii mici cherry ,foi si dafin si sare. Atat .

O ciorba perfecta pt anotimpul mai rece

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
TatianaD
Tatiana (TatianaD) 02 Feb 2012, 16:09

Ce bine se imbina aromele la aceasta supica!!! Ador gustul pe care i-o da hrisca! Eu am pus o conserva intreaga de rosii taiate cubulete si a fost excelenta! Important e ca a mancat si bebita mofturosu, cu pofta! Multumim!!!

Poza mea pentru rețetă:
AMV
Adriana (AMV) 29 Jan 2012, 20:36

Am incercat-o si eu azi, dar fara carnita pt ca e deja prezenta la felul doi si noi nu suntem chiar atat de carnivori. Abia astept sa se racoreasca putin sa o savurez.

Poza mea pentru rețetă:
Galia
Galia 04 Nov 2010, 22:13

Este supa mea preferata, simpla, rapida si foarte usoara la preparat. Aromele se combina mai mult decat perfect (hrisca cu carnea, legumele si verdeata), abia astept maine la servici sa savurez din ea

Nota mea pentru rețetă:
amalia80
amalia80 02 Sep 2010, 11:06

Cred ca e momentul sa incep sa gatesc cu hrisca, m-a atras reteta.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 28 Mar 2010, 21:05

Vai, multumesc mult! Chiar nu stiam astea

Francisc de Chisinau
Francisc de Chisinau 28 Mar 2010, 20:12

INFO: hrisca este populara si in Polonia si Tarile Baltice. In ruseste : "grecika" si se pare ca vine din Grecia.  Aceeasi denumire greceasca si in lituaniana, letona si estoniana. In engleza: BUCKWHEAT. In frantuzeste: le sarrasin /  le blé noir. Bon appétit !

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile