Mancare de fasole scazuta cu carne de vita si legume

Mancare de fasole scazuta cu carne de vita si legume

Reteta am vazut-o intr-o emisiune la TV, nici nu stiu exact denumirea pentru ca era o inspiratie din bucataria spaniola - dar mi s-a parut foarte buna pentru ca ador mancarurile care se gatesc incet si mai mult timp. Aici fasolea fierbe impreuna cu carnea de vita si legumele, va dati seama ca nu poate fi decat delicioasa.

Se poate servi cu salata sau muraturi si legume marinate.

Ingrediente

Fasole uscata alba
400 g
eu prefer fasolea rotunda, mare pentru aceasta mancare
Carne de vita/manzat
1 kg
puteti sa luati si o bucata mai cu os
Ceapa alba
2 buc
Morcovi
2 buc
Rosii cubulete din conserva de 300g
100 g
sau 2 rosii proaspete, sau 2 linguri de bulion de rosii
Frunza de dafin
3 buc
Boia de ardei rosu dulce
1 linguri
Piper negru
0.5 lingurite
Sare
2 linguri
Ulei de floarea soarelui
100 g

Pasi de urmat

1

Spalati bine fasolea si o puneti la inmuiat in mai multa apa timp de 12 ore, perfect este s-o puneti seara si a 2-a zi s-o pregatiti.

2

Si acum incepem sa facem mancarea efectiv, dupa ce s-a inmuiat bine fasolea.

Carnea de vita se spala, se usuca cu un prosop/servetel si se caleste un pic in ulei, pana se rumeneste usor pe ambele parti.

3

Apa  in care s-au inmuiat fasolele se scurge si intr-un ceaun sau cratita puneti fasolea si carne calita printre ea. Curatati, spalati si taiati o ceapa in 4, o puneti tot aici in ceaun. Tot aici puneti si 3 frunze de dafin.

4

Turnati apa cat sa acopere bine toata compozitia si o puneti pe foc. Cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati 2-3 ore sa clocoteasca incet sub capac.

5

Dupa ce a fiert bine, incercati daca este moale carnea si fasolea. Daca da, atunci vom prepara in continuare compozitia de legume.

Daca mai sunt tari lasati sa mai fiarba.

6

Ceapa se curata, se spala si se taie bucati mici. Morcovul se curata, spala si se da prin razatoare. Puneti putin ulei intr-o tigaie, adaugati legumele, amestecati periodic si lasati sa se caleasca bine, dar nu neaparat sa se rumeneasca, doar sa scada si sa lase zeama.

7

Apoi adaugati boia de ardei, piperul, rosiile cubulete si mai lasati 5 min sa fiarba.

8

Adaugati compozitia de legume in ceaun, amestecati si lasati sa mai fiarba aproximativ 1 ora la foc mic, pana scade bine.

9

Si la final, dupa ce a fiert bine totul, potriviti de sare. Observati ca sarea se pune dupa ce a fiert bine fasolea, altfel se intareste si puteti s-o fierbeti si toata ziua si nu va fi moale.

10

Mancarea o serviti calda cu salata sau muraturi - eu am facut o reteta de varza marinata rapida, in 3 ore de la Anishoara, a fost foarte, foarte buna. Pe viitor o voi pune si eu pe site, deocamdata va insiprati direct de la sursa. :)

Chiar merita sa incercati aceasta mancare, desi necesita un pic de timp si organizare, nu este complicata - va asigur ca este super, super delicioasa.

Pofta buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (8-10 portii)
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Comentarii

sarian
sarian 08 iun 2010, 09:38

întrepătrunderea gusturilor şi aromelor, prin acest mod de preparare, este deală.  Sarea are o problemă: este iodată. Ar fi de dorit să se pună în  orice fel de mâncare doar după ce mâncarea are o temperatură sub 40 grade deoarece la temperaturi ridicate se descompune în mod nedorit. Nu este normal că toată sarea este iodată(deşi am auzit că există la  ...plafar sare fără iod) deoarece nu este recomandată utilizarea sării iodate în perioadele călduroase.    Mulşumiri pentru reţetă fiindcă sparge tradişia cărnii de porc în fasole!. Cred că are un gust deosebit.                                   

Nota mea pentru reteta:
saravasi
saravasi 08 iun 2010, 13:49

Buna vreau sati multumesc pt retete am facuto si e foarte buna multumesc foarte mult

Nota mea pentru reteta:
pitica
SUZANA (pitica) 23 iun 2010, 17:05

acum este pe foc, imi lasa gura apa numai cand ma gandesc ce buna o sa fie. Am facut salata de varza marinata, este la macerat. Cand o sa fie mancarea gata este si salata. deabia astept sa-i pun sotului meu in farfurie. O sa va anunt cum au iesit ambele retete.

bocsa
gabriela (bocsa) 05 sep 2010, 18:16

Se poate pune in fasole si putin otet si doua-trei foi de dafin.Iese buna,- fasole marinata- se numeste.

amalia80
amalia80 29 sep 2010, 08:18

Este o mancare deosebit de gustoasa care paote fi preparata si cu ciolan de porc afumat, cam in acelasi timp. Trebuie mentionat ca fasolea este fiarta cand incepe sa crape iar carnea cand se desprinde de pe os. Daca apa scade in aceste 2-3 ore completati cu apa calda.

Nota mea pentru reteta:
bocsa
gabriela (bocsa) 29 sep 2010, 22:25

Si eu o prepar iarna, dupa ce tai porcul si afum carnea, cu carne afumata.Dar vara este buna cu carne proaspata de vita sau porc.Stiam ,ca la fasole nu se pune sare, decat cand este fiarta.Deasemenea nu se amesteca cu lingura de inox, pentru ca nu m-ai fierbe.

lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 29 ian 2012, 22:55

Buna ideea de fasole cu vita. Eu am pus carne tocata. Am servit cu castraveti proaspeti.

Poza mea pentru reteta:
violetaioan
violetaioan 06 apr 2012, 17:19

am facut-o acum a iesit super! multumesc lena

Lucia MK
Lucia MK 24 ian 2014, 13:16

O reteta din categoria "SA-TI LINGI SI DEGETELE" ( o vorba prin centrul Moldovei )  ! Sotul e albanez ,iar fasolea e mincarea lor traditionala , 5 ani impreuna si abia acum m-am incumetat sa gatesc fasole , mai pe scurt a fost foarte placut surprins ! nu putea intelege cum combinatia din fasole si carne de vita (intilnita si in bucataria lor ) poate fi atit de diferita si mult, mult mai delicioasa !!!

Nota mea pentru reteta: