Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume

Rețeta am văzut-o într-o emisiune la TV, nici nu știu exact denumirea pentru că era o inspirație din bucătăria spaniolă - dar mi s-a părut foarte bună pentru că ador mâncărurile care se gătesc încet și mai mult timp. Aici fasolea fierbe împreună cu carnea de vită și legumele, vă dați seama că nu poate fi decât delicioasă.

Se poate servi cu salată sau murături și legume marinate.

Ingrediente

Fasole uscată albă
400 g
eu prefer fasolea rotundă, mare pentru această mâncare
Carne de vită/mânzat
1 kg
puteți să luați și o bucată mai cu os
Ceapă albă
2 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Roșii cubulețe din conservă de 300g
100 g
sau 2 roșii proaspete, sau 2 linguri de bulion de roșii
Frunză de dafin
3 buc
   
Boia de ardei roșu dulce
1 lingura
   
Piper negru
0.5 lingurite
   
Sare
2 linguri
   
Ulei de floarea-soarelui
100 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Spălați bine fasolea și o puneți la înmuiat în mai multă apă timp de 12 ore, perfect este s-o puneți seara și a 2-a zi s-o pregătiți.

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 1
Pas 2

Și acum începem să facem mâncarea efectiv, după ce s-a înmuiat bine fasolea.

Carnea de vită se spală, se usucă cu un prosop/șervețel și se călește un pic în ulei, până se rumenește ușor pe ambele părți.

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 2
Pas 3

Apa  în care s-au înmuiat fasolele se scurge și într-un ceaun sau cratiță puneți fasolea și carnea călită printre ea. Curățați, spălați și tăiați o ceapă în 4, o puneți tot aici în ceaun. Tot aici puneți și 3 frunze de dafin.

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 3
Pas 4

Turnați apă cât să acopere bine toată compoziția și o puneți pe foc. Când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 2-3 ore să clocotească încet sub capac.

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 4
Pas 5

După ce a fiert bine, încercați dacă este moale carnea și fasolea. Dacă da, atunci vom prepara în continuare compoziția de legume.

Dacă mai sunt tari lăsați să mai fiarbă.

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 5
Pas 6

Ceapa se curăță, se spală și se taie bucăți mici. Morcovul se curăță, spală și se dă prin răzătoare. Puneți puțin ulei într-o tigaie, adăugați legumele, amestecați periodic și lăsați să se călească bine, dar nu neapărat să se rumenească, doar să scadă și să lase zeamă.

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 6
Pas 7

Apoi adăugați boia de ardei, piperul, roșiile cubulețe și mai lăsați 5 min să fiarbă.

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 7
Pas 8

Adăugați compoziția de legume în ceaun, amestecați și lăsați să mai fiarbă aproximativ 1 oră la foc mic, până scade bine.

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 8
Pas 9

Și la final, după ce a fiert bine totul, potriviți de sare. Observați că sarea se pune după ce a fiert bine fasolea, altfel se întărește și puteți s-o fierbeți și toată ziua și nu va fi moale.

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 9
Pas 10

Mâncarea o serviți caldă cu salată sau murături - eu am făcut o rețetă de varză marinată rapidă, în 3 ore de la Anishoara, a fost foarte, foarte bună. Pe viitor o voi pune și eu pe site, deocamdată vă inspirați direct de la sursă. :)

Chiar merită să încercați această mâncare, deși necesită un pic de timp și organizare, nu este complicată - vă asigur că este super, super delicioasă.

Poftă bună!

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

sarian
sarian 08 Jun 2010, 09:38

întrepătrunderea gusturilor şi aromelor, prin acest mod de preparare, este deală.  Sarea are o problemă: este iodată. Ar fi de dorit să se pună în  orice fel de mâncare doar după ce mâncarea are o temperatură sub 40 grade deoarece la temperaturi ridicate se descompune în mod nedorit. Nu este normal că toată sarea este iodată(deşi am auzit că există la  ...plafar sare fără iod) deoarece nu este recomandată utilizarea sării iodate în perioadele călduroase.    Mulşumiri pentru reţetă fiindcă sparge tradişia cărnii de porc în fasole!. Cred că are un gust deosebit.                                   

Nota mea pentru rețetă:
saravasi
saravasi 08 Jun 2010, 13:49

Buna vreau sati multumesc pt retete am facuto si e foarte buna multumesc foarte mult

Nota mea pentru rețetă:
pitica
SUZANA (pitica) 23 Jun 2010, 17:05

acum este pe foc, imi lasa gura apa numai cand ma gandesc ce buna o sa fie. Am facut salata de varza marinata, este la macerat. Cand o sa fie mancarea gata este si salata. deabia astept sa-i pun sotului meu in farfurie. O sa va anunt cum au iesit ambele retete.

bocsa
gabriela (bocsa) 05 Sep 2010, 18:16

Se poate pune in fasole si putin otet si doua-trei foi de dafin.Iese buna,- fasole marinata- se numeste.

amalia80
amalia80 29 Sep 2010, 08:18

Este o mancare deosebit de gustoasa care paote fi preparata si cu ciolan de porc afumat, cam in acelasi timp. Trebuie mentionat ca fasolea este fiarta cand incepe sa crape iar carnea cand se desprinde de pe os. Daca apa scade in aceste 2-3 ore completati cu apa calda.

Nota mea pentru rețetă:
bocsa
gabriela (bocsa) 29 Sep 2010, 22:25

Si eu o prepar iarna, dupa ce tai porcul si afum carnea, cu carne afumata.Dar vara este buna cu carne proaspata de vita sau porc.Stiam ,ca la fasole nu se pune sare, decat cand este fiarta.Deasemenea nu se amesteca cu lingura de inox, pentru ca nu m-ai fierbe.

lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 29 Jan 2012, 22:55

Buna ideea de fasole cu vita. Eu am pus carne tocata. Am servit cu castraveti proaspeti.

Poza mea pentru rețetă:
violetaioan
violetaioan 06 Apr 2012, 17:19

am facut-o acum a iesit super! multumesc lena

Lucia MK
Lucia MK 24 Jan 2014, 13:16

O reteta din categoria "SA-TI LINGI SI DEGETELE" ( o vorba prin centrul Moldovei )  ! Sotul e albanez ,iar fasolea e mincarea lor traditionala , 5 ani impreuna si abia acum m-am incumetat sa gatesc fasole , mai pe scurt a fost foarte placut surprins ! nu putea intelege cum combinatia din fasole si carne de vita (intilnita si in bucataria lor ) poate fi atit de diferita si mult, mult mai delicioasa !!!

Nota mea pentru rețetă: