Coq au Vin

Coq au Vin

Revin după sărbători cu această rețetă simplă de coq au vin, testată pe mai mulți musafiri cu un mare succes, mai ales că în prima rundă am folosit carne de cocoș de țară, așa cum scrie la carte :) De fapt la carte scrie că trebuie să fie un cocoș franțuzesc de Bresse, dar a fost bun și cel de la mama din curte. Nu m-am liniștit și am repetat rețeta de coq au vin cu pulpe simple de comerț, mai greu să găsești un cocoș exemplar de țară și să fie cu mai multe pulpe(eu am avut 2 cocoși și am ales doar pulpele de la ei, deci cam scump și complicat, dar așa să faceți când aveți ocazia). Deci, aveți la ultimii pași și varianta mai gospodărească, la îndemână, cu pulpe simple de comerț - sinceră să fiu, parcă a fost și mai bun, deci vă apucați fără grijă :) Foarte important în rețeta de coq au vin să folosiți un vin roșu sec de bună calitate, cel care vă place la gust și pe care îl serviți cu plăcere. În prima tură am făcut cu vin de Bordeaux, iar în a 2-a rețetă am folosit Purcari Cabernet-Sauvignon, poate oi fi eu mai moldoveancă dar cel de Purcari a fost parcă mai bun...și în rețetă și pe lângă :)

Sunt multe variante de rețete de coq au vin, care mai de care autentice și clasice, eu am ales-o pe cea care mi s-a părut mai simplă și mi-a "mirosit" cel mai bine prin calculator. Este rețeta unei doamne blogger, soția unui milionar din Rusia, dar care trăiește mult în Franța, gătește și face poze ca și noi, simplele gospodine. Interesant să citesc rețetele ei, foarte multe clasice, cu ingrediente autentice și gătite chiar de bucătari profesioniști, ea fiind de multe ori doar cu pozele. Aveți la sfârșitul rețetei link-ul spre blogul sursă, așa cum obișnuiesc să fac la toate rețetele care nu-mi aparțin.

Ingrediente

Pulpe de pui
1 kg
de preferat de cocoș de țară - dar am folosit și pulpe simple dezosate din comerț
Vin roșu demisec
500 ml
   
Morcovi
2 buc
   
Ceapă albă
3 buc
alegeți bucăți mai mici
Țelină
200 g
puteți folosi țelină Apio sau rădăcină simplă românească
Usturoi (cățeii)
5 buc
   
Cimbru uscat
2 buc
am în vedere aici crenguțe de cimbru mici, proaspete sau uscate
Rozmarin
2 buc
la fel 2 crenguțe
Ulei de măsline
100 ml
   
Unt
50 g
   
Sare
1 lingurita
   
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

- În primul rând se curăță și se pregătesc legumele

- Morcovii se taie rondele mai groase, la fel și ceapa. Țelina se taie felii sau se lasă așa tije de dimensiune medie.

- Le puneți pe toate într-o tavă de cuptor și le stropiți deasupra cu 50ml de ulei de măsline.

Coq au Vin - Pas 1
Pas 2

Puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 de grade pentru 15-20 de minute, legumele se vor rumeni puțin și își vor schimba mirosul, textura.

Puteți să le mai amestecați atent în acest timp, să se rumenească uniform.

Coq au Vin - Pas 2
Pas 3

Aici am folosit doar pulpe și părțile mai cu carne din aripi de la 2 cocoși de țară - pentru că am avut musafiri și a trebuit să ajungă la toți.

Pentru 1 rețetă recomand să nu luați mai mult de 1 kg de carne, așa se gătește perfect și se pătrunde cel mai bine.

Coq au Vin - Pas 3
Pas 4

Într-o tigaie mai mare sau într-un tuci cu fund gros încingeți restul de 50ml de ulei de măsline și cele 50g de unt.

Puneți bucățile de pui spălate și uscate cu niște șervețele la prăjit.

Le căliți la foc iute pe toate părțile, să fie rumenite frumos.

Coq au Vin - Pas 4
Pas 5

Aici vinul de Bordeaux folosit prima dată, luat din Lidl la un preț decent.

Coq au Vin - Pas 5
Pas 6

Nu uitați de ingredientele foarte importante - crenguțele de cimbru și rozmarin, plus cățeii de usturoi(prima dată i-am strivit cu un cuțit, cu tot cu coajă, dar totuși recomand să o scoateți).

Coq au Vin - Pas 6
Pas 7

Bun, deci v-am prezentat vinul și mirodeniile până s-au rumenit pulpele.

Acum le treceți din tigaie într-o oală sau tuci cu fund gros, cu mânere potrivite să fie introdusă la cuptor mai târziu - nu de plastic(ale mele sunt de silicon)!

Dacă ați călit pulpele în tuci direct, săriți acest pas.

Coq au Vin - Pas 7
Pas 8

Dacă le-ați călit în tigaie nu uitați că acolo mai rămân chestii bune după călire - turnați puțin vin și le dizolvați, le vom turna peste carne mai jos.

Coq au Vin - Pas 8
Pas 9

Așadar, avem pulpele rumenite în tuci, adăugăm peste ele legumele rumenite de la pasul 1-2, potrivim de sare și piper.

Coq au Vin - Pas 9
Pas 10

Turnăm vinul(cel din tigaie și apoi din sticlă) cât să acopere puțin carnea, nu-l turnați pe tot dacă nu e nevoie, mai lăsați și pentru servire :)

Coq au Vin - Pas 10
Pas 11

Punem deasupra cimbrul, rozmarinul și cățeii de usturoi puțin striviți cu cuțitul.

Acoperim oala cu capac și punem la fiert pe aragaz timp de 30-40 de minute(cocoșul de țară chiar mai bine de fiert 1 oră).

Atenție! NU se amestecă deloc în oală cât fierbe carnea, nici pe aragaz, nici în cuptor - gata, nu mai aveți ce căuta acolo :)

Coq au Vin - Pas 11
Pas 12

După acest timp am scos capacul și am pus oala la cuptor preîncălzit la 120 de grade pentru încă 30-40 de minute(la pulpe simple) sau 1-2 ore(la cocoș de țară, până este moale bine carnea).

Observați că diferența de timp de gătire este numai din cauza tipului de carne, dacă vedeți pe parcurs că este mai puțină zeamă în cratița cu carnea de țară o acoperiți cu capac sau folie de aluminiu, să nu se ardă. Sau mai adăugați puțin vin sau apă în ea.

Coq au Vin - Pas 12
Pas 13

După ce a fiert și este gata, scoateți carnea din tuci într-o farfurie, aranjați pe lângă ea legumele și turnați atent deasupra zeama.

Dati la o parte bucățile de rozmarin/cimbru dacă nu vă place să le vedeți acolo. Usturoiul dacă îl curățați de coajă îl veți putea servi cu restul legumelor și sosul format.

Coq au Vin - Pas 13
Pas 14

Acum să vă arat varianta 2 pe care am gătit-o eu - cea cu pulpe din comerț și vin de Purcari, a fost bătaie pe fiecare bucățică dar mai ales pe întins zeama cu pâinea :)

Coq au Vin - Pas 14
Pas 15

Procesul a fost același, am luat 1 kg de pulpe dezosate de pui, le-am călit cu unt și ulei de măsline direct în tuci.

Coq au Vin - Pas 15
Pas 16

Le-am sărat, piperat, am pus deasupra legumele coapte și am turnat vin cât să le acopere.

Coq au Vin - Pas 16
Pas 17

Nu uitați să adăugați deasupra cimbru, rozmarin și usturoi.

Se fierbe 30 min pe aragaz.

Observați culoarea roz-maro de la carne, ei nu vă speriați, după ce se gătește mai mult timp în cuptor se face mai frumoasă :)

Coq au Vin - Pas 17
Pas 18

Cam așa arată după încă 40 de minute în cuptor la 150 de grade, fără capac!

Deci carnea de comerț de gătește mai repede, la gust diferența nu a fost foarte mare, vă apucați fără grijă de rețetă.

Puteți o dată să le întoarceți atent cu o furculiță, în tot timpul cât fierb la cuptor.

Coq au Vin - Pas 18
Pas 19

Aici cocoșul de țară, servit cu mare alai și pompă pe masa de Revelion, a fost foarte de efect dar cu efort de gătit chiar mic.

Coq au Vin - Pas 19
Pas 20

Aici am făcut o repetare, chiar ieri, cu pulpe de comerț(că nu mai are mama atâția cocoși câți vrem noi să mâncăm:))

Delicios, simplu, aromat și de mare efect!

Poftă Bună!

Coq au Vin - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 09 Jan 2017, 16:30

Buna ,si bine-ai revenit, desi mai ai ceva sarbatori pana sa fii in rand cu noi:)). Bine ca s-au terminat. Citind titlul si minunata introducere,m-am gandit ca raman numai cu lectura gandindu-ma ca trebuie niste ingrediente nu prea la-ndemana. Mare mi-a fost mirarea ca sunt ingrediente uzuale-simple. F.faina reteta. O voi face precis cand vine Marius. Am in congelator niste puple dezosate, nu chiar 1 kg,dar suficiente ptr. noi. Multumesc de reteta. Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 10 Jan 2017, 11:38

Cam greu dupa sarbatori dar revin eu :)

Si eu asa credeam pana nu m-am apucat mai bine de reteta, dar sunt ingrediente simple si mancarea iese super-buna, stii tu ca eu pe astea le prefer :)

Svettka
Svettka 10 Jan 2017, 01:22

Buna ziua Lena! Imi place mult acest site si am facut multe mancaruri de aici, care m-au lasat foarte multumita! La aceasta reteta am o intrebare, cum credeti ar merge cu carne de iepure? Lapin au vin?😀 Multumesc

lena
Elena (lena) Svettka 10 Jan 2017, 11:41

Buna Svettka, ma bucur mult si multumesc de apreciere!

Merge si cu Lapin au vin, ar fi mai bine cu un vin alb dar si rosu cred ca nu-l strica rau :) Vezi ca am pe site iepure la ceaun, difera un pic ordinea ingredientelor dar tot pe acolo este si e minunat, eu numai asa fac iepure de multi ani si de fiecare data e bataie pe el.

Svettka
Svettka Elena (lena) 11 Jan 2017, 02:11

Ok, multumesc mult pt raspuns!

eduardu
Eduardu (eduardu) 10 Jan 2017, 12:33

Buna.pot folosi vin rosu de tara? Eventual putin diluat... Arata foarte bine reteta asta de "cocovan" : )))) Acum e in pregatiri!

lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 10 Jan 2017, 13:16

E bun si de tara, numai sa fie de calitate.

eduardu
Eduardu (eduardu) Elena (lena) 10 Jan 2017, 15:01

Am facut cu cel de tara!deci nu cred ca mi-am mai lins vreodata degetele asa la o mancare! extraordinar de buna a iesit carnea(cocos de tara,de la soacra),delicioasa,dulceaga. l-am gatit vreo trei ore...o singura remarca,legumele poate ar fi fost mai bine sa fie puse mai spre sfarsit,parca prea s-au copt si faramitat! Multumim frumos pt inca o reteta delicioasa!

lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 10 Jan 2017, 15:03

Aha, deci v-a placut, ma bucur mult :)

La mine nu s-au faramitat, sper ca nu ai amestecat in oala cat a fiert cocosul?

eduardu
Eduardu (eduardu) 10 Jan 2017, 17:06

Am cam amestecat...dar nu e de faramitat cat de gustul acela prea de copt..in fine,este doar o preferinta personala,data viitoare voi incerca altfel. :)

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 10 Jan 2017, 17:42

Da, mie mi-a placut cu carnea cumparata pentru ca nu a fiert asa mult si legumele erau perfecte.

rodica341
rodica341 12 Jan 2017, 14:12

draga Lena,  carnea de rata s-ar potrivi la receta aceasta?

lena
Elena (lena) rodica341 12 Jan 2017, 14:13

E buna si rara, sigur nu o strica :)

piti
Daniela (piti) 12 Jan 2017, 21:17

Buna Lena,am cimbru și rozmarin uscat ,la plic....Ce sfat îmi dai ?ma risc?Îmi ploua in gura și am niste plulpe"fericite"....abia aștept să le amețesc cu niste vin :). Puiul "fericit" se găsește în magazine si este f apropiat la gust de cel de casa dar are carnea mult mai frageda.

lena
Elena (lena) Daniela (piti) 12 Jan 2017, 21:25

Merge si cu uscat, cam jumatate de lingurita de fiecare. Spor la treaba!

Ankutzika
Anca (Ankutzika) 20 Jan 2017, 23:09

Lena, chiar vroiam reteta; o căutam de mult... Mulțumesc, sigur e delicioasă și epatantă!

Însă, nu te supăra, vroiam să te întreb altceva: vasele în care ai gătit, de la care dintre furnizori sunt? E cumva vorba de setul de la D? Sunt alea cu efect de piatră de la AS? Poate poți să-mi strecori cumva răspunsul, scris invers sau oricum crezi tu că nu ar leza principiile blogului. Mă interesează în special tuciul! Mulțumesc și... scuze pentru off-topic!

lena
Elena (lena) Anca (Ankutzika) 21 Jan 2017, 08:54

Nu e nici o problema si principiile site-ului sunt sa recomand lucruri bune de folosit, nu-ti face griji. De vreo 2 ani folosesc cu succes vase acoperite cu 2 straturi de marmura. Acest set este de la KochLine de pe internet gasit, dai o cautare pe google si le gasesti. Sunt preturi decente si sunt f.myltumita si de tigai si de cratite. Am avut si de la Blaumann, tot bune. Astea au avantaj ca merg si la cuptor, cu manere de silicon care se scot.