Lecio (sau ardei in sos de rosii) - la borcan

Lecio (sau ardei in sos de rosii) -  la borcan

Si voi continua saptamana aceasta cu cateva din retetele mele de baza de conserve. Una din ele, cea mai noua din colectie, este aceasta reteta de ardei in sos de rosii. Din ce am mai aflat pe internet, din originile retetei, este o mancare ungureasca - care se poate face ca atare, sau se poate conserva pt iarna.

Se prepara foarte simplu, cu doar 2 ingrediente - si rezultatul neasteptat de bun, ca dovada - am lasat o farfurie din lecio sa se raceasca si sa o probam a 2-a zi de dimineata, sa fac si poza finala pt site. Dimineata cand am venit la bucatarie a disparut jumate din farfurie - si l-am vazut pe sotul meu zambind si spunandu-mi cat de buna a fost si hai iar la ea. L-am oprit in graba, sa nu manance tot inainte sa fac pozele pt site :) Deci a trecut testul...:)

Ies 10 litri de mancare din aceasta cantitate de ingrediente - deci cam 13 borcane de 780 ml, recomand sa faceti din jumatate de ingrediente, si apoi repetati daca vedeti la anul ca nu v-a ajuns.

Merge foarte bine pe paine, cu alte mancaruri ca salata, sau adaugat in mancaruri. Are gustul aromat de rosii, ardei gras si un pic dulcisoare de la zaharul si sarea adaugate exact cat trebuie.

Ingrediente

Rosii
4 kg
sau 4 litri de rosii pasate, sau suc/bulion de rosii mai gros
Ardei gras
5 kg
Zahar
1 pahare
Pahar de 250 ml
Sare
2 linguri
Ulei de floarea soarelui
1 pahare
Otet
2 linguri
otet de 9%

Pasi de urmat

1

Rosiile se spala, se curata si se dau prin masina de tocat.

2

Puneti rosiile pasate pe foc, adaugati zaharul, sarea si uleiul, amestecati bine.

Atentie, aceasta cantitate de ingrediente cere o cratita de 10 litri, daca nu aveti folositi una de 5 litri in 2 runde.

3

In timp ce fierb rosiile, se curata si se taie ardeii in felii lunguetze  cam de 1-2 cm latime.

4

Cand incep sa fiarba rosiile pasate, adaugati la ele ardeiul taiat. Nu va speriati daca nu incape din prima, ardeii se inmoaie repede si incap toti. Cand incepe din nou sa fiarba, faceti focul mic si lasati 30 de min sa fiarba domol.

5

Pana fierbe compozitia, spalati borcanele si le lasati sa se scurga de apa.

Apoi dupa 30 de min, luati cratita de pe foc, adaugati otetul, amestecati bine si puneti lecio-ul in borcane.

6

Capsati bine borcanele sa nu lase aer si le lasati sa se raceasca complet.

7

Asa cum am zis si mai sus, aceasta mancare merge bine ca - salata, garnitura de legume, pe paine dimineata, ca o mancare de legume si ca un adaos la mancaruri. Este absolut delicioasa.

Eu zic varianta perfecta pentru o gospodina.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 10 litri (13 de borcane)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (11 voturi)

Comentarii

Crista
Cristina Sabau (Crista) 20 sep 2010, 18:39

nu am mai auzit de aceasta varianta de rosii cu ardei .... dar te cred ca e o varianta perfecta pt gospodine in ale bucatariei ..... 

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 20 sep 2010, 23:46

nu am facut asa ceva niciodata dar e o idee foarte buna

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 21 sep 2010, 07:51

interesanta reteta, o sa fac si eu, dar la jumatate din cantitati!

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 21 sep 2010, 08:15

Mi se pare interesanta reteta. As avea o intrebare: s-ar putea renunta la zahar? Eu incerc sa-l evit din motive de sanatate.

Nota mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 21 sep 2010, 08:57

E minunata aceasta reteta! O recomand tuturor!

Nota mea pentru reteta:
Loreley
Loreley 21 sep 2010, 10:41

E o reteta super si se poate folosi oricad si aproape la orice. Reteta de baza, originala, facuta pentru consum imediat este asa: 3-4 cepe de marime potrivita, taiate fideluta, impreuna cu 2-3 ardei taiati si ei fideluta se pun intr-o tigaie in care am incins cam 2 linguri ulei. Acoperim si lasam cateva minute sa se inmoaie, amestecand din cand in cand. Cand ardeii sunt deja mai moi adaugam fie cam 4  rosii decojite si taiate (ca pentru salata) fie o conserva de rosii in bulion sau chiar bulion simplu. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cine agreeaza mai picant poate pune si ardei iute sau boia iute. Se seveste ca atare, ca sos pentru spaghete, amestecat cu orez natur(fiert separat) sau garnitura la diverse fripturi, carnati sau crenvusti. Este foarte buna, usor de facut si te poate scoate din incurcatura "azi ce mai mancam?!" Se numeste "LECSO" dar se pronunta asa cum scrie Lena "Lecio". Pofta buna daca va place si o veti folosi!

lena
Elena (lena) Loreley 21 sep 2010, 13:30

Poti incerca si fara zahar, poate il inlocuiesti cu miere, sau zaharina in cantitati moderate (numai daca esti diabetica). Are nevoie de un pic de dulceata ca sa accentueze mai bine aroma de rosii si ardei.

Emma
Emma 21 sep 2010, 13:45

Multumesc Lena, voi pune o lingura de zaharina, sunt chiar hotarata sa incerc reteta. Si astept cu nerabdare si celelalte conserve.

amalia80
amalia80 21 sep 2010, 16:18

Emma, zaharul este sanatos si isi aduce aportul in conservarea legumelor si fructelor. Chair daca ai diabet, consuma zahar in cantitati mici, cu masura. Este pacat sa strici aceasta reteta cu zaharina, un produs discutabil, descoperit in ultima vreme ca a fi cancerigen.

Felicitari pentru reteta Lena, mama mea prepara in acest mod rosii in sos de rosii. Pe care le folosim in special la sosuri.

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 21 sep 2010, 16:37

Probabil ca ai drepatate, Amalia, la cantitatea de Lecio, nu conteaza o lingura de zahar, iar gustul e precis mai bun.

bocsa
gabriela (bocsa) 21 sep 2010, 21:29

Bunica mea era unguroaica si facea mereu aceasta reteta.Punea  si doi-trei ardei iuti in ea,ca sa fie mai picanta.A incercat si cu zaharina, dar nu a avut gust dulce ci amar.Pentru o lingura de zahar, este pacat sa strici reteta.

MariaP
MariaP 22 sep 2010, 13:50

E bine de stiut ca, daca folositi miere in lichide prea fierbinti (in cazul de fata in sosul de rosii), mierea isi pierde proprietatile terapeutice. Practic, doar va da dulceata sosului si va contribui la conservare. Eu reteta o fac cu zahar si, cum am mai spus-o, e minunata!

bocsa
gabriela (bocsa) 25 sep 2010, 23:42

Am pus si eu intr-un an gogosari murati cu miere in loc de zahar.Au facut floare si s-au albit.Cel mai bine este cu zahar,mierea este pacat sa o sticam la muraturi.

Lavi
Lavi 27 sep 2010, 08:38

am pus si eu 7 borcane, si am adaugat si doi ardei iuti, iuti , la cantitatea asta sunt de ajuns - ca sa fie putin picanta

adelyna
adelyna 22 feb 2011, 16:39

chiar acum 1 ora am facut reteta cu  negreasa cu  gem....e delicioasa..... ceea ce vroiam sa spun este ca mama si  bunica mea fac de mult reteta asta chiar nu  stiam ca se face  asa e foarte delicioasa... in fiecare an mama face destule borcane... mai  mult pentru  sarbatori... dar saracuta.pana in pragu  sarbatorilor de iarna nu  ramane cu  nimic..sunt foarte buni..si usor de facut.. felicitari pentru  retete 

Nota mea pentru reteta:
marinaily
Marina (marinaily) 01 sep 2011, 14:31

Lena , te rog din suflet, spune aici cum se face adjica, sper că mă înțelegi ce vreau. Poate în Rom. are altă denumire, dar sper să mă înțelegi, mulțumesc pentru tot ce faci.

lena
Elena (lena) 01 sep 2011, 15:48

Marinaily, adjika eu o fac dupa vedere si gust - putin morcov, ardei, rosii, mere, gogosari - toate taiate bucati, calite in putin ulei si pasate cu mixerul vertical. Sarea si iutimea le reglez dupa gust - cu usturoi, ardei iute.

ana333
ana333 02 oct 2011, 14:44

cu ardei capia se poate,multumesc

Nota mea pentru reteta:
ana333
ana333 02 oct 2011, 14:45

cu  ardei capia se poate ,multumesc

lena
Elena (lena) 02 oct 2011, 15:01

Da, sigur se poate

crismi
crismi 02 feb 2012, 15:05

Am facut reteta si este foarte buna.la anul sigur o voi repeta, dar in cantitati mai mari, pentru ca anul acesta s-a si terminat. Am facut poza la ultimii ardei Lecio. Este o reteta de pus in caietelul de "lasat mostenire" generatiilor urmatoare ! Multumesc !

Poza mea pentru reteta:
clioghe
clioghe 25 mai 2012, 14:58

eu am aceasta reteta de la bunica doar ca pun in loc de ardei...gogosari! 

LIKA4EVER
Lilia (LIKA4EVER) 13 aug 2012, 22:52

azi am prearat dupa aceasta receta,sper sa reziste pina la iarna

Nota mea pentru reteta:
roberth
roberth 10 sep 2012, 10:05

Intrebare intrebatoare: cat de bine se pastreaza peste iarna in conditii de bloc? 

lena
Elena (lena) roberth 11 sep 2012, 10:28

Tin f. bine, pentru ca este otet in compozitie, chiar si la bloc.

clioghe
clioghe 11 sep 2012, 21:38

Si eu locuiesc la bloc si stau f bine in balcon . Am avut un borcan de anul trecut pe care l-am mancat prin august si erau f buni

Alionka
Alionka 23 aug 2013, 15:08

Ai folosit ardei rosii simpli sau gogosari?

lena
Elena (lena) Alionka 23 aug 2013, 16:22

Ardei rosii simpli.

Alionka
Alionka 03 sep 2013, 16:43

Buna Lena, in general conservele trebuie umplute cu virf sau de lasat un centimetru?

lena
Elena (lena) Alionka 03 sep 2013, 17:11

La legumele pe care le mai sterilizezi se lasa 1 cm, cele care se conserveaza direct, la fel si dulceturile se umple cu varf.

NicoletaNicol
NicoletaNicol 29 iul 2014, 14:58

Buna Lena. La reteta asta se pot folosi si ardei copti ? Sper ca da ,deja m-am pus pe treaba...  

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) NicoletaNicol 29 iul 2014, 15:02

Teoretic ai putea, dar pacat sa te chinui. Mai bine congelezi ardeii copti, sau faci zacusca, mancare cu ei, dar altii proaspeti folosesti aici la reteta. Are totusi un farmec aici, ardeii sa fie putin mai crocanti.

NicoletaNicol
NicoletaNicol 29 iul 2014, 15:40

Ai dreptate ... Schimb planu` . Fac exact cum scrie aici. Multumesc frumos de reaspuns si promptitudine. !

-Maria-
-Maria- 30 aug 2014, 11:40

Lena draga am facut o treaba-nu am fost atenta si am pus otetul odata cu zaharul si uleiul la fiert....cum sa procedez,te rog sa ma sfatui...

lena
Elena (lena) 30 aug 2014, 17:18

Mai adauga putin la urma(inca 1 lingura), otetul daca fierbe mai mult se evaporeaza  si s-ar putea sa nu tina la fel de bine conservele.

-Maria-
-Maria- 31 aug 2014, 14:27

Multumec mult pentru sfat Lena,asa si am facut-sper sa fie bine(adica sa stea bine pe iarna) pentru ca la gust mi-a iesit foarte bine.... Multumec mult pentru recetele tale,tot ceia ce am facut pina acum din recetele tale,mi-a iesit bine...Le explici foarte bine,sa-ti dea Domnul sanatate...

vulpita3004
vulpita3004 22 sep 2014, 22:02

Buna Lena, marite guru al gastronomiei de suflet.

In primul rand, multumesc pentru toate retetele tale, nu a existat nici una care sa fi dat gres pana acum.

In al doilea rand, te rog raspunde-mi la aceste intrebari:

1-eu fac cantitatile la jumatate din ce ai facut tu. Deci trebuie sa pun o lingura de otet. Daca pun 2 de 5% e ok?

2-dupa ce pun lecio in borcane, nu le mai sterilizam? Rezista asa peste iarna?

Multumesc! O seara buna!

lena
Elena (lena) vulpita3004 22 sep 2014, 22:18

Multumesc Vulpita :)

Da, la amandoua intrebari, poti sa le faci fara grija, stau bine peste iarna.

AnnaPopov347
Anna Popov (AnnaPopov347) 26 aug 2017, 22:26

Eu vreau sa pun gogosarii intregi. Adica scot din ei tot si ii las asa. Pentru ca la iarna vreau sa ii scot sa fac ardei umpluti. Ce zici?

lena
Elena (lena) Anna Popov (AnnaPopov347) 29 aug 2017, 07:02

Nu cred ca va fi bine, gogosarii vor fi prea fierti pt umplut.

eduardu
Eduardu (eduardu) 06 sep 2018, 14:49

Am facut anul trecut aceasta reteta,ador gustul ardeilor in sos de rosii! Dar a avut un mare minus din partea mea- pielitele de pe ardei! Drept urmare acum sunt la copt ardeii pt lecio de anul acesta! Si inca un lucru- doua linguri de otet nici nu se simt in atata cantitate de ardei. Fac acum cu corectiile dupa preferintele noastre si revin cu impresii. Multumesc pt reteta!

OanaPocnet118
Oana Pocnet (OanaPocnet118) 22 oct 2019, 13:21

Buna Lena! In loc de otet, as putea pune zeama de lamaie? (Sotul meu nu prea agreeaza otetul, si incerc sa il evit). Multumesc pentru tot ce faci!

lena
Elena (lena) Oana Pocnet (OanaPocnet118) 22 oct 2019, 13:34

Are rol de conservant aici si nu stiu daca va tine bine cu zeama de lamaie. Poti incerca sa-l combini si cu putin otet de mere😉