Dovlecei marinati pentru iarna
Si inca o reteta pe care o cautam demult, avand inca amintirea cat de buni sunt dovleceii la borcan, dulci-acrisori asa cum le facea candva bunica mea din Ucraina. La ei clima nu prea le permite sa cultiveze la greu rosii, vinete si ardei si principalele legume pt conserve sunt castravetii si dovleceii. Nu stiu daca ati gustat vreodata, dar va garantez ca nu va lasati pana nu se termina toti dovleceii din borcan :)
Eu am testat reteta, i-am facut acum o luna si saptamana trecuta am luat proba, sotul a ramas foarte impresionat, nici el nu stia de dovleceii marinati. Deci sigur merg sa va arat reteta si chiar recomand sa incercati, nu se fac greu deloc.
Sa va spun cam ce prezinta la gust - sunt crocanti, dulci-acrisori, foarte asemanatori cu niste castraveti conservati reusiti. Merg la orice mancare care necesita muratura.
Ingrediente
●
Dovlecei
10 buc
alegeti dovlecei mai mici si tineri, la mine a mers cam 1-2 dovlecei la 1 borcan, depinde cat de mari sunt dovleceii
●
Usturoi
3 buc
adica 3 capatani de usturoi, trebuie sa aveti cam 3-4 catei la fiecare borcan
●
Piper negru(boabe)
4 lingurite
cate jumatate de lingurita la borcan
●
Sare
2 linguri
sa luati sare neiodata, pentru muraturi
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Dovleceii se spala si se lasa sa se scurga de apa.
Pas 2
Curatati si spalati usturoiul.
Pas 3
Borcanele se spala si se scurg bine de apa.
Pas 4
Dovleceii se taie felii cam de 1 cm grosime, eu i-am taiat cu cutit din ala smeker care le taie frumos, zimtat.
Pas 5
Se umple borcanele cu dovlecei, in fiecare borcan puneti cate 3-4 catei de usturoi si 0.5 lingurita de piper negru boabe.
Pas 6
Turnati cele 7 pahare de apa in cratita - o puneti la fiert, cand incepe sa fiarba adaugati sarea, zaharul si otetul. Lasati sa fiarba toate impreuna si apoi le turnati in borcane.
Sincera sa fiu nu tin minte daca mi-a ajuns aceasta cantitate pentru toate 8 borcane sau am mai facut, daca nu va ajunge mai calculati cat va trebuie si faceti inca putina marinada, doar respectati proportiile.
Pas 7
Capsati borcanele si le puneti la sterilizat intr-o oala mai mare, 10 minute din momentul in care incepe sa fiarba apa in oala.
Pas 8
Dupa ce au fiert le scoateti din oala atent, verificati inca o data capacele sa nu lase aer si le puneti pe un prosop cu capul in jos pana se racesc bine. Sunt gata cam in 2-3 saptamani, atunci le mancati cu orice mancare preferata, la noi a mers f.bine la o mancare de fasole.
Pofta Buna!
Cantitate:
8 buc
(8 borcane de 800 ml)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (14 voturi)