Dovlecei marinati pentru iarna

Dovlecei marinati pentru iarna

Si inca o reteta pe care o cautam demult, avand inca amintirea cat de buni sunt dovleceii la borcan, dulci-acrisori asa cum le facea candva bunica mea din Ucraina. La ei clima nu prea le permite sa cultiveze la greu rosii, vinete si ardei si principalele legume pt conserve sunt castravetii si dovleceii. Nu stiu daca ati gustat vreodata, dar va garantez ca nu va lasati pana nu se termina toti dovleceii din borcan :)

Eu am testat reteta, i-am facut acum o luna si saptamana trecuta am luat proba, sotul a ramas foarte impresionat, nici el nu stia de dovleceii marinati. Deci sigur merg sa va arat reteta si chiar recomand sa incercati, nu se fac greu deloc.

Sa va spun cam ce prezinta la gust - sunt crocanti, dulci-acrisori, foarte asemanatori cu niste castraveti conservati reusiti. Merg la orice mancare care necesita muratura.

Ingrediente

Dovlecei
10 buc
alegeti dovlecei mai mici si tineri, la mine a mers cam 1-2 dovlecei la 1 borcan, depinde cat de mari sunt dovleceii
Usturoi
3 buc
adica 3 capatani de usturoi, trebuie sa aveti cam 3-4 catei la fiecare borcan
Piper negru(boabe)
4 lingurite
cate jumatate de lingurita la borcan
Apa
7 pahare
de 250 ml
Sare
2 linguri
sa luati sare neiodata, pentru muraturi
Zahar
3 linguri
Otet
150 ml
otet de 9%

Pasi de urmat

Pas 1

Dovleceii se spala si se lasa sa se scurga de apa.

Dovlecei marinati pentru iarna - Pas 1
Pas 2

Curatati si spalati usturoiul.

Dovlecei marinati pentru iarna - Pas 2
Pas 3

Borcanele se spala si se scurg bine de apa.

Dovlecei marinati pentru iarna - Pas 3
Pas 4

Dovleceii se taie felii cam de 1 cm grosime, eu i-am taiat cu cutit din ala smeker care le taie frumos, zimtat.

Dovlecei marinati pentru iarna - Pas 4
Pas 5

Se umple borcanele cu dovlecei, in fiecare borcan puneti cate 3-4 catei de usturoi si 0.5 lingurita de piper negru boabe.

Dovlecei marinati pentru iarna - Pas 5
Pas 6

Turnati cele 7 pahare de apa in cratita - o puneti la fiert, cand incepe sa fiarba adaugati sarea, zaharul si otetul. Lasati sa fiarba toate impreuna si apoi le turnati in borcane.

Sincera sa fiu nu tin minte daca mi-a ajuns aceasta cantitate pentru toate 8 borcane sau am mai facut, daca nu va ajunge mai calculati cat va trebuie si faceti inca putina marinada, doar respectati proportiile.

Dovlecei marinati pentru iarna - Pas 6
Pas 7

Capsati borcanele si le puneti la sterilizat intr-o oala mai mare, 10 minute din momentul in care incepe sa fiarba apa in oala.

Dovlecei marinati pentru iarna - Pas 7
Pas 8

Dupa ce au fiert le scoateti din oala atent, verificati inca o data capacele sa nu lase aer si le puneti pe un prosop cu capul in jos pana se racesc bine. Sunt gata cam in 2-3 saptamani, atunci le mancati cu orice mancare preferata, la noi a mers f.bine la o mancare de fasole.

Pofta Buna!

Dovlecei marinati pentru iarna - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 buc (8 borcane de 800 ml)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (14 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

MariaP
MariaP 13 Sep 2010, 22:08

Lena, iar imi dai de lucru! Trebuie sa pun si eu cateva borcane ca tare apetisanti sunt! Multumiri pentru reteta!

Nota mea pentru reteta:
igorbt
Igor Butuc (igorbt) 14 Sep 2010, 02:59

De fapt, mi s-au parut chiar mai fini la gust decat castravetii. Au alta consistenta si asta le da personalitate daca pot sa zic asa . Sunt pur si simplu deliciosi .

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 14 Sep 2010, 08:27

as mai adauga niste frunze de dafin...........dau un gust senzational!

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 14 Sep 2010, 09:30

Chiar ma gandeam ce pot sa fac cu dovleceii. Am deja destul de multi in gradina, asa ca reteta a sosit la fix. Ca de obicei, nu pot decat sa-ti multumesc! Ca idee: nu s-ar putea pune si boabe de mustar?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Emma 14 Sep 2010, 18:50

Nu merg taiati cubulete, va recomand rondele sa faceti prima data apoi experimentati. Da, rondele sau jumatati de rondele, ca sa incapa mai bine in borcan.

Din pacate dovleceii nu prea merg congelati, am incercat si eu intr-un an, i-am aruncat pe toti.

lena
Elena (lena) 14 Sep 2010, 09:45

Nu, va recomand sa folositi doar piper si usturoi, faceti reteta exact asa cum scrie, alta data imrpovizati.

Lavi
Lavi 14 Sep 2010, 10:09

ok, Lena.........merg si taiati cubulete?

ma gandesc ca intra mai multi in borcan!

Emma
Emma 14 Sep 2010, 10:38

Lena, eu ma gandeam sa fie ceva mai picanti, dar este posibil sa nu se potriveasca gusturile sau sa nu stea prea mult, probabil. O sa respect reteta si sper sa-mi reuseasca.

claudia1976
claudia1976 14 Sep 2010, 12:25

La fix ai publicat reţeta ! Mi-a adus ieri tata de la grădină nişte dovlecei şi nu stiam ce să fac cu ei. Multumesc.

Nota mea pentru reteta:
Crista
Cristina Sabau (Crista) 14 Sep 2010, 12:26

hmmm  ce bine arata !  nu am mancat niciodata dovlecei marinati ....... o sa incerc si eu  neaparat !  multumim de reteta

maya28
maya28 14 Sep 2010, 15:32

Super ,am sa fac si eu toamna asta!

Nota mea pentru reteta:
floricica
floricica 14 Sep 2010, 18:08

Salut Lena, si ma bucur mult sa pot, in sfarsit sa scriu ceva. Mi-am propus asta si astazi se pare ca am si reusit. Mult succes cu acest site dp a mea parere extraordinar de util si relevant pentru retete gustoase si aratoase, care sunt descrise asa de detaliat incat nu poti sa dai gres. Felicitarile mele Lena si spor in toate.

bocsa
gabriela (bocsa) 14 Sep 2010, 18:11

Super reteta.De cand o caut, ca am in gradina o gramada de dovlecei si nu stiam cum sa-i conserv pentru iarna.Am incercat intr-un an, i-am fiert ,taiati cubulete si i-am pus in congelator.A fost esec total, cand i-am scos s-au facut terci.

bocsa
gabriela (bocsa) 14 Sep 2010, 22:44

Da si eu la fel, i-am aruncat.Ai dreptate, la borcan se pun cel mai bine taiati rondele.Eu fac cand est sezonul dovleceilor, prajiti rondele in putin ulei si pusi in mujdei de usturoi.Iese o salata super buna.

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 14 Sep 2010, 23:11

sigurat sunt buni arata bine!!

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 14 Sep 2010, 23:17

da congelati nu sunt buni de nimica si eu am incercat pun numa pt supa asa razuit

dianatimbus
Diana Timbus (dianatimbus) 15 Sep 2010, 00:38

Nu am mai mancat niciodata dovlecei marinati. La noi in casa se mananca dovlecei pane(snitele). Chiar mai aveam cateva borcane libere,maine ma duc sa cumpar dovlecei si sa incerc si eu reteta.Mie mi se pare chiar usoara.Mereu ma pui la treaba Lena.Iti multumesc.

amalia80
amalia80 15 Sep 2010, 08:22

Pentru necunoscatori trebuie mentionat ca se foloseste la conservat doar otet din vin. Multumim pentru reteta ingenioasa! Sunt convinsa ca la bunici erau niste borcane mari de 15-20 kg pline cu astfel de bunatati...

Nota mea pentru reteta:
bocsa
gabriela (bocsa) 15 Sep 2010, 22:35

Da, trebuie a fim atente la ce otet luam pentru pus conserve.Trebuie sa fie otet de vin ,nu de alcool.Cel din urma, strica muraturile.

Maria S
Maria (Maria S) 16 Sep 2010, 19:13

tin neaparat sa-ti spun ca si acestia arata foarte bine .....

cuta
cuta 17 Sep 2010, 14:06

AM SA PUN SI EU CA ARATA F F BINE.

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 17 Sep 2010, 14:19

Sa nu sune ca o reclama, dar e foarte bun otetul de Margina de 9 grade.

fodor corina
marinela corina carina (fodor corina) 27 Oct 2010, 18:44

SI EU CRED CA AU IESIT DELICIOSI...DAR AU GUST BUN CU USTUROI.....INTREB SI EU ..POATE NU LE PLACE LA TOATA LUMEA...SE POT PUNE SI FARA USTUROI..?...va multumesc pt raspuns..de pe acum...

bocsa
gabriela (bocsa) 27 Oct 2010, 18:50

Am desfacut primul borcan.Sunt buni.

lena
Elena (lena) 27 Oct 2010, 21:13

Usturoiul nu se simte cu gustul ala iute si puternic, ii da doar o aroma foarte , foarte usoara. Dar poti incerca si fara el, bineinteles.

Nataly
Nataly 11 Dec 2010, 18:17

Zilele astea am desfacut unicul borcan de 3 litri pe care l-am pus asa de proba, pina a doua zi nu a mai ramas nici strop de marinada pe fundul borcanului, sunt senzationali de gustosi... azi am mers la piata si am mai luat niste dovlecei ca sa ii punem la mai multe borcane. Multumim Lena pentru retetele minunate pe care ni le oferi, se cunoaste de la o posta spiritul de moldoveanca gospodina!!!

nicoleta-maria
nicoleta nicoleta-maria (nicoleta-maria) 14 Mar 2011, 16:21

lena io am o reteta super de buna de dovlecei la borcan,,mia dato o vecina,,,si reteta ii italiana ii super buna,,,,,daca vrei ti-o trimit 

lena
Elena (lena) 14 Mar 2011, 16:49

Multumesc frumos Nicoleta! Neaparat astept si reteta, poti s-o scrii pe forum sau mi-o trimiti pe [email protected].

nusica
nusica 07 Jun 2011, 09:35

Eu congelez dovleceii cubulete,cruzi si iarna ii pun in ciorba asa,inghetati,cand ciorba e in clocot.Sunt minunati.Dar aceia sunt pentru ciorbe.Acestia imi plac mult,ca muraturi

danielita
danielita 17 Jun 2011, 19:35

Lena, aceiasi reteta se poate face si cu vinete. mersii 

Valentina.Jugaru
Valentina.Jugaru 05 Aug 2011, 11:08

Am incercat reteta pentru 3 borcane, de proba (unul s-a mancat imediat ce l-am desfacut :D), sunt extrem de multumita de gust, asa ca fac si runda a doua. Multumim mult si mai asteptam astfel de retete de conserve pentru iarna!

leoaica
leoaica 23 Oct 2011, 18:37

am pus si eu pentru prima oara astfel de conserva. recunosc ca habar nu aveam de aceasta reteta. astazi am desfacut un borcan fiindca muream de curiozitate, atat eu cat si sotul meu. sunt deliciosi, a mancat si Vladut, baiatul meu, de nu se mai oprea... 

multumim, Lena!

crismi
crismi 08 Feb 2012, 19:26

Foarte buni. Este al doilea an in care am pus dovlecei dupa reteta aceasta. Recomand tuturor,pentru ca dovleceii sunt foarte ieftini vara, dar din pacate sunt putine metode si retete de ai conserva.Aceasta  chiare ste o reteta reusita.

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 13 Feb 2012, 07:48

Uite-i si pe ai mei...de abia astept sa deschid borcanele...am pus condimente pentru muraturi in loc de simplu piper si am facut un borcan si cu buchetele de conopida...inca nu i-am gustat, cred ca sunt super!!!!

veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 13 Feb 2012, 07:50

Scuze, nu mi-a atasat poza!!

Poza mea pentru reteta:
kristincikk
kristincikk 11 Aug 2012, 14:53

Salut Lena, eu sun noua pe site-uri de bucatarie, as vrea sa intreb, daca pot sa pun borcanele la sterilizat in rola, eu ma gindeam la 200 grade pentru 25-30 min., ce zici?

lena
Elena (lena) kristincikk 13 Aug 2012, 15:21

La cuptor nu pun borcanele cu marinada/apa, doar pe cele cu salate. Poti sa incerci, doar ai grija chiar sa fiarba compozitia in borcan

LiCuRiCi
LiCuRiCi LiCuRiCi (LiCuRiCi) 13 Sep 2012, 13:17

Gata, i-am pus si eu. Sper sa iasa! 

Poza mea pentru reteta:
roberth
roberth 21 Sep 2012, 14:08

Azi i-am gustat si eu. Bestiali! 

Alionka
Alionka 14 Jun 2013, 16:24

In cit timp sunt murati si pot sa-i gust?? 

lena
Elena (lena) Alionka 14 Jun 2013, 16:25

In 3-4 saptamani.

tatinela
tatinela 08 Aug 2013, 12:50

eu pun dovleceii la congelator si se pastreaza ft bine,iarna fca tocanita impreuna cu celelalte legume de la congelator!

tiki
tiki 09 Sep 2013, 18:01

Buna Lena. Abia am asteptat sa treaca o luna ca sa pot desface un borcan.Ieri s-a intamplat. Inimaginabili, inegalabili!!!. Nu ma asteptam la asa un gust, aromat, putin picant, acrisor-dulce. Buni, ce mai. Azi m-am uitat aici si am vazut ca nu am postat nimic,asa ca o fac acuma, desi borcanul e cam gol, si cele pline sunt in pivnita si nu mai cobor. Scuze. Imediat ii pap si pe cei ramasi . Multumesc mult. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Emy.raileanu
Emy Raileanu (Emy.raileanu) 28 Jun 2014, 21:24

Buna Lena. Eu doream demult sa incerc aceasta reteta si acuma fiindca bunica mi-a dat de la tara bostanei multi as vrea sa incerc, dar am vazut pe net ca ai mei se chemea zucchini , bunica mea nici nu stie ce bunatate are in gradina :) ...

o sa se iasa gustosi zucchini marinati? astept raspunsul tau.O seara frumoasa

lena
Elena (lena) Emy Raileanu (Emy.raileanu) 28 Jun 2014, 21:27

Da, iese la fel de bine si cu zuchini, am pus si noi in gradina parintilor anul trecut - acum nu mai vor deloc dovlecei, numa zuchini :)

Emy.raileanu
Emy Raileanu (Emy.raileanu) 29 Jun 2014, 03:00

Multumesc mult pentru raspuns rapid :) .. abia astept sa se faca dimineata sa pun la marinat vre-o 3 borcane :) ..Esti o gospodina adevarata !! Felicitari pentru tot ce faci si te imparti cu noi cu retetele, ca in toata ziua ma uit ce e mai noi pe site-ul tau, si incerc retetele tale minunate!! 

Daniela B
Daniela (Daniela B) 06 Jul 2014, 09:48

N-am mincat niciodata dovlecei marinati, insa asa de tare ii laudati, ca m-am gîndit sa încerc și eu! Aștept cu nerabdare sa treaca vrio 2 săptămîni sa gust!!! Mulțumesc mult pentru receta!!

Poza mea pentru reteta:
Daniela B.
Daniela B. 09 Jul 2014, 16:04

da - nici eu nu am facut pina anul acesta, colindind pe aici pe site si pregatindu-ma de conserve pt iarna am vazut comentariile laudate si am zis sa incerc mi-am pus azi 4 borcane cite 1 litru si cantitatea de 7 pahare de apa mi-a ajuns numai bine, sper sa ne placa, multumim pentru recete. Am vrut sa intreb daca nu stii vre-o receta cu harbuz, pepene rosu la marinat? nu la butoi si poate stii si vreo receta cu pastari conservate, sorry nu prea am loc la congelator si tre sa conservez, sau sa ne cumparam un congelator mic :) multumesc!

lena
Elena (lena) Daniela B. 09 Jul 2014, 19:31

Nu am facut la borcan pepene, voi incerca. Pastaile stii ca se fac bine in suc de rosii, cautati pe google, sigur e ceva.

natinati
natinati 12 Jul 2014, 11:42

lena, intr-adevar se foloseste otet de vin? ca nu gasesc...

lena
Elena (lena) natinati 12 Jul 2014, 20:58

Pai da, cel mai banal otet, cel de vin - de 9%. Chiar daca gasesti altul, vezi sa nu fie cu procent mai mic.

Daniela B.
Daniela B. 23 Jul 2014, 12:48

multumesc pt receta, am facut mai cu doua saptamini in urma sau mai bine, am deschis un borcan si ne-a placut, si azi mai pun citeva borcane numai ca am combinat cu verdeata azi, pepene, morcov, conopida, si ardei. Sper sa iasa la fel de buni, sigur un pic gustul va fi alfel dar cred ca nu rau!

Daniela B.
Daniela B. 24 Jul 2014, 12:27

uite si o poza, cu ultima tura, sper sa fie gustosei asa asortati :) 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 20 Jun 2015, 16:30

Buna. Prima muratura pusa in acest an.  Am luat 9 dovlecei ca atatia mi-au convenit cum aratau si mi-au iesit fix 7 borcane. Nu am taiat in 2 nici o rondea (anii trecuti da). Apa 1,6oo l. plus otetul. Mai am inca 3 borc.de anul trecut, asa ca nu cred ca voi mai pune.Si castraveti mai am (borcane de 3) si 1 de gogonele. Voi mai vedea ce mi se "ordona". Pupici.

Poza mea pentru reteta:
savaelena
savaelena 16 Jul 2015, 23:52

vreau sa mentionez ca anul trecut am pus la murat dovlecei impreuna cu conopida dupa reteta dvs. de castraveti murati (pe care am recomandat-o deja cu incredere si rudelor) si au iesit fenomenali. 
voi incerca si aceasta reteta, la sigur sunt foarte gustosi. MULTUMESC!

Nota mea pentru reteta:
Veronica si Andrei
Veronica si Andrei 28 Feb 2016, 10:53

O gustosenie, nu alta! I-am facut in toamna, acuma am desfacut primul borcan. I-a luat vintul, de buni ce-s.  

tiki
tiki 18 Jun 2016, 12:32

Buna. Am gasit azi dovlecei cu 1.49 kg. si am cumparat. Imediat ma apuc de ei. Si am mai luat cativa castraveti la  acelasi pret sa-mi fac 1 borcan la...soare ca e f. cald si in 2 zile-s murati. Pupici.

LiubaRussu756
Liuba Russu (LiubaRussu756) 20 Jun 2016, 00:27

Se primesc extraordinari,baiatul meu maninca un borcan dintro data,super

Nota mea pentru reteta:
zgubi
zgubi 23 Jun 2016, 10:01

buna...daca am otet de 6 %...se poate?si daca da,cit sa pun?

lena
Elena (lena) zgubi 24 Jun 2016, 09:13

E bun, puneti 200 ml.

ArtyRotaru339
Arty Rotaru (ArtyRotaru339) 13 Sep 2016, 19:41

cum adică "0.5 linguriță de piper negru boabe" ?

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) Arty Rotaru (ArtyRotaru339) 13 Sep 2016, 20:06

Adica jumate de lingurita, scrie evident la ingrediente, cititi atent reteta.

NataliaHmelenco491
Natalia Hmelenco (NataliaHmelenco491) 01 May 2017, 12:51

Salutare!!! Lena spune-mi te rog capacul trebuie capsat bine la sterilizare?? (sterilizare la cuptor si in oala!!!), fiindca am gasit recete unde borcanul doar se acopera cu capac, dar dupa sterilizare se capseaza, ms anticipat!

lena
Elena (lena) Natalia Hmelenco (NataliaHmelenco491) 01 May 2017, 13:01

Eu capsez bine dar dupa sterilizare mai verific.

OlecikaCeban104
Olecika Ceban (OlecikaCeban104) 23 Jun 2017, 23:29

Spunetimi va rog ,paharul cu apa sa fie de 250 gr?in total daca la 7 borcane ese 1.750 daca nu ma gresesc?

lena
Elena (lena) Olecika Ceban (OlecikaCeban104) 24 Jun 2017, 13:50

Da, este pahar de 250ml.

OlecikaCeban104
Olecika Ceban (OlecikaCeban104) Elena (lena) 07 Jul 2017, 00:24

Va multumesc mult

MariaAnaPopescu669
Maria Popescu (MariaAnaPopescu669) 25 Jun 2017, 23:02

as vrea sa pun si eu pt prima data si nu as vrea sa gresesc, la 1750ml apa se adaoga 150ml otet?

lena
Elena (lena) Maria Popescu (MariaAnaPopescu669) 26 Jun 2017, 07:07

Da, asa este.

IrinaIuliana460
Irina Iuliana (IrinaIuliana460) 24 Jul 2017, 12:53

Și stau până primăvara? Nu se strică??

lena
Elena (lena) Irina Iuliana (IrinaIuliana460) 24 Jul 2017, 13:27

Da, fara grija.

tiki
tiki 01 Sep 2017, 14:32

Buna. Lena draga,,vreau sa te intreb ceva. Am primit niste dovlecei-dovlecoi (scuza cuvantul),ce zici pot sa ii tai cuburi ca trebuie sa scot samburii si sa fac reteta asta.?  Ca nu stiu ce sa fac cu ei si m-am cam saturat cat dovlecel am mancat anul asta in toate felurile si formele si si singura...nu prea mai pot sa inghit. Multumesc Pupici.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 01 Sep 2017, 14:39

Daca sunt fragezi merg si cu samburi, dar daca coaja e groasa trebuie scoasa si coaja si samburii.

tiki
tiki Elena (lena) 01 Sep 2017, 16:06

Sigur ca da, nici nu ma gandeam sa nu elimin astea. Daca se tin ,bine,daca nu nu, ca e simpla reteta,  pe dovlecei nu am dat bani..asa ca..nici o paguba.. Mai am 3 borcane de anul trecut. Azi am fost in pivnita dupa borcane goale ptr. rosii uscate si am luat 1 borcan de dovlecei. Tare-mi plac,copiii nu se prea omoara. Multumesc. Te pupic.

AnaTulgara292
Ana Tulgara (AnaTulgara292) Elena (lena) 18 Jun 2019, 12:38

de cati litri e borcanul aici in reteta?

lena
Elena (lena) Ana Tulgara (AnaTulgara292) 18 Jun 2019, 13:17

De 750-800ml.

mthmb
mthmb 12 Oct 2017, 12:38

Am facut un raft intreg, in pivnita, cu dovlecei. Astept sa vad cum se "comporta" mai peste cateva luni. O sa adaug atunci o parere obiectiva.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 20 Aug 2020, 12:54

Tare buni. In fiecare an fac. Multumesc Lena.

Poza mea pentru reteta: