Gogosari si vinete marinate la borcan
Dar nu puteam sa nu v-o prezint pe asta, doar dupa replica sotului meu, cand m-a vazut ca o fac - "O, gogosarii mei preferati!" - va dati seama ca sunt ceva deosebit. Reteta o stiu de foarte mult timp, o facea mama si multe rude, la orice sarbatoare iarna, acesti gogosari erau aperitivul cel mai frumos si delicios din legume de pe masa. Sunt dulcisori, aromati, acrisori, un pic crocanti, si vinetele se combina perfect cu gogosarii, au la fel textura si gustul foarte bun.
Din pacate eu nu prea pot manca gogosarii in otet, cei clasici preparati aici in Romania, ii pun doar la salata boef sau la o salata de muraturi pt gust - daca cineva din voi are o reteta verificata, buna si nu acri sa iasa ochii :) va rog sa o postati la comentarii. Promit ca voi testa si din acestea - am facut intr-un an si a fost un esec total, s-au otetit, inacrit rau de tot......
Ingrediente
●
Ulei de floarea soarelui
1.5 pahare
●
Sare
2.5 linguri
sare fara iod, pt muraturi
●
Piper negru(boabe)
10 buc
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Gogosarii se spala, se curata si se taie felii, de 1.5 - 2 cm grosime.
Pas 2
Vinetele le spalati si taiati felii de 1 cm grosime.
Pas 3
Apoi preparati marinada din cantitatile scrise la ingrediente - apa, zahar, sare, ulei, otet si mirodenii.
Pas 4
Cand incepe sa fiarba marinada puneti in cantitati proportionale gogosari si vinete, pana umpleti cratita. Eu am o cratita de 5 litri, si am pus gogosarii in 3 runde. Dupa ce fierbe prima runda, gogosarii le scoateti, puneti in borcane, apoi puneti urmatoarea partide.
Cand incep sa fiarba gogosarii, faceti focul mic si lasati 5-7 min, nu uitati sa mai amestecati.
Pas 5
Pregatiti borcanele, le lasati sa se scurga bine de apa. Cand au fiert gogosarii luati cate 2-3 bucati gogosari, 1 bucata de vinete si asa alternand umpleti borcanele.
Pas 6
Dupa ce ati umplut borcanul, turnati putina marinada ca sa acopere gogsarii, puneti capacele si infiletati bine sa nu lase aer.
Pas 7
Apoi umpleti urmatoarele borcane, cand nu mai sunt gogosari in cratita puneti o alta partida sa fiarba si tot asa continuati pana terminati toti gogosarii si vinetele.
Mi-au iesit din aceste cantitati, exact 11 borcane de 780 ml.
Borcanele le intoarceti cu fundul in sus si lasati sa se raceasca bine.
Pas 8
Sunt gata cam intr-o luna, deliciosi ca si garnitura la orice mancare de carne, legume, orez, cartofi, fasole, etc. Chiar si la un sandwich sunt delicioase, cand eram studenti si nu prea mai aveam de mancare, faceam sandwich-uri calde din paine si gogosari din astia :)
Pofta Buna!
Cantitate:
11 buc
(11 borcane de 780 ml)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (10 voturi)