Gogoșari și vinete marinate la borcan

Gogoșari și vinete marinate la borcan

Dar nu puteam să nu v-o prezint pe asta, doar după replica soțului meu, când m-a văzut că o fac - "O, gogoșarii mei preferați!" - vă dați seama că sunt ceva deosebit. Rețeta o știu de foarte mult timp, o făcea mama și multe rude, la orice sărbătoare iarnă, acești gogoșari erau aperitivul cel mai frumos și delicios din legume de pe masă. Sunt dulcișori, aromați, acrișori, un pic crocanți, și vinetele se combină perfect cu gogoșarii, au la fel textura și gustul foarte bun.

Din păcate eu nu prea pot mânca gogoșarii în oțet, cei clasici preparați aici în România, îi pun doar la salata boef sau la o salată de murături pentru gust - dacă cineva din voi are o rețetă verificată, bună și nu acră să iasă ochii :) vă rog să o postați la comentarii. Promit că voi testa și din acestea - am făcut într-un an și a fost un eșec total, s-au oțetit, înăcrit rău de tot......

Ingrediente

Gogoșari roșii
5 kg
   
Apă
2 l
   
Ulei de floarea-soarelui
1.5 pahare
   
Oțet
2 pahare
   
Sare
2.5 linguri
sare fără iod, pt murături
Zahăr
350 g
   
Frunză de dafin
5 buc
   
Piper negru(boabe)
10 buc
   
Vinete
2 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Gogoșarii se spală, se curăță și se taie felii, de 1.5 - 2 cm grosime.

Gogoșari și vinete marinate la borcan - Pas 1
Pas 2

Vinetele le spălați și tăiați felii de 1 cm grosime.

Gogoșari și vinete marinate la borcan - Pas 2
Pas 3

Apoi preparați marinada din cantitățile scrise la ingrediente - apă, zahăr, sare, ulei, oțet și mirodenii.

Gogoșari și vinete marinate la borcan - Pas 3
Pas 4

Când începe să fiarbă marinada puneți în cantități proporționale gogoșari și vinete, până umpleți cratița. Eu am o cratiță de 5 litri, și am pus gogoșarii în 3 runde. După ce fierbe prima rundă, gogoșarii îi scoateți, puneți în borcane, apoi puneți următoarea partidă.

Când încep să fiarbă gogoșarii, faceți focul mic și lăsați 5-7 min, nu uitați să mai amestecați.

Gogoșari și vinete marinate la borcan - Pas 4
Pas 5

Pregătiți borcanele, le lăsați să se scurgă bine de apă. Când au fiert gogoșarii luați câte 2-3 bucăți gogoșari, 1 bucată de vinete și așa alternând umpleți borcanele.

Gogoșari și vinete marinate la borcan - Pas 5
Pas 6

După ce ați umplut borcanul, turnați puțină marinadă ca să acopere gogoșarii, puneți capacele și înfiletați bine să nu lase aer.

Gogoșari și vinete marinate la borcan - Pas 6
Pas 7

Apoi umpleți următoarele borcane, când nu mai sunt gogoșari în cratiță puneți o altă partidă să fiarbă și tot așa continuați până terminați toți gogoșarii și vinetele.

Mi-au ieșit din aceste cantități, exact 11 borcane de 780 ml.

Borcanele le întoarceți cu fundul în sus și lăsați să se răcească bine.

Gogoșari și vinete marinate la borcan - Pas 7
Pas 8

Sunt gata cam într-o lună, delicioși ca și garnitură la orice mâncare de carne, legume, orez, cartofi, fasole, etc. Chiar și la un sandwich sunt delicioase, când eram studenți și nu prea mai aveam de mâncare, făceam sandwich-uri calde din pâine și gogoșari din ăștia :)

Poftă Bună!

Gogoșari și vinete marinate la borcan - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 11 buc (11 borcane de 780 ml)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (10 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 47

Fialka30
Fialka30 17 Dec 2020, 00:37

Am facut in aceasta toamna 2020 aceasta reteta. Este delicioasa. Nu as schimba la reteta nici macar 1gram in plus sau minus . E perfecta. Recomand.

Charlie
Charlie 01 Sep 2016, 13:33

 Aaabsolut exceptinal!

Draga mea Lena, te rog spune-mi ca pot folosi marinada care a ramas, la ciorba!  In caz contrar, sa stii ca eu o beau in loc de cafea! Este foarte, foarte, buna!

Te pup mult si, iti multumesc la fel!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Charlie 01 Sep 2016, 13:37

Da, si noua ne plac mult, nu trece nici un sezon fara gogosari :) Merge si la ciorba, ca e aromat si gustos.

lena
Elena (lena) 24 Sep 2015, 15:01

Otetul este de 9% si paharul are 250ml

hanna
hanna 17 Sep 2013, 12:19

Poza mea pentru rețetă:
crismi
crismi 11 Feb 2012, 23:25

Au iesit foarte buni. Inainte foloseam alta reteta, dar toamna trecuta i-am incercat pe acestia, imi plac foarte mult, sunt mai putin uleiosi, asa ca de-acum inainte ii voi face numai asa.Multumesc pentru reteta.Am pus numai gogosari, fara vinete si cu otet de mere.

Poza mea pentru rețetă:
amalia16
Amalia (amalia16) 02 Jan 2012, 13:55

Reteta aceasta mama o face putin diferit insa tot cu gogosari, dar in acelasi borcan pune conopida pentru ca la noi nu prea se mananca vinete decat din zacusca, si cele prajite vara :)

Poza mea pentru rețetă:
mita
mita 27 Sep 2010, 23:23

Eu aveam reteta cu conopida si ardei am adaugat si vinete ...super...

Nota mea pentru rețetă:
Crista
Cristina Sabau (Crista) 26 Sep 2010, 08:54

interesanta combinatia..vinete si gogosari .....imi place ca ne incanti de fiecare data cu cate o reteta noua, si noua nu ne ramane de facut decat sa o incercam acasa !  sa te dstrezi pe unde petreci la nunti..... chiar meriti, dupa atata munca!

Nota mea pentru rețetă:
MariaP
MariaP 24 Sep 2010, 10:40

Mmm, am salivat uitandu-ma la borcanele alea atat de aratoase! Gogosari am mai pus, dar in combinatie cu vinete n-am pus niciodata. Tentanta reteta! Vinetele raman tarisoare, nu?

In alta ordine de idei, eu am o reteta de gogosari in sos de rosii, un deliciu! Daca te intereseaza reteta, da un semn.

Un sfarsit de saptamana minunat iti doresc si mai ia si tu o pauza, draga Lena, ca ne innebunesti cu atatea bunatati!

P.S. Puiutul tau e mai bine? Pupici gagalicei!

Nota mea pentru rețetă:
Lavi
Lavi 24 Sep 2010, 10:36

de fiecare data ne incanti cu retete minunate, combinatii inedite

felicitari Lena, inca o reteta senzationala!

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile