Gogosari si vinete marinate la borcan

Gogosari si vinete marinate la borcan

Dar nu puteam sa nu v-o prezint pe asta, doar dupa replica sotului meu, cand m-a vazut ca o fac - "O, gogosarii mei preferati!" - va dati seama ca sunt ceva deosebit. Reteta o stiu de foarte mult timp, o facea mama si multe rude, la orice sarbatoare iarna, acesti gogosari erau aperitivul cel mai frumos si delicios din legume de pe masa. Sunt dulcisori, aromati, acrisori, un pic crocanti, si vinetele se combina perfect cu gogosarii, au la fel textura si gustul foarte bun.

Din pacate eu nu prea pot manca gogosarii in otet, cei clasici preparati aici in Romania, ii pun doar la salata boef sau la o salata de muraturi pt gust - daca cineva din voi are o reteta verificata, buna si nu acri sa iasa ochii :) va rog sa o postati la comentarii. Promit ca voi testa si din acestea - am facut intr-un an si a fost un esec total, s-au otetit, inacrit rau de tot......

Ingrediente

Gogosari rosii
5 kg
Apa
2 l
Ulei de floarea soarelui
1.5 pahare
Otet
2 pahare
Sare
2.5 linguri
sare fara iod, pt muraturi
Zahar
350 g
Frunza de dafin
5 buc
Piper negru(boabe)
10 buc
Vinete
2 buc

Pasi de urmat

1

Gogosarii se spala, se curata  si se taie felii, de 1.5 - 2 cm grosime.

2

Vinetele le spalati si taiati felii de 1 cm grosime.

3

Apoi preparati marinada din cantitatile scrise la ingrediente - apa, zahar, sare, ulei, otet si mirodenii.

4

Cand incepe sa fiarba marinada puneti in cantitati proportionale gogosari si vinete, pana umpleti cratita. Eu am o cratita de 5 litri, si am pus gogosarii in 3 runde. Dupa ce fierbe prima runda, gogosarii le scoateti, puneti in borcane, apoi puneti urmatoarea partide.

Cand incep sa fiarba gogosarii, faceti focul mic si lasati 5-7 min, nu uitati sa mai amestecati.

5

Pregatiti borcanele, le lasati sa se scurga bine de apa. Cand au fiert gogosarii luati cate 2-3 bucati gogosari, 1 bucata de vinete si asa alternand umpleti borcanele.

6

Dupa ce ati umplut borcanul, turnati putina marinada ca sa acopere gogsarii, puneti capacele si infiletati bine sa nu lase aer.

7

Apoi umpleti urmatoarele borcane, cand nu mai sunt gogosari in cratita puneti o alta partida sa fiarba si tot asa continuati pana terminati toti gogosarii si vinetele.

Mi-au iesit din aceste cantitati, exact 11 borcane de 780 ml.

Borcanele le intoarceti cu fundul in sus si lasati sa se raceasca bine.

8

Sunt gata cam intr-o luna, deliciosi ca si garnitura la orice mancare de carne, legume, orez, cartofi, fasole, etc. Chiar si la un sandwich sunt delicioase, cand eram studenti si nu prea mai aveam de mancare, faceam sandwich-uri calde din paine si gogosari  din astia :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 11 buc (11 borcane de 780 ml)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (10 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 47

Fialka30
Fialka30 17 Dec 2020, 00:37

Am facut in aceasta toamna 2020 aceasta reteta. Este delicioasa. Nu as schimba la reteta nici macar 1gram in plus sau minus . E perfecta. Recomand.

Charlie
Charlie 01 Sep 2016, 13:33

 Aaabsolut exceptinal!

Draga mea Lena, te rog spune-mi ca pot folosi marinada care a ramas, la ciorba!  In caz contrar, sa stii ca eu o beau in loc de cafea! Este foarte, foarte, buna!

Te pup mult si, iti multumesc la fel!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Charlie 01 Sep 2016, 13:37

Da, si noua ne plac mult, nu trece nici un sezon fara gogosari :) Merge si la ciorba, ca e aromat si gustos.

lena
Elena (lena) 24 Sep 2015, 15:01

Otetul este de 9% si paharul are 250ml

MihaelaCR
MihaelaCR 17 Sep 2014, 21:32

Buna! E prima data cand pun singura muraturi, ma refer neasistata de mama si vreau sa iti multumesc pentru reteta, din toate pe care le-am gasit asta parea cea mai buna si nu m-am inselat.

Eu nu am avut ulei de fl. soarelui in casa si am pus de masline. In plus am pus si cateva bucatele de conopida si boabe de enibahar.

Multumesc inca o data!  Au iesit foarte buni!

Nota mea pentru reteta:
hanna
hanna 17 Sep 2013, 12:19

Poza mea pentru reteta:
crismi
crismi 11 Feb 2012, 23:25

Au iesit foarte buni. Inainte foloseam alta reteta, dar toamna trecuta i-am incercat pe acestia, imi plac foarte mult, sunt mai putin uleiosi, asa ca de-acum inainte ii voi face numai asa.Multumesc pentru reteta.Am pus numai gogosari, fara vinete si cu otet de mere.

Poza mea pentru reteta:
amalia16
Amalia (amalia16) 02 Jan 2012, 13:55

Reteta aceasta mama o face putin diferit insa tot cu gogosari, dar in acelasi borcan pune conopida pentru ca la noi nu prea se mananca vinete decat din zacusca, si cele prajite vara :)

Poza mea pentru reteta:
mita
mita 27 Sep 2010, 23:23

Eu aveam reteta cu conopida si ardei am adaugat si vinete ...super...

Nota mea pentru reteta:
Crista
Cristina Sabau (Crista) 26 Sep 2010, 08:54

interesanta combinatia..vinete si gogosari .....imi place ca ne incanti de fiecare data cu cate o reteta noua, si noua nu ne ramane de facut decat sa o incercam acasa !  sa te dstrezi pe unde petreci la nunti..... chiar meriti, dupa atata munca!

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 24 Sep 2010, 10:36

de fiecare data ne incanti cu retete minunate, combinatii inedite

felicitari Lena, inca o reteta senzationala!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile