Rosii uscate in ulei de masline

Rosii uscate in ulei de masline

O noua descoperire pentru mine sunt aceste rosii uscate, absolut fantastice - sunt ca niste mici bombe de arome. In orice le puneti - salata, sandwich, paste, branza, etc - innobileaza si dau o aroma deosebita, intensa de rosii si mirodenii.

Urmeaza mai incolo sa va pun si cateva retete cu ele, dar mi-au placut si simple pe paine integrala.

Deci acum cat mai sunt rosii faceti reteta, ca nu este grea deloc, si o sa vedeti ca imediat ce le simititi mirosul, imaginatia voastra va sti ce sa faceti cu ele :)

Ingrediente

Rosii
2 kg
alegeti rosii carnoase si mici - eu iau din acele lungi si grase, le spun "prunisoare" in piata
Usturoi
10 buc
10 catei
Busuioc uscat
2 lingurite
Piper negru
1 lingurita
Sare
2 lingurite
Zahar
2 lingurite
Ulei de masline
300 ml
eu folosesc ulei de masline din acela mai iefitn, din turte de masline sau pentru prajit

Pasi de urmat

Pas 1

Aveti o poza cu rosiile pe care le folosesc eu pentru uscat.

Deci, rosiile se spala si se lasa la scurs.

Rosii uscate in ulei de masline - Pas 1
Pas 2

Asterneti 1 sau 2 tavi de cuptor cu folie de aluminiu (cu partea mai lucioasa in sus).

Taiati rosiile jumatati si le aranjati in tava.

Rosii uscate in ulei de masline - Pas 2
Pas 3

Presarati piperul, busuiocul (puteti folosi ierburi de Provence), sarea si zaharul.

Rosii uscate in ulei de masline - Pas 3
Pas 4

Stropiti rosiile cu ulei de masline si distribuiti peste ele usturoiul zdrobit.

Rosii uscate in ulei de masline - Pas 4
Pas 5

Si puneti tava la cuptor, la 100 de grade pentru 4-6 ore in functie de dimensiunile rosiilor.

Daca aveti ventilatie ii dati drumul.

Rosii uscate in ulei de masline - Pas 5
Pas 6

Rosiile sunt gata cand sunt mai uscate, dar inca elastice - din cauza uleiului poate sa va para ca inca nu sunt gata dar va uitati atent si le vedeti - in 6 ore sigur se fac.

Rosii uscate in ulei de masline - Pas 6
Pas 7

Pentru pastrare le puneti in borcane uscate - daca le tineti la frigider doar le arnajati in borcane si turnati ulei de masline printre ele.

Rosii uscate in ulei de masline - Pas 7
Pas 8

Daca le conservati si le tineti in conditiile normale, nu la frigider, le capsati bine si le puneti pentru 40-45 minute la sterilizat la cuptor, la 150 grade. Le scoateti si lasati sa se racoreasca in conditii normale.

Rosii uscate in ulei de masline - Pas 8
Pas 9

Vi le recomand, mai ales daca sunteti mai comozi cu domeniul conservelor - reteta este foarte simpla dar deosebit de buna.

Pofta Buna!

Rosii uscate in ulei de masline - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (2-3 borcane mici)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 48

TatianaV.
TatianaV. 14 Sep 2018, 15:35

Nu am facut niciodata si arata tare apetisant. Intrebarea mea e cum se mananca

? Ca salata sau aperitiv?

NataliaManea973
Natalia Manea (NataliaManea973) 13 Aug 2018, 22:52

Salut, se poate de pus la uscat și 2 tave cu roșii în același timp?

lena
Elena (lena) Natalia Manea (NataliaManea973) 14 Aug 2018, 09:54

Da, se poate daca aveti cuptor cu ventilatie sau periodic schimbati tavile cu locurile.

tiki
tiki Natalia Manea (NataliaManea973) 17 Aug 2018, 13:10

Acuma am pus eu ptr. a 2-a oara 3 tavi. Le tot rulez.

tiki
tiki 17 Sep 2017, 16:10

Buna. Aceasta este piesa de rezistenta a familiei noastre. Nu stiu cum sa spun ca este.... BESTIALA. Are un succes teribil. Anul acesta am facut 22 de borcane de diferite marimi. Imi mai  trebuie si mie in vreo reteta 3-4 bucati si nu ma incumetam sa deschid un borcan normal, ca eu nu prea mananc ca tin la copii. Am pus anul acesta cu ulei de masline, de floarea soarelui cu Vit. D si E si cu ulei de fl. soarelui presat la rece.(Mie de masline nu imi place.. Tare bune sunt. Multumesc de reteta.)

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 30 Jul 2016, 20:46

Nu pot. Borcanele.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 30 Jul 2016, 20:44

Buna. De ieri m-am apucat de aceste rosii. Avand 2 tavi mari de aragaz numai atata pot face deodata. Fac cam in jur de 15-16 borcane/an. Mai am inca 1 borcan de anul trecut -sterilizat - in pivnita. Se tin f.f.bine.Mi-au iesit 2 borcane (de gem) si unul putin mai mic. Pupici. Oare pot posta mai multe poze? Vad acuma.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 31 Jul 2014, 19:57

Buna. Am luat azi 2 kg.de rosii si am inceput seria de rosii uscate. Am 2 tavi mari de aragaz, (una de la mama) si imi intra in una fix 1 kg. Cel mai migalos mi-e sa pun usturoiul (nu-mi place cel granulat). Îl pun primul. Iau fiecare rosie in mana si ung putin cu cutitul f.subtire fiecare buc. Si au fost 80 buc.....si  eu mai pun asa ca sa ma complic: oregano, cimbru,sare, piper, zahar, chilli,busuioc. Astea fiind uscate, merg mai repede. Si in borcan mai pun cate un catel de usturoi si o cariga de ardei iute.Apoi la sterilizat ca fac multe-asa ne plac- ptr.pivnita ca nu am atata loc in frigider si se tin f.f.f.bine. Pupici. N-am dat nota anul trecut? Scuze. Nota 1100.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 26 Aug 2013, 09:33

Buna Lena. Sunt surprinsa placut de reactia prietenilor mei. I-am servit cu multe preparate dupa retetele tale si au fost incantati,dar....de aceste rosii cel mai tare. Am dat cate un borcanas la C-ta, Sibiu, aici..si m-au intrebat reteta. Adevarat ca primul borcan,l-am facut exact dupa reteta ta, dar la urmatoarele am marit cantitatiile de ingrediente sa fie mai picant si am presarat si curry, si in borcan am pus cate o bucatica de ardei iute. Si acuma am in cuptor o tava,dar se face singura ca eu plec la cumparaturi.  . E ok. Multumesc.Pupici

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 12 Aug 2013, 08:47

Ooooooooo,mult.  Ar fi bine sa ma tina atata :). Multumesc pentru raspunsul prompt. O zi buna.Nu stii sa-mi dai raspunsul cu ardeii mici de pe e-mail? Pupici.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 12 Aug 2013, 12:40

A, scuze, m-am luat cu altele si am uitat sa-ti scriu acolo - eu nu le stiu exact gustul pentru ca nu am luat niciodata. Ma gandeam ca poti incerca sa faci niste rulouri cu ardei copt si ceva branza feta, oare o fi la fel ca textura si gust.

Oricum m-ai facut curioasa, cand ajung la Carrefour o sa iau sa vad mai exact cum sunt.

Cori
Cori 15 Jul 2013, 22:33

Sunt frumoase si delicioase

Poza mea pentru reteta:
Cori
Cori 15 Jul 2013, 22:32

Foarte buna ideea asta a ta Lena, multumesc tare mult!

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile