Roșii marinate la borcan

Roșii marinate la borcan

Istoria acestei rețete este chiar interesantă - când eram copil mergeam foarte des cu mașina în Ucraina la bunici și la rudele mamei. Una din ele era o mătușă care trăia într-un sat să zic așa istoric, unde se ajunge foarte greu cu mașina, fără drumuri asfaltate, cu natură din aia Bio, exotică să zic, un sat cu tradiții și o liniște........ și acum îmi aduc aminte cum adormisem în iarbă lângă lac și se auzeau doar păsările ciripind....

Atunci în vizitele astea a luat mama rețeta mătușii de roșii marinate și a făcut furori cu ea - au preluat-o în timp toate rudele și vecinii.

Am reprodus rețeta anul trecut, am testat dacă este gustul ăla care îl țin minte, un pic am adaptat marinada și ingredientele la ce se găsește aici în piață în România și am obținut exact ce trebuie. Roșiile sunt perfecte la gust, nici prea acre, un pic dulci, un pic sărate, foarte aromate. Dacă alegeți și roșiile potrivite pentru conservat (din acele mai lungi și mai tari) garantez că veți avea succes cu ele.

Ingrediente

Roșii
5 kg
alegeți roșii mici, lunguiețe și mai tari
Ceapă albă
7 buc
   
Morcovi
3 buc
   
Ardei gras
5 buc
   
Pătrunjel verde
2 lingurite
adică 2 legături
Frunze de țelină
1 buc
adică de la 1 țelină, sau 1 legătură
Piper negru(boabe)
2 linguri
câte 5-6 boabe la borcan
Boabe de ienibahar
1 lingura
câte 2 bucăți la borcan, este foarte aromat și obligatoriu pentru marinade
Frunză de dafin
8 buc
câte 1 buc la borcan de 800 ml
Cuișoare
8 buc
câte 1 buc la borcan - este la fel foarte aromată și numai bună pt marinade
Apă
2.6 l
adică 2600 ml
Sare
4 linguri
aveți grijă să fie sare neiodată, pt murături
Zahăr
4 linguri
   
Oțet
10 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Se spală și se curăță toate legumele, spălați și scurgeți borcanele de apă.

La fundul fiecărui borcan puneți câte 1-2 crengi de pătrunjel și 1 creangă de frunză de țelină. Umpleți borcanele cu roșii până la jumătate.

Roșii marinate la borcan - Pas 1
Pas 2

Puneți rondele de morcovi și ceapă tăiată în 4-6 între roșii, să se umple spațiile goale. Ceapa, morcovii și ardeiul în plus că dau gust și la marinadă sunt foarte bune și ele marinate - se aleg primele de pe farfurie la mâncare.

Roșii marinate la borcan - Pas 2
Pas 3

Apoi umpleți borcanele cu roșii până la gură, adăugați ardeii tăiați rondele sau în lung.

Roșii marinate la borcan - Pas 3
Pas 4

Fierbeți acei 2600 ml de apă, turnați apa așa clocotită în borcane, le acoperiți ușor cu niște capace și lăsați 30 de min să se opărească. Dacă vă rămâne apă din cei 2600 ml nu o aruncați, lăsați așa în cratiță și o veți folosi mai departe.

Roșii marinate la borcan - Pas 4
Pas 5

Apoi după 30 de min scurgeți apa în cratiță, o fierbeți din nou și iarăși turnați în borcane, mai lăsați 30 de min să se opărească.

Roșii marinate la borcan - Pas 5
Pas 6

Și după acele 30 de min, scurgeți apa în cratiță, o puneți pe foc cu sarea și zahărul, când începe să clocotească adăugați oțetul, mai lăsați 2-3 min să fiarbă.

În fiecare borcan adăugați câte 5-6 boabe de piper negru, 1 frunză de dafin, 2 boabe de ienibahar și 1 buc de cuișoare. Turnați marinada fiartă în borcane și le capsati ermetic.

Roșii marinate la borcan - Pas 6
Pas 7

Verificați să nu lase aer borcanele, le întoarceți cu capul în jos și lăsați să se răcească complet. De preferat să le țineți la răcoare, eu le țin în cămara de la balcon iarna.

Deci 2 reguli la aceste roșii trebuie respectate:

1. Se opăresc de 2 ori cu apă, a 3-a oară se toarnă marinada și se capsează.

2. Respectați proporțiile marinadei - la 2600 ml de apă, 4 linguri de zahăr, 4 linguri de sare și 10 linguri de oțet.

Roșii marinate la borcan - Pas 7
Pas 8

Cam într-o lună sunt bune, atunci le deschideți și le savurați la orice mâncare - cartofi, orez, carne, etc.

Puteți folosi borcane de care vă place, pentru familia noastră sunt perfecte cele de 800 ml, pt că deschidem unul la o mâncare. Se mănâncă absolut toate legumele din el chiar și verdeața marinată. Iar moarea, marinada este atât de bună și aromată că nici compot nu vă mai trebuie :)

Și dacă sunteți la țară și aveți niște frunze de coacăze, să puneți câte 2-3 bucăți atunci împreună cu pătrunjelul și verdeața, va fi varianta perfectă. Eu nu am și pun acum fără ele.

Poftă Bună!

Roșii marinate la borcan - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 buc (8 borcane de 800 ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (13 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 97

ElenaLacusta503
Elena Lacusta (ElenaLacusta503) 13 Nov 2021, 15:17

Draga Lena, trebuie sa spun ca ne-a surprins foarte placut aceasta reteta, am facut putin, zic mai intai incerc sa vedem daca ne place. Woow , acum imi pare rau ca nu am facut mai multe borcane 😘😘 Multumesc din suflet! E perfecta!

Am avut o mica problema cu aprecierea cantitatii de apa necesare, data viitoare torn direct apa in borcane, apoi o scot pt a continua reteta, si asa voi sti cata trebuie 🤣🤣

Mai vrem asa retete minunate de conserve! Te urmaresc cu drag! Elena.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Elena Lacusta (ElenaLacusta503) 13 Nov 2021, 15:31

Multumesc mult pentru mesaj si apreciere, ma bucur mult ca v-au placut!🤗👍

Marcica Snegur
Marcica Snegur 23 Aug 2021, 14:05

Buna ziua dar nui prea putina sare si zahar la 5 kg de rosii

lena
Elena (lena) Marcica Snegur 23 Aug 2021, 14:17

Cititi atent reteta.

garo146
ga ro (garo146) 17 Aug 2021, 14:13

Multumesc Lena pentru această receta , sunt deja 4-5 ani ca o fac si tot timpul imi iesa bine 😋😗

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) ga ro (garo146) 17 Aug 2021, 14:14

Cu mare drag!🤗

anhelik
anhelik 06 Sep 2014, 19:49

Abia am infiletat capacele la borcane si astept cu nerabdare sa fie gata pentru mancat. Eu am pus si usturoi. Un borcan l-am facut doar cu rosii si morcov.

Poza mea pentru rețetă:
margaretac
margaretac 19 Aug 2014, 16:57

M-a incantata reteta asta,asa ca am facut-o.Au iesit grozave rosiile.Nu am pus frunze de coacaz.Care e rolul lor? aroma sau pentru a conserva rosiile?

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) margaretac 19 Aug 2014, 16:58

Da, au o aroma foarte buna, ma bucur ca v-au placut :)

Daniela B.
Daniela B. 12 Aug 2014, 12:08

 

Poza mea pentru rețetă:
Daniela B.
Daniela B. 12 Aug 2014, 12:06

iata si rosiile mele, sper ca o sa ne placa, pina anul acesta am facut alta receta, anunt imediat ce impresie ne-a lasat rosiile marinate din anul acesta cind vom deschide primul borcan! Multumim frumos pentru receta! O zi buna!

Poza mea pentru rețetă:
LiCuRiCi
LiCuRiCi LiCuRiCi (LiCuRiCi) 13 Sep 2012, 13:22

Lena, iti multumesc din suflet p/u reteta.Sunt foarte bune,am respectat intocmai pasii si au esit super bune! 

Poza mea pentru rețetă:
crismi
crismi 15 Feb 2012, 15:39

Multumesc pentru reteta. Sunt bune-bune-bune, pacat ca am facut cam putine, s-au si terminat .

Poza mea pentru rețetă:
amalia16
Amalia (amalia16) 02 Jan 2012, 13:58

Noi le facem decojite fara alte legume in borcan, si le fierbem in sucul lor.

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile