Rosii marinate la borcan
Istoria acestei retete este chiar interesanta - cand eram copil mergeam foarte des cu masina in Ucraina la bunici si la rudele mamei. Una din ele era o matusa care traia intr-un sat sa zic asa istoric, unde se ajunge foarte greu cu masina, fara drumuri asfaltate, cu natura din aia Bio, exotica sa zic, un sat cu traditii si o liniste........ si acum imi aduc aminte cu adormisem in iarba langa lac si se auzeau doar pasarile ciripind....
Atunci in vizitele astea a luat mama reteta matusii de rosii marinate si a facut furori cu ea - au preluat-o in timp toate rudele si vecinii.
Am reprodus reteta anul trecut, am testat daca este gustul ala care il tin minte, un pic am adaptat marinada si ingredientele la ce se gaseste aici in piata in Romania si am obtinut exact ce trebuie. Rosiile sunt perfecte la gust, nici prea acre, un pic dulci, un pic sarate, foarte aromate. Daca alegeti si rosiile potrivite pentru conservat (din acele mai lungi si mai tari) garantez ca veti avea succes cu ele.
Ingrediente
●
Rosii
5 kg
alegeti rosii mici, lunguete si mai tari
●
Patrunjel verde
2 lingurite
adica 2 legaturi
●
Frunze de telina
1 buc
adica de la 1 telina, sau 1 legatura
●
Piper negru(boabe)
2 linguri
cate 5-6 boabe la borcan
●
Boabe de ienibahar
1 lingura
cate 2 bucati la borcan, este foarte aromat si obligatoriu pentru marinade
●
Frunza de dafin
8 buc
cate 1 buc la borcan de 800 ml
●
Cuisoare
8 buc
cate 1 buc la borcan - este la fel foarte aromata si numa buna pt marinade
●
Apa
2.6 l
adica 2600 ml
●
Sare
4 linguri
aveti grija sa fie sare neiodata, pt muraturi
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Se spala si se curata toate legumele, spalati si scurgeti borcanele de apa.
La fundul fiecarui borcan puneti cate 1-2 crengi de patrunjel si 1 creanga de frunza de telina. Umpleti borcanele cu rosii pana la jumatate.
Pas 2
Puneti rondele de morcovi si ceapa taiata in 4-6 intre rosii, sa se umple spatiile goale. Ceapa, morcovii si ardeiul in plus ca dau gust si la marinada sunt foarte bune si ele marinate - se aleg primele de pe farfurie la mancare.
Pas 3
Apoi umpleti borcanele cu rosii pana la gura, adaugati ardeii taiati rondele sau in lung.
Pas 4
Fierbeti acei 2600ml de apa, turnati apa asa clocotita in borcane, le acoperiti usor cu niste capace si lasati 30 de min sa se opareasca. Daca va ramane apa din cei 2600 ml nu o aruncati, lasati asa in cratita si o veti folosi mai departe.
Pas 5
Apoi dupa 30 de min scurgeti apa in cratita, o fierbeti din nou si iarasi turnati in borcane, mai lasati 30 de min sa se opareasca.
Pas 6
Si dupa acele 30 de min, scurgeti apa in cratita, o puneti pe foc cu sarea si zaharul, cand incepe sa clocoteasca adaugati otetul, mai lasati 2-3 min sa fiarba.
In fiecare borcan adaugati cate 5-6 boabe de piper negru, 1 frunza de dafin, 2 boabe de ienibahar si 1 buc de cuisoare. Turnati marinada fiarta in borcane si le capsati ermetic.
Pas 7
Verificati sa nu lase aer borcanele, le intoarceti cu capul in jos si lasati sa se raceasca complet. De preferat sa le tineti la racoare, eu le tin in camara de la balcon iarna.
Deci 2 reguli la aceste rosii trebuie respectate:
1. Se oparesc de 2 ori cu apa, a 3-a oara se toarna marinada si se capseaza.
2. Respectati proportiile marinadei - la 2600ml de apa, 4 linguri de zahar, 4 linguri de sare si 10 linguri de otet.
Pas 8
Cam intr-o luna sunt bune, atunci le deschideti si le savurati la orice mancare - cartofi, orez, carne, etc.
Puteti folosi borcane de care va place, pentru familia noastra sunt perfecte cele de 800 ml, pt ca deschidem unul la o mancare. Se mananca abosolut toate legumele din el chiar si verdeata marinata. Iar moarea, marinada este atat de buna si aromata ca nici compot nu va mai terbuie :)
Si daca sunteti la tzara si aveti niste frunze de coacaze, sa puneti cate 2-3 bucati atunci impreuna cu patrunjelul si verdeata, va fi varianta perfecta. Eu nu am si pun acum fara ele.
Pofta Buna!
Cantitate:
8 buc
(8 borcane de 800 ml)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (13 voturi)