Rosii marinate la borcan

Rosii marinate la borcan

Istoria acestei retete este chiar interesanta - cand eram copil mergeam foarte des cu masina in Ucraina la bunici si la rudele mamei. Una din ele era o matusa care traia intr-un sat sa zic asa istoric, unde se ajunge foarte greu cu masina, fara drumuri asfaltate, cu natura din aia Bio, exotica sa zic, un sat cu traditii si o liniste........ si acum imi aduc aminte cu adormisem in iarba langa lac si se auzeau doar pasarile ciripind....

Atunci in vizitele astea a luat mama reteta matusii de rosii marinate si a facut furori cu ea - au preluat-o in timp toate rudele si vecinii.

Am reprodus reteta anul trecut, am testat daca este gustul ala care il tin minte, un pic am adaptat marinada si ingredientele la ce se gaseste aici in piata in Romania si am obtinut exact ce trebuie. Rosiile sunt perfecte la gust, nici prea acre, un pic dulci, un pic sarate, foarte aromate. Daca alegeti si rosiile potrivite pentru conservat (din acele mai lungi si mai tari) garantez ca veti avea succes cu ele.

Ingrediente

Rosii
5 kg
alegeti rosii mici, lunguete si mai tari
Ceapa alba
7 buc
Morcovi
3 buc
Ardei gras
5 buc
Patrunjel verde
2 lingurite
adica 2 legaturi
Frunze de telina
1 buc
adica de la 1 telina, sau 1 legatura
Piper negru(boabe)
2 linguri
cate 5-6 boabe la borcan
Boabe de ienibahar
1 linguri
cate 2 bucati la borcan, este foarte aromat si obligatoriu pentru marinade
Frunza de dafin
8 buc
cate 1 buc la borcan de 800 ml
Cuisoare
8 buc
cate 1 buc la borcan - este la fel foarte aromata si numa buna pt marinade
Apa
2.6 l
adica 2600 ml
Sare
4 linguri
aveti grija sa fie sare neiodata, pt muraturi
Zahar
4 linguri
Otet
10 linguri

Pasi de urmat

1

Se spala si se curata toate legumele, spalati si scurgeti borcanele de apa.

La fundul fiecarui borcan puneti cate 1-2 crengi de patrunjel si 1 creanga de frunza de telina. Umpleti borcanele cu rosii pana la jumatate.

2

Puneti rondele de morcovi si ceapa taiata in 4-6  intre rosii, sa se umple spatiile goale. Ceapa, morcovii si ardeiul in plus ca dau gust si la marinada sunt foarte bune si ele marinate - se aleg primele de pe farfurie la mancare.

3

Apoi umpleti borcanele cu rosii pana la gura, adaugati ardeii taiati rondele sau in lung.

4

Fierbeti acei 2600ml de apa, turnati apa asa clocotita in borcane, le acoperiti usor cu niste capace si lasati 30 de min sa se opareasca. Daca va ramane apa din cei 2600 ml nu o  aruncati, lasati asa in cratita si o veti folosi mai departe.

5

Apoi dupa 30 de min scurgeti apa in cratita, o fierbeti din nou si iarasi turnati in borcane, mai lasati 30 de min sa se opareasca.

6

Si dupa acele 30 de min, scurgeti apa in cratita, o puneti pe foc cu sarea si zaharul, cand incepe sa clocoteasca adaugati otetul, mai lasati 2-3 min sa fiarba.

In fiecare borcan adaugati cate 5-6 boabe de piper negru, 1 frunza de dafin, 2 boabe de ienibahar si 1 buc de cuisoare. Turnati marinada fiarta in borcane si le capsati ermetic.

7

Verificati sa nu lase aer borcanele, le intoarceti cu capul in jos si lasati sa se raceasca complet. De preferat sa le tineti la racoare, eu le tin in camara de la balcon iarna.

Deci 2 reguli la aceste rosii trebuie respectate:

1. Se oparesc de 2 ori cu apa, a 3-a oara se toarna marinada si se capseaza.

2. Respectati proportiile marinadei - la 2600ml de apa, 4 linguri de zahar, 4 linguri de sare si 10 linguri de otet.

8

Cam intr-o luna sunt bune, atunci le deschideti si le savurati la orice mancare - cartofi, orez, carne, etc.

Puteti folosi borcane de care va place, pentru familia noastra sunt perfecte cele de 800 ml, pt ca deschidem unul la o mancare. Se mananca abosolut toate legumele din el chiar si verdeata marinata. Iar moarea, marinada este atat de buna si aromata ca nici compot nu va mai terbuie :)

Si daca sunteti la tzara si aveti niste frunze de coacaze, sa puneti cate 2-3 bucati atunci impreuna cu patrunjelul si verdeata, va fi varianta perfecta. Eu nu am si pun acum fara ele.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 bucati (8 borcane de 800 ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (11 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 87

Comendari
Comendari 01 iul 2019, 10:44

Buna ziua Lena,spuneti va rog ,aceasta rețeta o pot înlocui cu castraveți ?rosiile au fost excelente.multumesc.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Comendari 01 iul 2019, 11:18

Castravetii cer putin mai mult otet si sare, incercati😉

lycica
lycica 19 oct 2018, 20:17

Mulțumesc pentru ghid pas cu pas. În procesul de pregătire au mai apărut două întrebări.

1.Ce să fac dacă nu îmi ajung cei 2600 ml de apă și borcanele nu se acoperă suficient? Adica după a doua fierbere ultimul borcan nu s-a umplut. Dacă adaug apă, respectiv la a treia fierbere schimb proporțiile pentru sare, zahăr și oțet?

2. Este nevoie de sterilizat borcanele și capacele?

Mulțumesc!

lena
Elena (lena) lycica 20 oct 2018, 07:49

La prima intrebare - mai adaugati putina apa, dar nu mai puneti zahar, sare, etc, doar apa.

Si la 2 - nu e nevoie de sterilizat, sarsmura fierbinte deja sterilizeaza, la fel si otetul 😉

Augustina1989
Augustina1989 23 aug 2018, 10:00

Va multumesc si va doresc o zi frumoasa!

timotei
timotei 15 mar 2017, 01:06

Eu am facut anul trecut cu rosii un pik mai mari ca cele cherry si totdeauna pun si marar (asa mama facea), Ce sa zic de nota 100 aceste rosii, exact acre , sarate si dulcii dupa gustul nostru.

Poza mea pentru reteta:
anhelik
anhelik 06 sep 2014, 19:49

Abia am infiletat capacele la borcane si astept cu nerabdare sa fie gata pentru mancat. Eu am pus si usturoi. Un borcan l-am facut doar cu rosii si morcov.

Poza mea pentru reteta:
Daniela B.
Daniela B. 12 aug 2014, 12:08

 

Poza mea pentru reteta:
Daniela B.
Daniela B. 12 aug 2014, 12:06

iata si rosiile mele, sper ca o sa ne placa, pina anul acesta am facut alta receta, anunt imediat ce impresie ne-a lasat rosiile marinate din anul acesta cind vom deschide primul borcan! Multumim frumos pentru receta! O zi buna!

Poza mea pentru reteta:
LiCuRiCi
LiCuRiCi LiCuRiCi (LiCuRiCi) 13 sep 2012, 13:22

Lena, iti multumesc din suflet p/u reteta.Sunt foarte bune,am respectat intocmai pasii si au esit super bune! 

Poza mea pentru reteta:
crismi
crismi 15 feb 2012, 15:39

Multumesc pentru reteta. Sunt bune-bune-bune, pacat ca am facut cam putine, s-au si terminat .

Poza mea pentru reteta:
amalia16
Amalia (amalia16) 02 ian 2012, 13:58

Noi le facem decojite fara alte legume in borcan, si le fierbem in sucul lor.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile