Rosii marinate la borcan

Rosii marinate la borcan

Istoria acestei retete este chiar interesanta - cand eram copil mergeam foarte des cu masina in Ucraina la bunici si la rudele mamei. Una din ele era o matusa care traia intr-un sat sa zic asa istoric, unde se ajunge foarte greu cu masina, fara drumuri asfaltate, cu natura din aia Bio, exotica sa zic, un sat cu traditii si o liniste........ si acum imi aduc aminte cu adormisem in iarba langa lac si se auzeau doar pasarile ciripind....

Atunci in vizitele astea a luat mama reteta matusii de rosii marinate si a facut furori cu ea - au preluat-o in timp toate rudele si vecinii.

Am reprodus reteta anul trecut, am testat daca este gustul ala care il tin minte, un pic am adaptat marinada si ingredientele la ce se gaseste aici in piata in Romania si am obtinut exact ce trebuie. Rosiile sunt perfecte la gust, nici prea acre, un pic dulci, un pic sarate, foarte aromate. Daca alegeti si rosiile potrivite pentru conservat (din acele mai lungi si mai tari) garantez ca veti avea succes cu ele.

Ingrediente

Rosii
5 kg
alegeti rosii mici, lunguete si mai tari
Ceapa alba
7 buc
Morcovi
3 buc
Ardei gras
5 buc
Patrunjel verde
2 lingurite
adica 2 legaturi
Frunze de telina
1 buc
adica de la 1 telina, sau 1 legatura
Piper negru(boabe)
2 linguri
cate 5-6 boabe la borcan
Boabe de ienibahar
1 linguri
cate 2 bucati la borcan, este foarte aromat si obligatoriu pentru marinade
Frunza de dafin
8 buc
cate 1 buc la borcan de 800 ml
Cuisoare
8 buc
cate 1 buc la borcan - este la fel foarte aromata si numa buna pt marinade
Apa
2.6 l
adica 2600 ml
Sare
4 linguri
aveti grija sa fie sare neiodata, pt muraturi
Zahar
4 linguri
Otet
10 linguri

Pasi de urmat

1

Se spala si se curata toate legumele, spalati si scurgeti borcanele de apa.

La fundul fiecarui borcan puneti cate 1-2 crengi de patrunjel si 1 creanga de frunza de telina. Umpleti borcanele cu rosii pana la jumatate.

2

Puneti rondele de morcovi si ceapa taiata in 4-6  intre rosii, sa se umple spatiile goale. Ceapa, morcovii si ardeiul in plus ca dau gust si la marinada sunt foarte bune si ele marinate - se aleg primele de pe farfurie la mancare.

3

Apoi umpleti borcanele cu rosii pana la gura, adaugati ardeii taiati rondele sau in lung.

4

Fierbeti acei 2600ml de apa, turnati apa asa clocotita in borcane, le acoperiti usor cu niste capace si lasati 30 de min sa se opareasca. Daca va ramane apa din cei 2600 ml nu o  aruncati, lasati asa in cratita si o veti folosi mai departe.

5

Apoi dupa 30 de min scurgeti apa in cratita, o fierbeti din nou si iarasi turnati in borcane, mai lasati 30 de min sa se opareasca.

6

Si dupa acele 30 de min, scurgeti apa in cratita, o puneti pe foc cu sarea si zaharul, cand incepe sa clocoteasca adaugati otetul, mai lasati 2-3 min sa fiarba.

In fiecare borcan adaugati cate 5-6 boabe de piper negru, 1 frunza de dafin, 2 boabe de ienibahar si 1 buc de cuisoare. Turnati marinada fiarta in borcane si le capsati ermetic.

7

Verificati sa nu lase aer borcanele, le intoarceti cu capul in jos si lasati sa se raceasca complet. De preferat sa le tineti la racoare, eu le tin in camara de la balcon iarna.

Deci 2 reguli la aceste rosii trebuie respectate:

1. Se oparesc de 2 ori cu apa, a 3-a oara se toarna marinada si se capseaza.

2. Respectati proportiile marinadei - la 2600ml de apa, 4 linguri de zahar, 4 linguri de sare si 10 linguri de otet.

8

Cam intr-o luna sunt bune, atunci le deschideti si le savurati la orice mancare - cartofi, orez, carne, etc.

Puteti folosi borcane de care va place, pentru familia noastra sunt perfecte cele de 800 ml, pt ca deschidem unul la o mancare. Se mananca abosolut toate legumele din el chiar si verdeata marinata. Iar moarea, marinada este atat de buna si aromata ca nici compot nu va mai terbuie :)

Si daca sunteti la tzara si aveti niste frunze de coacaze, sa puneti cate 2-3 bucati atunci impreuna cu patrunjelul si verdeata, va fi varianta perfecta. Eu nu am si pun acum fara ele.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 bucati (8 borcane de 800 ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (11 voturi)

Comentarii

Lavi
Lavi 15 sep 2010, 11:15

aceste muraturi sunt preferatele mele...............eu mai pun si crengute de marar uscat

sunt delicioase!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 15 sep 2010, 12:27

Nu Lavi, la rosiile marinate nu se pune marar, la cele murate/conservate da, se potriveste perfect, anume la aceasta reteta nu merge nicicum. Nici marar si nici usturoi.

Emma
Emma 15 sep 2010, 12:59

Nu am conservat rosii niciodata. Stiam din „folclor” ca nu stau din cauza semintelor. O sa incerc si eu.

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 15 sep 2010, 14:22

ma gandeam ca sunt ca cele murate!

si astea se mananca tot ca muraturi?

lena
Elena (lena) Lavi 15 sep 2010, 15:59

Stau foarte bine asa, otetul este conservant foarte bun.

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 15 sep 2010, 15:30

arata foaret bine inca nu am pus niciodata dar o sa incerc

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 15 sep 2010, 15:39

dar conservant nu  trebuie deloc stau asa fara?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 15 sep 2010, 16:00

Da Lavi, se mananca ca muraturile dar un un gust mai fin si aromat, nu asa acru ca muraturile clasice.

Lavi
Lavi 15 sep 2010, 16:08

daca tot vorbim de muraturi, ardei umpluti cu varza ati facut?

eu sunt moarta dupa ei

sau mix de legume la borcan: telina, conopida, varza rosie, morcov?

lena
Elena (lena) Lavi 15 sep 2010, 16:11

Inca nu am facut, dar planific, sa vedem cum reusesc

MariaP
MariaP 15 sep 2010, 22:05

Arata super rosiile, Lena!

Si eu am in plan sa pun niste ardei umpluti cu varza (eu pun in varza si putin morcov ras).

Nota mea pentru reteta:
Crista
Cristina Sabau (Crista) 15 sep 2010, 22:22

delicioase!

Nota mea pentru reteta:
bocsa
gabriela (bocsa) 15 sep 2010, 22:43

Doamne! Ce retete"de retete".Cu asta cel putin m-ai dat gata.Maine sunt in piata dupa rosii lunguiete si ardei.Restul le am in casa si prin gradina.Am si frunze de coacaz, pe care nu le-am folosit niciodata la nimic;dar acum le-am gasit utilitate.Apropo!Anul acesta,am facut dulceata e coacaze.A iesit super buna.

Maria S
Maria (Maria S) 16 sep 2010, 19:11

ce bine arata... nu am mancat niciodata rosii marinate ...nici nu stiam ca se pot face si asa ...

Nota mea pentru reteta:
Crista
Cristina Sabau (Crista) 16 sep 2010, 20:48

asteptam retete noi preparate cu produsele tupperware .... stiu ca te straduiesti foarte mult sa ne surprinzi cat mai mult cu retete delicioase...dar macar sa le privim in poze daca nu putem sa peparam cu ele.... cu toate ca mi-as dori mult sa-mi pot achizitiona macar unul .... dar nu-mi pot permite ......

bocsa
gabriela (bocsa) 16 sep 2010, 22:12

Am cuparat rosiile si adeii, dar nu am avut timp astazi.Maine sper ca ma pot ocupa de reteta.Abia astept sa vad ce-mi iese.

olguta
olguta 17 sep 2010, 16:48

Mamica pune rosii la marinat in fiecare an dupa aceasta receta. Multi ani a folosit procedura de oparire a rosiilor , doar ca din cauza conditiilor nefavorabile de pastrare a borcanelor in apartament, acestea se stricau. Atunci a inceput sa puna rosiile  in marinada fierbinte si sa astepte pina dau in clocot (aproximativ 5 min) si repede le pune in borcan, toarna marinada si le capseaza ermetic. Asa toate borcanele se pastreaza,  si  nu exista diferenta la gust.

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 17 sep 2010, 17:39

Astazi am pus si eu rosii pentru iarna dupa reteta aceasta. Sper sa fie in regula si sa se pastreze. Probabil ca otetul e bun pentru acrit ciorbe dupa ce se consuma rosiile din borcan. Nu vom arunca nimic, folosim tot. Multumesc pentru idee!

crismi
crismi 18 sep 2010, 19:29

Lena, spune-mi te rog, de care otet pui, de 9 sau 5-6 grade(de mere).Si eu folosesc metoda oparirii cand fac rosii in bulion:de 2 ori oparesc rosiile cu apa, a treia oara torn bulion fierbinte si capsez.

lena
Elena (lena) 18 sep 2010, 21:17

Da, folosesc otet de 9%. Interesanta ideea cu bulionul.

bocsa
gabriela (bocsa) 18 sep 2010, 21:55

Astazi am reusit sa fac reteta.Am respectat-o intocmai si mi-au iesit exact 8 borcane.In patru am pus frunze de coacaze, in patru nu.Sunt curioasa pentru ca nu am folosit niciodata la conserve, frunze de coacaze.

Creola
Creola 19 sep 2010, 23:03

Nu sunt o specialista in pus muraturi de aceea m-am bucurat pentru aceasta reteta postata. Am respectat intocmai indicatiile din reteta numai ca am folosit jumatate din cantitati si tot am umplut 6 borcane dee 800ml . D-abia astept sa le desfac peste o luna.

lena
Elena (lena) 20 sep 2010, 09:22

Ce ma bucur ce ati incercat sa le faceti, va astept cu impresii cand le si gustati

Sper sa va placa

MariaP
MariaP 20 sep 2010, 14:45

La sfarsitul asta de saptamana am reusit sa pun si eu cateva borcane! Abia astept  sa vina vremea sa le gustam...

Galia
Galia 29 nov 2010, 19:27

Rosiile mele preferate, numai la mama ieseau atat de bune

Nota mea pentru reteta:
Ralucuta
raluca (Ralucuta) 26 iul 2011, 07:22

super reteta Lena, dar merge facuta si cu rosii cherry, nu? 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) raluca (Ralucuta) 26 iul 2011, 07:27

Merge si cu rosii cherry, dar nu oparite de 3 ori - doar 2 - se inmoaie prea mult.

Ralucuta
raluca (Ralucuta) 26 iul 2011, 07:33

ce bine ca am o groaza in gradina.. 

fely
fely 01 sep 2011, 14:46

Draga Lena, am si aici o nelamurire : ce inseamna sa verificam sa nu lase aer borcanele? Sper ca nu te bat la cap, dar sunt incepatoare in domeniul muraturilor ... Pupici

lena
Elena (lena) fely 01 sep 2011, 15:56

Fely, cand scriu sa nu lase aer borcanele - am in vedere ca dupa ce ai turnat marinada in borcane, ai pus capacele si ai strans bine - intorci usor borcanul pe o parte si vezi sa nu curga apa din el - face un fel "fsss" si curge apa - asta in cazul in care capacele nu sunt bune, ruginite sau des folosite sau defecte.

Nu ma supar deloc pentru intrebari si ma bucur mult ca ai curaj si interes sa faci singura acasa mancare si conserve.

amalia16
Amalia (amalia16) 02 ian 2012, 13:58

Noi le facem decojite fara alte legume in borcan, si le fierbem in sucul lor.

Poza mea pentru reteta:
crismi
crismi 15 feb 2012, 15:39

Multumesc pentru reteta. Sunt bune-bune-bune, pacat ca am facut cam putine, s-au si terminat .

Poza mea pentru reteta:
LiCuRiCi
LiCuRiCi LiCuRiCi (LiCuRiCi) 13 sep 2012, 13:22

Lena, iti multumesc din suflet p/u reteta.Sunt foarte bune,am respectat intocmai pasii si au esit super bune! 

Poza mea pentru reteta:
iuliaghib
iuliaghib 02 nov 2012, 08:27

si eu am facut, sunt f bune. Doar ca data viitoare nu mai pun ienibahar. I-a dat rosiei o aroma deosebita, pe care familia mea nu a acceptat-o. Dar in rest sunt deliciase.

tanicelu
tanicelu 09 iul 2013, 14:13

privesc pozele din comentarii si imi lasa gura apa. astept cu nerabdare sezonul rosiilor din gradina sa fac si eu asa delicii. toate bune!

Lia1
Lia1 01 aug 2013, 10:25

dar rosiile astea oparite de 2-3 ori nu vor avea gust mai mult de mancarica decat de rosii pt salata?

si in borcanul de 800 vad din poze ca nu intra mai mult de 3 rosii

poate voi incerca cateva borcane din mare curiozitate ca n-am mai auzit de asa o reteta; acum sunt rosiile ieftine; tin pana la iarna, nu? merci

lena
Elena (lena) 01 aug 2013, 12:56

Incap cam 5-6 rosii in borcan, tin pana la iarna si nu sunt deloc mancarica de rosii.

Doar sa respecti pasii si innstructiunile.

Lia1
Lia1 01 aug 2013, 19:05

asa voi face :) multumesc

Daniela B.
Daniela B. 12 aug 2014, 12:06

iata si rosiile mele, sper ca o sa ne placa, pina anul acesta am facut alta receta, anunt imediat ce impresie ne-a lasat rosiile marinate din anul acesta cind vom deschide primul borcan! Multumim frumos pentru receta! O zi buna!

Poza mea pentru reteta:
Daniela B.
Daniela B. 12 aug 2014, 12:08

 

Poza mea pentru reteta:
margaretac
margaretac 19 aug 2014, 16:57

M-a incantata reteta asta,asa ca am facut-o.Au iesit grozave rosiile.Nu am pus frunze de coacaz.Care e rolul lor? aroma sau pentru a conserva rosiile?

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) margaretac 19 aug 2014, 16:58

Da, au o aroma foarte buna, ma bucur ca v-au placut :)

lycica
lycica 30 aug 2014, 13:05
Buna, Lena! Scriu pentru prima oare deși urmăresc de mult timp site-ul și nu numai citesc. Rețetele superbe, modul de prezentare la fel. Am și o întrebare cu priivre la această marinadă. Ține doar până în iarnă? Nu și mai mult?
lena
Elena (lena) lycica 30 aug 2014, 17:17

Tine mai mult, fara grija, in beci se pot tine si 2 ani, in camara un sezon sigur.

vorosim
vorosim 03 sep 2014, 12:10

Ma bucur ca am gasit aceasta reteta, dar am si eu o intrebare. Daca pt saramura (la muraturi, varza, castraveti))  se pune 1 lingura sare la 1 litru de apa, atunci nu e prea mult 4 linguri de sare la 2,6 litri apa? 

lena
Elena (lena) vorosim 03 sep 2014, 12:12

Nu mult, e perfect in aceasta reteta, pt ca are si zahar.

anhelik
anhelik 06 sep 2014, 19:49

Abia am infiletat capacele la borcane si astept cu nerabdare sa fie gata pentru mancat. Eu am pus si usturoi. Un borcan l-am facut doar cu rosii si morcov.

Poza mea pentru reteta:
nadylina
nadylina 18 sep 2014, 00:59

Buna Lena,

Ma bucur ca am gasit aceasta reteta de marinada si as vrea sa o incerc, dar as avea o intrebare, rosii rotunde, nu de cele lunguete, nu sunt potrivite? Am cumparat asa rosii pentru murat, dar vazandu-ti reteta, m-am razgandit, tot mai bune sunt cele marinate, doar ca acum sunt in dilema si nu stiu ce sa fac, daca tot sunt rotunde. Si inca o intrebare, pot folosi otet de 5 %?

Multumesc mult

lena
Elena (lena) nadylina 18 sep 2014, 08:44

Poti pune si rosii rotunde, singura conditie este sa fie mai tari - daca sunt prea coapte si moi se vor face terci dupa marinare.

Merge si otet de 5%, dar dublati cantitatea.

nadylina
nadylina 18 sep 2014, 21:05

multumesc mult Lena pt raspuns

Locuim in Canada, si din pacate, nu am putut gasi otet de 9 %, am gasit doar de 7 %, va trebui sa pun un pic mai mult, asa? si clar, ca nici telina si alte verduri care se obisnuiesc sa se puna la muraturi sau marinade, prin Moldova, nu pot gasi, asa ca voi pune si eu ce gasesc, sper sa-mi reuseasca :)

lena
Elena (lena) nadylina 18 sep 2014, 21:07

Da, putin mai mult puneti, ca sa tina bine. Din verdeturi sigur gasiti patrunjel si ar fi bine boabele de ienibahar -ele dau gust specific de marinat.

nadylina
nadylina 19 sep 2014, 01:14

multumesc mult Lena pentru sfaturi si promtitudine 

MihaelaCR
MihaelaCR 29 sep 2014, 20:07

Buna seara!

Nu e prima data cand gatesc o reteta de pe site-ul dumneavoastra si de aceea va spun multumesc. Si va doresc multa sanatate copilasului si sa fiti binecuvantata de Dumnezeu cu multa dragoste, sanatate si fericire!

As avea o intrebare, la aceasta rosie se pot pune si gogonele, rosii verzi?

lena
Elena (lena) MihaelaCR 30 sep 2014, 11:43

Multumim mult la Mihaela!

Gogonele mai roz merg, cele verzi s-ar putea sa nu fie chiar bine, dar incearca un borcan.

Ralucuta
raluca (Ralucuta) 01 oct 2014, 20:10

Am facut si eu azi...arata super..sper sa fie si bune.

Danissimo
Danissimo 03 oct 2014, 17:40

Borcanele mele cu rosii stau cuminti si asteapta iarna. Multumesc din suflet draga Lenuta, m-ai invatat sa gatesc ceea ce nu a reusit mama sa ma invete. Vorbesc indeosebi de retetele din aluat. 

Lili Elly
Lili Elly 01 aug 2015, 15:14

Am facut si eu azi, un borcan de 1000 si altul de 1700, cu rosioare rosii-roz lunguetze. Am citit in graba si am pus de la inceput otetul iin apa de la a treia fierbere, in fine, din greseli invata omul. Chiar si asa sunt nerabdatoare sa le gust peste o luna, am incredere in tine, mi-a placut mult o alta reteta de-a ta si de atunci tot sunt pe aici :D

 Mi-au placut mereu muraturile dulci-acrisoare, fata de cele doar sarate iar reteta asta nu am auzit-o la nimeni. Eu traiesc in Italia si nu imi plac "acriturile" din supermagazine iar muraturi nu am vazut pe aici. Am cumparat o data de pofta ce aveam, de la un magazin romanesc un borcanel cu muraturele....l-am aruncat ! Asa o scarbosenie nu am mancat in viata. De atunci m-am ambitionat sa regasesc "gustul de acasa" facandu-le cu mana mea. Multumesc mult de tot! 

Diana.diana
Diana.diana 13 aug 2015, 13:33

Buna,la un borcan de 1 litru ,pun tot 10 linguri otet??

lena
Elena (lena) Diana.diana 13 aug 2015, 15:03

Nu are importanta marimea borcanului in care puneti rosiile. Cititi atent reteta.

Diana Marin
Diana Marin 04 sep 2015, 13:46

Buna Lena,

Multumesc ca impartasesti reteta atator bunatati cu noi! Mi-as dori sa fac aceasta reteta cu rosii din solarul meu, doar ca anul acesta, am obtinut o recolta de rosii foarte mari. Crezi ca merge si cu rosii feliate? Multumesc! Diana

Diana Marin
Diana Marin 04 sep 2015, 13:46

lena
Elena (lena) 04 sep 2015, 14:08

Din pacate nu, trebuie rosii intregi, altfel se fac terci.

lycica
lycica 08 sep 2016, 15:12

Buna, le-am făcut cu 2 zile in urma și jumatate din borcane apa s-a tulburat. Care este cauza? Sper tare să nu pierd acele borcane...

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) lycica 08 sep 2016, 15:18

Cauze pot fi multe, nu ati sigilat bine borcanele, otetul mai slab, temperatura de pastrare... Stiu ca si mama mai avea cate 1-2 borcane din astea, eu nu am avut.

lycica
lycica Butuc Elena (ButucElena922) 08 sep 2016, 15:20

Mulțumesc. Cred că din toate temperatura e de vina. S-ar putea sa le mai salvez cumva?

lena
Elena (lena) lycica 09 sep 2016, 09:36

Nu stiu daca le mai puteti face ceva, sa nu le stricati mai rau. Asa mai aveti sanse sa le mancati mai murate, nu marinate :)

AnnaBejenaru839
Anna Bejenaru (AnnaBejenaru839) 09 sep 2016, 11:50

Otet de 6 % e bine?

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) Anna Bejenaru (AnnaBejenaru839) 09 sep 2016, 13:55

Puneti 14-15 linguri daca e de 6%

BobeicaMariana580
Mariana Bobeica (BobeicaMariana580) 16 sep 2016, 13:14

lena de care otet pui?de 9%...si ces alea boabe de ien...aspirina pui?

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) Mariana Bobeica (BobeicaMariana580) 16 sep 2016, 13:22

Da, otet de 9%, ienibahar este "душистый перец" si nu pun aspirina deloc.

Olyyia
Olyyia 19 sep 2016, 13:06

Cu rosii cherry s-ar putea?

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) Olyyia 19 sep 2016, 13:07

Da, se poate.

Olyyia
Olyyia 19 sep 2016, 13:20

Se poate cu codita?mersi

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) Olyyia 19 sep 2016, 13:23

Nu stiu, nu am incercat :)

timotei
timotei 15 mar 2017, 01:06

Eu am facut anul trecut cu rosii un pik mai mari ca cele cherry si totdeauna pun si marar (asa mama facea), Ce sa zic de nota 100 aceste rosii, exact acre , sarate si dulcii dupa gustul nostru.

Poza mea pentru reteta:
i.n.a
i.n.a 15 sep 2017, 11:51

buna daca borcanu e de 2 l cite linguri de sare ,zahar si de otet sa pun 

lena
Elena (lena) i.n.a 15 sep 2017, 14:24

Nu conteaza cat are borcanul, faceti marinada ca in reteta.

AnnAnna180
Ann Anna (AnnAnna180) 24 sep 2017, 17:27

 

Nota mea pentru reteta:
IrinaVezetiu238
Irina Vezetiu (IrinaVezetiu238) 29 iul 2018, 17:54

spuneti-mi va rog ce % trebuie sa aiba otetul?

lena
Elena (lena) Irina Vezetiu (IrinaVezetiu238) 29 iul 2018, 17:55

Este de 9%

Augustina1989
Augustina1989 23 aug 2018, 09:33

Buna dimineata!Ati putea, va rog sa-mi spuneti,lingurile cu sare si zahar trebuie sa fie cu varf sau rase?

lena
Elena (lena) Augustina1989 23 aug 2018, 09:48

Sa fie medii :)

Augustina1989
Augustina1989 23 aug 2018, 10:00

Va multumesc si va doresc o zi frumoasa!

lycica
lycica 19 oct 2018, 20:17

Mulțumesc pentru ghid pas cu pas. În procesul de pregătire au mai apărut două întrebări.

1.Ce să fac dacă nu îmi ajung cei 2600 ml de apă și borcanele nu se acoperă suficient? Adica după a doua fierbere ultimul borcan nu s-a umplut. Dacă adaug apă, respectiv la a treia fierbere schimb proporțiile pentru sare, zahăr și oțet?

2. Este nevoie de sterilizat borcanele și capacele?

Mulțumesc!

lena
Elena (lena) lycica 20 oct 2018, 07:49

La prima intrebare - mai adaugati putina apa, dar nu mai puneti zahar, sare, etc, doar apa.

Si la 2 - nu e nevoie de sterilizat, sarsmura fierbinte deja sterilizeaza, la fel si otetul 😉

Comendari
Comendari 01 iul 2019, 10:44

Buna ziua Lena,spuneti va rog ,aceasta rețeta o pot înlocui cu castraveți ?rosiile au fost excelente.multumesc.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Comendari 01 iul 2019, 11:18

Castravetii cer putin mai mult otet si sare, incercati😉