Gogonele murate în saramură, umplute cu verdeață
Noi suntem mari amatori de gogonele murate în saramură, întotdeauna sunt atentă la diverse rețete cât mai sănătoase, cu cât mai puțini conservanți și murate cât mai natural, fără oțet. Un mare plus la această rețetă de gogonele este faptul că sunt gata în 3-4 zile, nu trebuie să așteptați 1-2 luni să se mureze, sunt foarte aromate și extraordinar de bune. De fiecare dată au mare succes la toată familia mea, chiar și la copii, musafirii îmi cer chiar și saramura de băut!
Această rețetă de gogonele murate în saramură mi-a atras atenția imediat, am testat-o de câteva ori în ultimele 3 luni și de fiecare dată am avut o singură problemă cu ele - se termină prea repede! Dacă observați borcanul cu gogonele din poză este practic gol, și le-am murat acum o săptămână... Chiar ieri era să rămân fără gogonele pentru poză finală, soțul își umplea caserola de serviciu și a sărit speriat când m-a văzut că alerg spre el disperată.
Condiția obligatorie este că trebuie păstrate la rece, într-un beci răcoros sau la frigider. Nu știu cum alții țin murăturile cu saramură la balcon, dar la mine se fac oțet imediat. Deci în sezon îmi rezerv la frigider un spațiu bun numai pentru murături, că beci nu avem la bloc :)
Ingrediente
●
Gogonele
2 kg
alegeți să fie și mai roz unele
●
Patrunjel
3 buc
adică 3 legături
●
Frunze de telina
2 buc
la fel, 2 legături
●
Sare pentru muraturi
5 linguri
neiodată, eu cumpăr Sarea Baciului de la magazinele naturiste
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Spălați bine gogonelele, observați aici că am avut de tot felul - verzi, mai roz și chiar câteva mai roșii.
Pas 2
Spălați bine verdeața, ardeii și curățați usturoiul.
Pas 3
Acum le tocați - ardeii mai fâșiuță subțire, verdeața și usturoiul mărunt, dar fără exagerare.
Amestecați toate acestea într-un bol și lăsați puțin la o parte.
Pas 4
Luați acum pe rând gogonelele, primele cele mai verzi, și le tăiați în 4 cu un cuțit până la jumate. Nu prea adânc, ca să desfac după murat.
Eu am scos atent și cotorul cu un cuțit mic.
Pas 5
Umpleți fiecare roșie cu amestecul de verdeață tocată.
Bineînțeles că nu stau ele chiar perfect acolo, dar nici nu trebuie, le îndesați cât puteți în tăietură și va fi foarte bine.
Pas 6
Din aceste cantități eu am umplut exact 1 borcan de 5 litri.
Deci aranjați roșiile umplute cu verdeață în borcanul spălat și uscat - recomand să puneți la fund gogonele mai verzi și sus cele mai coapte. Verdeața ar trebui să vă ajungă exact, dacă rămâne ceva o puneți deasupra, la gura borcanului.
Cele coapte se murează mai repede și sunt gata chiar în a 3-a zi, gogonelele verzi sunt bune cam în ziua 5.
Observați că nu am mai pus alte verdețuri în borcan, chiar nu este nevoie!
Pas 7
Într-o cratiță fierbeți 2.5 litri de apă, dizolvați în apa clocotită cele 5 linguri de sare.
Pas 8
Turnați această saramură fierbinte în borcan, va ajunge bine, chiar și rămâne puțin.
Dacă faceți în borcane mai mici sau mai multe și e nevoie de altă cantitate de saramură, aveți grijă să o pregătiți cu 2 linguri de sare la 1 litru de apă.
Pas 9
Puneți un capac (nu ermetic!) sau o farfurie mică peste borcan și lăsați la temperatura camerei 3 zile.
La noi de obicei sunt cam 22-23 de grade în bucătărie, deci vă orientați.
Pas 10
A 2-a zi saramura devine mai tulbure, a început procesul de fermentare.
Pas 11
A 3-a zi le gustați, dacă vreți să fie mai acre lăsați încă o zi pe masă.
Eu le las 3 zile și pe urmă mut borcanul în frigider peste noapte. La frigider procesul de fermentare se oprește, gogonelele devin mai ferme și mai fresh.
Pas 12
Stau foarte bine și mai mult timp, saramura este perfectă așa și le conservă, dar nu prea au cum că sunt prea bune - în plus, sursa perfectă de probiotice și vitamine naturale, chiar vă recomand să încercați!
Minunate cu orice vă place - carne, cartofi, orez, hrișcă, etc.
Poftă Bună!
Cantitate:
5 kg
(un borcan mare de 5 litri)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)