Rosii murate (varianta rapida) Reteta VIDEO

Rosii murate (varianta rapida)

Aceasta reteta am descoperit-o din cauza unei mari pofte de rosii murate, chiar acum, in sezon plin de rosii proaspete. Nu aveam rabdare sa astept pana in toamna cand se fac muraturile, asa ca am stat bine pe net pana am dat peste aceasta reteta ingenioasa.

Rosiile astfel murate se fac in 5 zile si sunt chiar murate, aromate si absolut delicioase - cantitatile in reteta le dau exacte doar pt saramura, dar si cantitatea acesteia o calculati in functie de cantitate de rosii si vasul in care le murati. Acesta poate fi un borcan de 5l ca la mine, sau o casoleta/cratita cu capac - obligatoriu sa va incapa in frigider.

Foarte important este sa folositi la muraturi apa cat mai curata, fara clor si impuritati. Eu am continuat sa ma bucur de apa curata filtrata cu cana Brita, de la Kitchenshop - de data asta pentru muraturile cat mai bune.

Ingrediente

Rosii
2 kg
alegeti rosii nu foarte coapte, sa fie ceva mai tari si mai mici
Frunze de telina
2 buc
adica 2 legaturi
Marar verde
2 buc
2 legaturi
Usturoi
2 buc
2-3 capatani
Sare pentru muraturi
2 linguri
2 linguri rase
Apa
1 l

Pasi de urmat

1

Se spala bine frunzele de telina si mararul.

Se aranjeaza un prim strat in vasul in care veti mura rosiile, la mine un borcan de 5 litri.

2

Rosiile se spala, usturoiul il curatatti.

La fiecare rosie cu un cutit scoateti cotorul si in el puneti cate un catel sau jumate de usturoi.

3

Pe parcurs cum le umpleti le aranjati in borcan - un strat de rosii + unul de telina cu marar.

4

Asa continuati pana umpleti borcanul, ultimul strat sa fie de verdeata.

5

Pentru borcanul de 5 litri am facut 3 litri de saramura - deci am fiert 3 litri de apa cu 6 linguri rase de sare neiodata.

Apa recomand sa folositi curata, filtrata si fara clor. Eu am folosit cana Brita pentru a filtra apa de la robinet si sa obtin o apa cat mai curata si buna la muraturi.

Toata gama de cani Brita o gasiti pe site-ul Kitchenshop.

6

Se toarna saramura fierbinte in borcan.

7

Se pune capac, dar nu inchis ermetic, si lasati la temperatura camerei 5 zile sa fermenteze.

Cand mai treceti pe langa borcan il mai agitati usor - o data pe zi este suficient, dar nu obligatoriu.

8

Cam peste 2 zile se schimba culoarea putin la verdeata si incepe sa fie mai tulbure apa.

9

In a 4-a zi a trebuit sa pun o farfurie sub borcan - a inceput sa fermenteze mai activ si iesea saramura din borcan.

Daca este mai cald in bucataria dvs, va recomand sa gustati o rosie in ziua 4 - s-ar putea sa fie gata mai repede.

10

La mine au fost gata in ziua a 5-a si in bucatarie nu este f.cald.

Inainte de servire le puneti la rece 5-6 ore(acolo le si pastrati in continuare pana se termina).

Si gata, savurati niste rosii murate adevarate, aromate si rapide.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (1 borcan)
Timp de preparare: 360 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 37

l.e.
l.e. 09 oct 2016, 16:51

Pt. iarna se pune apa fiarta si racita; altfel nu vor tine.

anda turturean
anda turturean 21 sep 2016, 18:54

fac a 2a tura :D am pus usturoi din plin. de data asta am adaugat si conopida si morcov. Prima tura le am pus cu apa rece pentru ca erau cam 29 de grade afara si s au murat cam in 6 zile. Acum le am pus cu apa fierbinte ca e frig :P Foarte bune . Iubesc muraturile in saramura. Mananc si frunzele de la telina :P

Nota mea pentru reteta:
LacriBejan909
Lacri Bejan (LacriBejan909) 30 aug 2016, 00:00

Tocmai le am pregatit

Sa vedem ce va iesi

Te pup Lena

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 21 aug 2014, 09:21

Heheheh Sanda ai sa inveti si tu multe cu noi moldovencele,eu stiu roshii care le zicem noi gogonele,dar nici prin gind sami treaca ca acestea sint gogonele 

tiki
tiki 20 aug 2014, 22:56

E vorba cumva de gogonele? Rosii verzi nu am auzit. !!!  Eu gogonele le pun exact la fel cum murez castravetii. Dar nu cred ca vorbim despre acelasi lucru ca la mine se tin perfect. Nu am auzit sa se moaie la nimeni. Scuzati, dar eram curioasa ce sunt rosiile verzi !?!?!?

lena
Elena (lena) tiki 21 aug 2014, 07:19

Sunt gogonelele Sanda :)

Vezi ca si eu abia dupa cativa ani de gospodina in Romania am aflat ce sunt gogonelele. La noi li se spune rosii verzi. Deci le murezi exact cum faci castravetii, ai beci sau camara racoroasa?

Alionka
Alionka 24 iul 2014, 12:46

O reteta formidabila!  Am facut un borcan de 3 l si s-a mincat intr-o zi!!! Azi am mai facut 2.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 15 iul 2014, 07:16

Exact 4 zile. Bune rau. Acrisoare suficient, acidulate...Am manca 2 goale. Apa mea nu s-a prea tulburat, a curs din borcan putin, frunzele si-au schimbat culoarea si le-am tinut in camera unde era mai racoare ca in bucatarie, dar a fost ok. Multumesc, o sa mai bun ca asta a fost numai de proba. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 11 iul 2014, 12:27

Buna. Vazut, placut, executat. Peste 4-5 zile, dupa CTC, nota.

Poza mea pentru reteta:
irinamaria
Irina (irinamaria) 08 iul 2014, 17:43

Le-am pus in borcan ieri, acum am de asteptat cele 4-5 zile. Aici nu se gasesc frunze de telina, dar am pus tulpinile cu putine frunze. De-abia astept rezultatul!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anutii Lacramioara
Anutii Lacramioara 04 iul 2014, 18:53

Mi se par extraordinare. Am sa incerc de pofta. Merita. Dar SE POT PUNE SI PENTRU IARNA? ȚIN? MULTUMESC MULT.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile