Pui pe sticla, la cuptor

Pui pe sticla, la cuptor

Stiam despre aceasta reteta de pui pe sticla, dar mi-a atras mai mult atentia cand s-a dezvoltat o discutie larga despre ea pe Grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu Lalena". Foarte multa lume a laudat puiul la cuptor gatit in acest fel si am zis sa nu mai aman si eu cu incercarea retetei. Am facut varianta cea mai simpla de pui pe sticla, sau pui pe borcan, si ne-am lins pe degete - a fost minunat, piele crocanta, interior aromat si moale, totul este rapid si simplu.

La prima incercare nu am marinat puiul din timp, l-am bagat imediat in cuptor. Pe urma am zis sa-l las peste noapte cu mirodenii si am remarcat ca, in special pieptul de pui a iesit mai moale si mai fraged. Bun oricum a fost, acum voi decideti ce timp aveti si cum va organizati.  In plus, mai jos vedeti ca am turnat apa in borcan, dar se poate inlocui cu bere sau adaugati putin vin alb in apa, mirodeniile la fel dupa gust, puteti jongla si incerca variante noi de fiecare data, pana va gasiti una preferata.

Ingrediente

Pui intreg
1500 g
Usturoi granulat(praf)
1 lingurita
sau 2-3 catei de usturoi proaspat pisat
Boia ardei dulce sau iute
1 lingura
Piper negru macinat
0.25 lingurite
puteti adauga orice alte mirodenii preferate dupa gust - coriandru, rozmarin, etc
Curcuma/turmeric
1 lingurita
optional - dar va da o culoare frumoasa galbuie puiului gatit
Ulei
50 ml
Sare
1 lingura
Ceapa
1 buc
Frunza de dafin
2 buc
Piper boabe
1 lingurita

Pasi de urmat

Pas 1

Bineinteles in primul rand pregatim puiul - se curata bine, se spala si scurge de apa(sau il stergeti cu niste servetele).

Pui pe sticla, la cuptor - Pas 1
Pas 2

Intr-un bol mai mare, sau o farfurie larga puneti toate mirodeniile si sare - cele care le-am folosit eu, sau oricare altele dupa preferintele dvs.

Pui pe sticla, la cuptor - Pas 2
Pas 3

Turnati uleiul, amestecati bine cu o lingura si veti obtine o pasta colorata de mirodenii.

Pui pe sticla, la cuptor - Pas 3
Pas 4

Ungeti bine puiul cu aceasta compozitie, pe dinauntru, pe sub piele, etc.

Observati ca bolul este suficient de mare ca sa manevrez in el puiul cu pasta de mirodenii si sa nu murdaresc masa si tot ce este pe langa :)

Pui pe sticla, la cuptor - Pas 4
Pas 5

Acum il puteti baga direct la cuptor, sau il lasati peste noapte la marinat - in acest caz recomand sa-l puneti in bol cu pieptul in jos, asa va sta mai bine in marinada si iese mult mai fraged.

Pui pe sticla, la cuptor - Pas 5
Pas 6

Cand va apucati sa-l puneti in cuptor, mai intai gasiti un borcan liber de 300ml, prin debara. Se poate folosi o sticla sau doza de bere, dar eu am mers pe varianta cu borcanul.

Il umpleti pe jumate cu apa/bere/vin, adaugati o ceapa taiata in jumate, 2 frunze de dafin si 1 lingurita de piper boabe.

Pui pe sticla, la cuptor - Pas 6
Pas 7

Puneti borcanul in mijlocul unei tavi de cuptor, eu am ales sa fie de sticla, e mai grea si mai stabila cand manevrez puiul.

Pui pe sticla, la cuptor - Pas 7
Pas 8

Aranjati puiul cu burta pe borcan(sa intre bine inauntru), asa se odihneste bine si mai delicios la cuptor :)

Pui pe sticla, la cuptor - Pas 8
Pas 9

In tava turnati 1-2 pahare de apa, sa acopere bine fundul. Asa zeama care se va scurge in procesul de coacere nu va arde si nu face fum in cuptor.

Pui pe sticla, la cuptor - Pas 9
Pas 10

Atent puneti toata aceasta constructie cu puiul in cuptor, pe nivelul cel mai de jos.

Pui pe sticla, la cuptor - Pas 10
Pas 11

Il coaceti la 180 de grade timp de 1.5 ore(se calculeaza de obicei 1 ora - la 1 kg de pui, al meu a avut 1.5kg deci l-am lasat 1.5 ore) - pe parcurs il puteti unge cu grasimea care o lasa in tava cu apa.

Pui pe sticla, la cuptor - Pas 11
Pas 12

Daca se rumeneste prea repede in partea de sus, puteti sa-l acoperiti doar acolo cu o bucata de folie de aluminiu.

Pui pe sticla, la cuptor - Pas 12
Pas 13

La final, dupa ce l-am scos din cuptor, il mai ung o data cu zeama din tava si las sa se odihneasca vreo 15-20 de minute.

Pui pe sticla, la cuptor - Pas 13
Pas 14

Atent scoateti puiul de pe sticla sau borcan, vedeti cat de mult se coloreaza apa de acolo cu zeama de pui si mirodeniile care au fiert.

Pui pe sticla, la cuptor - Pas 14
Pas 15

Serviti cu salata sau orice garnitura va place, la noi a devenit preferatul familiei si de fiecare data ne lingem pe degete :)

Pofta Buna!

Pui pe sticla, la cuptor - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

nusica
nusica 14 Jul 2018, 08:32

Multumesc,cred ca e delicios,mereu mi-am dorit sa fac;acum am si reteta

VerbinaBaltei488
Verbina Baltei (VerbinaBaltei488) 17 Jul 2018, 13:43

La-am sucit invers , cu picioarele in sus. Si pentru ca mi-a placut cum ii statea, i-am infipt, cu ajutorul scobitorilor, merisoare!!!.

Nu pot sa va explic cum a iesit!!! Superrrrrr!!!

Restul fotografiilor le voi posta in grupul nostru!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Dia.Si.
Dia.Si. 25 May 2019, 20:12

Maine il fac a doua oara. Este cel mai bun pui la cuptor! Pieptul, chiar si uns cu mirodenii inainte sa il bag la cuptor iese foarte fraged. Multumim!

OanaLuciaCostin889
Oana Lucia Costin (OanaLuciaCostin889) 18 Apr 2020, 13:16

A incercat careva cu pui de casă?