Pui pe sticla, la cuptor
Stiam despre aceasta reteta de pui pe sticla, dar mi-a atras mai mult atentia cand s-a dezvoltat o discutie larga despre ea pe Grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu Lalena". Foarte multa lume a laudat puiul la cuptor gatit in acest fel si am zis sa nu mai aman si eu cu incercarea retetei. Am facut varianta cea mai simpla de pui pe sticla, sau pui pe borcan, si ne-am lins pe degete - a fost minunat, piele crocanta, interior aromat si moale, totul este rapid si simplu.
La prima incercare nu am marinat puiul din timp, l-am bagat imediat in cuptor. Pe urma am zis sa-l las peste noapte cu mirodenii si am remarcat ca, in special pieptul de pui a iesit mai moale si mai fraged. Bun oricum a fost, acum voi decideti ce timp aveti si cum va organizati. In plus, mai jos vedeti ca am turnat apa in borcan, dar se poate inlocui cu bere sau adaugati putin vin alb in apa, mirodeniile la fel dupa gust, puteti jongla si incerca variante noi de fiecare data, pana va gasiti una preferata.
Ingrediente
●
Usturoi granulat(praf)
1 lingurita
sau 2-3 catei de usturoi proaspat pisat
●
Boia ardei dulce sau iute
1 lingura
●
Piper negru macinat
0.25 lingurite
puteti adauga orice alte mirodenii preferate dupa gust - coriandru, rozmarin, etc
●
Curcuma/turmeric
1 lingurita
optional - dar va da o culoare frumoasa galbuie puiului gatit
●
Piper boabe
1 lingurita
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Bineinteles in primul rand pregatim puiul - se curata bine, se spala si scurge de apa(sau il stergeti cu niste servetele).
Pas 2
Intr-un bol mai mare, sau o farfurie larga puneti toate mirodeniile si sare - cele care le-am folosit eu, sau oricare altele dupa preferintele dvs.
Pas 3
Turnati uleiul, amestecati bine cu o lingura si veti obtine o pasta colorata de mirodenii.
Pas 4
Ungeti bine puiul cu aceasta compozitie, pe dinauntru, pe sub piele, etc.
Observati ca bolul este suficient de mare ca sa manevrez in el puiul cu pasta de mirodenii si sa nu murdaresc masa si tot ce este pe langa :)
Pas 5
Acum il puteti baga direct la cuptor, sau il lasati peste noapte la marinat - in acest caz recomand sa-l puneti in bol cu pieptul in jos, asa va sta mai bine in marinada si iese mult mai fraged.
Pas 6
Cand va apucati sa-l puneti in cuptor, mai intai gasiti un borcan liber de 300ml, prin debara. Se poate folosi o sticla sau doza de bere, dar eu am mers pe varianta cu borcanul.
Il umpleti pe jumate cu apa/bere/vin, adaugati o ceapa taiata in jumate, 2 frunze de dafin si 1 lingurita de piper boabe.
Pas 7
Puneti borcanul in mijlocul unei tavi de cuptor, eu am ales sa fie de sticla, e mai grea si mai stabila cand manevrez puiul.
Pas 8
Aranjati puiul cu burta pe borcan(sa intre bine inauntru), asa se odihneste bine si mai delicios la cuptor :)
Pas 9
In tava turnati 1-2 pahare de apa, sa acopere bine fundul. Asa zeama care se va scurge in procesul de coacere nu va arde si nu face fum in cuptor.
Pas 10
Atent puneti toata aceasta constructie cu puiul in cuptor, pe nivelul cel mai de jos.
Pas 11
Il coaceti la 180 de grade timp de 1.5 ore(se calculeaza de obicei 1 ora - la 1 kg de pui, al meu a avut 1.5kg deci l-am lasat 1.5 ore) - pe parcurs il puteti unge cu grasimea care o lasa in tava cu apa.
Pas 12
Daca se rumeneste prea repede in partea de sus, puteti sa-l acoperiti doar acolo cu o bucata de folie de aluminiu.
Pas 13
La final, dupa ce l-am scos din cuptor, il mai ung o data cu zeama din tava si las sa se odihneasca vreo 15-20 de minute.
Pas 14
Atent scoateti puiul de pe sticla sau borcan, vedeti cat de mult se coloreaza apa de acolo cu zeama de pui si mirodeniile care au fiert.
Pas 15
Serviti cu salata sau orice garnitura va place, la noi a devenit preferatul familiei si de fiecare data ne lingem pe degete :)
Pofta Buna!
Cantitate:
2 kg
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)