Rosii murate (varianta rapida) Reteta VIDEO

Rosii murate (varianta rapida)

Aceasta reteta am descoperit-o din cauza unei mari pofte de rosii murate, chiar acum, in sezon plin de rosii proaspete. Nu aveam rabdare sa astept pana in toamna cand se fac muraturile, asa ca am stat bine pe net pana am dat peste aceasta reteta ingenioasa.

Rosiile astfel murate se fac in 5 zile si sunt chiar murate, aromate si absolut delicioase - cantitatile in reteta le dau exacte doar pt saramura, dar si cantitatea acesteia o calculati in functie de cantitate de rosii si vasul in care le murati. Acesta poate fi un borcan de 5l ca la mine, sau o casoleta/cratita cu capac - obligatoriu sa va incapa in frigider.

Foarte important este sa folositi la muraturi apa cat mai curata, fara clor si impuritati. Eu am continuat sa ma bucur de apa curata filtrata cu cana Brita, de la Kitchenshop - de data asta pentru muraturile cat mai bune.

Ingrediente

Rosii
2 kg
alegeti rosii nu foarte coapte, sa fie ceva mai tari si mai mici
Frunze de telina
2 legaturi
Marar verde
2 legaturi
Usturoi
2 buc
2-3 capatani
Sare pentru muraturi
2 linguri
2 linguri rase
Apa
1 l

Pasi de urmat

Pas 1

Se spala bine frunzele de telina si mararul.

Se aranjeaza un prim strat in vasul in care veti mura rosiile, la mine un borcan de 5 litri.

Rosii murate (varianta rapida) - Pas 1
Pas 2

Rosiile se spala, usturoiul il curatatti.

La fiecare rosie cu un cutit scoateti cotorul si in el puneti cate un catel sau jumate de usturoi.

Rosii murate (varianta rapida) - Pas 2
Pas 3

Pe parcurs cum le umpleti le aranjati in borcan - un strat de rosii + unul de telina cu marar.

Rosii murate (varianta rapida) - Pas 3
Pas 4

Asa continuati pana umpleti borcanul, ultimul strat sa fie de verdeata.

Rosii murate (varianta rapida) - Pas 4
Pas 5

Pentru borcanul de 5 litri am facut 3 litri de saramura - deci am fiert 3 litri de apa cu 6 linguri rase de sare neiodata.

Apa recomand sa folositi curata, filtrata si fara clor. Eu am folosit cana Brita pentru a filtra apa de la robinet si sa obtin o apa cat mai curata si buna la muraturi.

Toata gama de cani Brita o gasiti pe site-ul Kitchenshop.

Rosii murate (varianta rapida) - Pas 5
Pas 6

Se toarna saramura fierbinte in borcan.

Rosii murate (varianta rapida) - Pas 6
Pas 7

Se pune capac, dar nu inchis ermetic, si lasati la temperatura camerei 5 zile sa fermenteze.

Cand mai treceti pe langa borcan il mai agitati usor - o data pe zi este suficient, dar nu obligatoriu.

Rosii murate (varianta rapida) - Pas 7
Pas 8

Cam peste 2 zile se schimba culoarea putin la verdeata si incepe sa fie mai tulbure apa.

Rosii murate (varianta rapida) - Pas 8
Pas 9

In a 4-a zi a trebuit sa pun o farfurie sub borcan - a inceput sa fermenteze mai activ si iesea saramura din borcan.

Daca este mai cald in bucataria dvs, va recomand sa gustati o rosie in ziua 4 - s-ar putea sa fie gata mai repede.

Rosii murate (varianta rapida) - Pas 9
Pas 10

La mine au fost gata in ziua a 5-a si in bucatarie nu este f.cald.

Inainte de servire le puneti la rece 5-6 ore(acolo le si pastrati in continuare pana se termina).

Si gata, savurati niste rosii murate adevarate, aromate si rapide.

Pofta Buna!

Rosii murate (varianta rapida) - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 borcan)
Timp de preparare: 360 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Anutii Lacramioara
Anutii Lacramioara 04 Jul 2014, 18:53

Mi se par extraordinare. Am sa incerc de pofta. Merita. Dar SE POT PUNE SI PENTRU IARNA? ȚIN? MULTUMESC MULT.

Nota mea pentru reteta:
mariamaria
mariamaria 04 Jul 2014, 21:59

Lena, as dori o reteta cu rosii murate pt iarna la borcan care pot fi tinute in conditii de camara! Multumesc frumos!

lena
Elena (lena) 04 Jul 2014, 22:09

Lacramioara, se tin la rece si tin mai mult, dar nu cred ca pana la iarna.

Maria, si eu as vrea asa o reteta, inca mai caut, din pacate tot ce am incercat pana acum, s-au bahlit.

mariamaria
mariamaria 05 Jul 2014, 12:25

Multumesc frumos , Lena!

Anutii Lacramioara
Anutii Lacramioara 06 Jul 2014, 13:20

Mersi Lena ,si zilele astea o sa incerc reteta.

Anutii Lacramioara
Anutii Lacramioara 06 Jul 2014, 13:26

Sincer fac retete romanesti de prajituri,mancare,muraturi si nu reusesc inafara de alea traditionale casei,dar daca fac retete din bucataria ințernationala ,toate ies fara probleme. Nu stiu exact care e motivul.

violeta.nuky
violeta.nuky 06 Jul 2014, 13:42

Lena, spune-mi la ce folosesti rosiile astfel murate.Cu stima,Violeta 

lena
Elena (lena) 06 Jul 2014, 13:58

Le mananc cu mare pofta:)

violeta.nuky
violeta.nuky 06 Jul 2014, 15:45

Multam pentru raspuns.Cu stima, Violeta

irinamaria
Irina (irinamaria) 08 Jul 2014, 17:43

Le-am pus in borcan ieri, acum am de asteptat cele 4-5 zile. Aici nu se gasesc frunze de telina, dar am pus tulpinile cu putine frunze. De-abia astept rezultatul!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 11 Jul 2014, 12:27

Buna. Vazut, placut, executat. Peste 4-5 zile, dupa CTC, nota.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 11 Jul 2014, 12:50

Eu azi pun urmatoarea tura, am gasit rosii prunisoare in piata, sunt un pic mai tari decat cele normale - cred ca vor fi si mai bune :)

tiki
tiki 11 Jul 2014, 13:56

    Pa, Lena,ale mele din acelea sunt. Chiar vroiam sa scriu ca voi incepe munca la rosii uscate. Mai am 1 borcan intreg in frigi,de anul trecut si mi-e asa de pofta, dar nu-l deschid pana vin copiii. Borcanul meu e mic (de rosii). Cand am timp peste 3-4 zile vreau sa mai pun unul si cu cimbru, hrean, cam asa cum pun eu castravetii. Pupici.

tiki
tiki 15 Jul 2014, 07:16

Exact 4 zile. Bune rau. Acrisoare suficient, acidulate...Am manca 2 goale. Apa mea nu s-a prea tulburat, a curs din borcan putin, frunzele si-au schimbat culoarea si le-am tinut in camera unde era mai racoare ca in bucatarie, dar a fost ok. Multumesc, o sa mai bun ca asta a fost numai de proba. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anutii Lacramioara
Anutii Lacramioara 15 Jul 2014, 18:10

Am pus si eu astazi rosi 'rapide' ,si sunt fericita.

Anutii Lacramioara
Anutii Lacramioara 22 Jul 2014, 00:14

S-au facut rosiile,si sunt foarte bune. Am pus si castraveti la murat separat pentr u vara,dar sunt mai bune rosiile. Felicitari doamnei bucatarese.

Am facut si o poza cand le-am pus ,dar nu reusesc sa o trimit.

Alionka
Alionka 24 Jul 2014, 12:46

O reteta formidabila!  Am facut un borcan de 3 l si s-a mincat intr-o zi!!! Azi am mai facut 2.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Alionka
Alionka 24 Jul 2014, 12:50

De ce nu ar sta rosiile si iarna ? Le pun capac ermetic si gata.

lena
Elena (lena) Alionka 24 Jul 2014, 14:54

Cred ca la rece ar sta, dar nu inchise ermetic, ca s-ar putea sa mai fermenteze.

timotei
timotei 20 Aug 2014, 21:15

Lena ai vreo reteta de roshii verzi,puse la murat? Imi plac tare mult dar nu stiu cum sa le pun ca sau bîhlit toate dupa o bucata de timp.

lena
Elena (lena) timotei 20 Aug 2014, 21:56

Dam, asta-i si problema mea - s-au bahlit de fiecare data, singura solutie este sa le pui conservant sau sa le tii la rece - beci, frigider. Sunt inca in testari cu reteta :)

tiki
tiki 20 Aug 2014, 22:56

E vorba cumva de gogonele? Rosii verzi nu am auzit. !!!  Eu gogonele le pun exact la fel cum murez castravetii. Dar nu cred ca vorbim despre acelasi lucru ca la mine se tin perfect. Nu am auzit sa se moaie la nimeni. Scuzati, dar eram curioasa ce sunt rosiile verzi !?!?!?

lena
Elena (lena) tiki 21 Aug 2014, 07:19

Sunt gogonelele Sanda :)

Vezi ca si eu abia dupa cativa ani de gospodina in Romania am aflat ce sunt gogonelele. La noi li se spune rosii verzi. Deci le murezi exact cum faci castravetii, ai beci sau camara racoroasa?

timotei
timotei 21 Aug 2014, 09:21

Heheheh Sanda ai sa inveti si tu multe cu noi moldovencele,eu stiu roshii care le zicem noi gogonele,dar nici prin gind sami treaca ca acestea sint gogonele 

tiki
tiki 21 Aug 2014, 10:52

Hahaha. Mai invat si eu. Nu asa se zice? Ca omul pana moare tot invata. Da, am beci bun, dar nu conteaza. Daca puneti exact reteta castravetilor se tine si in camara. Nu am intalnit murate moi. Cele mai roz putin se mai moaie,dar sunt cele mai bune si putin acidulate. Vai ,ca-mi lasa gura apa, relelor, ce pofta mi-ati facut cu ROŞII VERZI. Pupici.

timotei
timotei 22 Aug 2014, 09:38

Hi tiki, sorry iaras eu.Am o intrebare tu gogonele le pui  dupa reteta lui Lena de castraveti murati?Taaaare as vrea sami fac si eu si vreau sa fiu sigura daca tot asa faci ca Lena  ca as incerca sami fac acuma cit ii sezonul

tiki
tiki 22 Aug 2014, 10:11

Buna Timotei. Acuma am intrat sa vad reteta Lenei ca nu m-am uitat niciodata eu facand dupa reteta Bunicii, Mamei de zeci de ani. Si culmea sa vad ca ingredientele sunt fix, exact ca ale mele. Hahaha. Asa ca linistita poti sa faci dupa aceea reteta, ca sunt si cantitati. Eu fac totul dupa ochi. Acuma vad ca cimbru Lena nu pune. Eu pun,asa cateva ramurele de cimbru si marar,jos,la mijloc si sus sa tina castraveti, in cruce 2 bete de marar. Oparesc numai de 2 ori. Si nu pot intoarce borcanele ca eu am din acelea mari de 3,5,8 fara capace ermetice si le leg cu celofan,asa ca dupa ce pun apa fierbinte,deasupra pun o farfurioara. Le leg apoi cu 2 foi de celofan si cu o hartie (ca sa nu se evapore apa, nefiind capace ermetice).Tai rondele morcovii si-i mai crestez ca o steluta si-i pun pe peretii borcanului sa arate bine. Deci linistita fa dupa reteta Lenei, nu pot crede ca nu se tin din moment ce se tin si castravetii. Succes,si sa-mi comunici rezultatul cand incepi un borcan. Pupici.

tiki
tiki 22 Aug 2014, 11:06

Opa,Timotei, mi-a mai venit ceva in minte, Eu inainte de-a inchide, lega borcanele,cand lichidul este rece complect, pun deasupra in fiecare borcan o aspirina pisata (indiferent de marimea borcanului),si otet. Atatea linguri cat este borcanul (gramaj).In borcan de 1 kg.1 lingura,de 3 kg.3 linguri... realitatea e ca eu torn cu sticla.Hahaha. Nu e o conserva pretentioasa de aceea ma mir ca nu-ti iese.Probabil si aspirina isi are rostul ei ca un conservant, dar ceva mai natural. Gata,sper ca nu am mai uitat nimic, dar nu are importanta daca omiti ceva sau nu ai sa pui. Hrean neaparat ca tine.

timotei
timotei 22 Aug 2014, 19:36

Multumesc tiki,sigur am sa revin cu poze.Sint in vinzare gogonele murate dar eu nu cumpar conserve delok,si asa mi sa facut o pofta

IrinaMircea477
Irina Mircea (IrinaMircea477) 28 Jun 2016, 18:44

Salut as vrea sa stiu daca a incercat cineva cu sare iodata? Pentruca nu am de alta, si aici unde suntem noi nu o gasesti in magazine sare neiodata

timotei
timotei Irina Mircea (IrinaMircea477) 29 Jun 2016, 01:10

Irina este si sare pt muraturi, ii fara iod. Acuma nustiu unde stai tu, nici unde stau eu nu este dar au pt conserve special.

lena
Elena (lena) Irina Mircea (IrinaMircea477) 29 Jun 2016, 15:31

Cred ca la aceasta reteta merge si sare iodata, pt ca nu stau rosiile mult peste iarna. Dar nu bag mana in foc :(

IrinaMircea477
Irina Mircea (IrinaMircea477) Elena (lena) 29 Jun 2016, 16:44

Multumesc de raspuns, am pus de dimineata cu sare iodata scrie pe pachet ca merge si pentru conservatii. Acuma nui mare treaba daca stric citeva rosii. Dar daca se primeste va scriu

IrinaMircea477
Irina Mircea (IrinaMircea477) Elena (lena) 05 Jul 2016, 16:12

Salut! Sau primit muraturile cu sare iodata, dupa ce sau acrit le tin in frigider. Multumim Lena de retete.

LacriBejan909
Lacri Bejan (LacriBejan909) 30 Aug 2016, 00:00

Tocmai le am pregatit

Sa vedem ce va iesi

Te pup Lena

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
anda turturean
anda turturean 21 Sep 2016, 18:54

fac a 2a tura :D am pus usturoi din plin. de data asta am adaugat si conopida si morcov. Prima tura le am pus cu apa rece pentru ca erau cam 29 de grade afara si s au murat cam in 6 zile. Acum le am pus cu apa fierbinte ca e frig :P Foarte bune . Iubesc muraturile in saramura. Mananc si frunzele de la telina :P

Nota mea pentru reteta:
l.e.
Elisa Lazarescu (l.e.) 09 Oct 2016, 16:51

Pt. iarna se pune apa fiarta si racita; altfel nu vor tine.

Sabinuta
Sabinuta 24 Sep 2019, 16:43

Se poate de folosit si cele verzi?

lena
Elena (lena) Sabinuta 24 Sep 2019, 16:44

Sigur!

Sabinuta
Sabinuta 25 Sep 2019, 18:07

Buna, dar daca am 3kg de rosii si verzi ,cite l de apa si sare e nevoie?

lena
Elena (lena) Sabinuta 26 Sep 2019, 08:07

Depinde si cat de mare e vasul in care le puneti, nu conteaza saramura sa fie exacta, trebuie sa acopere rosiile, atat.