Sarmale in foi de stevie

Sarmale in foi de stevie

Am avut pofta de aceste sarbatori sa fac cateva sarmale, varza nu am avut murata si nici timp sa merg s-o cumpar din surse sigure, asa ca a venit timpul sa fac sarmale cu foi de stevie. Mai ales, ca este sezon si piata plina cu legaturi de stevie, verzi, frumoase si ieftine.

Am mai facut cu ceva timp in urma aceata reteta si am fost foarte impresionati toti - sarmalele sunt foarte bune, fragede, se topesc in gura, le-as zice "sarmale cu gust de primavara". Le recomand cu mare incredere, sunt foarte, foarte delicioase.

Ingrediente

Frunze verzi de stevie
6 buc
adica 6 legaturi - cam 60 bucati de frunze, alegeti sa fie mari si fara rupturi
Carne
1 kg
eu am folosit de pui(pulpe dezosate si fara piele), puteti folosi si de porc
Ceapa alba
1 buc
Ceapa verde
2 buc
adica 2 legaturi
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Pasta de tomate
2 linguri
eu am pus pasta de ardei dulce
Orez - bob rotund
80 g
Marar verde
1 buc
1 legatura
Patrunjel verde
2 buc
legaturi
Faina
1 linguri
Sare,piper
1 lingurite
dupa gust

Pasi de urmat

1

Frunzele de stevie se aleg si se spala.

Se taie cotorul de pe dosul frunzei, vedeti in poza.

2

Luati cate 5-6 frunze o data si le dati drumul in cratita cu apa fierbinte pentru 2-3 secunde.

3

Asa faceti cu toate frunzele, le puneti la scurs intr-o sita.

4

Pana frunzele se racoresc pregatim umplutura.

In tigaie incingeti putin ulei si caliti in el ceapa alba si verde, tocate marunt.

5

Apoi adaugati 1 lingura de pasta de ardei/tomate si 1 pahar de apa.

Amestecati bine si lasati sa fiarba 1-2 minute.

6

Adaugati orezul spalat, amestecati bine si mai lasati 1-2 minute pe foc.

7

Carnea o treceti prin masina de tocat.

Tocati marunt 1 legatura de patrunjel si 1 de marar, adaugati la carne.

8

In amestecul de carne il adaugati pe cel din tigaie, de orez cu ceapa.

Adaugati sare si piper dupa gust si amestecati bine(cu mainile).

9

Puneti frunza de stevie pe masa, cu dosul in sus.

Pe margine puneti cate 1 lingura de umplutura.

10

Si rulati cu marginile laterale spre interior.

Procesul este simplu, a fost executat chiar de sotul meu :)

11

Pe parcurs le aranjati intr-o cratita cu fundul gros, sau tuci.

12

Cam 30 de minute va ia sa le terminati.

Turnati apa cate sa le acopere si puneti la fiert.

Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati aproximativ 1 ora.

13

Dupa acest timp dizolvati 1 lingura de faina cu 1 lingura de pasta de rosii, putina sare si jumate de pahar de apa.

14

Turnati acest amestec in cratita cu sarmalele fierte.

15

Scuturati bine cratita, sa patrunda sosul mai adanc in sarmale.

Lasati sa mai fiarba 10 minute.

16

Optional, presarati putin patrunjel tocat peste sarmalele gata si puneti pentru 20 de minute cratita in cuptor preincalzit la 150 de grade.

17

Si gata, cu grija(sarmalele sunt foarte moi si fragede) le puteti servi.

Cred ca puteti si sa nu le puneti la cuptor, sunt foarte bune si fierte.

18

Merg foarte bine pe langa iaurt sau smantana.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 13

Lili Ana
Lili Ana (Lili Ana) 02 oct 2019, 15:34

Buna ziua, a incercat cineva aceasta reteta cu varza murata?

  

GabrielaPetrescu835
Gabriela Petrescu (GabrielaPetrescu835) 06 mai 2017, 15:23

Felicitari, Lena! Se cunoaste ca esti o gospodina talentata. Cand faci totul cu dragoste, clar ca iese delicios. La fel fac si eu sarmalutele in foi de vita. Cu stevie voi face acum. Sigur vor fi savurate. Ca divertisment, bunica mea facea chiar si sarmalute in foi de sfecla, cand nu avea frunze de vie sau stevie.

P.S. Am uitat.... apa in care oparim frunzele nu trebuie sa fie usor sarata? Eu incerc sa adaug in ea cateva picaturi de lamaie, pentru savoare. Sper sa nu gresesc. 

lena
Elena (lena) Gabriela Petrescu (GabrielaPetrescu835) 06 mai 2017, 19:13

Multumesc Gabriela! Da, se pune si sare sau zeama de lamaie, cum va place :)

flory.z
flory.z 20 mar 2016, 15:00

Cratita cu sarmalute e pe foc! Abia astept sa vad cum ies, sper sa manance ai pitica mea de doi ani! :*

lena
Elena (lena) 13 iul 2015, 20:09

Ooo, frumos, sa-ti fie sanatosi si multe bucurii sa va aduca!

vyorelya
vyorelya 11 iul 2015, 08:43

Scumpa Lena! Iti multumesc mult! Intradevar avem mult de lucru,insa doar bunul Dumnezeu ne ajuta. Si sa stii lena ca tu nu esti un secret; eu iam marturisit sotului despre dependenta care o am pentru site-ul tau, si el ma intreaba cind vine la mincare ce am mai facut bun de la lena!! Apropo am 2 copii baietelul de 4 ani si fetitza de 2 luni ;)

lena
Elena (lena) 08 iul 2015, 10:56

Vyorelya, esti asa bravo, si copil, gospodarie si gatesti asa de mult si diversificat pt ei, jos palaria!

vyorelya
vyorelya 04 iul 2015, 20:41

am facut sarmalele lenocika, sunt delicioase!! am facut si cu foi de stevie si cu frunze de vie sotul meu m-a laudat., pina acum taiam carnea cuburele si la prajit puneam si orezul si am puneam putin deasupra, dar ori scapam prea mult orez ori prea multa apa, dar cu carnea tocata sunt mai bune. in sfirsit mi sau primit datorita tie lena

Nota mea pentru reteta:
vyorelya
vyorelya 04 iul 2015, 08:21

salutare! interesanta reteta de sarmale la noi se spune galuste, numai ca nam stiut ca se poate si cu foi de stevie, eu faceam cu varza si frunza de vie, am sa incerc neaparat reteta aceasta (eu traiesc la tzara si am o gramada de stevie in gradina)!!! sper ca nu am so dau in bara  caci sotul meu e cam mofturos la mincare. si draga Lena as vrea sa te intreb daca stii vreo reteta cu purcel de o luna, sotul vrea sa taie unul si ma gindeam sa fac ceva deosebit, daca ai vreo idee impartaseste te rog cu noi 

marieta
marieta 22 apr 2015, 22:15

Am fãcut cu spanac, au iesit super bune ,nici aici nu se gãseste stevie

Nota mea pentru reteta:
roxanabotangenes
roxanabotangenes 21 apr 2015, 17:27

Super reteta eu locuiesc in Germania si nu gasesc stevie...ma gandeam sa inlocuiesc cu spanac (ca tot seamana una cu alta)...

Arata toate comentariile