Ardei umpluți cu varză murată
Am ajuns într-un final să vă arăt încă una din rețetele tradiționale ale zonei în care am crescut - ardeii murați cu varză. Este un aperitiv nelipsit la mesele festive, și nu numai, în perioada de toamnă dar unele gospodine le conservă și pentru iarnă în borcane.
Se face de obicei în găleți emailate de 10 litri și se ține în beci câteva săptămâni până se termină. Eu am adaptat rețeta la condițiile de bloc și bineînțeles nu în așa cantitate mare. Dacă vorbiți cu gospodinele moldovence despre această rețetă veți auzi multe variante, toate sunt bune, varianta de față este de la nașa mea, gustată și verificată.
Important că ardeii sunt delicioși murați așa împreună cu varza, fără oțet și conservanți - doar fermentație naturală.
Ingrediente
●
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
●
Sare pentru murături
1 lingura
adică neiodată
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Ardeii se curăță de cotoare și semințe. Se opăresc în apă clocotită, aproximativ 5 secunde, lăsați să se răcorească.
Unele gospodine nu opăresc ardeii, deci este opțional. Eu le opăresc pentru că ei devin mai flexibili și se umplu mai bine.
Pas 2
Ceapa se călește puțin cu uleiul, să nu fie chiar maronie, doar mai "sticlită".
Lăsați la o parte să se răcorească.
Pas 3
Varza se taie fideluță, ca pentru salată.
Pas 4
Presărați sare și presați bine cu mâinile, să se înmoaie.
Pas 5
Peste varză adăugați morcovul dat prin răzătoare mai mare, ceapa călită și frunzele de țelină tăiate mărunt (este opțional). Amestecați, potriviți de sare după gust, aș recomanda să o faceți puțin mai sărată decât mâncați de obicei.
Pas 6
Umpleți ardeii cu acest amestec de varză.
Pas 7
Îi aranjați într-un vas mai adânc.
Pas 8
Și îi presați cu ceva - eu am pus o farfurie mică și peste ea un borcan de castraveți.
Aici este poza imediat după preparare, observați că nu au deloc zeamă.
Pas 9
Peste vreo 10 ore varza va lăsa zeamă, așa și trebuie.
Lăsați bolul cu ardei la temperatura camerei 1-2 zile - depinde cât de cald este în bucătăria dvs. După acest timp vor începe să fermenteze și dacă gustați zeama, va avea gustul acru. Atunci puneți bolul cu ardei în frigider și lăsați minim o săptămână, ca să se mureze bine.
Dacă puneți în beci, aș recomanda să turnați ulei deasupra, să se formeze o peliculă protectoare, ca să nu facă mucegai. Asta pentru că în beci este mai cald decât în frigider.
Pas 10
După 5-7 zile puteți să gustați din ei, s-ar putea înăuntru varza să nu fie încă foarte murată, dar depinde de gusturi.
Am înțeles că pentru iarnă se conservă astfel - se aranjează ardeii murați în borcane, se toarnă zeama lor peste ei și se sterilizează borcanele 20-30 de minute într-o baie de apă. S-ar putea să fie ceva mai moale varza după sterilizare, dar depinde dacă este murată bine sau nu.
Eu nu am încercat, deci nu sunt foarte sigură, doar așa mi s-a spus.
Pas 11
Un alt mod de servire, tăiați ardeii rondele.
Pas 12
Sau pentru cei de acasă, nu chiar așa frumos, tăiați cubulețe.
Eu vă recomand neapărat să încercați, sunt delicioși și sănătoși - la noi s-au terminat imediat, soțul este mare amator de murături din astea naturale :)
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(aproximativ 10 ardei)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (3 voturi)