Ardei umpluti cu varza murata

Ardei umpluti cu varza murata

Am ajuns intr-un final sa va arat inca una din retetele traditionale ale zonei in care am crescut - ardeii murati cu varza. Este un aperitiv nelipsit la mesele festive, si nu numai, in perioada de toamna dar unele gospodine le conserveaza si pt iarna in borcane.

Se face de obicei in galeti emailate de 10 litri si se tine in beci cateva saptamani pana se termina. Eu am adaptat reteta la conditiile de bloc si bineinteles nu in asa cantitate mare. Daca vorbiti cu gospodinele moldovence despre aceasta reteta veti auzi multe variante, toate sunt bune, varianta de fata este de la nasa mea, gustata si verificata.

Important ca ardeii sunt deliciosi murati asa impreuna cu varza, fara otet si conservanti - doar fermentatie naturala.

Ingrediente

Ardei gras
10 buc
Varza alba
2 kg
Morcovi
2 buc
Ceapa alba
2 buc
Frunze de telina
2 buc
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Sare pentru muraturi
1 linguri
adica neiodata

Pasi de urmat

1

Ardeii se curata de cotoare si seminte. Se oparesc in apa clocotita, aproximativ 5 secunde, lasati sa se racoreasca.

Unele gospodine nu oparesc ardeii, deci este optional. Eu le oparesc pt ca ei devin mai flexibili se se umplu mai bine.

2

Ceapa se caleste putin cu uleiul, sa nu fie chiar maronie, doar mai "sticlita".

Lasati la o parte sa se racoreasca.

3

Varza se taie fideluta, ca pentru salata.

4

Presarati sare si presati bine cu mainile, sa se inmoaie.

5

Peste varza adaugati morcovul dat prin razatoare mai mare, ceapa calita si frunzele de telina taiate marunt(este optional). Amestecati, potriviti de sare dupa gust, as recomanda s-o faceti putin mai sarata decat mancati de obicei.

6

Umpleti ardeii cu acest amestec de varza.

7

Ii aranjati intr-un vas mai adanc.

8

Si ii presati cu ceva - eu am pus o farfurie mica si peste ea un borcan de castraveti.

Aici este poza imediat dupa preparare, observati ca nu au deloc zeama.

9

Peste vreo 10 ore varza va lasa zeama, asa si trebuie.

Lasati bolul cu ardei la temperatura camerei 1-2 zile - depinde cat de cald este in bucataria dvs. Dupa acest timp vor incepe sa fermenteze si daca gustati zeama, va avea gustul acru. Atunci puneti bolul cu ardei in firigder si lasati minim o saptamana, ca sa se mureze bine.

Daca puneti in beci, as recomanda sa turnati ulei deasupra, sa se formeze o pelicula protectoare, ca sa nu faca mucegai. Asta pentru ca in beci este mai cald decat in frigider.

10

Dupa 5-7 zile puteti sa gustati din ei, s-ar putea inauntru varza sa nu fie inca foarte murata, dar depinde de gusturi.

Am inteles ca pt iarna se conserveaza astfel - se aranjeaza ardeii murati in borcane, se toarna zeama lor peste ei si se sterilizeaza borcanele  20-30 de minute in baie de apa. S-ar putea sa fie ceva mai moale varza dupa sterilizare, dar depinde daca este murata bine sau nu.

Eu nu am incercat, deci nu sunt foarte sigura, doar asa mi s-a spus.

11

Un alt mod de servire, taiati ardeii rondele.

12

Sau pt cei de acasa, nu chiar asa frumos, taiati cubulete.

Eu va recomand neaparat sa incercati, sunt deliciosi si sanatosi - la noi s-au terminat imediat, sotul este mare amator de muraturi din astea naturale :)

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (aproximativ 10 ardei)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 24

timotei
timotei 03 mar 2017, 08:56

Lena am ardei intregi inghetati si uitîndu-ma la tine in retete mi sa facut pofta de ardeii acestea, oare ar fi buni daca dezghet ardei sii umplu?

lena
Elena (lena) timotei 03 mar 2017, 09:24

E buna idee, cred ca va fi bine.

diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 31 aug 2016, 23:32

dar daca  dua ce sau murat iam pune in banci de 3litri si iam conserva pe iarna ar sta ? sau este vreun secret ceva anume?

lena
Elena (lena) aurelia sarbu (diana-madalina) 01 sep 2016, 12:11

Merge conservat si in borcane dar nu asa crude, trebuie sterilizate, au scris si fetele in comentarii mai sus cum fac.

African?
African? 02 aug 2016, 19:22

Salutare.Vă scrie o moldoveancă. Sunt perfecți numai ca au un minus trebuie repede consumati pe iarnă nu se păstrează mult putrezesc.Am încă o alta receta ardei umpluti tot asa numai cas marinati.Tot asa umpli ardeii numai ca nu calesti ciapa si morcovul amesteci asa proaspat varza ciapa morcovul fara sare!Marinadul:la1l de apa-150ml oțet, zahar200g,ulei100ml,sare2linguri.Le acoperi cu marinadul sii lasi 2zile.Dupa asta ii asezam in borcane sii sterilizam in baie de aburi 15-20min.Si inchidem cu capace de metal.Asa se pastreaza mai mult timp.Sper sa va fie util.

lena
Elena (lena) African? 02 aug 2016, 19:32

Multumesc mult pentru reteta, voi incerca neaparat cu prima ocazie!

VaNe948
Va Ne (VaNe948) 18 mai 2016, 10:49

Reteta excelenta, va multumesc foarte mult. Oaspeti si familia au fost uimiti de acest gust. Ca la bunica la tara. Multumesc.

Nota mea pentru reteta:
camelica
camelica 04 oct 2015, 12:24

multumesc frumos! succes in tot ce faci, site-ul este o adevarata avere culinara.

camelica
camelica 03 oct 2015, 22:10

buna seara

mai exista o reteta la moldoveni: vinete umplute cu varza murata.Stii cumva Lena daca se face exact la fel sau este diferenta?

lena
Elena (lena) camelica 03 oct 2015, 22:30

Este ceva diferenta, voi incerca cu timpul sa lucrez si cealalta reteta :)

milena2010
milena2010 30 sep 2014, 15:56

o reteta minunata si de mult cautata.Lena, iti multumesc mult pentru ajutor.Retetele tale sint intr-adevar de folos, mai ales pentru gospodinele tinere...

timotei
timotei 24 sep 2014, 01:20

Foarte gustosi acesti ardei,numai ca mia ajuns zeama sai acoper pe toti

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 18 sep 2014, 03:00

Acuma iam facut dupa citeva zile revin sa va spun cum sunt la gust

Poza mea pentru reteta:
olga.nika
Olga (olga.nika) 16 sep 2014, 15:04

Arata apetisant! Interesant lucru ca chiar ieri am pus si eu ardei si vinata dupa aceasta receta (doar ca eu am calit si morcovul putin cu ceapa).. ieri cind cautam receta pe net nu am gasit nimic potrivit.. asa ca am facut cum face mama mea.. ies foarte buni! inca ceva.. noi mai adaugam si putin usturoi pisat in umplutura..

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile