Ardei umpluți cu varză murată

Ardei umpluți cu varză murată

Am ajuns într-un final să vă arăt încă una din rețetele tradiționale ale zonei în care am crescut - ardeii murați cu varză. Este un aperitiv nelipsit la mesele festive, și nu numai, în perioada de toamnă dar unele gospodine le conservă și pentru iarnă în borcane.

Se face de obicei în găleți emailate de 10 litri și se ține în beci câteva săptămâni până se termină. Eu am adaptat rețeta la condițiile de bloc și bineînțeles nu în așa cantitate mare. Dacă vorbiți cu gospodinele moldovence despre această rețetă veți auzi multe variante, toate sunt bune, varianta de față este de la nașa mea, gustată și verificată.

Important că ardeii sunt delicioși murați așa împreună cu varza, fără oțet și conservanți - doar fermentație naturală.

Ingrediente

Ardei gras
10 buc
   
Varză albă
2 kg
   
Morcovi
2 buc
   
Ceapă albă
2 buc
   
Frunze de țelină
2 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Sare pentru murături
1 lingura
adică neiodată

Pași de urmat

Pas 1

Ardeii se curăță de cotoare și semințe. Se opăresc în apă clocotită, aproximativ 5 secunde, lăsați să se răcorească.

Unele gospodine nu opăresc ardeii, deci este opțional. Eu le opăresc pentru că ei devin mai flexibili și se umplu mai bine.

Ardei umpluți cu varză murată - Pas 1
Pas 2

Ceapa se călește puțin cu uleiul, să nu fie chiar maronie, doar mai "sticlită".

Lăsați la o parte să se răcorească.

Ardei umpluți cu varză murată - Pas 2
Pas 3

Varza se taie fideluță, ca pentru salată.

Ardei umpluți cu varză murată - Pas 3
Pas 4

Presărați sare și presați bine cu mâinile, să se înmoaie.

Ardei umpluți cu varză murată - Pas 4
Pas 5

Peste varză adăugați morcovul dat prin răzătoare mai mare, ceapa călită și frunzele de țelină tăiate mărunt (este opțional). Amestecați, potriviți de sare după gust, aș recomanda să o faceți puțin mai sărată decât mâncați de obicei.

Ardei umpluți cu varză murată - Pas 5
Pas 6

Umpleți ardeii cu acest amestec de varză.

Ardei umpluți cu varză murată - Pas 6
Pas 7

Îi aranjați într-un vas mai adânc.

Ardei umpluți cu varză murată - Pas 7
Pas 8

Și îi presați cu ceva - eu am pus o farfurie mică și peste ea un borcan de castraveți.

Aici este poza imediat după preparare, observați că nu au deloc zeamă.

Ardei umpluți cu varză murată - Pas 8
Pas 9

Peste vreo 10 ore varza va lăsa zeamă, așa și trebuie.

Lăsați bolul cu ardei la temperatura camerei 1-2 zile - depinde cât de cald este în bucătăria dvs. După acest timp vor începe să fermenteze și dacă gustați zeama, va avea gustul acru. Atunci puneți bolul cu ardei în frigider și lăsați minim o săptămână, ca să se mureze bine.

Dacă puneți în beci, aș recomanda să turnați ulei deasupra, să se formeze o peliculă protectoare, ca să nu facă mucegai. Asta pentru că în beci este mai cald decât în frigider.

Ardei umpluți cu varză murată - Pas 9
Pas 10

După 5-7 zile puteți să gustați din ei, s-ar putea înăuntru varza să nu fie încă foarte murată, dar depinde de gusturi.

Am înțeles că pentru iarnă se conservă astfel - se aranjează ardeii murați în borcane, se toarnă zeama lor peste ei și se sterilizează borcanele 20-30 de minute într-o baie de apă. S-ar putea să fie ceva mai moale varza după sterilizare, dar depinde dacă este murată bine sau nu.

Eu nu am încercat, deci nu sunt foarte sigură, doar așa mi s-a spus.

Ardei umpluți cu varză murată - Pas 10
Pas 11

Un alt mod de servire, tăiați ardeii rondele.

Ardei umpluți cu varză murată - Pas 11
Pas 12

Sau pentru cei de acasă, nu chiar așa frumos, tăiați cubulețe.

Eu vă recomand neapărat să încercați, sunt delicioși și sănătoși - la noi s-au terminat imediat, soțul este mare amator de murături din astea naturale :)

Poftă Bună!

Ardei umpluți cu varză murată - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (aproximativ 10 ardei)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 24

timotei
timotei 03 Mar 2017, 08:56

Lena am ardei intregi inghetati si uitîndu-ma la tine in retete mi sa facut pofta de ardeii acestea, oare ar fi buni daca dezghet ardei sii umplu?

lena
Elena (lena) timotei 03 Mar 2017, 09:24

E buna idee, cred ca va fi bine.

diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 31 Aug 2016, 23:32

dar daca  dua ce sau murat iam pune in banci de 3litri si iam conserva pe iarna ar sta ? sau este vreun secret ceva anume?

lena
Elena (lena) aurelia sarbu (diana-madalina) 01 Sep 2016, 12:11

Merge conservat si in borcane dar nu asa crude, trebuie sterilizate, au scris si fetele in comentarii mai sus cum fac.

African?
African? 02 Aug 2016, 19:22

Salutare.Vă scrie o moldoveancă. Sunt perfecți numai ca au un minus trebuie repede consumati pe iarnă nu se păstrează mult putrezesc.Am încă o alta receta ardei umpluti tot asa numai cas marinati.Tot asa umpli ardeii numai ca nu calesti ciapa si morcovul amesteci asa proaspat varza ciapa morcovul fara sare!Marinadul:la1l de apa-150ml oțet, zahar200g,ulei100ml,sare2linguri.Le acoperi cu marinadul sii lasi 2zile.Dupa asta ii asezam in borcane sii sterilizam in baie de aburi 15-20min.Si inchidem cu capace de metal.Asa se pastreaza mai mult timp.Sper sa va fie util.

lena
Elena (lena) African? 02 Aug 2016, 19:32

Multumesc mult pentru reteta, voi incerca neaparat cu prima ocazie!

VaNe948
Va Ne (VaNe948) 18 May 2016, 10:49

Reteta excelenta, va multumesc foarte mult. Oaspeti si familia au fost uimiti de acest gust. Ca la bunica la tara. Multumesc.

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 24 Sep 2014, 01:20

Foarte gustosi acesti ardei,numai ca mia ajuns zeama sai acoper pe toti

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 19 Sep 2014, 14:55

Din pacate nu pot sa te ajut, am si mentionat la pasul 10 ca nu am incercat efectiv, doar mi s-o spus ca se poate. In borcane mai mici sigur se pot steriliza, la 10 litri doar pt consum curent, tinute in beci sau frigider.

T.Moni
T.Moni 19 Sep 2014, 14:49

ce bine arata.e singura reteta care chiar arata bine de pe tot internetul, pentru mine 😊.dar am si eu o rugaminte.poti fi te rog mai explicita la modul lor de pus in borcane pt. iarna.sau la butoi de 10 litri.te rog.iti multumesc

Jana
Jana 18 Sep 2014, 14:10

Lena, imi poti spune cat timp se pot pastra la frigider? Mie mi-a iesit o cantitate mult mai mare. Multumesc anticipat.

lena
Elena (lena) Jana 18 Sep 2014, 14:11

Si o luna cu siguranta, doar sa fie acoperiti cu zeama.

timotei
timotei 18 Sep 2014, 03:00

Acuma iam facut dupa citeva zile revin sa va spun cum sunt la gust

Poza mea pentru rețetă:
olga.nika
Olga (olga.nika) 16 Sep 2014, 15:04

Arata apetisant! Interesant lucru ca chiar ieri am pus si eu ardei si vinata dupa aceasta receta (doar ca eu am calit si morcovul putin cu ceapa).. ieri cind cautam receta pe net nu am gasit nimic potrivit.. asa ca am facut cum face mama mea.. ies foarte buni! inca ceva.. noi mai adaugam si putin usturoi pisat in umplutura..

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile