Ardei umpluti cu varza murata
Am ajuns intr-un final sa va arat inca una din retetele traditionale ale zonei in care am crescut - ardeii murati cu varza. Este un aperitiv nelipsit la mesele festive, si nu numai, in perioada de toamna dar unele gospodine le conserveaza si pt iarna in borcane.
Se face de obicei in galeti emailate de 10 litri si se tine in beci cateva saptamani pana se termina. Eu am adaptat reteta la conditiile de bloc si bineinteles nu in asa cantitate mare. Daca vorbiti cu gospodinele moldovence despre aceasta reteta veti auzi multe variante, toate sunt bune, varianta de fata este de la nasa mea, gustata si verificata.
Important ca ardeii sunt deliciosi murati asa impreuna cu varza, fara otet si conservanti - doar fermentatie naturala.
Ingrediente
●
Ulei de floarea soarelui
50 ml
●
Sare pentru muraturi
1 lingura
adica neiodata
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Ardeii se curata de cotoare si seminte. Se oparesc in apa clocotita, aproximativ 5 secunde, lasati sa se racoreasca.
Unele gospodine nu oparesc ardeii, deci este optional. Eu le oparesc pt ca ei devin mai flexibili se se umplu mai bine.
Pas 2
Ceapa se caleste putin cu uleiul, sa nu fie chiar maronie, doar mai "sticlita".
Lasati la o parte sa se racoreasca.
Pas 3
Varza se taie fideluta, ca pentru salata.
Pas 4
Presarati sare si presati bine cu mainile, sa se inmoaie.
Pas 5
Peste varza adaugati morcovul dat prin razatoare mai mare, ceapa calita si frunzele de telina taiate marunt(este optional). Amestecati, potriviti de sare dupa gust, as recomanda s-o faceti putin mai sarata decat mancati de obicei.
Pas 6
Umpleti ardeii cu acest amestec de varza.
Pas 7
Ii aranjati intr-un vas mai adanc.
Pas 8
Si ii presati cu ceva - eu am pus o farfurie mica si peste ea un borcan de castraveti.
Aici este poza imediat dupa preparare, observati ca nu au deloc zeama.
Pas 9
Peste vreo 10 ore varza va lasa zeama, asa si trebuie.
Lasati bolul cu ardei la temperatura camerei 1-2 zile - depinde cat de cald este in bucataria dvs. Dupa acest timp vor incepe sa fermenteze si daca gustati zeama, va avea gustul acru. Atunci puneti bolul cu ardei in firigder si lasati minim o saptamana, ca sa se mureze bine.
Daca puneti in beci, as recomanda sa turnati ulei deasupra, sa se formeze o pelicula protectoare, ca sa nu faca mucegai. Asta pentru ca in beci este mai cald decat in frigider.
Pas 10
Dupa 5-7 zile puteti sa gustati din ei, s-ar putea inauntru varza sa nu fie inca foarte murata, dar depinde de gusturi.
Am inteles ca pt iarna se conserveaza astfel - se aranjeaza ardeii murati in borcane, se toarna zeama lor peste ei si se sterilizeaza borcanele 20-30 de minute in baie de apa. S-ar putea sa fie ceva mai moale varza dupa sterilizare, dar depinde daca este murata bine sau nu.
Eu nu am incercat, deci nu sunt foarte sigura, doar asa mi s-a spus.
Pas 11
Un alt mod de servire, taiati ardeii rondele.
Pas 12
Sau pt cei de acasa, nu chiar asa frumos, taiati cubulete.
Eu va recomand neaparat sa incercati, sunt deliciosi si sanatosi - la noi s-au terminat imediat, sotul este mare amator de muraturi din astea naturale :)
Pofta Buna!
Cantitate:
2 kg
(aproximativ 10 ardei)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (3 voturi)