Supa cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiana

Supa cu fructe de mare, sau Zuppa di Pesce italiana

Dupa delicioasa reteta de Paella cu fructe de mare am avut elan sa mai gatesc ceva din aceeasi categorie si aceasta Supa cu fructe de mare iarasi mi-a depasit toate asteptarile. E trecuta pe lista de alinturi - foarte deosebita, completa, frumoasa, gustoasa si interesanta.

Necesita putin efort de procurat fructele de mare si de curatat/pregatit toate, dar merita fiecare minut investit in ea, chiar v-o recomand daca aveti chef sa incercati ceva nou si deosebit bun. Fructele de mare recomand sa le alegeti pe cele preferate, crevetii si scoicile ar fi obligatorii, dar in rest puneti ce gasiti si va place. Eu am mai folosit aici baby caracatita si inele de calamar, iar ca peste am ales dorada.

Neaparat trebuie servita cu felii de bagheta prajite, deci aveti in vedere cand va procurati ingredientele.

Ingrediente

Dorada
2 buc
sau alt peste preferat - biban, somon, etc.
Creveti
500 g
de preferat proaspeti, nu prefierti
Scoici proaspete
500 g
Inele de calamari congelate
300 g
sau proaspat
Caracatita
300 g
eu am avut 3 baby caracatite proaspete
Rosii pasate la conserva
500 g
Morcovi
1 buc
Ceapa
1 buc
Telina
1 buc
o radacina mica, sau 2 tije de telina Apio
Radacina patrunjel(albitura)
1 buc
Usturoi(catei)
6 buc
Ulei de masline extravirgin
60 ml
Sare
1 lingurita
dupa gust
Piper negru macinat
0.25 lingurite
si optional cateva boabe de piper intreg
Patrunjel verde tocat
3 linguri
Vin alb demisec
50 ml

Pasi de urmat

1

Scoateti file-ul de la peste, va ajuta mult niste video scurte pe Youtube, daca inca nu stiti cum se face.

Curatati crevetii, la fel gasiti multe instructiuni pe internet.

Puneti intr-o cratita carcasele de la peste si cochiliile de la creveti.

2

Turnati apa cat sa le acopere, adaugati morcovul, ceapa, radacina de telina, cea de patrunjel si cateva boabe de piper.

Puneti pe aragaz, cand incepe sa clocoteasca, micsorati focul si lasati 2 ore sa fiarba incet.

3

Curatati scoicile, gasiti aici toate instructiunile si pasii despre cum sa lucrati cu scoicile crude.

Apoi incalziti intr-o tigaie 30ml de ulei de masline, caliti in el 3 catei de usturoi tocat si adaugati scoicile. Amestecati bine, puneti capacul si lasati 3-4 minute, scuturand periodic tigaia. Cand s-au deschis majoritatea scoicilor, inchideti focul.

4

Apoi mutati scoicile intr-o sita, zeama pe care o lasa se colecteaza intr-un bol sau cratita, o vom folosit mai tarziu.

5

Caracatita se curata, tot pe Youtube gasiti cum se face. O puneti la fiert in apa multa si lasati pana este moale bine, testati - daca intra usor cutitul in ea, este gata.

Apoi o scoateti din apa, lasati sa se raceasca si taiati bucatele mai mici.

6

A mai ramas sa scoateti carnea din scoici, cele care nu s-au deschis le aruncati.

Lasati 10 scoici cu cochilie, pentru o supa mai frumoasa.

7

Treceti prin sita supa de la peste cu creveti, care a terminat sa fiarba 2 ore.

Impreuna cu zeama de la scoici, va fi baza supei noaste de peste la final.

8

Acum curatati, spalati si portionati bucatile de calamari. Eu le prefer taiate mai scurte.

9

Intr-o cratita cu fund gros incalziti 30-50 ml de ulei de masline si caliti in el 3 catei de usturoi tocat, doar pana isi lasa aroma.

10

Adaugati acum calamarii tocati, amestecati bine si caliti 5 minute.

11

Adaugati putin vin alb, amestecati si lasati inca 2-3 minute sa fiarba.

12

Puneti rosiile pasate si zeama de la scoici, amestecati bine si lasati sa fiarba incet timp de 25 de minute.

13

Turnati in oala aproximativ 800ml din supa de peste fiarta anterior. Cantitatea o reglati dupa preferinte, daca va doriti la final o supa mai densa sau mai lichida. Potriviti totul de sare, dupa gustul dvs.

Adaugati fileurile de dorada, taiate bucati medii.

Acum amestecati incet si atent, lasati sa fiarba 5 minute.

14

Adaugati crevetii cruzi curatati.

15

Apoi scoicile si caracatita.

De acum incolo nu mai amestecati deloc cu lingura in oala, doar o scuturati usor de manere. Altfel riscati sa faceti franjuri pestele, si supa isi va pierde din consistenta corecta.

16

La final adaugati patrunjelul tocat si putin piper negru macinat, scuturati usor oala(nu amestecati cu lingura!) si inchideti focul.

Lasati 15 minute sa se patrunda.

17

Serviti supa cu paine prajita si o savurati cu mare placere...

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l (8 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !