Paella cu fructe de mare

Paella cu fructe de mare

Luna trecută am sărbătorit cu soțul 15 ani de căsătorie și am ținut neapărat să ieșim doar noi doi la un prânz mai deosebit. Am ales un restaurant cu Paella în meniu, fiindcă eram curioasă s-o gust gătită ceva mai profi, și bineînțeles să reproduc gustul în bucătăria de acasă... Paella cu fructe de mare de la restaurant a fost delicioasă, dar am avut în vedere acasă să nu folosesc în ea doar cele mai ieftine fructe de mare - scoicile fără cochilie, sunt bune, dar îmi place să găsesc câte una pe acolo și atât. În plus, chiar dacă arată bine deasupra creveții necurățați, este un coșmar să mănânci curat și frumos o Paella curățând în același timp creveții, mai și stropesc, uff... Lăsați-le doar codițele și tot arată minunat, dar asta o facem acasă cred, să curățăm dinainte atent și frumos câțiva creveți chiar nu este o problemă.

Varianta de Paella cu fructe de mare gătită acasă a fost un succes total, deși procesul necesită ceva atenție - de la achiziționat fructele de mare și peștele, curățatul, semipreparatele - merită fiecare minut investit! Are un gust excepțional, deosebit, complet, iar modul de servire este o mare senzație pentru orice masă.

La noi a devenit una din mâncărurile de alint și de suflet, urmează să vă arat și varianta cu carne de pui, ceva mai simplă, dar totuși anume această Paella cu fructe de mare este mult mai deosebită.

Ingrediente

Orez - bob rotund
300 ml
puteți folosi orez simplu Camolino, sau orez Arborio, pentru o textură mai originală
Peste
1 buc
aici am folosit un biban de mare, dar puteți folosi și păstrăv, dorada,etc.
Creveti
300 g
creveți cruzi, necurățați, de preferat
Fructe de mare
500 g
puteți cumpăra deja combinate, sau faceți voi singuri un mix din fructele de mare preferate
Scoici proaspete
500 g
opțional, dar se vede foarte frumos Paella ornată cu scoici negre
Bulion de rosii
200 ml
   
Ardei gras rosu
1 buc
   
Ceapa
2 buc
   
Usturoi (catei)
4 buc
   
Telina
100 g
și în plus o rădăcină mică de pătrunjel, sau frunze de pătrunjel
Unt
50 g
   
Ulei de masline
100 ml
   
Sofran
0.25 lingurite
opțional, ar fi un vârf de linguriță
Sare
1 lingura
după gust
Vin alb demisec
100 ml
   
Oregano uscat
0.5 lingurite
și fulgi de chilli, opțional
Lamaie
0.5 buc
   

Pasi de urmat

Pas 1

În primul rând pregătim supa pentru Paella, avem nevoie de o supă delicioasă de pește, și de preferat s-o combinăm cu una de creveți.

Așadar, luați peștele(aici biban), cu un cuțit scoateți atent fileurile(găsiți pe YouTube filmulețe cum se face acest lucru).

Paella cu fructe de mare - Pas 1
Pas 2

Puneți într-o cratiță oasele, capul și resturile rămase după filetare. Adăugați țelina(tije sau rădăcină), câteva fire de pătrunjel și o ceapă.

Turnați apă cât să le acopere complet, puneți pe foc și lăsați să fiarbă încet 30-40 de minute. La final, potriviți de sare, închideți focul și mai lăsați 1 oră să se pătrundă.

Paella cu fructe de mare - Pas 2
Pas 3

Până fierbe supa de pește, aveți timp să curățați creveții de cochilii, cap, etc. Eu am lăsat doar codița, să arate mai frumos, dar este opțional.

Găsiți la fel filmulețe pe YouTube cum s-o faceți corect.

Paella cu fructe de mare - Pas 3
Pas 4

Într-o cratiță mică topiți 10-20g de unt și puneți acolo resturile de cochilii de la creveți. Căliți și amestecați periodic, timp de 5 minute.

Paella cu fructe de mare - Pas 4
Pas 5

Apoi turnați aici 200ml de apă și 100ml de vin alb demisec. Lăsați să fiarbă încet timp de 15-20 minute.

Paella cu fructe de mare - Pas 5
Pas 6

Și la final, dacă aveți șofran, recomand să-l opăriți în 50ml de apă clocotită timp de 10-15 minute.

Așadar, avem aici șofranul opărit, supa de pește și supa de creveți.

Paella cu fructe de mare - Pas 6
Pas 7

Treceți prin sită supele, turnați într-un pahar gradat câte puțin din fiecare și apă de șofran. Trebuie să obțineți 600ml de supă combinată de pește/creveți cu apă de șofran. Dacă vă mai rămâne supă de pește/creveți, o puteți congela și refolosi la o altă Paella.

Măsurați și orezul, la fel într-un pahar gradat, să fie 300ml - adică jumătate din cantitatea de supă.

Apoi încă 200ml bulion de roșii sau roșii pasate.

Paella cu fructe de mare - Pas 7
Pas 8

Semipreparare fructe de mare:

Să pregătiți din timp amestecul de fructe de mare - decongelați, spălați și aveți grijă să nu aibă impurități.

Eu prefer să-mi fac singură amestecurile de fructe de mare, cumpăr creveți decorticați, calamari, scoici, etc. Le curăț, spăl, combin și porționez. Îmi pun la congelator pungi mici și folosesc la nevoie.

Paella cu fructe de mare - Pas 8
Pas 9

Căliți repede fructele de mare pe o tigaie cu puțin ulei de măsline sau unt.

Scoateți pe o farfurie și lăsați deoparte.

Paella cu fructe de mare - Pas 9
Pas 10

La fel, rumeniți repede într-o tigaie cu ulei bucățile de file de pește, de la pasul 1.

Apoi creveții curățați, cei cu codiță. Le scoateți pe farfurie și lăsați deocamdată la o parte.

Paella cu fructe de mare - Pas 10
Pas 11

Scoicile le spălați, curățați și într-o variantă le puteți fierbe simplu în apă cu sare, până se deschid cochiliile.

Sau le căliți în unt cu puțin vin, ca la rețeta de Scoici Moules Mariniere, de aici. Eu așa prefer să le fac, pentru că nu vin toate peste Paella, și le mai savuram pe lângă cu mare poftă :) Tot aici am explicat cum le curățați corect.

Da, și aveți grijă să aruncați scoicile care nu se deschid după preparare termică.

Paella cu fructe de mare - Pas 11
Pas 12

Preparare Paella:

Acum luați o tigaie mare de 28-30cm în diametru, turnați în ea puțin ulei de măsline și adăugați 1 ceapă cu 1 ardei tăiate cubulețe mici. Căliți timp de 5-10 minute, până încep să se rumenească ușor.

Paella cu fructe de mare - Pas 12
Pas 13

Adăugați usturoiul tocat mărunt, amestecați și lăsați încă 1-2 minute la călit.

Paella cu fructe de mare - Pas 13
Pas 14

Puneți orezul, oregano și opțional fulgii de chilli, amestecați bine.

Paella cu fructe de mare - Pas 14
Pas 15

Apoi turnați bulionul de roșii, amestecați.

Paella cu fructe de mare - Pas 15
Pas 16

Acum turnați 600ml din amestecul de supe, pregătit anterior.

Amestecați și gustați, potriviți de sare, dacă este nevoie.

Paella cu fructe de mare - Pas 16
Pas 17

Lăsați să fiarbă la foc mai mare timp de 5-7 minute.

Paella cu fructe de mare - Pas 17
Pas 18

Acum adăugați cocktailul din fructe de mare călite și fileul de pește prăjit, amestecați.

Faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet și fără să amestecați timp de 15 min.

Paella cu fructe de mare - Pas 18
Pas 19

După aceste 15 minute, iarăși faceți focul mai mare timp de 5-10 minute, ca să se rumenească ușor Paella la bază.

Paella cu fructe de mare - Pas 19
Pas 20

Și cu 5 minute înainte să închideți focul aranjați deasupra creveții căliți cu cozi, scoicile deschise.

La final, închideți focul și lăsați Paella să se pătrundă încă 10-15 minute înainte de servire, fără să o acoperiți cu capac!

Savurați, eventual cu felii de lămâie deasupra, și vă minunați de ea, este deosebit de gustoasă...

Poftă Bună!

Paella cu fructe de mare - Pas 20

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 portii (1 tigaie de 28-30cm)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !