Paella cu fructe de mare

Paella cu fructe de mare

Luna trecuta am sarbatorit cu sotul 15 ani de casatorie si am tinut neaparat sa iesim doar noi doi la un pranz mai deosebit. Am ales un restaurant cu Paella in meniu, fiindca eram curioasa s-o gust gatita ceva mai profi, si bineinteles sa reproduc gustul in bucataria de acasa... Paella cu fructe de mare de la restaurant a fost delicioasa, dar am avut in vedere acasa sa nu folosesc in ea doar cele mai ieftine fructe de mare - scoicile fara cochilie, sunt bune, dar imi place sa gasesc cate una pe acolo si atat. In plus, chiar daca arata bine deasupra crevetii necuratati, este un cosmar sa mananci curat si frumos o Paella curatand in acelasi timp crevetii, mai si stropesc, uff... Lasati-le doar coditele si tot arata minunat, dar asta o facem acasa cred, sa curatam dinainte atent si frumos cativa creveti chiar nu este o problema.

Varianta de Paella cu fructe de mare gatita acasa a fost un succes total, desi procesul necesita ceva atentie - de la achizitionat fructele de mare si pestele, curatatul, semipreparatele - merita fiecare minut investit! Are un gust exceptional, deosebit, complet, iar modul de servire este o mare senzatie pentru orice masa.

La noi a devenit una din mancarurile de alint si de suflet, urmeaza sa va arat si varianta cu carne de pui, ceva mai simpla, dar totusi anume aceasta Paella cu fructe de mare este mult mai deosebita.

Ingrediente

Orez - bob rotund
300 ml
puteti folosi orez simplu Camolino, sau orez Arborio, pentru o textura mai originala
Peste
1 buc
aici am folosit un biban de mare, dar puteti folosi si pastrav, dorada,etc.
Creveti
300 g
creveti cruzi, necuratati, de preferat
Fructe de mare
500 g
puteti cumpara deja combinate, sau faceti voi singuri un mix din fructele de mare preferate
Scoici proaspete
500 g
optional, dar se vede foarte frumos Paella ornata cu scoici negre
Bulion de rosii
200 ml
Ardei gras rosu
1 buc
Ceapa
2 buc
Usturoi (catei)
4 buc
Telina
100 g
si in plus o radacina mica de patrunjel, sau frunze de patrunjel
Unt
50 g
Ulei de masline
100 ml
Sofran
0.25 lingurite
optional, ar fi un varf de lingurita
Sare
1 lingura
dupa gust
Vin alb demisec
100 ml
Oregano uscat
0.5 lingurite
si fulgi de chilli, optional
Lamaie
0.5 buc

Pasi de urmat

1

In primul rand pregatim supa pentru Paella, avem nevoie de o supa delicioasa de peste, si de preferat s-o combinam cu una de creveti.

Asadar, luati pestele(aici biban), cu un cutit scoateti atent fileurile(gasiti pe youtube filmulete cum se face acest lucru).

2

Puneti intr-o cratita oasele, capul si resturile ramase dupa filetat. Adaugati telina(tije sau radacina), cateva fire de patrunjel si o ceapa.

Turnati apa cat sa le acopere complet, puneti pe foc si lasati sa fiarba incet 30-40 de minute. La final, potriviti de sare, inchideti focul si mai lasati 1 ora sa se patrunda.

3

Pana fierbe supa de peste, aveti timp sa curatati crevetii de cochilii, cap, etc. Eu am lasat doar codita, sa arate mai frumos, dar este optional.

Gasiti la fel filmulete pe Youtube cum s-o faceti corect.

4

Intr-o cratita mica topiti 10-20g de unt si puneti acolo resturile de cochilii de la creveti. Caliti si amestecati periodic, timp de 5 minute.

5

Apoi turnati aici 200ml de apa si 100ml de vin alb demisec. Lasati sa fiarba incet timp de 15-20 minute.

6

Si la final, daca aveti sofran, recomand sa-l opariti in 50ml de apa clocotita timp de 10-15 minute.

Asadar, avem aici sofranul oparit, supa de peste si supa de creveti.

7

Treceti prin sita supele, turnati intr-un pahar gradat cate putin din fiecare si apa de sofran. Trebuie sa obtineti 600ml de supa combinata de peste/creveti cu apa de sofran. Daca va mai ramane supa de peste/creveti, o puteti congela si refolosi la o alta Paella.

Masurati si orezul, la fel intr-un pahar gradat, sa fie 300ml - adica jumatate din cantitatea de supa.

Apoi inca 200ml bulion de rosii sau rosii pasate.

8

Semipreparare fructe de mare:

Sa pregatiti din timp amestecul de fructe de mare - decongelati, spalati si aveti grija sa nu aiba impuritati.

Eu prefer sa-mi fac singura amestecurile de fructe de mare, cumpar creveti decorticati, calamari, scoici, etc. Le curat, spal, combin si portionez. Imi pun la congelator pungi mici si folosesc la nevoie.

9

Caliti repede fructele de mare pe o tigaie cu putin ulei de masline sau unt.

Scoateti pe o farfurie si lasati deoparte.

10

La fel, rumeniti repede intr-o tigaie cu ulei bucatile de file de peste, de la pasul 1.

Apoi crevetii curatati, cei cu codita. Le scoateti pe farfurie si lasati deocamdata la o parte.

11

Scoicile le spalati, curatati si intr-o varianta le puteti fierbe simplu in apa cu sare, pana se deschid cochiliile.

Sau le caliti in unt cu putin vin, ca la reteta de Scoici Moules Mariniere, de aici. Eu asa prefer sa le fac, pentru ca nu vin toate peste Paella, si le mai savuram pe langa cu mare pofta :) Tot aici am explicat cum le curatati corect.

Da, si aveti grija sa aruncati scoicile care nu se deschid dupa preparare termica.

12

Preparare Paella:

Acum luati o tigaie mare de 28-30cm in diametru, turnati in ea putin ulei de masline si adaugati 1 ceapa cu 1 ardei taiate cubulete mici. Caliti timp de 5-10 minute, pana incep sa se rumeneasca usor.

13

Adaugati usturoiul tocat marunt, amestecati si lasati inca 1-2 minute la calit.

14

Puneti orezul, oregano si optional fulgii de chilli, amestecati bine.

15

Apoi turnati bulionul de rosii, amestecati.

16

Acum turnati 600ml din amestecul de supe, pregatit anterior.

Amestecati si gustati, potriviti de sare, daca este nevoie.

17

Lasati sa fiarba la foc mai mare timp de 5-7 minute.

18

Acum adaugati cocktailul din fructe de mare calite si fileul de peste prajit, amestecati.

Faceti focul mic si lasati sa fiarba incet si fara sa amestecati timp de 15 min.

19

Dupa aceste 15 minute, iarasi faceti focul mai mare timp de 5-10 minute, ca sa se rumeneasca usor Paella la baza.

20

Si cu 5 minute inainte sa inchideti focul aranjati deasupra crevetii caliti cu cozi, scoicile deschise.

La final, inchideti focul si lasati Paella sa se patrunda inca 10-15 minute inainte de servire, fara sa o acoperiti cu capac!

Savurati, eventual cu felii de lamaie deasupra, si va minunati de ea, este deosebit de gustoasa...

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 portii (1 tigaie de 28-30cm)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !