Carne in suc propriu, la borcan

Carne in suc propriu, la borcan

Daca vedeti vreo oferta buna la carne de porc(se poate si pui, vita, rata, iepure, peste, etc), va uitati bine pe aceasta reteta de carne la borcan in suc propriu, si va apucati repede de treaba. Eu am facut prima data conserva de carne mai mult ca o nostalgie dupa "tushonka" mamei(asa se numeste acasa:), dar a mers asa de bine la noi, ca am repetat-o si voi mai face de acum incolo periodic. Bineinteles, mama facea in cantitati industriale, la cuptor mare cu lemne si anume in perioada cand se taiau porcii. Cand erau timpuri mai bune o facea mai cu carne, cand a aparut congelatorul mare(bucatile de carne mai bune le punem acolo la pastrare), utilizeaza bucatile de carne mai grase, dar intotdeauna buna de tot!

O lingura de carne, dar se poate si mai mult, in suc propriu nu strica deloc niste oua la tigaie, omleta, mamaliga, pastele, cartofii, si este o nebunie asa simpla, pe paine...Copiilor le place mult dimineata la mic dejun, in loc de sunca de comert si mai ales daca nu faceti conserva cu multa grasime.

Noi nu avem porci de taiat, dar am adaptat reteta de carne in suc propriu la gabariturile familiei noastre, in plus eu o fac cu grasime mai putina, chiar foarte putina. Cumpar de obicei 2.5-3kg pulpa, ceafa sau orice bucata va place, imi ies cam 3 borcane de 720ml si le tin la frigider - strict pentru consum curent si de pofta. Noi nu avem beci si nu risc sa tin carnea in debara, dar daca este mai grasa ar sta cred.

In plus, am adaptat metoda mamei la cuptorul meu de apartament, fara prea multe complicatii(vedeti in pasi detalii). Si da, puteti face asa conserva cu carne de pui, iepure, rata, gasca, peste - tot ce vreti, cresteti si aveti pofta!

Ingrediente

Carne de porc
2.5 kg
orice carne preferati si aveti, mai grasa sau mai slaba
Sare
1 lingura
Piper negru macinat
0.5 lingurite
ar merge bine si niste coriandru macinat, amestec de alte piperuri, dupa gust
Frunza de dafin
1 buc

Pasi de urmat

Pas 1

Prima data am luat pulpa de porc, practic fara grasime, conservele mi-au iesit mai light dar au fost foarte bune. Deasupra aveau practic 1 lingurita de grasime.

Ieri am facut cu ceafa putin mai grasa, vedeti in poza de prezentare cum este.

Deci luati carne de care va place, sau faceti din ce aveti.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 1
Pas 2

Taiati in bucati medii, cam cat o nuca.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 2
Pas 3

Mutati carnea intr-un bol, puneti sarea, piperul macinat si frunza de dafin maruntita bine, bine cu degetele.

Mama de obicei o punea intreaga la fundul borcanului, dar lasa amaraciune si nu mai poti manca carnea de acolo.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 3
Pas 4

Amestecati carnea cu mirodeniile.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 4
Pas 5

Acum o puneti in borcane curate si uscate, de orice marime aveti - eu am pus in 4 borcane de 720ml.

Borcanele le aranjati intr-o tava de cuptor mai adanca, la mine este de yena.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 5
Pas 6

La baza borcanelor, in tava adanca, turnati apa mai multa - sa fie borcanele cam la adancime de 2-3 cm in apa.

Am observat mai nou ca se poate pune sare in loc de apa, eu nu am avut, dar si mi se pare irosire de produs :)

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 6
Pas 7

Fiecare borcan il acoperiti cu o bucatica de folie de aluminiu.

Cu un cutit intzepati foliile in 2-3 locuri.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 7
Pas 8

Tava cu borcane o puneti in cuptorul RECE si abia acum il porniti - la 180 de grade pentru primele 2 ore.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 8
Pas 9

Dupa acest timp micsorati temperatura la 140-150 si mai lasati inca 2 ore.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 9
Pas 10

Dar, cu 30 de minute inainte de timpul final, scoateti atent tava din cuptor si vedeti ca sub folie carnea s-a lasat destul de mult.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 10
Pas 11

Cu o furculita sau lingura luati carnea dintr-un borcan si completati celelalte 3, sa fie pline, doar 1cm lasat de la gura borcanului.

Cu o lingura turnati si zeama cu grasime, sa nu fie uscata carnea.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 11
Pas 12

Deci din 4 borcane cu carne cruda mi-au iesit de fapt 3 borcane gata, si inca putin intr-o farfurie - carne pentru prima degustare si pofticiosi :) Un fel de pulled pork mai simplu, pentru sandwich-uri!

Celelalte 3 borcane pline cu carne le inchideti cu capac si puneti inapoi la cuptor inca pentru 30 de minute.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 12
Pas 13

Dupa acest timp, lasati-le in cuptorul deschis inca vreo 20-30 de minute, sa se domoleasca fierberea.

Apoi scoateti cate un borcan(aveti grija!), verificati sa fie capsate bine si ermetic borcanele. Le puteti intoarce asa, cu fundul in sus pe masa.

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 13
Pas 14

Lasati sa se raceasca complet, apoi puneti la rece, in beci sau frigider. Veti observa ca toata zeama se transforma intr-un fel de piftie delicioasa.

Minunata - pe paine, in oua, hrisca, paste, cartofi, mamaliga, fasole, etc. Foarte comod de avut in frigider si de folosit atunci cand nu aveti timp sa gatiti.

Pofta Buna!

Carne in suc propriu, la borcan - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2500 g (3 borcane de 720ml)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 28

Lulu
Lulu 09 Oct 2021, 18:02

Ceva nu înțeleg, dacă nu punem capacele sa fiarbă cu ele, ce rost are sa le pui în borcane cu folie și înțepate? Înseamnă că foarte bine le poți pune într-un vas și ultimele 30 minute sa le pui la borcan cu capac,,, sau?

lena
Elena (lena) Lulu 09 Oct 2021, 18:46

Da, se poate si in vas mare apoi in borcane, dar eu nu ma complic cu mutatul, doar pun capacele la final.😉

MiticaDatcu627
Mitica Datcu (MiticaDatcu627) 15 Dec 2018, 19:56

Reteta complicata.Dupa prima faza ,adica dupa condimentare si umplerea borcanelor se capseaza si se pune la sterilizat in apa pana la gura borcanului pentru 3 ore de fierbere,Dupa se lasa sa se racoreasca putin in apa apoi se poate scoate si pune borcanele cu gura in jos.Dupa aceasta reteta conserva are termen de garantie 36 luni.

Nota mea pentru reteta:
VarvaraCornel750
Varvara Cornel (VarvaraCornel750) Mitica Datcu (MiticaDatcu627) 03 Feb 2019, 12:55

Eu nu cred ca se capseaza borcanele inainte de firberea propiu-zisa , asta ar putea crapa borcanele din crearea vidului . la final se sterilizeaza  inca 30 minute la temp. mai joasa si lasate sa se raceaca in cuptor , eu asa am inteles. Spor la gatit .

natalia s
natalia s 21 Mar 2018, 11:59

Borcanele stau la rece dar zeama nu se incheaga. Din ce cauza poate fi. Multumesc.

Manuela43
Manuela (Manuela43) 20 Dec 2017, 07:48

Excellenta!!!!!! Tot ce am facut de la tine a iesit excelent. Lena, esti preferata mea si top of the line!!!!

P.S. Am pus putin usturoi taiat si cimbru in fiecare borcan. Foarte foarte bun!!!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Manuela (Manuela43) 20 Dec 2017, 21:42

Super, sa aveti pofta mare! 👍

Nataly
Nataly 17 Dec 2017, 19:59

Iată și dovada... din prima tură cea cu carne de porc două borcane deja s-au consumat, a mers de minune pe pâine și cu 2-3 căței de usturoi...

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Nataly 17 Dec 2017, 20:26

Super, sa aveti pofta mare! 👍

Nataly
Nataly 15 Dec 2017, 23:26

Absolut genială această carne. Nu am putut să mă abțin să nu fac această rețetă. Ieri dimineață am văzut rețeta, seara am cumpărat carnea și azi de dimineață am și facut-o. A fost foarte binevenită la cină. Din 2,5 kg de carne mi-au ieșit 4 borcane. Cel deschis a fost și el plin dar până să fac poza se facuse deja degustarea.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Nataly 16 Dec 2017, 07:30

Super, ce rapida ai fost! :)

Sa vezi ce le gasiti si mai incolo, este gustos cu orice si chiar e buna treaba de avut asa ceva in frigider.

Cats
Cats 14 Dec 2017, 14:58

da, multumesc, aveti dreptate, cred ca am sa incerc eu cu hartie de copt, o leg cu o sarmulita si o tai in cateva locuri. o sa incerc reteta cat de curand, dupa ce se termina postul! 

Cats
Cats 14 Dec 2017, 14:36

oare cu ce s-ar putea inlocui folia de aluminiu? as prefera sa nu folosesc, aluminiul este neurotoxic

lena
Elena (lena) Cats 14 Dec 2017, 14:52

Aici el nu intra in contact cu carnea, dar puteti incerca cu capac metalic simplu. Din pacate atata timp in cuptor ele se cam deterioreaza si pentru pastrat va trebui sa le puneti altele. Ar fi o varianta hartie de copt, dar nu am incercat...

mariamaria
mariamaria 14 Dec 2017, 14:13

De cand caut o reteta pt tushonka... multumesc.

Clarutza
Clarutza 14 Dec 2017, 14:10

Arata foarte bine carnita din borcane asa ca am sa incerc aceasta reteta!Multumesc pentru reteta!

Arata toate comentariile