Carne in suc propriu, la borcan

Carne in suc propriu, la borcan

Daca vedeti vreo oferta buna la carne de porc(se poate si pui, vita, rata, iepure, peste, etc), va uitati bine pe aceasta reteta de carne la borcan in suc propriu, si va apucati repede de treaba. Eu am facut prima data conserva de carne mai mult ca o nostalgie dupa "tushonka" mamei(asa se numeste acasa:), dar a mers asa de bine la noi, ca am repetat-o si voi mai face de acum incolo periodic. Bineinteles, mama facea in cantitati industriale, la cuptor mare cu lemne si anume in perioada cand se taiau porcii. Cand erau timpuri mai bune o facea mai cu carne, cand a aparut congelatorul mare(bucatile de carne mai bune le punem acolo la pastrare), utilizeaza bucatile de carne mai grase, dar intotdeauna buna de tot!

O lingura de carne, dar se poate si mai mult, in suc propriu nu strica deloc niste oua la tigaie, omleta, mamaliga, pastele, cartofii, si este o nebunie asa simpla, pe paine...Copiilor le place mult dimineata la mic dejun, in loc de sunca de comert si mai ales daca nu faceti conserva cu multa grasime.

Noi nu avem porci de taiat, dar am adaptat reteta de carne in suc propriu la gabariturile familiei noastre, in plus eu o fac cu grasime mai putina, chiar foarte putina. Cumpar de obicei 2.5-3kg pulpa, ceafa sau orice bucata va place, imi ies cam 3 borcane de 720ml si le tin la frigider - strict pentru consum curent si de pofta. Noi nu avem beci si nu risc sa tin carnea in debara, dar daca este mai grasa ar sta cred.

In plus, am adaptat metoda mamei la cuptorul meu de apartament, fara prea multe complicatii(vedeti in pasi detalii). Si da, puteti face asa conserva cu carne de pui, iepure, rata, gasca, peste - tot ce vreti, cresteti si aveti pofta!

Ingrediente

Carne de porc
2.5 kg
orice carne preferati si aveti, mai grasa sau mai slaba
Sare
1 linguri
Piper negru macinat
0.5 lingurite
ar merge bine si niste coriandru macinat, amestec de alte piperuri, dupa gust
Frunza de dafin
1 buc

Pasi de urmat

1

Prima data am luat pulpa de porc, practic fara grasime, conservele mi-au iesit mai light dar au fost foarte bune. Deasupra aveau practic 1 lingurita de grasime.

Ieri am facut cu ceafa putin mai grasa, vedeti in poza de prezentare cum este.

Deci luati carne de care va place, sau faceti din ce aveti.

2

Taiati in bucati medii, cam cat o nuca.

3

Mutati carnea intr-un bol, puneti sarea, piperul macinat si frunza de dafin maruntita bine, bine cu degetele.

Mama de obicei o punea intreaga la fundul borcanului, dar lasa amaraciune si nu mai poti manca carnea de acolo.

4

Amestecati carnea cu mirodeniile.

5

Acum o puneti in borcane curate si uscate, de orice marime aveti - eu am pus in 4 borcane de 720ml.

Borcanele le aranjati intr-o tava de cuptor mai adanca, la mine este de yena.

6

La baza borcanelor, in tava adanca, turnati apa mai multa - sa fie borcanele cam la adancime de 2-3 cm in apa.

Am observat mai nou ca se poate pune sare in loc de apa, eu nu am avut, dar si mi se pare irosire de produs :)

7

Fiecare borcan il acoperiti cu o bucatica de folie de aluminiu.

Cu un cutit intzepati foliile in 2-3 locuri.

8

Tava cu borcane o puneti in cuptorul RECE si abia acum il porniti - la 180 de grade pentru primele 2 ore.

9

Dupa acest timp micsorati temperatura la 140-150 si mai lasati inca 2 ore.

10

Dar, cu 30 de minute inainte de timpul final, scoateti atent tava din cuptor si vedeti ca sub folie carnea s-a lasat destul de mult.

11

Cu o furculita sau lingura luati carnea dintr-un borcan si completati celelalte 3, sa fie pline, doar 1cm lasat de la gura borcanului.

Cu o lingura turnati si zeama cu grasime, sa nu fie uscata carnea.

12

Deci din 4 borcane cu carne cruda mi-au iesit de fapt 3 borcane gata, si inca putin intr-o farfurie - carne pentru prima degustare si pofticiosi :) Un fel de pulled pork mai simplu, pentru sandwich-uri!

Celelalte 3 borcane pline cu carne le inchideti cu capac si puneti inapoi la cuptor inca pentru 30 de minute.

13

Dupa acest timp, lasati-le in cuptorul deschis inca vreo 20-30 de minute, sa se domoleasca fierberea.

Apoi scoateti cate un borcan(aveti grija!), verificati sa fie capsate bine si ermetic borcanele. Le puteti intoarce asa, cu fundul in sus pe masa.

14

Lasati sa se raceasca complet, apoi puneti la rece, in beci sau frigider. Veti observa ca toata zeama se transforma intr-un fel de piftie delicioasa.

Minunata - pe paine, in oua, hrisca, paste, cartofi, mamaliga, fasole, etc. Foarte comod de avut in frigider si de folosit atunci cand nu aveti timp sa gatiti.

Pofta Buna!

Cantitate: 2500 grame (3 borcane de 720ml)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 23

MateiNicolae348
Matei Nicolae (MateiNicolae348) 14 ian 2018, 14:32

Doar o lingura de sare la 2,5 kg carne?

lena
Elena (lena) Matei Nicolae (MateiNicolae348) 14 ian 2018, 15:41

Am pus 2 linguri la un moment dat si era cam sarat.

MateiNicolae348
Matei Nicolae (MateiNicolae348) Elena (lena) 15 ian 2018, 13:00

Multumesc. 

violeta.nuky
violeta.nuky 10 ian 2018, 19:07

Multumesc pentru raspuns.Asa voi face.Cu stima,Violeta

violeta.nuky
violeta.nuky 09 ian 2018, 20:32

Lena,setezi cuptorul pe ventilatie sau incalzire sus+jos?cum setezi?Cu stima,Violeta

Pentru alt fel de carne,care ar fi timpul si gradele?

lena
Elena (lena) violeta.nuky 10 ian 2018, 06:41

Eu am pus incalzire sus-jos de cand mi-am luat cuptorul si de atunci nu am schimbat :)

Timpule la fel pentru orice carne.

Cristinatm
Cristinatm 09 ian 2018, 19:17

Buna, Lena!

In primul rand, felicitari pentru blogul plin de retete si sugestii. In al doilea rand, as dori sa va intreb daca timpul de gatire a conservelor este acelasi si pentru carnea de pui. Multumesc. Cristina 

lena
Elena (lena) Cristinatm 10 ian 2018, 06:40

Multumesc Cristina, chiar daca e pui eu as recomanda acelasi timp, carnea trebuie sa se coaca bine.

Manuela43
Manuela (Manuela43) 20 dec 2017, 07:48

Excellenta!!!!!! Tot ce am facut de la tine a iesit excelent. Lena, esti preferata mea si top of the line!!!!

P.S. Am pus putin usturoi taiat si cimbru in fiecare borcan. Foarte foarte bun!!!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Manuela (Manuela43) 20 dec 2017, 21:42

Super, sa aveti pofta mare! 👍

Nataly
Nataly 17 dec 2017, 19:59

Iată și dovada... din prima tură cea cu carne de porc două borcane deja s-au consumat, a mers de minune pe pâine și cu 2-3 căței de usturoi...

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Nataly 17 dec 2017, 20:26

Super, sa aveti pofta mare! 👍

Nataly
Nataly 17 dec 2017, 19:55

Tare mi se facu poftă de această carne la borcan așa că azi am mai facut o tura din pulpe de pui. A ieșit foarte bună și în această variantă. Mi-am adus aminte cu nostalgie de anii studențești cand tare mai era bună și prindea bine "tuşonca" mamei.

violeta.nuky
violeta.nuky 16 dec 2017, 12:45

Multam pentru raspuns.Niciodata nu am sterilizat borcanele in cuptor.Mi-a fost teama sa nu se sparga.Am sa incerc fara frica acum.Vad ca asa sterilizezi toate conservele.Eu eram obisnuita pe aragaz infasurate in ziare si apoi in paturi 2-3 zile.Revin cu impresii.Cu toata stima,Violeta

Nataly
Nataly 15 dec 2017, 23:26

Absolut genială această carne. Nu am putut să mă abțin să nu fac această rețetă. Ieri dimineață am văzut rețeta, seara am cumpărat carnea și azi de dimineață am și facut-o. A fost foarte binevenită la cină. Din 2,5 kg de carne mi-au ieșit 4 borcane. Cel deschis a fost și el plin dar până să fac poza se facuse deja degustarea.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Nataly 16 dec 2017, 07:30

Super, ce rapida ai fost! :)

Sa vezi ce le gasiti si mai incolo, este gustos cu orice si chiar e buna treaba de avut asa ceva in frigider.

Clarutza
Clarutza 14 dec 2017, 14:10

Arata foarte bine carnita din borcane asa ca am sa incerc aceasta reteta!Multumesc pentru reteta!

Arata toate comentariile