Salată de legume pentru iarnă (la borcan)

Salată de legume pentru iarnă (la borcan)

Știți foarte bine situația iarna, când vrei să mănânci o salată de legume, bună și naturală - dar când mergi la supermarket găsești numai roșii ca plasticul și alte legume crescute în seră și maturate cu chimicale.

Vă propun soluția, să faceți de probă 5 borcane din această salată la borcan, și îmi spuneți cum a mers iarna. Vă garantez că unica dezamăgire va fi că ați făcut prea puțină :) În familia noastră o știu de când sunt și eu, se făcea obligatoriu câte 50 de borcane, să ajungă pe toată iarna.

La gust este foarte bună (foarte apropiată de gustul natural al legumelor), noi adăugăm iarna puțină ceapă verde sau albă și o mâncăm la orice garnitură de carne sau legume. Iar dacă o amestecați cu puțină varză murată, sigur mă pomeniți numai de bine :) În plus se poate folosi la prepararea ciorbelor, mâncărurilor, este ca o vegeta de legume concentrată în borcan.

În plus metoda simplă de preparare, le puneți la cuptor sau la sterilizare, și în 2 ore maxim aveți salata gata.

Promit că voi schimba poza de prezentare, atunci când voi deschide primul borcan de anul ăsta - din păcate cele de anul trecut s-au terminat în prima lună de iarnă trecută.

Ingrediente

Rosii
5 kg
   
Ceapa alba
1 kg
   
Morcovi
1 kg
   
Ardei gras
1 kg
   
Sare
2 linguri
   
Patrunjel verde
1 buc
adică 1 legătură, dar este opțional - eu acum nu am pus, dar voi face o partidă și cu verdeață

Pasi de urmat

Pas 1

Morcovii se spală, se curăță și se dau prin răzătoarea mai mare. Toate legumele în continuare le puneți într-un vas mare (eu am un lighean mare special pentru bucătărie, cam de 10 litri pe care-l folosesc anume la conserve).

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 1
Pas 2

Apoi spălați, curățați și tăiați fășii ardeii.

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 2
Pas 3

Apoi curățați, spălați și tăiați ceapa în fășii. O adăugați la restul legumelor.

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 3
Pas 4

Și ultimele sunt roșiile, le spălați și tăiați felii medii, ca pentru salată.

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 4
Pas 5

Puneți sarea și verdeața, amestecați totul bine cu mâinile sau cu o lingură mare. Perfect ar fi să o lăsați o jumătate de oră, să se pătrundă și să se mai înmoaie legumele. Când nu aveți timp puteți să le puneți așa în borcane, doar ca să știți că după ce fierb se vor lăsa mai mult, și va trebui să completați borcanele, să nu rămâneți doar cu jumătate de salată în borcan.

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 5
Pas 6

Puneți salata în borcane, presați bine să încapă mai bine și să nu rămână spații goale, înveliți gura borcanelor cu folie de aluminiu și le aranjați pe tava de cuptor. La mine de obicei încap 9 borcane.

Le lăsați la 180 de grade până încep să fiarbă, apoi faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet 1-1.5 ore.

Dacă preferați să le sterilizați - puneți borcanele în apă, și la fel, când începe să fiarbă salata în borcane lăsați aproximativ o oră la foc mic să fiarbă în continuare.

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 6
Pas 7

După ce a trecut timpul de fierbere, scoateți un borcan, îl veți folosi pentru a completa celelalte borcane - salata se lasă după fierbere și ar fi păcat să le lăsați așa în borcanele nu pline.

Scoateți pe rând borcanele din cuptor, completați cu o lingură din primul borcan, până se umple.

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 7
Pas 8

Și acum partea cu conservantul. Această salată de obicei stă foarte bine, dar cu condiția să aveți camară bună, răcoroasă și închisă. În cazul în care le țineți la balcon, recomand să puneți în fiecare borcan (deasupra) câte 1 pastilă de aspirină. Iarna, când deschideți borcanul, veți vedea că pastila așa și rămâne, o scoateți cu o lingură și mâncați salata liniștiți. Nu schimbă deloc gustul legumelor, și dacă nu vreți să ajungeți ca mine când într-un an am aruncat 20 de borcane de salată, pt că nu am pus conservant.

Dacă iarna nu se mai vede pastila deasupra, atunci vă dați seama că ea și-a făcut treaba, acel borcan era cu probleme și a consumat din aspirină.

Deci opțional puneți aspirină și capsăți bine borcanele, verificați să nu curgă lichidul din ele și să nu lase aer.

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 8
Pas 9

Le întoarceți cu fundul în sus pe un prosop și lăsați să se răcească bine la temperatura camerei.

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 9
Pas 10

Când se răcesc bine le puteți șterge cu un burete umed, în cuptor de obicei se mai murdăresc de sucul care îl lasă. Le puneți la păstrat în cămară.

Cam atât, iarna le deschideți, scoateți aspirina și le serviți cu ceapă, puțin ulei și sare după gust. Merge bine amestecată cu varză murată sau mazăre verde la conservă.

Poftă Bună!

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 buc (aproximativ 6 borcane de 720 ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (14 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 56

ElenaLacusta503
Elena Lacusta (ElenaLacusta503) 22 May 2021, 11:47

Buna, Lena, o intrebare, prin sterilizare directa pe baie de apa si inchise cu capace, nu se pot face ? Respectand toti pasii din reteta. 

Multumesc !  

lena
Elena (lena) Elena Lacusta (ElenaLacusta503) 22 May 2021, 12:22

Sigur ca se poate, cu atentie si respectand pasii😉

ElenaLacusta926
Elena Lacusta (ElenaLacusta926) Elena (lena) 31 May 2021, 02:35

Multumesc mult! Eu am sa incerc reteta mai tarziu, dar nu neaparat doar ptr iarna ci si ptr momentele in care ajung acasa prea obosita si nu am nimic in frigider....atunci ceva usor, o ciorbita de lugume, repede in cratita si pe foc cateva minute 😉😉

 Eu fac si vara una di retetele tale de salata de varza marinata,  minunata!! ....e pregatita gata in frigider cand nu am timp sau chef sa spal o salata, repede un contur la un gratarel rapid 🤣🤣   eu caut asa idei rapide ca sa mai evit sa cumpar gata facute  , ptr zile ca acestea.... 😥

lycica
lycica 16 Aug 2020, 10:20

Lena, cantitatea de legume este înainte sau după curățare?

lena
Elena (lena) lycica 16 Aug 2020, 10:48

Ambele variante sunt ok, daca nu aveti multe resturi dupa curatare.

lycica
lycica Elena (lena) 29 Aug 2020, 15:23

Încă o întrebare, ca una care am de-a face cu borcanele prima dată. Când punem salata în borcane, ele trebuie să fie doar spălate sau cumva sterilizate în cuptor cu capace? La pasul 6 scrie două metode: în ce constă sterizilarea despre care scrie acolo?

lena
Elena (lena) lycica 29 Aug 2020, 15:28

In aceasta reteta borcanele goale trebuie doar spalate bine si scurse. Iar apoi, umplute cu legumele/salata se fierb sau sterilizeaza dupa cum scrie.

lycica
lycica Elena (lena) 29 Aug 2020, 15:32

Mulțumesc foarte mult!

lycica
lycica lycica 29 Aug 2020, 17:16

Le-am pus la cuptor la 180 grade și a trecut cam o oră și nu înțeleg dacă a început să fiarbă sau nu. Picură de pe folia de aluminiu. Este de ajuns, să las deja la 100 grade încă o oră jumătate sau mai aștept la 180 grade?

lena
Elena (lena) lycica 29 Aug 2020, 17:18

Fierb sigur, lasati inca 30-40 de minute, si incercati sa urmati reteta mai atent.

CristinaCroitoru436
Cristina Croitoru (CristinaCroitoru436) 22 Sep 2017, 19:57

Le-am fiert in cuptor 1,5 h, nu a scazut din borcan. Astazi am desfacut un.borcan si.mi se pare morcovul crocant (crudisor). Aspirina s-a dizolvat. Oare vor tine pe iarna?

lena
Elena (lena) Cristina Croitoru (CristinaCroitoru436) 22 Sep 2017, 19:58

La ce temperatura in cuptor?

CristinaCroitoru436
Cristina Croitoru (CristinaCroitoru436) Elena (lena) 23 Sep 2017, 14:21

180

lena
Elena (lena) Cristina Croitoru (CristinaCroitoru436) 23 Sep 2017, 16:21

Atunci va sta bine.

FamiliaCotofana546
Familia Cotofana (FamiliaCotofana546) 19 Sep 2016, 21:34

Chiar acum am borcanele in cuptor....sunt tare curioasa de gust!!!!!dupa atitea laude

Nota mea pentru reteta:
Tantza
Tantza 18 Jul 2016, 14:30

Am facut anul trecut 25 borcane si sa mancat toata....fac si acum 3 doze.Le pun si aspirina ca sa fiu sigura, dar nu e necesar.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 18 Sep 2013, 16:01

RETETA ASTA E FOARTE BUNA SI "ASA" SI COMBINATA CU CEVA, CIND ERAM ACASA O FACEAM, ERA MINACRE PENTRU STUDENTI, BUNA PENTRU CIORBE...MULTUMIM LENA

Nota mea pentru reteta:
anad
anad 20 Aug 2012, 11:55

Excelenta reteta, foarte usor de preparat, tinand cont ca de multe ori nu dispunem de prea mult timp pentru lucruri migaloase.O portie este intradevar prea putin pentru o oarna intreaga

Nota mea pentru reteta:
Mavi1962
Mavi1962 23 Sep 2011, 10:13

DA. STIU K ESTE F. BUNA. EU FACEAM ASA INAINTE SI, CUM SPUI TU, NU MAI AVEAM. AL MEU SOT LE MANCA, ASA, DIN BORCAN. CAT DESPRE CIORBITE... CE SA ZIC: FIIND F. CONCENTRAT ZARZAVATUL, IESEA O CIORBA... SI NU TREBUIA SA PUN MULT. SINCER, NU AM MAI FACUT RETETA ASTA DE ZECI DE ANI. SALUTARI SI MERSIC PTR EFORTUL TAU ZILNIC

Nota mea pentru reteta:
EROMANCA
EROMANCA 10 Sep 2010, 12:50

Am facut prima  portie si a iesit uimitor,( am folosit 1/2 dintr-un borcan la ghiveci si ce a ramas la o ciorbita , delicis ) in a doua portie am pus morcovul feliat subtire .

Nota mea pentru reteta:
mita
mita 17 Aug 2010, 22:10

Mama face ceva asemanator ,mai pune si ciupercute ,ssuper de bun .

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile