Salata din urechi de lemn marinate
Un nou ingredient obligatoriu si prezent in debaraua mea sunt urechile de lemn uscate, in primul rand pentru a face oricand o salata de urechi de lemn marinate - rapida, delicioasa si interesanta pentru musafiri si nu numai. Si neaparat pentru Puiul cu urechi de lemn si legume, una din mancarurile mele preferate din bucataria chinezeasca. Dar sa vedeti ce Furnici in Copac delicioase faceti cu ele...(urmeaza reteta!).
Sunt foarte spornice si pacalitoare aceste ciuperci uscate - au termen de valabilitate mare si le puteti folosi oricand aveti nevoie, fara sa le pastrati la frigder. Si apoi cand le puneti la hidratat va ganditi ca pare sa fie prea putin, ia sa mai pun o mana.. si va treziti cu o ditamai cantitate de ciuperci cat pentru o armata! Deci aveti grija ca isi maresc foarte bine volumul, aproape de 10 ori...
Eu le cumpar numai din magazinele cu specific chinezesc online, sau din oras(in zona Dragonul Rosu) - sunt mult mai gustoase, pret mult mai bun si cantitate mare. Cu 12 lei cumpar 100g de ciuperci deshidratate si fac vreo 4 mancaruri din aceasta punga, vedeti mai jos pozele in pasi cu toate detaliile. Am incercat de vreo 2 ori urechile de lemn din supermarket si mi s-au parut ingrozitoare, foarte greu se hidrateaza, au multe impuritati si scartaie intre dinti...deci nu recomand, mai bine le luati online impreuna cu sosul de soia si alte ingrediente chinezesti de care v-am spus in acest articol.
Ingrediente
●
Ciuperci urechi de lemn
30 g
am in vedere cantitatea de ciuperci uscate, inainte de hidratare
●
Ceapa
1 buc
+ 1 fir de ceapa verde pentru decor, este optional
●
Coriandru macinat
0.5 lingurite
●
Ardei chilli
0.25 lingurite
am in vedere fulgii de ardei chilli uscati, este optional daca vreti salata sa fie mai picanta
●
Seminte de susan
1 lingurita
pentru decor
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Aceasta e punga de 100g cu ciuperci uscate pe care le cumpar din magzinele chinezesti. Costa de obicei nu mai mult de 12-13 lei si mi se pare un pret foarte decent pentru cate puteti face din ele.
Pas 2
Un mare plus - au termen de valabilitate mare, observati ca nu mai contin alte minuni chimice, doar ciuperci deshidratate si uscate.
Pas 3
Luati un bol mai adanc si puneti in el o mana de ciuperci, cam 25-30 de grame.
Sa nu va para ca e putin, vor creste in volum de 10 ori dupa hidratare!
Pas 4
Acum avem 2 variante de hidratare:
- turnati apa rece(sa umple bolul) si lasati 2-3 ore la temperatura camerei - eu de obicei anume asa fac;
- turnati apa clocotita fierbinte si lasati 15 minute - este mai rapid daca sunteti grabiti.
Pas 5
Acum observati cum mana mea mica cu ciuperci a umplut tot bolul mare!
De fiecare data ma pacalesc si nu ma invat minte sa folosesc mai putine ciuperci :)
Cantitatea din reteta este un invatata si testata, deci mergeti ok cu ea mai departe.
Pas 6
Dupa hidratare iau cateva in mana si le spal bine sub jet de apa rece, apoi le pun la scurs intr-o sita.
Sunt atenta sa nu fie parti tari si nehidratate bine, impuritati de obicei in astea luate din magazinele chinezesti nu gasesc, dar ar fi bine sa fiti atenti. Eu nu suport sa-mi scartie ceva in dinti cand le mananc.
Pas 7
Pana se scurg ciupercile facem marinada.
Taiati foarte marunt o ceapa si puneti intr-o tigaie cu ulei sa se rumeneasca usor.
Eu prefer aici anume sa maruntesc bine ceapa, mofturosii care nu suporta ceapa nici nu o observa, dar aceasta schimba complet gustul salatei spre bine.
Pas 8
Cum s-a rumenit ceapa inchideti focul si incepeti sa adaugati chiar in tigaie - otetul, sarea, coriandrul, usturoiul pisat si fulgii de chilli daca o vreti picanta.
Amestecati bine toate ingredientele.
Pas 9
Turnati acest sos peste ciupercile pregatite mai inainte si amestecati bine.
Pas 10
Mai portiviti de sare, otet sau alte mirodenii care va plac - eu nu abuzez, este destul de specific gustul si nu fac amestecuri neverificate.
Am observat ca salata cere un pic mai multa sare si otet - ciupercile au gust neutru si le absorb bine.
Pas 11
Poate fi servita imediat dar este mai buna daca se marineaza la frigider macar 1 ora.
Rezista si o saptamana la rece, ba chiar e mai buna.
Pas 12
La servire ornati deasupra cu niste seminte de susan si ceapa verde taiata in stil chinezesc - bucati mai alungite tocate in unghi.
De gust - este crocanta, elastica, aromata, satioasa, delicioasa - perfecta pentru mese festive si ca supliment de fibre la orice mancare.
Pofta Buna!
Cantitate:
200 g
(4-5 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii: