Salată din urechi de lemn marinate
Un nou ingredient obligatoriu și prezent în debaraua mea sunt urechile de lemn uscate, în primul rând pentru a face oricând o salată de urechi de lemn marinate - rapidă, delicioasă și interesantă pentru musafiri și nu numai. Și neapărat pentru Puiul cu urechi de lemn și legume, una din mâncărurile mele preferate din bucătăria chinezească. Dar să vedeți ce Furnici în Copac delicioase faceți cu ele...(urmează rețeta!).
Sunt foarte spornice și păcălitoare aceste ciuperci uscate - au termen de valabilitate mare și le puteți folosi oricând aveți nevoie, fără să le păstrați la frigider. Și apoi când le puneți la hidratat vă gândiți că pare să fie prea puțin, ia să mai pun o mână... și vă treziți cu o ditamai cantitate de ciuperci cât pentru o armată! Deci aveți grijă că își măresc foarte bine volumul, aproape de 10 ori...
Eu le cumpăr numai din magazinele cu specific chinezesc online sau din oraș (în zona Dragonul Roșu) - sunt mult mai gustoase, preț mult mai bun și cantitate mare. Cu 12 lei cumpăr 100g de ciuperci deshidratate și fac vreo 4 mâncăruri din această pungă, vedeți mai jos pozele în pași cu toate detaliile. Am încercat de vreo 2 ori urechile de lemn din supermarket și mi s-au părut îngrozitoare, foarte greu se hidratează, au multe impurități și scârțâie între dinți...deci nu recomand, mai bine le luați online împreună cu sosul de soia și alte ingrediente chinezești de care v-am spus în acest articol.
Ingrediente
●
Ciuperci urechi de lemn
30 g
am în vedere cantitatea de ciuperci uscate, înainte de hidratare
●
Ceapă
1 buc
+ 1 fir de ceapă verde pentru decor, este opțional
●
Coriandru măcinat
0.5 lingurite
●
Ardei chilli
0.25 lingurite
am în vedere fulgii de ardei chilli uscați, este opțional dacă vreți salata să fie mai picantă
●
Semințe de susan
1 lingurita
pentru decor
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Aceasta e punga de 100g cu ciuperci uscate pe care le cumpăr din magazinele chinezești. Costa de obicei nu mai mult de 12-13 lei și mi se pare un preț foarte decent pentru cât puteți face din ele.
Pas 2
Un mare plus - au termen de valabilitate mare, observați că nu mai conțin alte minuni chimice, doar ciuperci deshidratate și uscate.
Pas 3
Luați un bol mai adânc și puneți în el o mână de ciuperci, cam 25-30 de grame.
Să nu vă pară că e puțin, vor crește în volum de 10 ori după hidratare!
Pas 4
Acum avem 2 variante de hidratare:
- turnați apă rece (să umple bolul) și lăsați 2-3 ore la temperatura camerei - eu de obicei anume așa fac;
- turnați apă clocotită fierbinte și lăsați 15 minute - este mai rapid dacă sunteți grăbiți.
Pas 5
Acum observați cum mâna mea mică cu ciuperci a umplut tot bolul mare!
De fiecare dată mă păcălesc și nu mă învăț minte să folosesc mai puține ciuperci :)
Cantitatea din rețetă este o învățată și testată, deci mergeți ok cu ea mai departe.
Pas 6
După hidratare iau câteva în mână și le spăl bine sub jet de apă rece, apoi le pun la scurs într-o sită.
Sunt atentă să nu fie părți tari și nehidratate bine, impurități de obicei în astea luate din magazinele chinezești nu găsesc, dar ar fi bine să fiți atenți. Eu nu suport să-mi scârțâie ceva în dinți când le mănânc.
Pas 7
Până se scurg ciupercile facem marinada.
Tăiați foarte mărunt o ceapă și puneți într-o tigaie cu ulei să se rumenească ușor.
Eu prefer aici anume să mărunțesc bine ceapa, mofturoșii care nu suportă ceapa nici nu o observă, dar aceasta schimbă complet gustul salatei spre bine.
Pas 8
Cum s-a rumenit ceapa închideți focul și începeți să adăugați chiar în tigaie - oțetul, sarea, coriandrul, usturoiul pisat și fulgii de chilli dacă o vreți picantă.
Amestecați bine toate ingredientele.
Pas 9
Turnați acest sos peste ciupercile pregătite mai înainte și amestecați bine.
Pas 10
Mai potriviți de sare, oțet sau alte mirodenii care vă plac - eu nu abuzez, este destul de specific gustul și nu fac amestecuri neverificate.
Am observat că salata cere un pic mai multă sare și oțet - ciupercile au gust neutru și le absorb bine.
Pas 11
Poate fi servită imediat dar este mai bună dacă se marinează la frigider măcar 1 oră.
Rezistă și o săptămână la rece, ba chiar e mai bună.
Pas 12
La servire ornați deasupra cu niște semințe de susan și ceapă verde tăiată în stil chinezesc - bucăți mai alungite tocate în unghi.
De gust - este crocantă, elastică, aromată, sățioasă, delicioasă - perfectă pentru mese festive și ca supliment de fibre la orice mâncare.
Poftă Bună!
Cantitate:
200 g
(4-5 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
120 min
Data publicării: