Ingrediente Retete Chinezesti
Am avut mult timp retinere sa gatesc retete cu specific chinezesc, inafara de folosirea atenta a sosului de soia, cam pe aici se opreau experimentele mele. Imi era frica si nu intelegeam combinatia si sosurile din bucataria chinezeasca, mai ales de unde sa gasesc ingrediente bune si adevarate.
Primul pas si as zice "Life Changing" a fost cursul mic de bucatarie chinezeasca organizat de Andreea's Chinesefood Blog. Nu m-am asteptat sa-mi placa atat de mult tot ce am gustat, mirosit si gatit acolo. Ca sa va dati seama, imediat dupa curs am trecut pe la Supermarketul chinezesc si mi-am luat toate sosurile si ingredientele pentru ca a 2-a zi sa reproduc acasa retetele gatite. Am reusit sa impresionez sotul, din nou, si am devenit de atunci fani bucatarie chinezeasca - dar nu oricare! Am in vedere mancarea gatita acasa si cu ingrediente de calitate(si ieftine!), este cu totul altceva decat ce am gustat in restaurantele cu specific.
Si fiindca retete s-au adunat multe de atunci, am zis sa scriu acest articol si sa prezint ingredientele cu care eu am inceput si care sunt oarecum de baza. Anume pe acestea s-ar putea sa nu le aveti acasa si va recomand sa le gasiti si cumparati. Eu le-am luat de la Asia Supermarket(sediul de pe Lizeanu s-a inchis) au si site online, sunt si alte magazine pe net sau la Dragonul Rosu. Cumparand sa va ghidati dupa chestia care ne-a sugerat-o Andreea la curs - ca sa fie un Sos de Soia adevarat chinezesc trebuie sa aiba macar cateva scrisuri chinezesti pe el, inseamna ca a fost cumva prin China :)
1. Sosul de Soia
Asadar incepem cu Sosul de Soia care este cu totul altfel si chiar am creat o dependenta de el, la 10-12 lei ditamai sticla este chiar o afacere buna. Folosesc cel mai mult sosul Premium Soy Sos, celelalt Dark Soy Sos ceva mai rar dar e bine sa-l aveti:
2. Vinul de orez
Vinul de orez este un ingredient nou pentru mine si nu stiam cat de mult se foloseste, este practic prezent in orice reteta cu carne si o marineaza extraordinar de bine. Aveti grija sa nu-l confundati cu Otetul de orez, sunt 2 chestii diferite, vinul are miros usor parca de Brendy, otetul e otet :)
3. Otetul de orez
Observati 2 sticle - una mare luata de la magazinul chinezesc si cea mica din supermarket obisnuit. Deci se poate si de pe langa casa sa gasiti ceva.
4. Uleiul de susan
Mi se parea cam intens mirosul, dar folosit cu grija, la momentul potrivit si in combinatie corecta este ceva fantastic. Se gaseste peste tot si la preturi bune.
5. Uleiul de arahide
Uleiul de arahide este foarte bun daca vreti sa faceti vestitul wok cu legume, taitei, etc. Este foarte bun pentru prajit, dar in caz ca nu-l gasiti eu l-am inlocuit cu succes cu uleiul de rapita, in cel mai rau caz cu ulei de f.soarelui.
6. Ciupercile Urechi de Lemn
Inca o mare descoperire - au devenit preferatele noastre, imi place si textura si mirosul, neaparat sa luati. Doar se hidrateaza 30 de minute in apa rece si sunt gata de folosit.
7. Ciupercile Shiitake
Sunt foarte aromate, zici ca s-au infuzat cu usturoi - mi-au placut mult si acum am rezerve permanente in camara.
8. Taieteii cu ou
Noua ne plac acestia de din poza de mai jos, le iau de la Carrefour sau Mega Image - se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj si sunt minunati.
9. Taiteii de orez sau sticlosi
Eu iau din acestia si ne impacam bine, mai nou am gasit unii de orez de la Mega Image, tot foarte buni. Nu trebuie fierti, doar turnati peste ei apa clocotita din cana fierbatoarea si lasati cateva minute. Dar asta depinde de fiecare marca si cititi neaparat instructiunile de pe ambalaj.
10. Sosul Hoisin
Nu prea i-am inteles gustul la inceput dar pana la urma imi place. Pentru Rata Peking si orice fel de carne este minunat. Am vazut ca se poate face si acasa un fel de improvizatie, daca nu gasiti va dau reteta.
11. Amestecul chinezesc de 5 condimente
Este chiar bun si vi-l recomand, imi place mult cum miroase si se combina mai ales cu carnea.
12. Piper Sichuan si Chilli iute
Il folosesc cu grija - au arome bune dar fiind mai picante nu prea le vor copii. Avantajul gatitului acasa este ca le pot regla dupa gust. Am luat la pungi mici si le tin in borcane pe raftul cu condimente.
Lista va urma pe parcurs ce voi folosi in retete ingrediente noi si mai deosebite, dar pentru inceput si chiar mai avansat este foarte suficient ce am scris mai sus!
Pe langa aceste ingrediente specifice aproape in fiecare reteta folosesc radacina proaspata de ghimbir si ceapa verde, partea alba si verde. Dar acestea le gasiti cam la orice supermarket bunicel.
Ah, da! Nu am zis nimic de wok - am cautat, am incercat, dar nu pot da recomandari bune pana acum. Singura mea sugestie este sa folositi orice tigaie mare, adanca si buna aveti la gospodarie, nu va fi perfect dar foarte bine oricum.
Nu va speriati de lista lunga, le folositi pe parcurs, nu toate o data, si sa stiti ca merita fiecare efort - sunt gusturi si arome deosebit de faine si asta va spun eu, sunt persoana destul de greu de convins sa incerce arome si gusturi necunoscute...