Salata de legume pentru iarna (la borcan)

Salata de legume pentru iarna (la borcan)

Stiti foarte bine situatia iarna, cand vrei sa mananci o salata de legume, buna si naturala - dar cand mergi la supermarket gasesti numai rosii ca plasticul si alte legume crescute in sera si maturate cu chimicale.

Va propun solutia, sa faceti de proba 5 borcane din aceasta salata la borcan, si imi spuneti cum a mers iarna. Va garantez ca unica dezamagire va fi ca ati facut prea putina :) In familia noastra o stiu de cand sunt si eu, se facea obligatoriu cate 50 de borcane, sa ajunga pe toata iarna.

La gust este foarte buna (foarte apropiata de gustul natural al legumelor), noi adaugam iarna putina ceapa verde sau alba si o mancam la orice garnitura de carne sau legume. Iar daca o amestecati cu putina varza murata, sigur ma pomeniti numa de bine :) In plus se poate folosi la prepararea ciorbelor, mancarurilor, este ca o vegeta de legume concentrata in borcan.

In plus metoda simpla de preparare, le puneti la cuptor sau la sterilizare, si in 2 ore maxim aveti salata gata.

Promit ca voi schimba poza de prezentare, atunci cand voi deschide primul borcan de anul asta - din pacate cele de anul trecut s-au terminat in prima luna de iarna trecuta.

Ingrediente

Rosii
5 kg
Ceapa alba
1 kg
Morcovi
1 kg
Ardei gras
1 kg
Sare
2 linguri
Patrunjel verde
1 buc
adica 1 legatura, dar este optional - eu acum nu am pus, dar voi face o partida si cu verdeata

Pasi de urmat

Pas 1

Morcovii se spala, se curata si se dau prin razatoarea mai mare. Toate legumele in continuare le puneti intr-un vas mare (eu am un lighean mare special pentru bucatarie, cam de 10 litri pe care-l folosesc anume la conserve).

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 1
Pas 2

Apoi spalati, curatati si taiati fideluta ardeii.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 2
Pas 3

Apoi curatatti, spalati si taiati ceapa fideluta. O adaugati la restul legumelor.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 3
Pas 4

Si ultimele sunt rosiile, le spalati si taiati felii medii, ca pentru salata.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 4
Pas 5

Puneti sarea si verdeata, amestecati totul bine cu  mainile sau cu o lingura mare. Perfect ar fi sa o lasati o jumatate de ora, sa se patrunda si sa se mai inmoaie legumele. Cand nu aveti timp puteti sa le puneti asa in borcane, doar ca sa stiti ca dupa ce fierb se vor lasa mai mult, si va trebui sa completati borcanele, sa nu ramaneti doar cu jumatate de salata in borcan.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 5
Pas 6

Puneti salata in borcane, presati bine sa incapa mai bine si sa nu ramana spatii goale, inveliti gura borcanelor cu folie de aluminiu si le aranjati pe tava de cuptor. La mine de obicei incap 9 borcane.

Le lasati la 180 de grade pana incep sa fiarba, apoi faceti focul mic si lasati sa fiarba incet 1-1.5 ore.

Daca preferati sa le sterilizati -  puneti borcanele in apa, si la fel, cand incepe sa fiarba salata in borcane lasati aproximativ o ora la foc mic sa fiarba in continuare.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 6
Pas 7

Dupa ce a trecut timpul de fierbere, scoateti un borcan, il veti folosi pentru a completa celelalte borcane - salata se lasa dupa fierbere si ar fi pacat sa le lasati asa in borcanele nu pline.

Scoateti pe rand borcanele din cuptor, completati cu o lingura din primul borcan, pana se umple.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 7
Pas 8

Si acum partea cu conservantul. Aceasta salata de obicei sta foarte bine, dar cu conditia sa aveti camara buna, racoroasa si inchisa. In cazul in care le tineti la balcon, recomand sa puneti in fiecare borcan (deasupra) cate 1 pastila de aspirina. Iarna, cand deschideti borcanul , veti vedea ca pastila asa si ramane, o scoateti cu o lingura si mancati salata linistiti. Nu schimba deloc gustul legumelor, si daca nu vreti sa ajungeti ca mine cand intr-un an am aruncat 20 de borcane de salata, pt ca nu am pus conservant.

Daca iarna nu se mai vede pastila deasupra, atunci va dati seama ca ea si-a facut treaba, acel borcan era cu probleme si a consumat din aspirina.

Deci optional puneti aspirina si capsati bine borcanele, verificati sa nu curga lichidul din ele si sa nu lase aer.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 8
Pas 9

Le intoarceti cu fundul in sus pe un prosop si lasati sa se raceasca bine la temperatura camerei.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 9
Pas 10

Cand se racesc bine la puteti sterge cu un burete umed, in cuptor de obicei se mai murdaresc de sucul care il lasa. Le puneti la pastrat in camara.

Cam atat, iarna le deschideti, scoateti aspirina si le serviti cu ceapa, putin ulei si sare dupa gust. Merge bine amestecata cu varza murata sau mazare verde la conserva.

Pofta Buna!

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 buc (aproximativ 6 borcane de 720 ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (14 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 56

ElenaLacusta503
Elena Lacusta (ElenaLacusta503) 22 May 2021, 11:47

Buna, Lena, o intrebare, prin sterilizare directa pe baie de apa si inchise cu capace, nu se pot face ? Respectand toti pasii din reteta. 

Multumesc !  

lena
Elena (lena) Elena Lacusta (ElenaLacusta503) 22 May 2021, 12:22

Sigur ca se poate, cu atentie si respectand pasii😉

ElenaLacusta926
Elena Lacusta (ElenaLacusta926) Elena (lena) 31 May 2021, 02:35

Multumesc mult! Eu am sa incerc reteta mai tarziu, dar nu neaparat doar ptr iarna ci si ptr momentele in care ajung acasa prea obosita si nu am nimic in frigider....atunci ceva usor, o ciorbita de lugume, repede in cratita si pe foc cateva minute 😉😉

 Eu fac si vara una di retetele tale de salata de varza marinata,  minunata!! ....e pregatita gata in frigider cand nu am timp sau chef sa spal o salata, repede un contur la un gratarel rapid 🤣🤣   eu caut asa idei rapide ca sa mai evit sa cumpar gata facute  , ptr zile ca acestea.... 😥

lycica
lycica 16 Aug 2020, 10:20

Lena, cantitatea de legume este înainte sau după curățare?

lena
Elena (lena) lycica 16 Aug 2020, 10:48

Ambele variante sunt ok, daca nu aveti multe resturi dupa curatare.

lycica
lycica Elena (lena) 29 Aug 2020, 15:23

Încă o întrebare, ca una care am de-a face cu borcanele prima dată. Când punem salata în borcane, ele trebuie să fie doar spălate sau cumva sterilizate în cuptor cu capace? La pasul 6 scrie două metode: în ce constă sterizilarea despre care scrie acolo?

lena
Elena (lena) lycica 29 Aug 2020, 15:28

In aceasta reteta borcanele goale trebuie doar spalate bine si scurse. Iar apoi, umplute cu legumele/salata se fierb sau sterilizeaza dupa cum scrie.

lycica
lycica Elena (lena) 29 Aug 2020, 15:32

Mulțumesc foarte mult!

lycica
lycica lycica 29 Aug 2020, 17:16

Le-am pus la cuptor la 180 grade și a trecut cam o oră și nu înțeleg dacă a început să fiarbă sau nu. Picură de pe folia de aluminiu. Este de ajuns, să las deja la 100 grade încă o oră jumătate sau mai aștept la 180 grade?

lena
Elena (lena) lycica 29 Aug 2020, 17:18

Fierb sigur, lasati inca 30-40 de minute, si incercati sa urmati reteta mai atent.

CristinaCroitoru436
Cristina Croitoru (CristinaCroitoru436) 22 Sep 2017, 19:57

Le-am fiert in cuptor 1,5 h, nu a scazut din borcan. Astazi am desfacut un.borcan si.mi se pare morcovul crocant (crudisor). Aspirina s-a dizolvat. Oare vor tine pe iarna?

lena
Elena (lena) Cristina Croitoru (CristinaCroitoru436) 22 Sep 2017, 19:58

La ce temperatura in cuptor?

CristinaCroitoru436
Cristina Croitoru (CristinaCroitoru436) Elena (lena) 23 Sep 2017, 14:21

180

lena
Elena (lena) Cristina Croitoru (CristinaCroitoru436) 23 Sep 2017, 16:21

Atunci va sta bine.

FamiliaCotofana546
Familia Cotofana (FamiliaCotofana546) 19 Sep 2016, 21:34

Chiar acum am borcanele in cuptor....sunt tare curioasa de gust!!!!!dupa atitea laude

Nota mea pentru reteta:
Tantza
Tantza 18 Jul 2016, 14:30

Am facut anul trecut 25 borcane si sa mancat toata....fac si acum 3 doze.Le pun si aspirina ca sa fiu sigura, dar nu e necesar.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 18 Sep 2013, 16:01

RETETA ASTA E FOARTE BUNA SI "ASA" SI COMBINATA CU CEVA, CIND ERAM ACASA O FACEAM, ERA MINACRE PENTRU STUDENTI, BUNA PENTRU CIORBE...MULTUMIM LENA

Nota mea pentru reteta:
anad
anad 20 Aug 2012, 11:55

Excelenta reteta, foarte usor de preparat, tinand cont ca de multe ori nu dispunem de prea mult timp pentru lucruri migaloase.O portie este intradevar prea putin pentru o oarna intreaga

Nota mea pentru reteta:
Mavi1962
Mavi1962 23 Sep 2011, 10:13

DA. STIU K ESTE F. BUNA. EU FACEAM ASA INAINTE SI, CUM SPUI TU, NU MAI AVEAM. AL MEU SOT LE MANCA, ASA, DIN BORCAN. CAT DESPRE CIORBITE... CE SA ZIC: FIIND F. CONCENTRAT ZARZAVATUL, IESEA O CIORBA... SI NU TREBUIA SA PUN MULT. SINCER, NU AM MAI FACUT RETETA ASTA DE ZECI DE ANI. SALUTARI SI MERSIC PTR EFORTUL TAU ZILNIC

Nota mea pentru reteta:
EROMANCA
EROMANCA 10 Sep 2010, 12:50

Am facut prima  portie si a iesit uimitor,( am folosit 1/2 dintr-un borcan la ghiveci si ce a ramas la o ciorbita , delicis ) in a doua portie am pus morcovul feliat subtire .

Nota mea pentru reteta:
mita
mita 17 Aug 2010, 22:10

Mama face ceva asemanator ,mai pune si ciupercute ,ssuper de bun .

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile