Salata de legume pentru iarna (la borcan)

Salata de legume pentru iarna (la borcan)

Stiti foarte bine situatia iarna, cand vrei sa mananci o salata de legume, buna si naturala - dar cand mergi la supermarket gasesti numai rosii ca plasticul si alte legume crescute in sera si maturate cu chimicale.

Va propun solutia, sa faceti de proba 5 borcane din aceasta salata la borcan, si imi spuneti cum a mers iarna. Va garantez ca unica dezamagire va fi ca ati facut prea putina :) In familia noastra o stiu de cand sunt si eu, se facea obligatoriu cate 50 de borcane, sa ajunga pe toata iarna.

La gust este foarte buna (foarte apropiata de gustul natural al legumelor), noi adaugam iarna putina ceapa verde sau alba si o mancam la orice garnitura de carne sau legume. Iar daca o amestecati cu putina varza murata, sigur ma pomeniti numa de bine :) In plus se poate folosi la prepararea ciorbelor, mancarurilor, este ca o vegeta de legume concentrata in borcan.

In plus metoda simpla de preparare, le puneti la cuptor sau la sterilizare, si in 2 ore maxim aveti salata gata.

Promit ca voi schimba poza de prezentare, atunci cand voi deschide primul borcan de anul asta - din pacate cele de anul trecut s-au terminat in prima luna de iarna trecuta.

Ingrediente

Rosii
5 kg
Ceapa alba
1 kg
Morcovi
1 kg
Ardei gras
1 kg
Sare
2 linguri
Patrunjel verde
1 buc
adica 1 legatura, dar este optional - eu acum nu am pus, dar voi face o partida si cu verdeata

Pasi de urmat

Pas 1

Morcovii se spala, se curata si se dau prin razatoarea mai mare. Toate legumele in continuare le puneti intr-un vas mare (eu am un lighean mare special pentru bucatarie, cam de 10 litri pe care-l folosesc anume la conserve).

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 1
Pas 2

Apoi spalati, curatati si taiati fideluta ardeii.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 2
Pas 3

Apoi curatatti, spalati si taiati ceapa fideluta. O adaugati la restul legumelor.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 3
Pas 4

Si ultimele sunt rosiile, le spalati si taiati felii medii, ca pentru salata.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 4
Pas 5

Puneti sarea si verdeata, amestecati totul bine cu  mainile sau cu o lingura mare. Perfect ar fi sa o lasati o jumatate de ora, sa se patrunda si sa se mai inmoaie legumele. Cand nu aveti timp puteti sa le puneti asa in borcane, doar ca sa stiti ca dupa ce fierb se vor lasa mai mult, si va trebui sa completati borcanele, sa nu ramaneti doar cu jumatate de salata in borcan.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 5
Pas 6

Puneti salata in borcane, presati bine sa incapa mai bine si sa nu ramana spatii goale, inveliti gura borcanelor cu folie de aluminiu si le aranjati pe tava de cuptor. La mine de obicei incap 9 borcane.

Le lasati la 180 de grade pana incep sa fiarba, apoi faceti focul mic si lasati sa fiarba incet 1-1.5 ore.

Daca preferati sa le sterilizati -  puneti borcanele in apa, si la fel, cand incepe sa fiarba salata in borcane lasati aproximativ o ora la foc mic sa fiarba in continuare.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 6
Pas 7

Dupa ce a trecut timpul de fierbere, scoateti un borcan, il veti folosi pentru a completa celelalte borcane - salata se lasa dupa fierbere si ar fi pacat sa le lasati asa in borcanele nu pline.

Scoateti pe rand borcanele din cuptor, completati cu o lingura din primul borcan, pana se umple.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 7
Pas 8

Si acum partea cu conservantul. Aceasta salata de obicei sta foarte bine, dar cu conditia sa aveti camara buna, racoroasa si inchisa. In cazul in care le tineti la balcon, recomand sa puneti in fiecare borcan (deasupra) cate 1 pastila de aspirina. Iarna, cand deschideti borcanul , veti vedea ca pastila asa si ramane, o scoateti cu o lingura si mancati salata linistiti. Nu schimba deloc gustul legumelor, si daca nu vreti sa ajungeti ca mine cand intr-un an am aruncat 20 de borcane de salata, pt ca nu am pus conservant.

Daca iarna nu se mai vede pastila deasupra, atunci va dati seama ca ea si-a facut treaba, acel borcan era cu probleme si a consumat din aspirina.

Deci optional puneti aspirina si capsati bine borcanele, verificati sa nu curga lichidul din ele si sa nu lase aer.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 8
Pas 9

Le intoarceti cu fundul in sus pe un prosop si lasati sa se raceasca bine la temperatura camerei.

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 9
Pas 10

Cand se racesc bine la puteti sterge cu un burete umed, in cuptor de obicei se mai murdaresc de sucul care il lasa. Le puneti la pastrat in camara.

Cam atat, iarna le deschideti, scoateti aspirina si le serviti cu ceapa, putin ulei si sare dupa gust. Merge bine amestecata cu varza murata sau mazare verde la conserva.

Pofta Buna!

Salata de legume pentru iarna (la borcan) - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 buc (aproximativ 6 borcane de 720 ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (14 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

mita
mita 17 Aug 2010, 22:10

Mama face ceva asemanator ,mai pune si ciupercute ,ssuper de bun .

Nota mea pentru reteta:
cirmicica
cirmicica 18 Aug 2010, 08:52

Mi se pare o reteta foarte buna,dar mi-e frica ca nu-mi iese bine si atunci pacat de legume...

Nota mea pentru reteta:
cuta
cuta 20 Aug 2010, 13:49

Arata superr, am sa sa o fac si eu. MULTUMIM!!!

Nota mea pentru reteta:
Mavi1962
Mavi1962 21 Aug 2010, 22:08

Tot Mavi1962! Vreau sa spun, si cred ca stiti cu toatele, ca la pagina "Retete de slabit" nu este nimic din ceea ce te astepti. Sunt doar niste anunturi de google. Mersic

lena
Elena (lena) 22 Aug 2010, 15:20

Nu prea am inteles Mavi la ce pagina te referi, pagina de Retete dietetice de pe Lalena.ro sau alt site ? Am verificat la mine, pagina merge bine, deci nu-mi dau seama despre ce imi spui. Poate imi scrii pe [email protected] despre ce este vorba.Multumesc

serbani
serbani 01 Sep 2010, 13:53

foarte bine arata si in acelasi timpt este si gustoasa si sanatoasa

Nota mea pentru reteta:
claudia1976
claudia1976 01 Sep 2010, 14:32

Eu am adăugat şi pătrunjel. Condimente naturale sănătoase, ieftine şi foarte utile pentru a îmbunătăţi gustul ciorbei  iarna.

Nota mea pentru reteta:
dancmr
dancmr 01 Sep 2010, 20:27

O reteta extraordinara si super sanatoasa.

MariaP
MariaP 01 Sep 2010, 21:24

Lena, o reteta buna, probata, de tocana de legume cu orez (pentru iarna) nu ai? Daca da, o astept cu nerabdare! Scuze, n-am stiut unde sa postez intrebarea, m-am gandit ca aici la categoria "Conserve" merge.

lena
Elena (lena) MariaP 01 Sep 2010, 22:19

Da Maria, am o reteta dar de ceva timp nu o mai fac, nu prea se mai mananca la noi in familie, desi este f.buna. Ne-am mai alintat intre timp, si orez pot sa gatesc oricand si asa, nu la borcan. Dar voi gasi reteta si ti-o trimit, sper s-o am la mine ,daca  nu, va trebui s-o aduc de acasa de la mama.

MariaP
MariaP 02 Sep 2010, 14:08

Lena, multumesc mult pentru raspuns!  Eu am una, n-am mai facut-o de cativa ai, e bunisoara, dar parca as incerca altceva.  Astept cu nerabdare, daca o gasesti, sa mi-o trimiti.

amalia80
amalia80 02 Sep 2010, 18:52

Deci o pot prepara in cratita si apoi o pot pune in borcane gata scazuta? Mi se pare un pic complicat sa mai desfac borcanele dupa ce le-am scos din cuptor. Condimente nu punem deloc?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) amalia80 02 Sep 2010, 20:13

Amalia am explicat f.bine reteta - vrei s-o repet aici in comentariu? Scrie clar, ca nu se face in cratita, borcanele nu se capseaza cu capace, cu folie - atunci cand le puneti la cuptor - si nu este nici o problema sa pui cateva linguri de salata in alt borcan ca sa-l umpli. Poti pune orice mirodenii va place.

bocsa
gabriela (bocsa) 04 Sep 2010, 22:55

Si eu pun aspirina, la conserve.Intr-un an, cand nu am folosit aspirina;cand am deschis o sticla de suc de rosii, tot continutul, mi-a sarit in tavan.

EROMANCA
EROMANCA 10 Sep 2010, 12:50

Am facut prima  portie si a iesit uimitor,( am folosit 1/2 dintr-un borcan la ghiveci si ce a ramas la o ciorbita , delicis ) in a doua portie am pus morcovul feliat subtire .

Nota mea pentru reteta:
goldy645
goldy645 14 Sep 2010, 11:41

Buna. Am si eu o intrebare,  poate unora le va parea deplasata, dar sunt novice in pregatirea conservelor pt iarna. Cum se sterilizeaza, in general borcanele goale la cuptor? La ce temperatura si pt cat timp? Se lasa apoi la racit sau se umplu asa fierbinti? Haideti gospodinelor cu experienta dati-mi un sfat.  Eu vreau sa pun zacusca anul asta pt prima data. Multumesc anticipat.

MariaP
MariaP 14 Sep 2010, 14:24

Goldy, pentru ca ai amintit de zacusca, uite cum procedez eu: inainte cu putin timp de a fi zacusca gata, spal borcanele, le las cu gura-n jos pe un servet sa se scurga putin, apoi le pun culcate pe tava de la aragaz si le tin in cuptor la foc mediu pana se usuca foarte bine (nu trebuie sa-ti mai ramana niciun strop de apa pe ele), apoi scot cate unul, il pun pe o tava de inox si daca zacusca e gata, incep s-o pun fierbinte in el. Dupa ce am umplut toate borcanele (ai grija, nu trebuie sa le umpli de tot, ,mai lasi putin spatiu, ca sa nu-ti dea pe afara cand sunt la cuptor...) le pun la cuptor la foc moderat si le tin pana se formeaza putina crusta, apoi le scot din cuptor, le pun capacele, le acopar cu o patura si le las asa pana se racesc. Vezi ca pe forum, daca te intereseaza, am postat si o reteta de zacusca. Spor la treaba, iar daca mai ai intrebari nu ezita sa le pui!

goldy645
goldy645 15 Sep 2010, 13:43

Maria!  Din cate am inteles borcanele le  pun in tava  la cuptor  fara apa, nu? Si cand sunt goale si mai apoi pline cu zacusca. Nu cunosc procedeul la cuptor, mama mea le da la dunst intr-o oala mare pe focul de la aragaz,  intr-un pic de apa si bagate intr-o paturica. Dar eu din lipsa unei oale uriase trebuie sa aleg optinea la cuptor.Multumesc inca o data.

MariaP
MariaP 15 Sep 2010, 21:58

Pentru nimic, Goldy. Cu mare placere si altadata!

Da, ai inteles foarte bine, fara apa!

Toate cele bune si spor la treaba!

Lavi
Lavi 30 Sep 2010, 09:39

la aceasta salata eu as adauga si telina rasa, nu multa, ca este foarte aromata si acapareaza gustul celorlalte legume

nusica
nusica 07 Jun 2011, 09:19

Da,Lena,ar merge si telina?Si,daca imi dati voie,am o reteta de tocana cu orez,pentru Maria P.,foarte buna,verificata,o fac in fiecare an.1 kg morcovi,1 kg ceapa,2 kg ardei kapia rosu dar mai bine gogosari,2 kg rosii,12 linguri orez(sau o cana de ceai plina cu orez),400 ml ulei,sare,foi dafin,piper.Legumele se toaca,ca pentru mancare si se aseaza intr-o cratita mai mare in ordinea de mai sus,straturi,nu amestecate.Se adauga uleiul pe marginea vasului,fara sa se amestece.Inainte de stratul de rosii se pun condimentele.Se baga la cuptor o ora si treizeci de minute,dupa care se scoate cratita din cuptor si se adauga orezul care a fost pe jumatate fiertAcum,.se amesteca toate ingredientele si se mai lasa cam 1/2 ora la cuptor.Se scot,se pune in borcanele uscate,se capseaza,sau infileteaza,se mai lasa in cuptor 1/2 ora,la foc foarte mic,apoi stingi focul si le lasi acolo pana se racesc borcanele.E o reteta minunata,eu pun in borcane de 320 gr si iau iarna la serviciu.

Nota mea pentru reteta:
Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 23 Sep 2011, 00:10

Tocmai am pus la racit 6 borcane! Abia astept sa le deschid la iarna! Insa acum mi-e teama de ceva ce am facut.... salata a lasat foarte, dar foarte multa zeama.. si atunci cand am pus-o in borcane am stors zeama. Sper sa nu dauneze cumva. Multumesc!

lena
Elena (lena) 23 Sep 2011, 00:37

Este bine sa fie cu zeama - pacat ca ai scurs-o

Mavi1962
Mavi1962 23 Sep 2011, 10:13

DA. STIU K ESTE F. BUNA. EU FACEAM ASA INAINTE SI, CUM SPUI TU, NU MAI AVEAM. AL MEU SOT LE MANCA, ASA, DIN BORCAN. CAT DESPRE CIORBITE... CE SA ZIC: FIIND F. CONCENTRAT ZARZAVATUL, IESEA O CIORBA... SI NU TREBUIA SA PUN MULT. SINCER, NU AM MAI FACUT RETETA ASTA DE ZECI DE ANI. SALUTARI SI MERSIC PTR EFORTUL TAU ZILNIC

Nota mea pentru reteta:
anad
anad 20 Aug 2012, 11:55

Excelenta reteta, foarte usor de preparat, tinand cont ca de multe ori nu dispunem de prea mult timp pentru lucruri migaloase.O portie este intradevar prea putin pentru o oarna intreaga

Nota mea pentru reteta:
Andreeahudy
Andreeahudy 11 Sep 2012, 11:24

oare vinete merg (1..2 taiate fideluta) sau se apropie de zacusca?

lena
Elena (lena) Andreeahudy 11 Sep 2012, 14:44

Nu am facu niciodata combinata cu vinete, poti incerca.

Mavi1962
Mavi1962 11 Sep 2012, 16:26

Buna, ziua! Desi nuy am mai vb de multa vreme, aflati ca am facut pentru iarna trecuta reteta asta de salata. Si, mi-a iesit perfect: la fel ca in trecut. Culema este ca noi nu mai mancam atata si mai am si acum. Buna, rau, pentru toate - mancarica de cartofi iese delicioasa dak pui putin. Va pup

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 18 Sep 2013, 16:01

RETETA ASTA E FOARTE BUNA SI "ASA" SI COMBINATA CU CEVA, CIND ERAM ACASA O FACEAM, ERA MINACRE PENTRU STUDENTI, BUNA PENTRU CIORBE...MULTUMIM LENA

Nota mea pentru reteta:
sofica49
sofia (sofica49) 09 Oct 2013, 21:11

Eu fac pt iarna numai rosii cu ardei dati la robot,o linguita de zahar fiert l baie marin borcanele.,fara sare,excelent zarzavat!

Tantza
Tantza 18 Jul 2016, 14:30

Am facut anul trecut 25 borcane si sa mancat toata....fac si acum 3 doze.Le pun si aspirina ca sa fiu sigura, dar nu e necesar.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Catiushor891
batmindru ecaterina (Catiushor891) 15 Sep 2016, 20:59

Buna, Lena. Mama facea reteta asta cand eram copii, asa dor si pofta imi este! Imi poti spune cam cate grade inseamna la minim? La cuptorul electric eu am minim 50 grade, nu e cam putin? Multumesc

lena
Elena (lena) batmindru ecaterina (Catiushor891) 16 Sep 2016, 12:07

La minim ar fi vreo 80-100 de grade, cat sa fiarba incet si sa nu iasa din borcane. La 50 e prea putin, nu vor fierbe deloc.

Da, si la mine este o salata cu amintiri :)

FamiliaCotofana546
Familia Cotofana (FamiliaCotofana546) 19 Sep 2016, 21:34

Chiar acum am borcanele in cuptor....sunt tare curioasa de gust!!!!!dupa atitea laude

Nota mea pentru reteta:
andreea.lavinia87
andreea.lavinia87 26 Oct 2016, 10:54

Bună Lena, am o mica problema, cuptorul meu nu are afișaj pentru temperatura, si nu prea știu cum sa procedez nu reușesc sa imi dau seama cand ajunge la 180°C . Ai putea sa imi dai o idee? Mulțumesc.

lena
Elena (lena) andreea.lavinia87 26 Oct 2016, 11:06

Pune la o treapta medie, la care faci de obicei si alte chestii in cuptor.

andreea.lavinia87
andreea.lavinia87 Elena (lena) 26 Oct 2016, 11:07

Multumesc mult

VeronicaSajin316
Veronica Sajin (VeronicaSajin316) 09 Aug 2017, 17:03

Lena pot sa folosesc rosii cherry?

lena
Elena (lena) Veronica Sajin (VeronicaSajin316) 10 Aug 2017, 14:14

Sigur, tot rosii sunt si ele :)

Ekaterinka
Ekaterinka 17 Sep 2017, 17:12

Lena la temperatura camerei o să țină peste iarnă? Că nu am nici debara,nici cămară.toate conservele le țin într-un hol unde cred eu că e mai răcoare,dar tot am emotii

lena
Elena (lena) Ekaterinka 17 Sep 2017, 17:47

Cu aspirina tin la orice temperatura :)

CristinaCroitoru436
Cristina Croitoru (CristinaCroitoru436) 22 Sep 2017, 08:07

Multumim pentru reteta!

Nota mea pentru reteta:
CristinaCroitoru436
Cristina Croitoru (CristinaCroitoru436) 22 Sep 2017, 19:57

Le-am fiert in cuptor 1,5 h, nu a scazut din borcan. Astazi am desfacut un.borcan si.mi se pare morcovul crocant (crudisor). Aspirina s-a dizolvat. Oare vor tine pe iarna?

lena
Elena (lena) Cristina Croitoru (CristinaCroitoru436) 22 Sep 2017, 19:58

La ce temperatura in cuptor?

CristinaCroitoru436
Cristina Croitoru (CristinaCroitoru436) Elena (lena) 23 Sep 2017, 14:21

180

lena
Elena (lena) Cristina Croitoru (CristinaCroitoru436) 23 Sep 2017, 16:21

Atunci va sta bine.

lycica
lycica 16 Aug 2020, 10:20

Lena, cantitatea de legume este înainte sau după curățare?

lena
Elena (lena) lycica 16 Aug 2020, 10:48

Ambele variante sunt ok, daca nu aveti multe resturi dupa curatare.

lycica
lycica Elena (lena) 29 Aug 2020, 15:23

Încă o întrebare, ca una care am de-a face cu borcanele prima dată. Când punem salata în borcane, ele trebuie să fie doar spălate sau cumva sterilizate în cuptor cu capace? La pasul 6 scrie două metode: în ce constă sterizilarea despre care scrie acolo?

lena
Elena (lena) lycica 29 Aug 2020, 15:28

In aceasta reteta borcanele goale trebuie doar spalate bine si scurse. Iar apoi, umplute cu legumele/salata se fierb sau sterilizeaza dupa cum scrie.

lycica
lycica Elena (lena) 29 Aug 2020, 15:32

Mulțumesc foarte mult!

lycica
lycica lycica 29 Aug 2020, 17:16

Le-am pus la cuptor la 180 grade și a trecut cam o oră și nu înțeleg dacă a început să fiarbă sau nu. Picură de pe folia de aluminiu. Este de ajuns, să las deja la 100 grade încă o oră jumătate sau mai aștept la 180 grade?

lena
Elena (lena) lycica 29 Aug 2020, 17:18

Fierb sigur, lasati inca 30-40 de minute, si incercati sa urmati reteta mai atent.

ElenaLacusta503
Elena Lacusta (ElenaLacusta503) 22 May 2021, 11:47

Buna, Lena, o intrebare, prin sterilizare directa pe baie de apa si inchise cu capace, nu se pot face ? Respectand toti pasii din reteta. 

Multumesc !  

lena
Elena (lena) Elena Lacusta (ElenaLacusta503) 22 May 2021, 12:22

Sigur ca se poate, cu atentie si respectand pasii😉

ElenaLacusta926
Elena Lacusta (ElenaLacusta926) Elena (lena) 31 May 2021, 02:35

Multumesc mult! Eu am sa incerc reteta mai tarziu, dar nu neaparat doar ptr iarna ci si ptr momentele in care ajung acasa prea obosita si nu am nimic in frigider....atunci ceva usor, o ciorbita de lugume, repede in cratita si pe foc cateva minute 😉😉

 Eu fac si vara una di retetele tale de salata de varza marinata,  minunata!! ....e pregatita gata in frigider cand nu am timp sau chef sa spal o salata, repede un contur la un gratarel rapid 🤣🤣   eu caut asa idei rapide ca sa mai evit sa cumpar gata facute  , ptr zile ca acestea.... 😥