Salată de legume pentru iarnă (la borcan)

Salată de legume pentru iarnă (la borcan)

Știți foarte bine situația iarna, când vrei să mănânci o salată de legume, bună și naturală - dar când mergi la supermarket găsești numai roșii ca plasticul și alte legume crescute în seră și maturate cu chimicale.

Vă propun soluția, să faceți de probă 5 borcane din această salată la borcan, și îmi spuneți cum a mers iarna. Vă garantez că unica dezamăgire va fi că ați făcut prea puțină :) În familia noastră o știu de când sunt și eu, se făcea obligatoriu câte 50 de borcane, să ajungă pe toată iarna.

La gust este foarte bună (foarte apropiată de gustul natural al legumelor), noi adăugăm iarna puțină ceapă verde sau albă și o mâncăm la orice garnitură de carne sau legume. Iar dacă o amestecați cu puțină varză murată, sigur mă pomeniți numai de bine :) În plus se poate folosi la prepararea ciorbelor, mâncărurilor, este ca o vegeta de legume concentrată în borcan.

În plus metoda simplă de preparare, le puneți la cuptor sau la sterilizare, și în 2 ore maxim aveți salata gata.

Promit că voi schimba poza de prezentare, atunci când voi deschide primul borcan de anul ăsta - din păcate cele de anul trecut s-au terminat în prima lună de iarnă trecută.

Ingrediente

Roșii
5 kg
   
Ceapă albă
1 kg
   
Morcovi
1 kg
   
Ardei gras
1 kg
   
Sare
2 linguri
   
Pătrunjel verde
1 buc
adică 1 legătură, dar este opțional - eu acum nu am pus, dar voi face o partidă și cu verdeață

Pași de urmat

Pas 1

Morcovii se spală, se curăță și se dau prin răzătoarea mai mare. Toate legumele în continuare le puneți într-un vas mare (eu am un lighean mare special pentru bucătărie, cam de 10 litri pe care-l folosesc anume la conserve).

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 1
Pas 2

Apoi spălați, curățați și tăiați fășii ardeii.

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 2
Pas 3

Apoi curățați, spălați și tăiați ceapa în fășii. O adăugați la restul legumelor.

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 3
Pas 4

Și ultimele sunt roșiile, le spălați și tăiați felii medii, ca pentru salată.

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 4
Pas 5

Puneți sarea și verdeața, amestecați totul bine cu mâinile sau cu o lingură mare. Perfect ar fi să o lăsați o jumătate de oră, să se pătrundă și să se mai înmoaie legumele. Când nu aveți timp puteți să le puneți așa în borcane, doar ca să știți că după ce fierb se vor lăsa mai mult, și va trebui să completați borcanele, să nu rămâneți doar cu jumătate de salată în borcan.

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 5
Pas 6

Puneți salata în borcane, presați bine să încapă mai bine și să nu rămână spații goale, înveliți gura borcanelor cu folie de aluminiu și le aranjați pe tava de cuptor. La mine de obicei încap 9 borcane.

Le lăsați la 180 de grade până încep să fiarbă, apoi faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet 1-1.5 ore.

Dacă preferați să le sterilizați - puneți borcanele în apă, și la fel, când începe să fiarbă salata în borcane lăsați aproximativ o oră la foc mic să fiarbă în continuare.

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 6
Pas 7

După ce a trecut timpul de fierbere, scoateți un borcan, îl veți folosi pentru a completa celelalte borcane - salata se lasă după fierbere și ar fi păcat să le lăsați așa în borcanele nu pline.

Scoateți pe rând borcanele din cuptor, completați cu o lingură din primul borcan, până se umple.

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 7
Pas 8

Și acum partea cu conservantul. Această salată de obicei stă foarte bine, dar cu condiția să aveți camară bună, răcoroasă și închisă. În cazul în care le țineți la balcon, recomand să puneți în fiecare borcan (deasupra) câte 1 pastilă de aspirină. Iarna, când deschideți borcanul, veți vedea că pastila așa și rămâne, o scoateți cu o lingură și mâncați salata liniștiți. Nu schimbă deloc gustul legumelor, și dacă nu vreți să ajungeți ca mine când într-un an am aruncat 20 de borcane de salată, pt că nu am pus conservant.

Dacă iarna nu se mai vede pastila deasupra, atunci vă dați seama că ea și-a făcut treaba, acel borcan era cu probleme și a consumat din aspirină.

Deci opțional puneți aspirină și capsăți bine borcanele, verificați să nu curgă lichidul din ele și să nu lase aer.

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 8
Pas 9

Le întoarceți cu fundul în sus pe un prosop și lăsați să se răcească bine la temperatura camerei.

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 9
Pas 10

Când se răcesc bine le puteți șterge cu un burete umed, în cuptor de obicei se mai murdăresc de sucul care îl lasă. Le puneți la păstrat în cămară.

Cam atât, iarna le deschideți, scoateți aspirina și le serviți cu ceapă, puțin ulei și sare după gust. Merge bine amestecată cu varză murată sau mazăre verde la conservă.

Poftă Bună!

Salată de legume pentru iarnă (la borcan) - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 buc (aproximativ 6 borcane de 720 ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (14 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

mita
mita 17 Aug 2010, 22:10

Mama face ceva asemanator ,mai pune si ciupercute ,ssuper de bun .

Nota mea pentru rețetă:
cirmicica
cirmicica 18 Aug 2010, 08:52

Mi se pare o reteta foarte buna,dar mi-e frica ca nu-mi iese bine si atunci pacat de legume...

Nota mea pentru rețetă:
cuta
cuta 20 Aug 2010, 13:49

Arata superr, am sa sa o fac si eu. MULTUMIM!!!

Nota mea pentru rețetă:
Mavi1962
Mavi1962 21 Aug 2010, 22:08

Tot Mavi1962! Vreau sa spun, si cred ca stiti cu toatele, ca la pagina "Retete de slabit" nu este nimic din ceea ce te astepti. Sunt doar niste anunturi de google. Mersic

lena
Elena (lena) 22 Aug 2010, 15:20

Nu prea am inteles Mavi la ce pagina te referi, pagina de Retete dietetice de pe Lalena.ro sau alt site ? Am verificat la mine, pagina merge bine, deci nu-mi dau seama despre ce imi spui. Poate imi scrii pe [email protected] despre ce este vorba.Multumesc

serbani
serbani 01 Sep 2010, 13:53

foarte bine arata si in acelasi timpt este si gustoasa si sanatoasa

Nota mea pentru rețetă:
claudia1976
claudia1976 01 Sep 2010, 14:32

Eu am adăugat şi pătrunjel. Condimente naturale sănătoase, ieftine şi foarte utile pentru a îmbunătăţi gustul ciorbei  iarna.

Nota mea pentru rețetă:
dancmr
dancmr 01 Sep 2010, 20:27

O reteta extraordinara si super sanatoasa.

MariaP
MariaP 01 Sep 2010, 21:24

Lena, o reteta buna, probata, de tocana de legume cu orez (pentru iarna) nu ai? Daca da, o astept cu nerabdare! Scuze, n-am stiut unde sa postez intrebarea, m-am gandit ca aici la categoria "Conserve" merge.

lena
Elena (lena) MariaP 01 Sep 2010, 22:19

Da Maria, am o reteta dar de ceva timp nu o mai fac, nu prea se mai mananca la noi in familie, desi este f.buna. Ne-am mai alintat intre timp, si orez pot sa gatesc oricand si asa, nu la borcan. Dar voi gasi reteta si ti-o trimit, sper s-o am la mine ,daca  nu, va trebui s-o aduc de acasa de la mama.

MariaP
MariaP 02 Sep 2010, 14:08

Lena, multumesc mult pentru raspuns!  Eu am una, n-am mai facut-o de cativa ai, e bunisoara, dar parca as incerca altceva.  Astept cu nerabdare, daca o gasesti, sa mi-o trimiti.

amalia80
amalia80 02 Sep 2010, 18:52

Deci o pot prepara in cratita si apoi o pot pune in borcane gata scazuta? Mi se pare un pic complicat sa mai desfac borcanele dupa ce le-am scos din cuptor. Condimente nu punem deloc?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) amalia80 02 Sep 2010, 20:13

Amalia am explicat f.bine reteta - vrei s-o repet aici in comentariu? Scrie clar, ca nu se face in cratita, borcanele nu se capseaza cu capace, cu folie - atunci cand le puneti la cuptor - si nu este nici o problema sa pui cateva linguri de salata in alt borcan ca sa-l umpli. Poti pune orice mirodenii va place.

bocsa
gabriela (bocsa) 04 Sep 2010, 22:55

Si eu pun aspirina, la conserve.Intr-un an, cand nu am folosit aspirina;cand am deschis o sticla de suc de rosii, tot continutul, mi-a sarit in tavan.

EROMANCA
EROMANCA 10 Sep 2010, 12:50

Am facut prima  portie si a iesit uimitor,( am folosit 1/2 dintr-un borcan la ghiveci si ce a ramas la o ciorbita , delicis ) in a doua portie am pus morcovul feliat subtire .

Nota mea pentru rețetă:
goldy645
goldy645 14 Sep 2010, 11:41

Buna. Am si eu o intrebare,  poate unora le va parea deplasata, dar sunt novice in pregatirea conservelor pt iarna. Cum se sterilizeaza, in general borcanele goale la cuptor? La ce temperatura si pt cat timp? Se lasa apoi la racit sau se umplu asa fierbinti? Haideti gospodinelor cu experienta dati-mi un sfat.  Eu vreau sa pun zacusca anul asta pt prima data. Multumesc anticipat.

MariaP
MariaP 14 Sep 2010, 14:24

Goldy, pentru ca ai amintit de zacusca, uite cum procedez eu: inainte cu putin timp de a fi zacusca gata, spal borcanele, le las cu gura-n jos pe un servet sa se scurga putin, apoi le pun culcate pe tava de la aragaz si le tin in cuptor la foc mediu pana se usuca foarte bine (nu trebuie sa-ti mai ramana niciun strop de apa pe ele), apoi scot cate unul, il pun pe o tava de inox si daca zacusca e gata, incep s-o pun fierbinte in el. Dupa ce am umplut toate borcanele (ai grija, nu trebuie sa le umpli de tot, ,mai lasi putin spatiu, ca sa nu-ti dea pe afara cand sunt la cuptor...) le pun la cuptor la foc moderat si le tin pana se formeaza putina crusta, apoi le scot din cuptor, le pun capacele, le acopar cu o patura si le las asa pana se racesc. Vezi ca pe forum, daca te intereseaza, am postat si o reteta de zacusca. Spor la treaba, iar daca mai ai intrebari nu ezita sa le pui!

goldy645
goldy645 15 Sep 2010, 13:43

Maria!  Din cate am inteles borcanele le  pun in tava  la cuptor  fara apa, nu? Si cand sunt goale si mai apoi pline cu zacusca. Nu cunosc procedeul la cuptor, mama mea le da la dunst intr-o oala mare pe focul de la aragaz,  intr-un pic de apa si bagate intr-o paturica. Dar eu din lipsa unei oale uriase trebuie sa aleg optinea la cuptor.Multumesc inca o data.

MariaP
MariaP 15 Sep 2010, 21:58

Pentru nimic, Goldy. Cu mare placere si altadata!

Da, ai inteles foarte bine, fara apa!

Toate cele bune si spor la treaba!

Lavi
Lavi 30 Sep 2010, 09:39

la aceasta salata eu as adauga si telina rasa, nu multa, ca este foarte aromata si acapareaza gustul celorlalte legume

nusica
nusica 07 Jun 2011, 09:19

Da,Lena,ar merge si telina?Si,daca imi dati voie,am o reteta de tocana cu orez,pentru Maria P.,foarte buna,verificata,o fac in fiecare an.1 kg morcovi,1 kg ceapa,2 kg ardei kapia rosu dar mai bine gogosari,2 kg rosii,12 linguri orez(sau o cana de ceai plina cu orez),400 ml ulei,sare,foi dafin,piper.Legumele se toaca,ca pentru mancare si se aseaza intr-o cratita mai mare in ordinea de mai sus,straturi,nu amestecate.Se adauga uleiul pe marginea vasului,fara sa se amestece.Inainte de stratul de rosii se pun condimentele.Se baga la cuptor o ora si treizeci de minute,dupa care se scoate cratita din cuptor si se adauga orezul care a fost pe jumatate fiertAcum,.se amesteca toate ingredientele si se mai lasa cam 1/2 ora la cuptor.Se scot,se pune in borcanele uscate,se capseaza,sau infileteaza,se mai lasa in cuptor 1/2 ora,la foc foarte mic,apoi stingi focul si le lasi acolo pana se racesc borcanele.E o reteta minunata,eu pun in borcane de 320 gr si iau iarna la serviciu.

Nota mea pentru rețetă:
Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 23 Sep 2011, 00:10

Tocmai am pus la racit 6 borcane! Abia astept sa le deschid la iarna! Insa acum mi-e teama de ceva ce am facut.... salata a lasat foarte, dar foarte multa zeama.. si atunci cand am pus-o in borcane am stors zeama. Sper sa nu dauneze cumva. Multumesc!

lena
Elena (lena) 23 Sep 2011, 00:37

Este bine sa fie cu zeama - pacat ca ai scurs-o

Mavi1962
Mavi1962 23 Sep 2011, 10:13

DA. STIU K ESTE F. BUNA. EU FACEAM ASA INAINTE SI, CUM SPUI TU, NU MAI AVEAM. AL MEU SOT LE MANCA, ASA, DIN BORCAN. CAT DESPRE CIORBITE... CE SA ZIC: FIIND F. CONCENTRAT ZARZAVATUL, IESEA O CIORBA... SI NU TREBUIA SA PUN MULT. SINCER, NU AM MAI FACUT RETETA ASTA DE ZECI DE ANI. SALUTARI SI MERSIC PTR EFORTUL TAU ZILNIC

Nota mea pentru rețetă:
anad
anad 20 Aug 2012, 11:55

Excelenta reteta, foarte usor de preparat, tinand cont ca de multe ori nu dispunem de prea mult timp pentru lucruri migaloase.O portie este intradevar prea putin pentru o oarna intreaga

Nota mea pentru rețetă:
Andreeahudy
Andreeahudy 11 Sep 2012, 11:24

oare vinete merg (1..2 taiate fideluta) sau se apropie de zacusca?

lena
Elena (lena) Andreeahudy 11 Sep 2012, 14:44

Nu am facu niciodata combinata cu vinete, poti incerca.

Mavi1962
Mavi1962 11 Sep 2012, 16:26

Buna, ziua! Desi nuy am mai vb de multa vreme, aflati ca am facut pentru iarna trecuta reteta asta de salata. Si, mi-a iesit perfect: la fel ca in trecut. Culema este ca noi nu mai mancam atata si mai am si acum. Buna, rau, pentru toate - mancarica de cartofi iese delicioasa dak pui putin. Va pup

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 18 Sep 2013, 16:01

RETETA ASTA E FOARTE BUNA SI "ASA" SI COMBINATA CU CEVA, CIND ERAM ACASA O FACEAM, ERA MINACRE PENTRU STUDENTI, BUNA PENTRU CIORBE...MULTUMIM LENA

Nota mea pentru rețetă:
sofica49
sofia (sofica49) 09 Oct 2013, 21:11

Eu fac pt iarna numai rosii cu ardei dati la robot,o linguita de zahar fiert l baie marin borcanele.,fara sare,excelent zarzavat!

Tantza
Tantza 18 Jul 2016, 14:30

Am facut anul trecut 25 borcane si sa mancat toata....fac si acum 3 doze.Le pun si aspirina ca sa fiu sigura, dar nu e necesar.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Catiushor891
batmindru ecaterina (Catiushor891) 15 Sep 2016, 20:59

Buna, Lena. Mama facea reteta asta cand eram copii, asa dor si pofta imi este! Imi poti spune cam cate grade inseamna la minim? La cuptorul electric eu am minim 50 grade, nu e cam putin? Multumesc

lena
Elena (lena) batmindru ecaterina (Catiushor891) 16 Sep 2016, 12:07

La minim ar fi vreo 80-100 de grade, cat sa fiarba incet si sa nu iasa din borcane. La 50 e prea putin, nu vor fierbe deloc.

Da, si la mine este o salata cu amintiri :)

FamiliaCotofana546
Familia Cotofana (FamiliaCotofana546) 19 Sep 2016, 21:34

Chiar acum am borcanele in cuptor....sunt tare curioasa de gust!!!!!dupa atitea laude

Nota mea pentru rețetă:
andreea.lavinia87
andreea.lavinia87 26 Oct 2016, 10:54

Bună Lena, am o mica problema, cuptorul meu nu are afișaj pentru temperatura, si nu prea știu cum sa procedez nu reușesc sa imi dau seama cand ajunge la 180°C . Ai putea sa imi dai o idee? Mulțumesc.

lena
Elena (lena) andreea.lavinia87 26 Oct 2016, 11:06

Pune la o treapta medie, la care faci de obicei si alte chestii in cuptor.

andreea.lavinia87
andreea.lavinia87 Elena (lena) 26 Oct 2016, 11:07

Multumesc mult

VeronicaSajin316
Veronica Sajin (VeronicaSajin316) 09 Aug 2017, 17:03

Lena pot sa folosesc rosii cherry?

lena
Elena (lena) Veronica Sajin (VeronicaSajin316) 10 Aug 2017, 14:14

Sigur, tot rosii sunt si ele :)

Ekaterinka
Ekaterinka 17 Sep 2017, 17:12

Lena la temperatura camerei o să țină peste iarnă? Că nu am nici debara,nici cămară.toate conservele le țin într-un hol unde cred eu că e mai răcoare,dar tot am emotii

lena
Elena (lena) Ekaterinka 17 Sep 2017, 17:47

Cu aspirina tin la orice temperatura :)

CristinaCroitoru436
Cristina Croitoru (CristinaCroitoru436) 22 Sep 2017, 08:07

Multumim pentru reteta!

Nota mea pentru rețetă:
CristinaCroitoru436
Cristina Croitoru (CristinaCroitoru436) 22 Sep 2017, 19:57

Le-am fiert in cuptor 1,5 h, nu a scazut din borcan. Astazi am desfacut un.borcan si.mi se pare morcovul crocant (crudisor). Aspirina s-a dizolvat. Oare vor tine pe iarna?

lena
Elena (lena) Cristina Croitoru (CristinaCroitoru436) 22 Sep 2017, 19:58

La ce temperatura in cuptor?

CristinaCroitoru436
Cristina Croitoru (CristinaCroitoru436) Elena (lena) 23 Sep 2017, 14:21

180

lena
Elena (lena) Cristina Croitoru (CristinaCroitoru436) 23 Sep 2017, 16:21

Atunci va sta bine.

lycica
lycica 16 Aug 2020, 10:20

Lena, cantitatea de legume este înainte sau după curățare?

lena
Elena (lena) lycica 16 Aug 2020, 10:48

Ambele variante sunt ok, daca nu aveti multe resturi dupa curatare.

lycica
lycica Elena (lena) 29 Aug 2020, 15:23

Încă o întrebare, ca una care am de-a face cu borcanele prima dată. Când punem salata în borcane, ele trebuie să fie doar spălate sau cumva sterilizate în cuptor cu capace? La pasul 6 scrie două metode: în ce constă sterizilarea despre care scrie acolo?

lena
Elena (lena) lycica 29 Aug 2020, 15:28

In aceasta reteta borcanele goale trebuie doar spalate bine si scurse. Iar apoi, umplute cu legumele/salata se fierb sau sterilizeaza dupa cum scrie.

lycica
lycica Elena (lena) 29 Aug 2020, 15:32

Mulțumesc foarte mult!

lycica
lycica lycica 29 Aug 2020, 17:16

Le-am pus la cuptor la 180 grade și a trecut cam o oră și nu înțeleg dacă a început să fiarbă sau nu. Picură de pe folia de aluminiu. Este de ajuns, să las deja la 100 grade încă o oră jumătate sau mai aștept la 180 grade?

lena
Elena (lena) lycica 29 Aug 2020, 17:18

Fierb sigur, lasati inca 30-40 de minute, si incercati sa urmati reteta mai atent.

ElenaLacusta503
Elena Lacusta (ElenaLacusta503) 22 May 2021, 11:47

Buna, Lena, o intrebare, prin sterilizare directa pe baie de apa si inchise cu capace, nu se pot face ? Respectand toti pasii din reteta. 

Multumesc !  

lena
Elena (lena) Elena Lacusta (ElenaLacusta503) 22 May 2021, 12:22

Sigur ca se poate, cu atentie si respectand pasii😉

ElenaLacusta926
Elena Lacusta (ElenaLacusta926) Elena (lena) 31 May 2021, 02:35

Multumesc mult! Eu am sa incerc reteta mai tarziu, dar nu neaparat doar ptr iarna ci si ptr momentele in care ajung acasa prea obosita si nu am nimic in frigider....atunci ceva usor, o ciorbita de lugume, repede in cratita si pe foc cateva minute 😉😉

 Eu fac si vara una di retetele tale de salata de varza marinata,  minunata!! ....e pregatita gata in frigider cand nu am timp sau chef sa spal o salata, repede un contur la un gratarel rapid 🤣🤣   eu caut asa idei rapide ca sa mai evit sa cumpar gata facute  , ptr zile ca acestea.... 😥