Zacusca de vinete

Imi place foarte mult zacusca si mancarurile cu vinete si ardei, dar zacusca de vinete este preferata si in fruntea tuturor.

La noi acasa aceasta reteta de zacusca se mai numeste Tocana de vinete, si mult timp nu prea intelegeam aici in Romania termenul de zacusca.

Am avut cateva incercari nereusite s-o cumpar, am si preparat  diverse variante, dar "regina" tuturor zacusca de vinete inca era in testare. Anul trecut am avut timp sa fac toate etapele(am si adunat sfaturi pe parcurs de la diverse gospodine), sa ma joc cu ingredientele, cu conservarea, si a trecut testul peste iarna - nici un borcan nu a explodat, nu si-a schimbat gustul, si asta fara aspirina!

Acesta varianta eu zic ca este cea mai exemplara, perfecta, desi un pic mai complicata si mai lunga dar daca va organizati corect o sa va bucurati de proces si de rezultate. Inainte sa va apucati efectiv de mixarea finala a ingredientelor sa faceti urmatoarele, chiar partajate in diverse zile libere:

- Coaceti vinetele pe tabla(tigaie veche, sau cuptor), le curatati, le scurgeti bine si daca nu le faceti in 1-2 zile le congelati.

- La fel si ardeii cu gogosarii - copti, presarat sare, lasat sub capac si curatati bine de piele si seminte. Le congelati la fel daca nu preparati zacusca in 1-2 zile.

- Apoi din bulionul de rosii preparat pentru iarna, lasati la o parte, la frigider, 3 litri pentru zacusca. Daca nu faceti bulion treceti prin masina de tocat sau robot vreo 3 kg de rosii si le folositi in zacusca.

Dupa ce ati facute cele de sus, va apucati de reteta, si va garantez ca o sa aveti zacusca de vinete de nota 20! Gustoasa, aromata, densa, perfecta chiar si pentru cei mai mofturosi amatori de zacusca :)

Ingrediente

Vinete coapte, curatate si scurse bine
3 kg
ca sa fie mai gustoase(cu miros usor de fum) le faceti pe tabla sau gratar - dar merg bine si facute in cuptor
Ardei si gogosari copti si curatati
2 kg
proportia de ardei/gogosari poate sa fie variabila - de preferat la fel sa-i faceti pe tabla sau gratar
Ceapa alba
2 kg
Bulion de rosii
3 l
Ulei de floarea soarelui
500 ml
Sare
3 linguri
dupa gust

Pasi de urmat

1

Prima etapa:

- coaceti vinetele, le curatati, scurgeti bine printr-o sita.

Eu le-am congelat si am facut zacusca in alta zi.

2

Etapa a 2-a:

- coaceti si curatati ardeii si gogosarii(imediat dupa copt le presarati cu sare, acoperiti cu capac si lasati vreo 30 de minute, apoi le veti curata mult mai usor).

Eu la fel, le-am facut intr-o alta zi, am congelat si am facut zacusca mai incolo.

3

Etapa a 3-a este sa faceti bulionul, sau pasati 3-4 kg de rosii.

Apoi va fi efectiv procesul de preparare:

- aici vedeti in poza toate ingredientele gata preparate si de utilizat la zacusca.

4

Ceapa se toaca marunt intr-un robot de bucatarie sau masina de tocat carne.

Uleiul se incinge bine intr-un ceaun mare, se adauga ceapa, si lasati sa se caleasca amestecand periodic.

5

Apoi cam dupa 15 minute adaugati bulionul de rosii, amestecati si lasati sa fiarba inca vreo 15 minute impreuna.

6

In acest timp vinetele le dati prin robot sau masina de tocat carne, la fel si ardeii.

7

Apoi intr-un alt ceaun mai mic sau tigaie adanca turnati putin ulei, vinetele,ardeii si le lasati sa se caleasca vreo 15 minute impreuna.

8

Apoi turnati amestecul de vinete in ceaunul cu ceapa si bulion.

9

Amestecati, potriviti de sare si  cand incepe sa fiarba bine faceti focul mic si lasati vreao 2-3 ore la fiert, amestecand periodic.

10

Aveti grija sa o acoperiti putin, pentru ca sare si puteti sa va frigeti la mana, mai ales cand amestecati.

11

Observati ca pe parcurs cat fierbe, se schimba textura, gustul, culoarea - este foarte important aici sa aveti rabdare s-o fierbeti cat mai mult si mai bine.

Este gata atunci cand devine lucioasa, uleiul iese la suprafata si zacusca este densa.

12

Apoi o turnati asa fierbinte in borcanele curate si uscate din timp(eu le pun la cuptor cam 30 de minute, la 150 grade).

Aveti grija sa nu le umpleti prea tare, lasati cam 1 cm liber de la gura borcanului.

13

Le infiletati bine cu capace de metal curate si bune(sa nu fie ruginite).

14

Si le puneti asa fierbinti in cuptor fierbinte preincalzit la 150 de grade.

Eu le las cam 30-40 de minute sa fiu sigura ca stau peste iarna fara aspirina.

Au stat perfect, asa ca fara grija folositi metoda cuptorului pentru sterilizare.

15

Opriti cuptorul dupa acest timp, deschideti usa si lasati asa sa se raceasca borcanele complet, eventual peste noapte.

Si gata, le depozitati, de preferat la loc racoros si uscat.

Desi poate sa para procesul mai complicat, sa stiti ca nu este - dar zacusca mai buna decat asta nu am mancat, este perfecta din toate punctele de vedere.

Pofta Buna!

Cantitate: 10 kg (15 borcane de 350g)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: expert
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 5 (15 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 104

VlasceanuDomnica179
Vlasceanu Domnica (VlasceanuDomnica179) 20 sep 2016, 03:46

Este o rețetă foarte bună! Cumnata mea a facut-o prima dată, apoi, a preluat-o tot familionul! Mulțumim dna Lena!

OanaTahiRaducanu791
Oana Raducanu (OanaTahiRaducanu791) 27 aug 2016, 19:57

fierbeti in cuptor in cratita lata-e mult mai usor

lena
Elena (lena) 30 apr 2016, 22:07

Ma bucur mult, sa aveti pofta mare!

Anna Aniuta
Anna Aniuta 28 apr 2016, 15:07

Lena, esti superba! Zacusca mai buna chiar nu tin minte sa mai fi gustat! Eu stau in Emirate si cam ducem dorul bunatatilor noastre. Am zis hai sa fac si eu zacusca. A fost bomba! Am avut in mai multe zile invitati romani, moldoveni si ukraineni. Pai nu se puteau satura! Le-a placut la toti. Dupa care am servit si o prietena sirianca, si a fost impresionata. Mi-a si zis sa fac business aici cu zacusca ca ma fac milionara! :)😂

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 16 sep 2015, 08:51

Buna. In nici un an nu am postat. Am si eu scrisa pas cu pas, dar....Atata spun. Anul acesta 39 de borcanase. Cred ca e cea mai muncita conserva, dar si ....buna.Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Darzos
Darzos 09 sep 2015, 17:59

Minunată! Aici, în Rusia, noi nu am găsit gogoșari și am făcut-o numai cu ardei grași roșii. Sugerăm următoarea modificare: Ceapa tăiată fin peștișori sau, mă rog, julien. Ardeii tăiați paie, cam ca spaghetele. Mai credem că trebuie suplimentată cantitatea de bulion. În rest nici o modificare. Încercați! 

Nota mea pentru reteta:
niculina14
niculina14 19 sep 2014, 10:31

Am facut si eu reteta, si a iesit intr-adevar foarte gustoasa. Sunt foarte multumita de ea si de acum o voi face mereu.

Nota mea pentru reteta:
monicaiulia
monicaiulia 24 aug 2014, 16:00

am facut, a iesit minunata,si noua ne place asa maruntita prin robot si sa nu fie prea uleioasa (Y)

Nota mea pentru reteta:
alinusch85
alinusch85 06 sep 2012, 16:47

Am facut si eu azi zacusca dupa reteta asta.FFFFFFoarte buna,...ca la bunica!!!!hhhmmmmmmm.Recunosc ca mi-a c-am fost frica de sterilizat,tot m-am uitat sa nu pocneasca borcanele in cuptor,deoarece este prima data cand fac ceva ce se pune la borcan(muraturi,dulceata....etc).Multumesc ptr ajutor!!!

Nota mea pentru reteta:
Clarutza
Clarutza 27 iul 2012, 11:54

Iti multumesc Lena pentru inca o reteta minunata si extrem de delicioasa!Luna viitoare am s-o incerc si eu si sunt sigura ca o sa-mi iasa pentru ca pana acum toata retetele pe care le-am facut de pe acest site mi-au reusit si unde mai pui ca am fost laudata!Inca o data MULTUMESC!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile