Tocană de vinete și ardei

Tocană de vinete și ardei

La mine acasă această mâncare se numește "Tocană", aici în România i se spune "Zacuscă", diferența este în faptul că legumele nu se pasează, se taie cubulețe. Datorită acestui fapt tocană are o textură foarte bună, se poate mânca ca și mâncare sau pe pâine ca o zacuscă.

Aveți grijă să respectați ordinea în care sunt călite ingredientele, f.important să fie călite separat și apoi amestecate, gustul diferă f.mult. Ca și gust, caldă este f.bună, dar rece este extraordinară - întotdeauna este puțină, oricât de mult nu aș face :) Este rețeta bunicii mele, așa că a trecut testul timpului, vă recomand cu încredere.

Pe viitor voi posta varianta mai exemplară a rețetei, aici este una rapidă, dar la fel de gustoasă.

Ingrediente

Vinete
1 kg
   
Ardei gras
1 kg
   
Ceapă albă
3 buc
   
Roșii
3 buc
   
Sare
1 lingura
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Vinetele le curățați de coajă, le tăiați cubulețe, presărați puțină sare, amestecați și le lăsați vreo 30-50 de min să lase sucul.

Tocană de vinete și ardei - Pas 1
Pas 2

În timp ce se scurg vinetele, pregătim celelalte ingrediente.

Ardeii îi spălați, curățați, tăiați mărunt și îi puneți într-o tigaie la călit cu puțin ulei.

Tocană de vinete și ardei - Pas 2
Pas 3

Îi amestecați periodic și îi lăsați pe foc până scad bine și încep să se rumenească. Îi puneți într-un bol ca să eliberați tigaia, în ea mai pe urmă vom căli vinetele.

Tocană de vinete și ardei - Pas 3
Pas 4

Într-o tigaie mai mică căliți ceapa tăiată mărunt, cu puțin ulei, până se rumenește ușor.

Tocană de vinete și ardei - Pas 4
Pas 5

Adăugați apoi roșiile tăiate cubulețe, amestecați și lăsați să fiarbă până scade puțin sucul de la roșii și acestea se lasă bine.

Tocană de vinete și ardei - Pas 5
Pas 6

Și acum am ajuns la vinete - veți observa că mai scad în volum și lasă mult suc. Le scurgeți bine de suc și le puneți la călit cu puțin ulei. Le lăsați până se înmoaie bine și încep să se rumenească ușor.

Tocană de vinete și ardei - Pas 6
Pas 7

Adăugați ardeii căliți la vinete și îi mai lăsați 3-5 min împreună să se pătrundă.

Tocană de vinete și ardei - Pas 7
Pas 8

Apoi adăugați roșiile călite cu ceapa, amestecați bine, mai lăsați 5 min pe foc. Potriviți de sare, aveți grijă că vinetele au fost deja sărate, mai bine gustați și sărați dacă mai este nevoie.

Stingeți focul și lăsați tocană să se răcorească bine, cea mai gustoasă este rece de la frigider, dar la fel de bună este și caldă.

Poftă Bună!

Tocană de vinete și ardei - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (5 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (10 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 41

eduardu
Eduardu (eduardu) 23 Jun 2018, 14:22

Gustoasa tocanita. Nici nu are cum sa fie altfel din asa ingrediente. Doar o modificare voi face data viitoare,voi coace vinetele si le voi toca inainte de a le adauga la tocana. Nu prea mi-au placut bucatile de vanata asa...dar este doar preferinta personala.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 25 Mar 2016, 21:26

!?!?!?!?!?!?

valicoj
valicoj 25 Mar 2016, 16:52

Postez aici pentru ca am incercat multe retete "Lena" si au fost excelente ! Felicitari ! Nu spune nimeni ce fel de vinete sunt bune : daca vanata nu este proaspata ( violet inchis si lucioasa, eventual cu ceva spini mici la cotor) nu incercati sa le folositi. La prepararea vinetelor folositi numai "scule" din lemn ( pt. taiat, amestecat....) ! Chiar si inoxul de uz alimentar le va schimba , putin, gustul !

timotei
timotei 06 Sep 2015, 09:26

Si la noi tot tocana ii zicem, eu mai pun si un pik de smintina . 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
A.D.I.
A.D.I. 10 Aug 2015, 13:04

Buna!!! Pare extrem de gustoasa...dar o poti conserva pentru iarna??? difera cumva procedura de conservare cu aceasta prezentata aici??? Multumim anticipat

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) A.D.I. 10 Aug 2015, 13:37

Procedura de conservare e la fel ca la Zacusca de vinete, vedeti la Conserve. Si in plus ar mai trebui fiarta un pic mai mult.

tiki
tiki 18 Aug 2013, 12:01

Da, are dreptate adrianab, si eu am observat ca toate se termina cam repede.Mi-a placut  reteta. Mii de multumiri.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 30 Jan 2012, 00:32

A fost excelenta in post, usoara si hranitoare! Am servit-o cu orez. Acum cu vasul de la Tupperware ne va fi si mai simplu, cat mai definitivez tocana, gata si orezul. Hihi!

Poza mea pentru rețetă:
mita
mita 05 Sep 2010, 14:52

Este foarte buna ,dar sincer am modificat reteta ca sa o fac mai repede si anume am copt vinete si ardei la cuptor ,eu am vitro si nu pot coace pe aragaz ,asa am pus mai putin ulei.Promit sa fac si reteta originala .

Nota mea pentru rețetă:
claudia1976
claudia1976 02 Sep 2010, 07:57

Urăsc să pun vinete la copt. Această reţetă mi-a uşurat munca şi m-a ajutat să pregătesc şi eu zacusca pentru iarnă mult mai uşor şi... fără să mă ard la degete. :) Multumesc

Nota mea pentru rețetă:
gabriela29sv
gabriela29sv 01 Sep 2010, 17:26

Merita facuta, arata grozav,  contine numai legume si e foarte sanatoasa.Bravo !!!

Numai retete una si una pui aici...felicitari.

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile