Tocană de vinete și ardei
La mine acasă această mâncare se numește "Tocană", aici în România i se spune "Zacuscă", diferența este în faptul că legumele nu se pasează, se taie cubulețe. Datorită acestui fapt tocană are o textură foarte bună, se poate mânca ca și mâncare sau pe pâine ca o zacuscă.
Aveți grijă să respectați ordinea în care sunt călite ingredientele, f.important să fie călite separat și apoi amestecate, gustul diferă f.mult. Ca și gust, caldă este f.bună, dar rece este extraordinară - întotdeauna este puțină, oricât de mult nu aș face :) Este rețeta bunicii mele, așa că a trecut testul timpului, vă recomand cu încredere.
Pe viitor voi posta varianta mai exemplară a rețetei, aici este una rapidă, dar la fel de gustoasă.
Ingrediente
●
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Vinetele le curățați de coajă, le tăiați cubulețe, presărați puțină sare, amestecați și le lăsați vreo 30-50 de min să lase sucul.
Pas 2
În timp ce se scurg vinetele, pregătim celelalte ingrediente.
Ardeii îi spălați, curățați, tăiați mărunt și îi puneți într-o tigaie la călit cu puțin ulei.
Pas 3
Îi amestecați periodic și îi lăsați pe foc până scad bine și încep să se rumenească. Îi puneți într-un bol ca să eliberați tigaia, în ea mai pe urmă vom căli vinetele.
Pas 4
Într-o tigaie mai mică căliți ceapa tăiată mărunt, cu puțin ulei, până se rumenește ușor.
Pas 5
Adăugați apoi roșiile tăiate cubulețe, amestecați și lăsați să fiarbă până scade puțin sucul de la roșii și acestea se lasă bine.
Pas 6
Și acum am ajuns la vinete - veți observa că mai scad în volum și lasă mult suc. Le scurgeți bine de suc și le puneți la călit cu puțin ulei. Le lăsați până se înmoaie bine și încep să se rumenească ușor.
Pas 7
Adăugați ardeii căliți la vinete și îi mai lăsați 3-5 min împreună să se pătrundă.
Pas 8
Apoi adăugați roșiile călite cu ceapa, amestecați bine, mai lăsați 5 min pe foc. Potriviți de sare, aveți grijă că vinetele au fost deja sărate, mai bine gustați și sărați dacă mai este nevoie.
Stingeți focul și lăsați tocană să se răcorească bine, cea mai gustoasă este rece de la frigider, dar la fel de bună este și caldă.
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(5 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
90 min
Data publicării:
Notă:
5 (10 voturi)