Tocana de vinete si ardei

Tocana de vinete si ardei

La mine acasa aceasta mancare se numeste "Tocana", aici in Romania i se spune "Zacusca", diferenta este in faptul ca legumele nu se paseaza, se taie cubulete. Datorita acestui fapt tocana are o textura foarte buna, se poate manca ca si mancare sau pe paine ca o zacusca.

Aveti grija sa respectati ordinea in care sunt calite ingredientele, f.important sa fie calite separat si apoi amestecate, gustul difera f.mult. Ca si gust, calda este f.buna, dar rece este extraordinara - intotdeauna este putina, cat de mult nu as face :) Este reteta buncii mele, asa ca a trecut testul timpului, va recomand cu incredere.

Pe viitor voi posta varianta mai exemplara a retetei, aici este una rapida, dar la fel de gustoasa.

Ingrediente

Vinete
1 kg
Ardei gras
1 kg
Ceapa alba
3 buc
Rosii
3 buc
Sare
1 lingura
Ulei de floarea soarelui
100 ml

Pasi de urmat

Pas 1

Vinetele le curatati de coaja, le taiati cubulete, presarati putina sare, amestecati si le lasati vreo 30-50 de min sa lase sucul.

Tocana de vinete si ardei - Pas 1
Pas 2

In timp ce se scurg vinetele preparam celelalte ingrediente.

Ardeii ii spalati, curatati, taiati marunt si puneti intr-o tigaie la calit cu putin ulei.

Tocana de vinete si ardei - Pas 2
Pas 3

Le amestecati periodic si le lasati pe foc pana scad bine si incep sa se rumeneasca. Le puneti intr-un bol ca sa eliberati tigaia, in ea mai pe urma vom cali vinetele.

Tocana de vinete si ardei - Pas 3
Pas 4

Intr-o tigaie mai mica caliti ceapa taiata marunt, cu putin ulei, pana se rumeneste usor.

Tocana de vinete si ardei - Pas 4
Pas 5

Adaugati apoi rosiile taiate cubulete, amestecati si lasati sa fiarba pana scade putin sucul de la rosii si acestea se lasa bine.

Tocana de vinete si ardei - Pas 5
Pas 6

Si acum am ajuns la vinete - acestea veti observa ca mai scad in volum si lasa mult suc. Le scurgeti bine de suc si le puneti la calit cu putin ulei. Le lasati pana se inmoaie bine si incep sa se rumeneasca usor.

Tocana de vinete si ardei - Pas 6
Pas 7

Adaugati ardeii caliti la vinete si le mai lasati 3-5 min impreuna sa se patrunda.

Tocana de vinete si ardei - Pas 7
Pas 8

Apoi adaugati rosiile calite cu ceapa, amestecati bine, mai lasati 5 min pe foc. Potriviti de sare, aveti grija ca vinetele au fost deja sarate, mai bine gustati si sarati daca mai este nevoie.

Stingeti focul si lasati tocana sa se racoreasca bine, cea mai gustoasa este rece de la frigider, dar la fel de buna este si calda.

Pofta Buna!

Tocana de vinete si ardei - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (5 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (10 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 41

eduardu
Eduardu (eduardu) 23 Jun 2018, 14:22

Gustoasa tocanita. Nici nu are cum sa fie altfel din asa ingrediente. Doar o modificare voi face data viitoare,voi coace vinetele si le voi toca inainte de a le adauga la tocana. Nu prea mi-au placut bucatile de vanata asa...dar este doar preferinta personala.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 25 Mar 2016, 21:26

!?!?!?!?!?!?

valicoj
valicoj 25 Mar 2016, 16:52

Postez aici pentru ca am incercat multe retete "Lena" si au fost excelente ! Felicitari ! Nu spune nimeni ce fel de vinete sunt bune : daca vanata nu este proaspata ( violet inchis si lucioasa, eventual cu ceva spini mici la cotor) nu incercati sa le folositi. La prepararea vinetelor folositi numai "scule" din lemn ( pt. taiat, amestecat....) ! Chiar si inoxul de uz alimentar le va schimba , putin, gustul !

timotei
timotei 06 Sep 2015, 09:26

Si la noi tot tocana ii zicem, eu mai pun si un pik de smintina . 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
A.D.I.
A.D.I. 10 Aug 2015, 13:04

Buna!!! Pare extrem de gustoasa...dar o poti conserva pentru iarna??? difera cumva procedura de conservare cu aceasta prezentata aici??? Multumim anticipat

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) A.D.I. 10 Aug 2015, 13:37

Procedura de conservare e la fel ca la Zacusca de vinete, vedeti la Conserve. Si in plus ar mai trebui fiarta un pic mai mult.

tiki
tiki 18 Aug 2013, 12:01

Da, are dreptate adrianab, si eu am observat ca toate se termina cam repede.Mi-a placut  reteta. Mii de multumiri.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 30 Jan 2012, 00:32

A fost excelenta in post, usoara si hranitoare! Am servit-o cu orez. Acum cu vasul de la Tupperware ne va fi si mai simplu, cat mai definitivez tocana, gata si orezul. Hihi!

Poza mea pentru reteta:
mita
mita 05 Sep 2010, 14:52

Este foarte buna ,dar sincer am modificat reteta ca sa o fac mai repede si anume am copt vinete si ardei la cuptor ,eu am vitro si nu pot coace pe aragaz ,asa am pus mai putin ulei.Promit sa fac si reteta originala .

Nota mea pentru reteta:
claudia1976
claudia1976 02 Sep 2010, 07:57

Urăsc să pun vinete la copt. Această reţetă mi-a uşurat munca şi m-a ajutat să pregătesc şi eu zacusca pentru iarnă mult mai uşor şi... fără să mă ard la degete. :) Multumesc

Nota mea pentru reteta:
gabriela29sv
gabriela29sv 01 Sep 2010, 17:26

Merita facuta, arata grozav,  contine numai legume si e foarte sanatoasa.Bravo !!!

Numai retete una si una pui aici...felicitari.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile