Placinte "Tropotite" cu cartofi

Placinte "Tropotite" cu cartofi

Reteta de placinte este demult pe site postata de Lili in categoria retetelor de la utilizatori, eu am incercat-o mai demult dar nu am reusit din prima incercare. De atunci tot ma gandeam sa le repet, cu mai multe detalii si ingrediente mai fixe.

Si ma bucur mult ca nu am renuntat si le-am facut acum, pentru ca sunt absolut minunate - pe langa faptul ca sunt simple ca ingrediente, sunt foarte gustoase - putin foietate si foarte fine. Si apropo sunt de post, dar acest fapt nu l-am mentionat in titlu, sa nu le treaca cu vederea cei care nu tin post :)

Cred ca le puteti incerca si cu umplutura de varza calita, branza - dar totusi cea de cartofi este obligatorie si cea mai buna.

Istoria placintelor o puteti citi in reteta Liliei, eu am incercat sa fiu mai tehnica :)

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
1 kg
Apa calda
650 ml
Sare
1 lingurita
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Cartofi
1.5 kg
Ceapa alba
1 buc
Sare,piper
1 lingurita

Pasi de urmat

1

Prima se face umplutura de cartofi, ca sa aiba timp sa se raceasca pana este gata aluatul.

Deci, se fierb cartofii cu coaja, se clatesc fierbinti cu apa rece de 2 ori apoi se curata imediat si se paseaza cu presa de piure.

2

Ceapa se taie marunt si se caleste in aproximativ 70-100 ml de ulei pana este usor rumena.

3

Se adauga cu tot cu ulei peste cartofi, se pune sare si piper negru macinat.

Puteti s-o amestecati imediat sau lasati sa se mai raceasca, important este sa potrivit bine de sare - eu recomand sa faceti umplutura putin mai sarata, la limita, ca sa se simta exact cum trebuie in placinte. Aluatul va lua din sare si s-ar putea sa nu se simta chiar bine gustul de cartofi.

4

Acum facem aluatul:

Intr-un bol puneti faina, sarea si bicarbonatul.

5

Adaugati apa calda si framantati aluatul.

6

Aluatul trebuie sa fie moale si putin lipicios, in functie de asta reglati cantitatea de apa si faina - la mine exact atat a luat cat am scris la ingrediente - am masurat mai exact.

Il scoateti pe masa presarata cu putina faina si framantati un pic pana se uniformizeaza.

7

Aici este un mic test, aluatul trebuie sa fie f.moale, ca sa intre usor degetul in el. Eu prima data am gresit placintele anume pt ca am facut aluatul prea tare.

Lasati sa se odihneasca 10 minute.

8

Dupa acest timp il mai framantati putin si impartiti in 12 bucatie, fiecare se modeleaza in forma de bila. Lasati sa se odihneasca 10 minute ca sa le puteti modela mai usor.

9

Cat se odihnesc bilele de aluat puteti pregati niste bile din cartofi, cam de marime unui pumn.

Faceti exact 12 bile de cartofi, la fel cat si nr de bile de aluat.

10

Acum trecem efectiv la placinte.

Fiecare bila de aluat se intinde cu facaletul in foaie cam de 3 mm grosime si se unge cu ulei.

11

Se indoaie in jumate foaia si se unge iar cu ulei.

12

Indoiti inca o data in jumate si ungeti iar cu ulei.

Va iese asa un triunghi.

13

Si asa intindeti faceti fiecare din cele 12 bile, sa fie 12 triunghiuri.

Pana aici am lucrat si am intins foile cu putina faina, ca sa nu se lipeasca de masa, mai departe le voi lucra doar cu ulei triunghiurile.

14

Cum ati terminat sa intindeti foile si sa le faceti triunghi luati pe rand din primele triunghiuri formate si facem placintele. Se iau primele pentru ca s-au odihnit/inmuiat si se vor modela mai usor.

Deci, usor presati cu mainile triunghiul, puneti 1 bila de cartofi pe el.

15

Incepeti sa adunati marginile in sus.

16

Cam asa, si sa nu lasati cumva vreo gaura.

17

Apoi usor presati placinta cu mainile.

18

Continuati sa presati usor pana se intinde intr-o placinta mare, cam cat o tigaie de 24 cm.

Deci placinta mea are aproximativ 20cm diametru si 7-10mm grosime.

In asa mod faceti mai multe placinte dupa care va apucati sa le prajiti pe tigaie.

19

Incingeti bine o tigaie cu putin ulei, eu nu le-am scaldat in ulei, am pus doar atat cat sa fie suficient sa le rumeneasca frumos.

Puneti placinta in tigaie si o coaceti la foc mediu.

20

Cand s-a rumenit bine pe o parte se intoarce si pe partea cealalta.

21

Eu le-am facut in 2 tigai simultan si a mers treaba repede.

Pe parcurs le puneti una peste alta.

22

Se servesc calde sau reci cu un vin bun de casa :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 buc
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (12 voturi)

Comentarii

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 16 dec 2014, 13:02

Arata de vis! Imi ploua in gura. Dar nu cred ca le voi reusi vreodata. 

veronique
veronique 16 dec 2014, 20:09

Buna.Pot folosi branza in loc de cartofi?

lena
Elena (lena) veronique 16 dec 2014, 20:52

Da, cititi introducerea. Aveti grija sa fie branza mai uscata.

cucurucu144
cucu rucu (cucurucu144) Elena (lena) 04 mai 2020, 19:46

eu am facut cateva cu branza (de vaci + 1/3 urda si + 2 oua) si au iesit super bune! ca merdenelele

gaia
gaia 17 dec 2014, 13:26

Salutari si complimente pentru toate retetele. De fiecare data cind doresc ceva deosebit dau un ochi la retetele tale,ai o gama destul de larga de retete. Mersi ca impartasezi retele cu altii,succese si rializari!!!!

Danaups
Danaups 17 dec 2014, 13:43

Daca doresc sa fac la cuptor, pot de exemplu sa fac o foaie unica pe care sa o lucrez tot asa pliata in trei, sa o umplu cu crema de cartofi, sa o impaturesc binesi sa o pun in tava cu hartie de copt?

Se poate manca si rece?

Multumesc pt retete si pt raspuns.

Am facut dulciurule de post si le-am adaptat pe cele cu unt, pt ca sunt vegetariana si pot spune ca am fost incanata de rezultate.

Felicitari si mult spor si inspiratie in continuare (si la retete vegetariene :))!

Sarbatori cu bine tie si alor tai!

Cu drag, Dana

lena
Elena (lena) Danaups 17 dec 2014, 17:05

Danaups, da sigur merg facute si in cuptor, s-ar putea sa se usuce un pic dar daca le acoperi cu prosop dupa ce le scoti din cuptor se vor aburi si vor fi bine.

Dynamic1, am pus cantitatea bruta la cartofi, dar vezi ca le-am fiert cu coaja si le-am curatat dupa fierbere, deci resturile au fost mai putine.

dynamic1
Mihai (dynamic1) 17 dec 2014, 16:20

Cartofii trebuie sa aiba 750g inainte sau dupa ce ii curatam de coaja? Multumesc.

mia barboiu
mia barboiu 18 dec 2014, 21:42

Excelente si consistente, nu asa frumoase ca ale Lenei, doar am uns tigaia cu ulei dar m-au incantat...mai ales foile.Data viitoare voi incerca numai cu jumatate din cantitati...pentru mine singura e prea mult....maine colegii se vor bucura de placintelele mele, desi as incerca sa congelez vreo 2....Multumesc din suflet Lena...4 retete in 2 saptamani...intr-un sfarsit o sa scoti o bucatareasa din mine

SARBATORI FERICITE TUTUROR!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 24 dec 2014, 10:58

Le-am facut de vre-o saptamina in urma dar nu am avut timp sa scriu impresiile... foarte gustoase si satiose. ce am adorat eu cel mai multin procesul de producere a fost etapa de stringere a colturilor si etalarea su palma, foarte interesanta metoda.  De gust cred ca e destul sa spun ca eu am mincat 2 deodata iar sotul 3 

Merci mult pt idei
Poza mea pentru reteta:
Ekaterinka
Ekaterinka 08 ian 2015, 22:50

Foarte bune,dar au avut un dezavantaj-mi mi-au iesit groase pe mijloc,mai multa coca decat umplutura,pe margini fiind mai fine si toata umplutura.asa ca le-am rontait ca un soarece pe margini iar mijlocul l-am aruncat :(

 
 

natalca
natalca 07 mai 2015, 16:52

Foarte gustos si foarte usor .

mersi lena te asteptam cu alte retete din tradiție 😋

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
MantaSilvia
MantaSilvia 29 iul 2015, 18:08

Buna lalena, se poate si fără bicarbonat? Multumesc

lena
Elena (lena) MantaSilvia 29 iul 2015, 18:11

Se poate.

MantaSilvia
MantaSilvia 29 iul 2015, 23:59

Ok mulțumesc mult lalena. fff mult îmi plac rețele dv, eu sunt departe de casa si îmi sint foarte de ajutor când am să fc aceasta rețeta am sa postez dovada, sper să-mi iasă. O seara plăcuta mulțumesc!!!

Pashutza25
Pashutza25 09 iul 2016, 22:09

Ca-m mult timp pentru a le face dar merita efortul,foarte gustoase

Poza mea pentru reteta:
Vio84
Vio84 27 feb 2017, 09:44

Buna Lena am facut eri aceste placinte delicioase au esit super delicioase, foarte rapide, au fost foarte laudate. Merci mult 💋💋💋

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Vio84 27 feb 2017, 09:55

Ma bucur mult, sa aveti pofta mare si multumesc de poze!

RalucaP
RalucaP 14 aug 2017, 20:07

Excelenta reteta! Am urmat-o aproape exact (am folosit ceva mai multa ceapa prajita) si placintele au fost grozave - putin foietate, usor crocante, cu o proportie generoasa de umplutura. Metoda de intindere mi s-a parut foarte ingenioasa si a functionat impecabil. Singurul lucru pe care l-as modifica la reteta data viitoare ar fi proportia de sare din aluat (care a fost insuficient sarat). Voi condimenta umplutura potrivit si voi folosi pentru aluat sare cat pentru aluatul de paine - 18g de sare la 1kg de faina, adica cam o lingura rasa, nu o lingurita.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) RalucaP 16 aug 2017, 08:34

Bineinyeles ca puteti adapta dupa plac reteta :)

NataliaRaclaru899
Natalia Raclaru (NataliaRaclaru899) 26 sep 2017, 13:58

multumim pu receta, s-au primit tare bune, sotul a spus sa ii mai fac )

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
CristinaPlacinta714
Cristina Placinta (CristinaPlacinta714) 26 oct 2017, 16:16

Numai ce am terminat de prajit placintele, multumesc mult de reteta, sunt fooaarte grustoase!!!

Nota mea pentru reteta:
Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 26 oct 2017, 19:25

Au iesit super bune, doar ca n-am reusit sa le mancam din prima, prea multe. Data viitoare fac cantitatea la jumate 😋

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Liliana Zlotea (Liliana243) 30 oct 2017, 20:43

Super, sa aveti pofta mare!

AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 03 feb 2018, 15:03

Forte interesant aluatul, seamănă bine cu cel de la plăcintele cu brânză de patiserie (cred că sunt specifice doar Dobrogei). Am încercat vreo două și coapte pe tigaie fără ulei. Bune și așa dar parcă mai fragede cele prăjite. Sigur voi mai repeta rețeta. Mulțumesc pentru ea!

Nota mea pentru reteta:
OlgaC
Olga (OlgaC) 14 mar 2018, 11:52

Dementiale placintele! Am facut reteta, si la umplutura am facut o parte cu varza si o parte cu  dovleac! Nebunie!!

Nota mea pentru reteta:
loredanad
loredanad 22 mar 2018, 23:18

As vrea sa stiu rolul bicarbonatului de sodiu in aceasta reteta. Nu cumva trebuie stins cu lamaie/otet? Multumesc.

lena
Elena (lena) loredanad 23 mar 2018, 06:37

Este pentru a face aluatulmai fraged, puteti sa-l stingeti daca vreti.

tiki
tiki 22 mai 2019, 16:51

Am facut numai acuma aceasta reteta. Recunosc ca nu sunt fan cartofi si ma gandesc ca data viitoare sa fac cu carne tocata sau branza. Si ma asteptam sa mearga mai repede ca timp, dar a cam durat. Este o reteta care se prepara  usor, cu ingrediente la indemana oricui si satioasa. Multumesc de reteta Lena.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Elena
Elena 29 mar 2020, 16:37

Extraordinar de gustoase Multumesc!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
cucurucu144
cucu rucu (cucurucu144) 04 mai 2020, 19:44

Ca de obicei, retetele de aici sunt salvarea mea! Super simple si gustoase placintele. Multumim frumos!

  Dar ce inseamna "tropotite"?

lena
Elena (lena) cucu rucu (cucurucu144) 04 mai 2020, 19:45

Adica turtite, presate😉😃

cucurucu144
cucu rucu (cucurucu144) Elena (lena) 04 mai 2020, 19:50

aaa, am inteles :D multumesc!

LuciAna
LuciAna 22 iul 2020, 14:40

Nu mi-a reușit niciodată să fac ceva din făină 🥺😖😖😖 până nu mi-a spus cineva să caut pe acest site Rețetele de care am nevoie și cu siguranța îmi va reuși!👌 EHEHE..... de atunci avem noi delicii pe masă zi de zi🥰🥰🥰. Aceste PLĂCINTE TROPOTITE mi-au ieșit formidabil, foarte bine explicat, pas cu pas și iată rezultatul🥰🥰🥰🥰 sunt inebunită de gustul lor. Pufoșeniei adevărată. Mulțumim mult de tot

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) LuciAna 22 iul 2020, 15:44

Minunat! Ma bucur mult si multumesc de mesaj si poza.😉👍👍👍

AlexandraMitrofan931
Alexandra Mitrofan (AlexandraMitrofan931) 31 aug 2021, 21:27

Extrem de gustoase. Mulțumesc pentru reteta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: