Zacusca de vinete cu mere si miere
Stiu ca suna ciudat, asa am reactionat si eu cand am auzit de combinatie - dar m-am tot framantat si dupa multe laude a respectivei am zis s-o incerc. Si am fost "rasplatita" pe deplin - nu am mancat niciodata asa o zacusca reusita si delicioasa, si ma bucur mult ca mai am o reteta de nota 11+ pe site-ul cu retete.
Cu siguranta o voi repeta si anii urmatori, de fapt asta-i si motivul ca o pun pe site, sa o gasesc si la anu aici.
Despre gust nu stiu ce sa zic - dupa mine, mai buna nu am mancat niciodata - aromata, parfurmata, usor dulce, etc, etc. Chiar v-o recomand si asta-i unul din motive de ce o postez neaparat acum la 12 noaptea pe site (ca maine ziua am treaba si pacat sa ramaneti fara reteta:)
Ingrediente
●
Radacina de telina
1 kg
●
Ardei capia
1 kg
sau ardei gras
●
Sare
2 linguri
puneti dupa gust
●
Ulei de floarea soarelui
500 ml
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Fiindca zacusca se prepara nu chiar simplu si banal, v-as recomanda sa o faceti in 2 zile - adica in 2 pasi.
In prima zi pregatiti legumele(coaceti, curatati, spalati) si a 2-a zi faceti zacusca.
Mai intai coaceti vinetele, ardeii si gogosarii(optional puteti sa coaceti doar vinete, celelalte 2 le puneti crude, dar va recomand sa le coaceti totusi:)
Pas 2
Le curatati si pregatiti pentru zacusca.
Pas 3
Rosiile puteti sa folositi din cele la conserva din comert sau de la piata proaspete, dar cu putina treaba la ele - eu le-am oparit, decojit si dat prin robot.
Pas 4
Ceapa se curata si se da prin masina de tocat sau prin robotul de bucatarie (eu pe toate le-am trecut prin robot deci mai departe asa si merge). Le fel si merele, decojite, la robot sau date prin razatoare.
Pas 5
Telina si morcovul se curata, se spala si se trece prin robot, sa se marunteasca bine.
Pas 6
Acum incepem sa le calim pe toate - separat, apoi le combinam in ordinea care v-o spun mai jos.
Intr-o tigaia mai adanca si mai mare puneti la calit ceapa cu mere si ulei.
Pas 7
Intr-un ceaun mai mare(pentru ca in el veti combina toate ingredientele) puneti la calit morcovii cu telina si cu ulei.
Pas 8
Dupa ce s-a inmuiat bine ceapa, o adaugati la compozitia de morcovi si telina(si acestea sa fie calite bine).
Pas 9
Si fiindca a "murit" bateria la aparatul foto aici, va spun ce am facut cu ardeii, gogosarii si vinetele - nu pot sa va arat toti pasii.
Deci toate acestea le-am dat prin robot si le-am calit cu putin ulei pana s-au infierbantat bine, apoi le-am adaugat la compozitia de mai sus.
In caz ca nu aveti ardeii si gogosarii copti, le dati simplu prin robot si caliti bine pana se inmoaie.
Pas 10
Rosiile le-am fiert asa simplu, sa fie fierbinti cand le adaug in zacusca si le-am pus si pe ele in ceaun.
Amestecati bine toata compozitia pe parcurs ce puneti legumele.
Pas 11
Si lasati sa fiarba la foc incet, amestecand periodic cam vreo 1.30 - 2 ore. Aveti grija la amestecat ca mai arunca picaturi fierbinti.
Pas 12
Cat fierbe zacusca pregatiti borcanele - le spalati si puneti la uscat la cuptor la 100-150 grade - sau le uscati din timp la soare sau pe un prosop.
Pas 13
Dupa ce a fiert bine zacusca observati ca se ridica uleiul deasupra, semn ca este gata - atunci adaugati mierea si potriviti de sare.
Pas 14
Umpleti borcanele cu zacusca fierbinte si le capsati strans, ermetic.
Pas 15
Dupa ce ati umplut toate borcanele le puneti pe o tava de cuptor si lasati pentru 30-40 de minute la 150 grade - sa sterilizati borcanele si continutul.
Pas 16
Apoi borcanele le lasati sa se raceasca complet, lipiti etichete si puneti intr-un loc racoros si ferit de amatorii de zacusca:)
Pas 17
Si aici sa va fac pofta, pe paine neagra de casa - a fugit repede pe gat si nu o singura felie :)
Pofta Buna!
Cantitate:
7 kg
(19-20 borcane de 320ml)
Timp de preparare:
240 min
Dificultate:
dificil
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)