Hummus din linte

Hummus din linte

Daca sunteti fan al hummusului libanez eu zic sa vedeti si aceasta varianta, veti fi uimiti de faptul ca nu veti observa practic nici o diferenta intre hummusul din linte si hummusul clasic. In general eu consider ca cel mai greu in reteta de hummus clasic este sa gasiti sau sa fierbeti nautul - eu am detaliat si in video cum faceti toata procedura. Oricum, va trebuie organizare foarte buna si un naut de calitate pentru un hummus perfect. Ei, la hummusul din linte totul este banal de simplu - lintea(recomand lintea rosie, dar ar merge si cea verde) se fierbe f.repede, nu trebuie inmuiata si sa stiti ca am testat reteta aceasta de hummus pe cineva care mananca hummus toata viata - nu si-a dat seama ca nu e din naut!

Pe langa faptul ca este interesant eu recomand aceasta varianta si pentru diversificarea meniului familiei dvs - eu alternez de obicei hummusul clasic sau combinat cu cel de linte, ca sa mai luam nutritienti si din linte.

Bineinteles mai departe puteti combina compozitia cu orice va place, la fel ca la hummusul clasic - hummus cu ardei copti, hummus cu avocado, hummus cu pesto, hummus cu sfecla, etc.

Ingrediente

Linte rosie
1 pahar
Apa
2 pahare
Usturoi (catei)
1 buc
sau 2 buc daca il vreti mai aromat :)
Zeama de lamaie
3 linguri
reglati dupa gust
Tahini
1 lingura
Sare
1 lingurita
reglati dupa gust
Ulei de masline extravirgin
2 linguri

Pasi de urmat

Pas 1

Lintea rosie uscata se spala in 2-3 apa si se scurge bine.

Hummus din linte - Pas 1
Pas 2

Intr-o cratita mica puneti 2 pahare de apa la fiert.

Hummus din linte - Pas 2
Pas 3

Cand apa incepe sa fiarba puneti lintea, amestecati bine si lasati sa fiarba la foc mic 10-15 minute, amestecand periodic.

Hummus din linte - Pas 3
Pas 4

Observati ca se va umfla repede in volum, dar o mai tineti pe foc sa absoarba cat mai bine apa si sa nu fie cruda.

Cand e fiarta bine o lasati sa se raceasca putin, eventual o mutati din cratita fierbinte intr-o farfurie - asa se va raci mai repede.

Hummus din linte - Pas 4
Pas 5

Si acum mergem mai departe la fel ca la hummusul obisnuit.

Puneti lintea intr-un bol adanc, adaugati sare, zeama de lamaie, usturoiul si pasta tahini.

In plus mai puteti adauga putin chimion macinat(nu mult, este f.aromat), curry pudra sau putina boia de ardei - dar asta numai daca aveti si va place.

Hummus din linte - Pas 5
Pas 6

Pasati bine cu blenderul vertical pana obtineti o pasta cremoasa si uniforma.

Daca la naut de obicei trebuie sa mai adaugati putina zeama in care a fiert sau apa calda - la hummusul din linte nu trebuie, lintea este un pic mai apoasa si nu e nevoie, dar oricum va orientati dupa consistenta.

Hummus din linte - Pas 6
Pas 7

Treceti hummusul intr-o farfurie adanca sau bol, cu lingura faceti niste valuri la suprafata.

Hummus din linte - Pas 7
Pas 8

Si stropiti bine deasupra cu ulei de masline, acele valuri formate vor tine uleiul mai frumos si mai estetic la suprafata.

Hummus din linte - Pas 8
Pas 9

Deasupra puteti presara turmeric, curry, boia de ardei, chimion macinat, susan - mai nou am pus un pic de sumac si mi-a placut mult, are gust usor acrisor si aromat, se combina perfect cu hummus.

Eu de obicei prefer sa-l las cateva ore sa se patrunda la frigider, dar merge consumat si imediat.

Pofta Buna!

Hummus din linte - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 300 g
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 27 Mar 2017, 15:53

Buna.Eu cand fierb lintea rosie, isi pierde culoarea !!! . Nu mai e rosie. Apa nu se scurge deloc dupa fierbere? Ca la naut, da. Ramane putina,o absoarbe pe toata ca orezul? O sa fac precis. Anul acesta cred ca am facut hummus de vreo 5 ori si mancari cu naut cam tot deatatea ori, ca la Irina (nora) ii place.(ma enerveza curatatul cojiilor..dupa). Multumesc . Pupici. La atelier sambata fu ok? Ceva poze, impresii.....

lena
Elena (lena) tiki 27 Mar 2017, 16:57

Da, culoare se pierde, dar daca adaugi putin curry si boia o intorci putin inapoi :) Apa o absoarbe complet, nu trebuie scursa.

A fost bine, sunt pozele pe pagina de Facebook, te pup!

Jana
Jana 31 Mar 2017, 13:41

Delicios! Multumesc.

Gustul de tahini e destul de pronuntat. Asa trebuie sa fie (l-am preparat acasa dupa reteta de pe site)?

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Jana 31 Mar 2017, 15:30

Da, si eu sunt atenta la cantitatea de tahini, am avut cazuri ca di cel de casa sa fie mai smar si pun foarte putin in hummus.

Jana
Jana Elena (lena) 05 Apr 2017, 13:18

Multumesc pentru raspuns.

DaianaRadulescu992
Daiana Radulescu (DaianaRadulescu992) 19 Apr 2017, 00:14

N-am pus tahini deloc,caci n-am avut. Am pus, la final, o lingura de un anume pesto cu trufe. A iesit de vis! Ah, iar in blender puteti adauga putin coriandru (macinat sau boabe, eu am folosit robotul de bucatarie si mi le-a maruntit la un loc cu lintea). Ii da o aroma fina, e foarte folosit in India.

Multumim, Lena! O super reteta, din nou!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 02 Mar 2018, 19:46

Eu l-am făcut din linte verde și în loc de tahini am pus o lingură de susan înmuitat în apă.Delicios!

Nota mea pentru reteta:
AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 02 Mar 2018, 19:48

Aș fi vrut să pun și poze dar nu merge de pe telefon.

amavio
amavio 18 Mar 2019, 10:19

Tocmai ce am terminat hummusul din linte și a ieșit super. Zic asta doar din ce-am gustat pe parcursul preparării, că acum l-am dat la frigider să se întrepătrundă mai bine aromele.

Am făcut din 500 grame linte roșie, adică, după măsurătorile mele, o cană și jumătate, iar rezultatul - asezonat cu ceva "amestec din 5 condimente chinezești", se vede în poză. Păcat că se poate încărca doar una singură.

Lipiile sunt pregătite, așteaptă să pornesc atacul, alături de o cană cu zeamă de varză...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
amavio
amavio 20 Mar 2019, 14:54

Încă o serie, de data asta din circa 750 de grame linte roșie, cu ceva curcuma adăugată pentru culoare. Porția anterioar făcută a zburat în stomac, nu altceva... cu ajutor substanțial din partea soției... Așa că... am făcut porție aproximativ dublă, vezi foto 

Poza mea pentru reteta: