Hummus din linte

Hummus din linte

Dacă sunteți fan al hummusului libanez eu zic să vedeți și această variantă, veți fi uimiți de faptul că nu veți observa practic nici o diferență între hummusul din linte și hummusul clasic. În general eu consider că cel mai greu în rețeta de hummus clasic este să găsiți sau să fierbeți năutul - eu am detaliat și în video cum faceți toată procedura. Oricum, vă trebuie organizare foarte bună și un năut de calitate pentru un hummus perfect. Ei, la hummusul din linte totul este banal de simplu - lintea (recomand lintea roșie, dar ar merge și cea verde) se fierbe f.repede, nu trebuie înmuiată și să știți că am testat rețeta aceasta de hummus pe cineva care mănâncă hummus toată viața - nu și-a dat seama că nu e din năut!

Pe lângă faptul că este interesant eu recomand această variantă și pentru diversificarea meniului familiei dvs - eu alternez de obicei hummusul clasic sau combinat cu cel de linte, ca să mai luăm nutrienți și din linte.

Bineînțeles mai departe puteți combina compoziția cu orice vă place, la fel ca la hummusul clasic - hummus cu ardei copți, hummus cu avocado, hummus cu pesto, hummus cu sfeclă, etc.

Ingrediente

Linte roșie
1 pahar
   
Apă
2 pahare
   
Usturoi (cățeii)
1 buc
sau 2 buc dacă îl vreți mai aromat :)
Zeamă de lămâie
3 linguri
reglați după gust
Tahini
1 lingura
   
Sare
1 lingurita
reglați după gust
Ulei de măsline extravirgin
2 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Lintea roșie uscată se spală în 2-3 ape și se scurge bine.

Hummus din linte - Pas 1
Pas 2

Într-o cratiță mică puneți 2 pahare de apă la fiert.

Hummus din linte - Pas 2
Pas 3

Când apa începe să fiarbă puneți lintea, amestecați bine și lăsați să fiarbă la foc mic 10-15 minute, amestecând periodic.

Hummus din linte - Pas 3
Pas 4

Observați că se va umfla repede în volum, dar o mai țineți pe foc să absoarbă cât mai bine apa și să nu fie crudă.

Când e fiartă bine o lăsați să se răcească puțin, eventual o mutați din cratița fierbinte într-o farfurie - așa se va răci mai repede.

Hummus din linte - Pas 4
Pas 5

Și acum mergem mai departe la fel ca la hummusul obișnuit.

Puneți lintea într-un bol adânc, adăugați sare, zeamă de lămâie, usturoiul și pasta tahini.

În plus mai puteți adăuga puțin chimion măcinat (nu mult, este f.aromat), curry pudră sau puțină boia de ardei - dar asta numai dacă aveți și vă place.

Hummus din linte - Pas 5
Pas 6

Pasați bine cu blenderul vertical până obțineți o pastă cremoasă și uniformă.

Dacă la năut de obicei trebuie să mai adăugați puțină zeamă în care a fiert sau apă caldă - la hummusul din linte nu trebuie, lintea este un pic mai apoasă și nu e nevoie, dar oricum vă orientați după consistență.

Hummus din linte - Pas 6
Pas 7

Treceți hummusul într-o farfurie adâncă sau bol, cu lingura faceți niște valuri la suprafață.

Hummus din linte - Pas 7
Pas 8

Și stropiți bine deasupra cu ulei de măsline, acele valuri formate vor ține uleiul mai frumos și mai estetic la suprafață.

Hummus din linte - Pas 8
Pas 9

Deasupra puteți presăra turmeric, curry, boia de ardei, chimion măcinat, susan - mai nou am pus un pic de sumac și mi-a plăcut mult, are gust ușor acrișor și aromat, se combină perfect cu hummus.

Eu de obicei prefer să-l las câteva ore să se pătrundă la frigider, dar merge consumat și imediat.

Poftă Bună!

Hummus din linte - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 300 g
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 27 Mar 2017, 15:53

Buna.Eu cand fierb lintea rosie, isi pierde culoarea !!! . Nu mai e rosie. Apa nu se scurge deloc dupa fierbere? Ca la naut, da. Ramane putina,o absoarbe pe toata ca orezul? O sa fac precis. Anul acesta cred ca am facut hummus de vreo 5 ori si mancari cu naut cam tot deatatea ori, ca la Irina (nora) ii place.(ma enerveza curatatul cojiilor..dupa). Multumesc . Pupici. La atelier sambata fu ok? Ceva poze, impresii.....

lena
Elena (lena) tiki 27 Mar 2017, 16:57

Da, culoare se pierde, dar daca adaugi putin curry si boia o intorci putin inapoi :) Apa o absoarbe complet, nu trebuie scursa.

A fost bine, sunt pozele pe pagina de Facebook, te pup!

Jana
Jana 31 Mar 2017, 13:41

Delicios! Multumesc.

Gustul de tahini e destul de pronuntat. Asa trebuie sa fie (l-am preparat acasa dupa reteta de pe site)?

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Jana 31 Mar 2017, 15:30

Da, si eu sunt atenta la cantitatea de tahini, am avut cazuri ca di cel de casa sa fie mai smar si pun foarte putin in hummus.

Jana
Jana Elena (lena) 05 Apr 2017, 13:18

Multumesc pentru raspuns.

DaianaRadulescu992
Daiana Radulescu (DaianaRadulescu992) 19 Apr 2017, 00:14

N-am pus tahini deloc,caci n-am avut. Am pus, la final, o lingura de un anume pesto cu trufe. A iesit de vis! Ah, iar in blender puteti adauga putin coriandru (macinat sau boabe, eu am folosit robotul de bucatarie si mi le-a maruntit la un loc cu lintea). Ii da o aroma fina, e foarte folosit in India.

Multumim, Lena! O super reteta, din nou!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 02 Mar 2018, 19:46

Eu l-am făcut din linte verde și în loc de tahini am pus o lingură de susan înmuitat în apă.Delicios!

Nota mea pentru rețetă:
AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 02 Mar 2018, 19:48

Aș fi vrut să pun și poze dar nu merge de pe telefon.

amavio
amavio 18 Mar 2019, 10:19

Tocmai ce am terminat hummusul din linte și a ieșit super. Zic asta doar din ce-am gustat pe parcursul preparării, că acum l-am dat la frigider să se întrepătrundă mai bine aromele.

Am făcut din 500 grame linte roșie, adică, după măsurătorile mele, o cană și jumătate, iar rezultatul - asezonat cu ceva "amestec din 5 condimente chinezești", se vede în poză. Păcat că se poate încărca doar una singură.

Lipiile sunt pregătite, așteaptă să pornesc atacul, alături de o cană cu zeamă de varză...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
amavio
amavio 20 Mar 2019, 14:54

Încă o serie, de data asta din circa 750 de grame linte roșie, cu ceva curcuma adăugată pentru culoare. Porția anterioar făcută a zburat în stomac, nu altceva... cu ajutor substanțial din partea soției... Așa că... am făcut porție aproximativ dublă, vezi foto 

Poza mea pentru rețetă: