Clatite pufoase din faina de cocos - fara gluten si low-carb

Clatite pufoase din faina de cocos - fara gluten si low-carb

Recunosc ca sunt o persoana pofticioasa, nu sunt foarte mandra de asta dar invat sa traiesc asa si sa nu fac abuz, mai ales cand vine vorba de clatite, gogosi si alte minuni fainoase. Chiar si in perioadele cu regim alimentar caut sa mancam gustos nu doar sanatos, de multe ori adaptez retete, testez multe combinatii si aceasta reteta de clatite pufoase este un adevarat succes dupa multe incercari. Toata familia le iubeste, se fac repede, sunt fragede, moi si cu usoara aroma de cocos. Chiar mi s-a spus ca sunt mai bune decat cele clasice, deci merita incercate si avute in vedere.

Le prajesc neaparat cu ulei de cocos(aici Sanovita) sau Ghee, ambele au punctul de ardere ridicat si sunt foarte sanatoase pentru prajit si gatit.

Faina de cocos demult nu mai este complicat de gasit, eu o iau din magazinele online sau la plafarul din cartier. Mi se pare foarte interesanta mai ales in diverse deserturi low-carb, are gust dulceag si aroma usoara de cocos. Daca puneti numai faina de cocos clatitele ies ceva mai sfaramicioase, recomand sa adaugati si putina tarate de psyllium pentru o textura mai elastica.

Pentru mine aceste clatite sunt o delectare, am cam uitat si gustul celor clasice, deci chiar vi le recomand. Eu le fac in perioadele cu regim low-carb si nu am nici un stres cu poftele de ceva bun dar si fara remuscari. Vedeti in ultimii pasi si o sectiune din aceste clatite pufoase minunate.

Ingrediente

Oua
5 buc
Lapte batut/iaurt/chefir
300 ml
se poate folosi si smantana mai grasa, sau chiar mascarpone
Faina de cocos
60 g
Tarate de psillyum
20 g
Praf de copt
10 g
Sare
0.25 lingurite
si 1 lingura de zahar sau indulcitor, dupa preferinte
Ulei de cocos
100 g
puteti inlocui cu Ghee
Smantana
200 g
pentru servit, si niste fructe sau dulceata fara zahar

Pasi de urmat

1

Intr-un bol amestecati faina de cocos cu taratele de psyllium, praful de copt si sarea.

2

Intr-un alt bol mai mare bateti ouale si adaugati laptele batut/iaurtul.

3

Eu pun si o lingura de indulcitor(sau zahar), amestecati bine.

4

Acum adaugati compozitia din faina de cocos, amestecati bine cu telul sa nu fie cocoloase.

5

Observati imediat ca aluatul este ceva mai lichid, lasati-l la o parte timp de 10-15 minute.

6

Si acum observati ce se intampla - faina de cocos se umfla si aluatul devine ceva mai gros si dens. Asta imi place cel mai mult la ea, nu este nevoie sa folositi multa si in plus are pret rezonabil.

Mi se pare una din cele mai bune pentru deserturile low-carb, mai ales din motivele de mai sus :)

7

Am folosit ulei de cocos ecologic(SanoVita) pentru a praji clatitele, chiar va recomand sa-l aveti si folositi cu incredere la gatit/prajit/copt, etc.

8

Pun cam 2-3 linguri intr-o tigaie medie si il incalzesc bine.

9

Apoi iau cu lingura aluatul de clatite si il pun in tigaie. Fiindca este dens il mai turtesc si ii dau o forma rotunda de clatita - nu este un aluat curgator.

10

Prajesc clatitele la foc mediu spre mic chiar, au tendinta sa se rumeneasca repede.

11

Cu o spatula se intorc pe partea cealalta pana se rumenesc la fel de frumos.

12

Pe parcurs le scot pe o farfurie mai mare si in tigaie reiau procesul - pun ulei de cocos, adaug si formez clatitele cu lingura si le rumenesc pe ambele parti.

13

Observati aici si sectiunea, pe langa faptul ca sunt pufoase, mai sunt si fragede, moi si foarte aromate.

14

Noua ne plac mult servite pe langa o lingura de smantana sau iaurt grecesc, niste fructe de padure sau dulceata(preferata mea Dulceata fara zahar si fara fierbere).

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 500 grame (15-18 bucati)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 25 min
Data publicarii:

Comentarii

RalucaF
RalucaF 02 iul 2018, 18:15

Buna ziua,

Se pot omite sau inlocui cu ceva taratele de psillyum?

Multumesc.

lena
Elena (lena) RalucaF 02 iul 2018, 18:22

Le puteti omite, clatitele s-ar putea sa fie un pic mai sfaramicioase.

Ava
Ava 03 iul 2018, 00:34

Sunt super! Am vrut sa le combin cu o crema de ciocolata fara zahar si niste banane, insa nu prea mi-a placut ce a iesit. Mai bune sunt simple sau cu dulceata. Ele in sine sunt foarte gustoase, poate chiar mai bune decat cele clasice. Chiar merita incercate.

Poza mea pentru reteta: