Orez fiert bob cu bob

Orez fiert bob cu bob

Inca o metoda, acum una din preferatele noastre de a gati orez pentru garnitura la orice mancare de legume sau carne/peste. Aici in reteta, si in general, prefer asa sa gatesc orezul basmati, dar oricare fel de orez poate fi preparat bob cu bob prin aceasta metoda. Prima data am observat ca asa se face la restaurantul unde facusem practica de bucatar, periodic o aplicam acasa dar abia acum m-am gandit sa va arat si voua.

Este un orez exemplar, bob cu bob la sigur, foarte aerat, nelipicios, un pic al dente, recomand neaparat sa-l incercati. Mai ales ca este si ceva mai dietetic decat orezul simplu pentru ca prin fierberea in mai multa apa se spala din el mult amidon.

Ingrediente

Orez
1 pahare
pot fi gatite si 2 pahare la aceasta cantitate de apa - 1 pahar=250ml
Apa
4 l
Sare
1 linguri
Ulei
2 linguri
de masline sau f.soarelui, oricare preferati

Pasi de urmat

1

Masurati orezul cu un pahar si il puneti intr-un bol adanc pentru spalare.

La aceasta cantitate de apa puteti pune maxim 2 pahare de orez, minim cat vreti.

2

Turnati apa in cratita si o puneti la fiert. Eu folosesc una de 5 litri.

Ideea este sa avem mai multa apa in raport cu orezul, asa se scoate amidonul si orezul este nelipicios.

3

Pana fierbe apa spalati orezul in cateva ape.

4

Cand incepe sa fiarba apa adaugati sarea, orezul si amestecati bine.

Cum iarasi da in clocot faceti focul mic si lasati sa fiarba domol. Mai amestecati periodic.

5

Cam dupa 2-3 minute de fiert orezul este cam asa, bobul inca intreg si crud.

6

Dupa 7 minute, orezul meu basmati este deja gata - fiert, un pic al dente dar nu rasfiert de tot.

Chiar ar recomanda sa-l lasati ceva mai crud. Tmpul de fierberea poate fi diferit, n functie de ce orez folositi, va ghidati dupa cele de mai sus si gustati periodic.

7

Acum este timpul sa-l scurgeti de apa, folosind o sita sau vasul de scurs paste.

8

Il treceti inapoi in cratita, stropiti cu ulei si amestecati usor.

9

Nivelati bine cu o lingura sau spatula si acoperiti cratita cu capac.

Lasati asa acoperit 15-20 de minute,  veti observa ca in acest timp orezul se va mai gati pasiv si se face mai pufos. Il amestecati atent dupa acest timp si observati textura aerata.

10

Aici vedeti textura mai de aproape.

11

Il puteti combina cu legume, carne, peste, orice va place.

Noi l-am servit cu Curry de fasole pastai, combinatie f.delicioasa.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 300 grame (2-3 portii)
Timp de preparare: 25 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 5 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 17

susulina
simona andreea (susulina) 05 nov 2018, 15:02

Multe reteta facute dupa tine, grozave. Anul acesta urmeaza pascuta cu ciocolata. Iata orezul meu. L-am facut cu supita de legume.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 12 ian 2018, 08:29

Eu am facut cu bob rotund, de cite ori am fiert dupa reteta se primeste foarte bine. 

Poza mea pentru reteta:
ElenaKaraca875
ElenaKaraca875 02 sep 2017, 17:01

Pentru prima oară mi-a ieșit ❤️❤️ !! Mulțumesc pentru ajutor !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) ElenaKaraca875 02 sep 2017, 17:12

Super, bravo!

natalia s
natalia s 12 mar 2017, 10:43

Pot inlocui uleiul cu unt? Multumesc.

lena
Elena (lena) natalia s 12 mar 2017, 11:12

Da, sigur.

irina mihaela
irina mihaela 20 iul 2015, 18:29

Buna ziua Lena,

Te urmaresc de ceva timp si chiar am si facut cateva retete date de tine.Anul trecut am facut Adjika iar acum rosiile marinate rapid. Orez eu pregatesc de cel putin 3 ori pe saptamana asa ca am cautat sa il fac mereu si rapid si gustos, si bineinteles sa nu am surprize sa mi se prinda de oala sau sa ramana nefiert. Asa ca am ajuns la o ultima metoda care necesita timp putin si nu exista riscul de a ramane nefiert sau de a se arde.

folosesc oala sup presiune: cantitatea de orez este egala cu cantitatea de apa in care se va fierbe -> spal in 2-3 ape orezul pana apa iese limpede.Pun in oala sub presiune 3linguri de ulei sau unt topit/paharul de orez, si adaug orezul pe care il prajesc amestecand mereu 1-2 minute.Adaug cantitatea de apa necesara fierbinte, sare, inchid capacul oalei sub presiune si dau focul la mediu. Dupa 7 minute iau oala de pe foc si o pun pentru alte 5-10 minute pe gresie fara sa deschid capacul. Dupa cele 5 minute presiunea din oala scade si poate fi deschis capacul.Acum poate fi servit. Cand am timp prajesc orezul pana de desprinde bob cu bob si devine transparent iar cand amesteci ai senzatia ca amesteci pietre.Cand nu am timp nu il prajesc deloc in schimb pun unt dupa ce deschid capacul si il amestec incet.

felycia3007
felycia3007 20 iul 2015, 05:44

Buna ziua, Lena. Sa va spun si eu metoda mea. E buna pentru orez, hrisc, chinoa, etc. Intr-un bol pun apa la fiert, de doua ori mai mult decat cantitatea de boabe (de obicei pun 2 cani de apa la o cana de boabe). Apoi adaug o lingurita rasa de sare si o lngura de unt sau doua de ulei de masline. Las sa fiarba in clocot. Pana apa fierbe, spal bine orezul (hrisca, chinoa, etc.). Cand apa da in clocot, o iau de pe foc si adaug orezul (hrisca, chinoa, etc.). Pun un capac si pun bolul sub perna si il las vreo 1 ora sau mai mult, depinde de dispozitie si timp. Cel mai des fac asa hrisca seara, ca sa am dimineata la dejun. Boabele sunt mereu separate si gustul e foarte diferit decat atunci cand fierbem orezul sau alte boabe. Pofta mare. PS: Multumesc din suflet pentru retete!Mereu le reusesc si mereu sunt delicioase.

Nota mea pentru reteta:
irachka
irachka 08 iul 2015, 13:19

Am incercat si eu azi sa fierb orez Basmati dupa tehnica ta si iti multumesc din suflet pentru ca orez mai bun nu am minkat in viata mea:)

Nota mea pentru reteta:
CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 01 iul 2015, 00:24

Lena atunci asteptam cu mare drag si nerabdare receta noua. Eu incercasem mai inainte o receta de crenvursti in aluat si nu sa primit. De atunci incoace parca mie frica sa mai fac. Dar daca o vei posta tu cu pasi si cu mai multe explicatii am sa o incerc numaidecit. Spor in toate Lena si sanatate tie si familiei tale. Te pup cu bebelusul meu mic:* :) ;)

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 30 iun 2015, 22:07

Lena a iesit totul super si orezul si pirojki-urile. Am sa postez pozele mai tirziu. Tot vroiam sa te intreb am cautat pe site-ul tau dar nu am gasit crenvursti in aluat. Poti sa ma ajuti? Poate ca eu am trecut cu vederea si nu am observat asa receta la tine. Iti multumesc din suflet anticipat.

lena
Elena (lena) CristiAna Tcaciuc 30 iun 2015, 22:29

Ma bucur fetele, chiar ma gandeam sa nu fie o reteta banala asta, iaka o prins bine si ea :)

CristiAna, nu am reteta pe site, buna sugestie, merci :)

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 30 iun 2015, 16:59

Arata superb ! Chiar nu am stiut de o astfel de metoda de a prepara orezul ! Lena multumesc chiar astazi il fac.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile