Orez fiert bob cu bob

Orez fiert bob cu bob

Încă o metodă, acum una din preferatele noastre de a găti orez pentru garnitură la orice mâncare de legume sau carne/pește. Aici în rețetă, și în general, prefer așa să gătesc orezul basmati, dar oricare fel de orez poate fi preparat bob cu bob prin această metodă. Prima dată am observat că așa se face la restaurantul unde făcusem practică de bucătar, periodic o aplicam acasă dar abia acum m-am gândit să vă arăt și vouă.

Este un orez exemplar, bob cu bob la sigur, foarte aerat, nelipicios, un pic al dente, recomand neapărat să-l încercați. Mai ales că este și ceva mai dietetic decât orezul simplu pentru că prin fierberea în mai multă apă se spală din el mult amidon.

Ingrediente

Orez
1 pahar
pot fi gătite și 2 pahare la această cantitate de apă - 1 pahar=250ml
Apă
4 l
   
Sare
1 lingura
   
Ulei
2 linguri
de măsline sau floarea-soarelui, oricare preferați

Pași de urmat

Pas 1

Măsurați orezul cu un pahar și îl puneți într-un bol adânc pentru spălare.

La această cantitate de apă puteți pune maxim 2 pahare de orez, minim cât vreți.

Orez fiert bob cu bob - Pas 1
Pas 2

Turnați apă în cratiță și o puneți la fiert. Eu folosesc una de 5 litri.

Ideea este să avem mai multă apă în raport cu orezul, așa se scoate amidonul și orezul este nelipicios.

Orez fiert bob cu bob - Pas 2
Pas 3

Până fierbe apa spălați orezul în câteva ape.

Orez fiert bob cu bob - Pas 3
Pas 4

Când începe să fiarbă apa adăugați sarea, orezul și amestecați bine.

Cum iarăși dă în clocot faceți focul mic și lăsați să fiarbă domol. Mai amestecați periodic.

Orez fiert bob cu bob - Pas 4
Pas 5

Cam după 2-3 minute de fiert orezul este cam așa, bobul încă întreg și crud.

Orez fiert bob cu bob - Pas 5
Pas 6

După 7 minute, orezul meu basmati este deja gata - fiert, un pic al dente dar nu răsfiert de tot.

Chiar ar recomanda să-l lăsați ceva mai crud. Timpul de fierbere poate fi diferit, în funcție de ce orez folosiți, vă ghidați după cele de mai sus și gustați periodic.

Orez fiert bob cu bob - Pas 6
Pas 7

Acum este timpul să-l scurgeți de apă, folosind o sită sau vasul de scurs paste.

Orez fiert bob cu bob - Pas 7
Pas 8

Îl treceți înapoi în cratiță, stropiți cu ulei și amestecați ușor.

Orez fiert bob cu bob - Pas 8
Pas 9

Nivelați bine cu o lingură sau spatulă și acoperiți cratița cu capac.

Lăsați așa acoperit 15-20 de minute,  veți observa că în acest timp orezul se va mai găti pasiv și se face mai pufos. Îl amestecați atent după acest timp și observați textura aerată.

Orez fiert bob cu bob - Pas 9
Pas 10

Aici vedeți textura mai de aproape.

Orez fiert bob cu bob - Pas 10
Pas 11

Îl puteți combina cu legume, carne, pește, orice vă place.

Noi l-am servit cu Curry de fasole păstăi, combinație f.delicioasă.

Poftă Bună!

Orez fiert bob cu bob - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 300 g (2-3 porții)
Timp de preparare: 25 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 5 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 30 Jun 2015, 16:59

Arata superb ! Chiar nu am stiut de o astfel de metoda de a prepara orezul ! Lena multumesc chiar astazi il fac.

Nota mea pentru rețetă:
CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 30 Jun 2015, 18:00

Am inceput sa fac renumitele tale pirojki cu cartofi sper sa iasa ceva! Mi sa parut ceva foarte tentant si usor de facut asa ca cum fac postez rezultatul. Iar dupa asta orezul neaparat il prepar. Tie succes in toate si o zi cit mai senina.

lena
Elena (lena) 30 Jun 2015, 18:11

Multumesc CristiAna, spor la treaba si pofta buna!

timotei
timotei 30 Jun 2015, 20:45

Chear nu stiam de asa metoda de a gati orezul 

silvica
silvica 30 Jun 2015, 20:58

multumesc pt. sfaturi...si restul....esti o comoara la casa omului....

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 30 Jun 2015, 22:07

Lena a iesit totul super si orezul si pirojki-urile. Am sa postez pozele mai tirziu. Tot vroiam sa te intreb am cautat pe site-ul tau dar nu am gasit crenvursti in aluat. Poti sa ma ajuti? Poate ca eu am trecut cu vederea si nu am observat asa receta la tine. Iti multumesc din suflet anticipat.

lena
Elena (lena) CristiAna Tcaciuc 30 Jun 2015, 22:29

Ma bucur fetele, chiar ma gandeam sa nu fie o reteta banala asta, iaka o prins bine si ea :)

CristiAna, nu am reteta pe site, buna sugestie, merci :)

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 01 Jul 2015, 00:24

Lena atunci asteptam cu mare drag si nerabdare receta noua. Eu incercasem mai inainte o receta de crenvursti in aluat si nu sa primit. De atunci incoace parca mie frica sa mai fac. Dar daca o vei posta tu cu pasi si cu mai multe explicatii am sa o incerc numaidecit. Spor in toate Lena si sanatate tie si familiei tale. Te pup cu bebelusul meu mic:* :) ;)

irachka
irachka 08 Jul 2015, 13:19

Am incercat si eu azi sa fierb orez Basmati dupa tehnica ta si iti multumesc din suflet pentru ca orez mai bun nu am minkat in viata mea:)

Nota mea pentru rețetă:
felycia3007
felycia3007 20 Jul 2015, 05:44

Buna ziua, Lena. Sa va spun si eu metoda mea. E buna pentru orez, hrisc, chinoa, etc. Intr-un bol pun apa la fiert, de doua ori mai mult decat cantitatea de boabe (de obicei pun 2 cani de apa la o cana de boabe). Apoi adaug o lingurita rasa de sare si o lngura de unt sau doua de ulei de masline. Las sa fiarba in clocot. Pana apa fierbe, spal bine orezul (hrisca, chinoa, etc.). Cand apa da in clocot, o iau de pe foc si adaug orezul (hrisca, chinoa, etc.). Pun un capac si pun bolul sub perna si il las vreo 1 ora sau mai mult, depinde de dispozitie si timp. Cel mai des fac asa hrisca seara, ca sa am dimineata la dejun. Boabele sunt mereu separate si gustul e foarte diferit decat atunci cand fierbem orezul sau alte boabe. Pofta mare. PS: Multumesc din suflet pentru retete!Mereu le reusesc si mereu sunt delicioase.

Nota mea pentru rețetă:
irina mihaela
irina mihaela 20 Jul 2015, 18:29

Buna ziua Lena,

Te urmaresc de ceva timp si chiar am si facut cateva retete date de tine.Anul trecut am facut Adjika iar acum rosiile marinate rapid. Orez eu pregatesc de cel putin 3 ori pe saptamana asa ca am cautat sa il fac mereu si rapid si gustos, si bineinteles sa nu am surprize sa mi se prinda de oala sau sa ramana nefiert. Asa ca am ajuns la o ultima metoda care necesita timp putin si nu exista riscul de a ramane nefiert sau de a se arde.

folosesc oala sup presiune: cantitatea de orez este egala cu cantitatea de apa in care se va fierbe -> spal in 2-3 ape orezul pana apa iese limpede.Pun in oala sub presiune 3linguri de ulei sau unt topit/paharul de orez, si adaug orezul pe care il prajesc amestecand mereu 1-2 minute.Adaug cantitatea de apa necesara fierbinte, sare, inchid capacul oalei sub presiune si dau focul la mediu. Dupa 7 minute iau oala de pe foc si o pun pentru alte 5-10 minute pe gresie fara sa deschid capacul. Dupa cele 5 minute presiunea din oala scade si poate fi deschis capacul.Acum poate fi servit. Cand am timp prajesc orezul pana de desprinde bob cu bob si devine transparent iar cand amesteci ai senzatia ca amesteci pietre.Cand nu am timp nu il prajesc deloc in schimb pun unt dupa ce deschid capacul si il amestec incet.

natalia s
natalia s 12 Mar 2017, 10:43

Pot inlocui uleiul cu unt? Multumesc.

lena
Elena (lena) natalia s 12 Mar 2017, 11:12

Da, sigur.

ElenaKaraca875
ElenaKaraca875 02 Sep 2017, 17:01

Pentru prima oară mi-a ieșit ❤️❤️ !! Mulțumesc pentru ajutor !

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) ElenaKaraca875 02 Sep 2017, 17:12

Super, bravo!

timotei
timotei 12 Jan 2018, 08:29

Eu am facut cu bob rotund, de cite ori am fiert dupa reteta se primeste foarte bine. 

Poza mea pentru rețetă:
susulina
simona andreea (susulina) 05 Nov 2018, 15:02

Multe reteta facute dupa tine, grozave. Anul acesta urmeaza pascuta cu ciocolata. Iata orezul meu. L-am facut cu supita de legume.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: