Sos de roșii pentru paste și pizza - rețeta mea

Sos de roșii pentru paste și pizza - rețeta mea

Poftim și sosul de roșii pentru paste și pizza, dar nu oricare - nu este chiar sosul de roșii Marinara clasic (e f.bun și el!) dar e o variantă adaptată gusturilor mele, mici adăugiri care îl transformă într-o chestie și mai minunată și aromată. Așa cum e la modă acum să se spună "este rețeta Mea" cu micile ei secrete care le puteți citi mai jos. Acest sos de roșii e bun nu numai pentru paste și pizza, e minunat și doar pe pâine :) Eu îl fac de exemplu cu fasole păstăi, amestec cu ciuperci sau carne de pui friptă, cu fructe de mare este la fel f.bun.

Cum am zis și la Rețeta de sos de roșii Marinara - acesta la fel se poate păstra la congelator, îl puteți închide în borcane ermetice și uscate, deci se conservă foarte bine dacă vă mai rămâne puțin dintr-o tură.

Se poate face din roșii proaspete în sezon (eu le dau în robot cu tot cu coajă), dar este perfect atunci când combinați mai multe variante - roșii proaspete (sau bulion de roșii) + roșii cubulețe din conservă (eu cumpăr CIRIO) + pastă de roșii concentrată. Veți obține așa un sos mult mai aromat, concentrat și gustos - vedeți mai jos pașii și nu ezitați să-l încercați!

Da, apropo, când prindeți vreo tufă/legătură de busuioc proaspăt frumos în piață sau supermarket, nu vă speriați, luați-l pe tot și folosiți în acest sos de roșii.

Ingrediente

Ulei de măsline extravirgin
50 ml
   
Unt
50 g
   
Ceapă albă
1 buc
   
Morcovi
1 buc
1 morcov mic sau jumătate din unul mai mare
Usturoi (cățeii)
5 buc
   
Vin alb demisec
50 ml
opțional dar recomandabil
Roșii cuburi din conservă
800 g
adică 2 conserve de 400g - puteți înlocui cu 1kg de roșii proaspete pasate în blender
Pastă de tomate
1 lingura
   
Zahăr
2 lingurite
   
Sare
1 lingurita
potriviți după gust
Busuioc
1 legatura
adică 2-3 fire
Ierburi de provence uscate
1 lingurita
opțional

Pași de urmat

Pas 1

Luăm o cratiță sau tigaie adâncă, punem pe foc, adăugăm uleiul de măsline și untul.

Lăsați până se topește complet untul.

Sos de roșii pentru paste și pizza - rețeta mea - Pas 1
Pas 2

Ceapa se taie cubulețe cât mai mici, morcovul se dă prin cea mai mică răzătoare.

Adăugați în cratița cu ulei și unt, amestecați și căliți cam 5 minute la foc moderat.

Sos de roșii pentru paste și pizza - rețeta mea - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați usturoiul pisat sau tocat mărunt, amestecați și mai lăsați pe foc 2 minute.

Sos de roșii pentru paste și pizza - rețeta mea - Pas 3
Pas 4

Turnați vinul, amestecați și lăsați să mai fiarbă 5 minute.

Sos de roșii pentru paste și pizza - rețeta mea - Pas 4
Pas 5

După acest timp adăugăm roșiile pasate sau conservă de roșii.

Sos de roșii pentru paste și pizza - rețeta mea - Pas 5
Pas 6

Tot acolo puneți pasta de roșii.

Sos de roșii pentru paste și pizza - rețeta mea - Pas 6
Pas 7

Adăugăm zahărul.

Sos de roșii pentru paste și pizza - rețeta mea - Pas 7
Pas 8

Amestecăm bine, când începe să fiarbă facem focul mic și lăsăm așa minim 30 de minute, maxim 45.

Timpul de fierbere nu este fixat, depinde de calitatea și tipul roșiilor. De obicei se gustă și vă dați seama când e momentul.

Dacă nu percepeți la gust vă orientați ca timp și să aibă o textură un pic mai densă. De obicei sosul făcut cu roșii proaspete fierbe mai mult.

Această fierbere este f.importanta, anume așa roșiile vor scădea din aciditate și vor deveni mai dulci.

Sos de roșii pentru paste și pizza - rețeta mea - Pas 8
Pas 9

Deci, ați așteptat, sosul este practic gata - începeți repede să tocați busuiocul (aici am pus și maghiran proaspăt).

Sos de roșii pentru paste și pizza - rețeta mea - Pas 9
Pas 10

Adăugăm ierburile toate în sos, potrivim de sare (da, anume acum după ce a scăzut bine și avem textura corectă).

Amestecați bine și lăsați pe foc încă 5 minute, nu mai mult, ca să nu pierdem din arome!

Sos de roșii pentru paste și pizza - rețeta mea - Pas 10
Pas 11

Cam așa arată sosul gata - este perfect la textură și culoare - de aromă și gust nu mai zic nimic...

Acum se poate turna fierbinte în borcane uscate și sterilizate.

Sau lăsați să se răcească complet, puneți în casolete și congelați. Luați casolete medii, exact cât veți folosi la o mâncare.

Sos de roșii pentru paste și pizza - rețeta mea - Pas 11
Pas 12

Neapărat, chiar insist să faceți în primul rând cu el niște paste - altceva nu puneți nimic, decât sos și puțin parmezan!

Pe urmă veți ști ce să faceți cu el - pizza, lasagna, vinete și alte legume, fructe de mare, pui, etc.

Poftă Bună!

Sos de roșii pentru paste și pizza - rețeta mea - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

mioritaolimpia
mioritaolimpia 16 Sep 2016, 14:03

Este putin diferit de reteta clasica italiana cu 'alici' dar este bun

Nota mea pentru rețetă:
NarcisaNarcy241
Narcisa Narcy (NarcisaNarcy241) 17 Sep 2016, 11:04

Cam cat sos iese avand in vedere cantitatile din reteta?

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) Narcisa Narcy (NarcisaNarcy241) 17 Sep 2016, 11:18

Aproximativ 800g.

NarcisaNarcy241
Narcisa Narcy (NarcisaNarcy241) Butuc Elena (ButucElena922) 17 Sep 2016, 13:29

Multumesc!

eduardu
Eduardu (eduardu) 30 Jul 2018, 20:52

L-am facut cu taitei de casa! Bun de te lingi pe degete! Atat doar nu am pus busuiocul proaspat,nu am mai reusit sa ajung in gradina din cauza ploii,dar tot a iesit foarte aromat!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 01 Oct 2020, 18:36

Aveam roșii din grădina noastră și m-am apucat sa fac rețeta data. Roșiile fiind dulci la gust a trebuit sa adaug o conserva de roșii și nu am dat greș . Foarte gustos  dar data viitoare nu mai pun morcov data fac cu roșii proaspete. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
MATEITALUCIAN876
MATEITA LUCIAN (MATEITALUCIAN876) 21 Oct 2021, 14:04

Puteți să îmi spuneți va rog cat se poate pastra? Îl pot pune in borcane și să reziste o lună să zicem?

 
Mulțumesc,
Lucian
lena
Elena (lena) MATEITA LUCIAN (MATEITALUCIAN876) 21 Oct 2021, 14:14

Sigur, eu il torn fierbinte in borcane uscate su curate, tine 1-2 ani foarte bine. Este conserva mea principala din debara.😉

MATEITALUCIAN876
MATEITA LUCIAN (MATEITALUCIAN876) Elena (lena) 22 Oct 2021, 13:52

Mersi frumos de răspuns :)

Deci după ce îl pui in borcane nu le mai fierbi sau nu adaugi conservant? :O

lena
Elena (lena) MATEITA LUCIAN (MATEITALUCIAN876) 22 Oct 2021, 14:05

Nu sterilizez si nici nu adaug conservant, dar cu conditia compozitia sa fiarba si borcanele sa fie sterilizate dinainte(le pun in cupt la uscat).