Fasole batuta

Fasole batuta

Nu cred ca trebuie sa scriu mare prezentare la reteta aici - o stie toata lumea, mancarea clasica in post si nu numai. Este foarte buna, mai ales partea de sus - imi place sa fie multa ceapa rumenita cu sos de rosii, iar pe langa o salata de varza murata este perfecta.

Asa, sa precizez - pentru fasole batuta este perfecta fasolea alba cu bob mic - fierbe repede si este foarte buna la gust si consistenta. Desi eu la aceasta reteta am folosit alt soi de fasole, ca nu am avut alta, va recomand totusi s-o alegeti pe cea alba marunta.

Ingrediente

Fasole uscata alba
300 g
sau luati fasole gata fiarta la conserva
Ceapa alba
5 buc
cantitatea de ceapa depinde de preferintele dvs - o puteti micsora sau mari
Usturoi
4 buc
4 catei- sau 1 lingurita de usturoi granulat
Frunza de dafin
2 buc
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Sare
1 linguri
puneti dupa gust
Piper negru
0.25 lingurite
optional
Pasta de tomate
2 linguri

Pasi de urmat

1

Fasolea se fierbe in multa apa, cu 2 frunze de dafin, 1 ceapa intreaga si 2-3 inguri de ulei - o fierbeti la foc mic, fara sare, si daca nu ajunge apa adaugati doar apa clocotita fierbinte. Altfel se intareste si nu va fi atata de buna.

Cand este moale, scoateti ceapa, frunza de dafin, scurgeti apa (atentie nu aruncati apa in care a fiert fasolea).

Eu am folosit fasole din aceea mai lunga cu puncte maronii pe ea,asta am avut in casa si a fost f.buna.

2

Peste fasolea scursa adaugati usturoiul pisat, sarea si piperul dupa gust.

3

Pisati bine toata fasolea, cu blenderul sau cu presa pentru piure. Dupa ce ati facut piureul probati inca o data de sare, daca mai este nevoie mai adaugati. Apoi ca sa obtineti un piure mai moale (daca  este mai uscat piureul obtinut), puteti sa mai adaugati apa in care a fiert fasole, cate putin, ametecati pana obtineti consistenta dorita.

4

Piureul de fasole il puneti in farfurii si neteziti cu o lingura, recomand sa nu puneti un strat mai gros de 1.5 - 2 cm.

5

Ceapa se taie solzisori si se caleste in mult ulei pana se rumenste.

6

Cand incepe sa se rumeneasca adaugati 1-2 linguri de pasta de rosii, boia sau alta pasta de zarzavat preferata (eu pun pasta de zarzavat facuta de mine pt iarna, promit reteta la anul viitor). Amestecati bine, mai lasati  1minut si stingeti focul.

7

Amestecul de ceapa cu pasta de rosii se intinde in strat uniform peste piureul de fasole. Se poate servi si imediat sau se pune la frigider si se mananca rece dupa ce se patrund toate aromele.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (5 portii)
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (13 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 39

Daniela B.
Daniela B. 27 apr 2018, 08:18

Foarte gustoasă mâncare, îmi aduce aminte de copilarie cînd mama ne făcea racituri reci de fasole si era așa bună. Pînă acum tot nu am facut iata 10 ani de cînd sunt căsătorită, mîncăm fasole simpla, acum mia rămas ceva fasole fiartă si am zis hai sa încerc să văd dacă o să le placă. Și uite copii au păpat bine și le-a placut, soțul mi-a zis cum de nu am facut așa mîncare gustoasă în 10 ani? Cu pasta Le-a placut mai mult la copii, am facut si fără să vedem care a fi mai întrebată.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cats
Cats 09 sep 2017, 19:06

indraznesc sa spun si eu cum o fac: dupa ce a stat la inmuiat peste noapte, fasolea se fierbe, fara sa se schimbe apa, impreuna cu o ceapa si un morcov. ceapa se scoate la sfarsit, dar morcovul se piseaza impreuna cu fasolea. culoarea care rezulta este foarte frumoasa si gustul deosebit.

lena
Elena (lena) Cats 11 sep 2017, 09:51

Super ideea cu morcovii, neaparat voi face si eu!

Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 07 nov 2014, 14:26

Am uitat de poza...Deh,am burtica plina si nu ma mai concentrez :))

Poza mea pentru reteta:
Freddy
Freddy 13 feb 2014, 14:54

Am facut si eu reteta asta...mi-a iesit superb de buna. Eu am adaugat putina boia iute peste ceapa calita si i-a dat un pic de zvac, sa zic asa. Multumesc pentru reteta asta.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 27 dec 2013, 19:21

Buna.La noi i se spune fasole frecata. Se mananca calda, cu ceapa prajita, cu boia, carnati,mamaliga si varza murata. E nemaipomenit se buna.Am mancat si rece cu prajeala si e tot f.buna.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cori
Cori 25 mai 2012, 19:19

Mmmmm, super-buna!!!!!

Poza mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 28 feb 2012, 21:42

O reteta gustoasa si usor de facut ! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 18 feb 2012, 17:09

Buuuna! Am folosit praz in loc de ceapa si mi-a placut foarte mult combinatia. Intr-o seara rece si tarzie, ne-am delectat cu acesta fasole batuta pe paine :)

Poza mea pentru reteta:
nemrac
nemrac 26 nov 2010, 12:02

Chiar asta am facut eu astazi de dimineata (dupa reteta mea), a iesit super-delicioasa.

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 25 nov 2010, 13:36

arata bine  si ,si imi place numai buna de post

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile